Ulkomaat

Britannia ja EU jatkavat viime hetken neuvotteluja brexitistä ennen loppuviikon EU-huip­pu­ko­kous­ta

Britannian pääministeri Boris Johnson yrittää kuumeisesti saada aikaan brexit-sopimuksen ennen torstaina alkavaa EU:n huippukokousta. KUVA: ANDY RAIN / POOL
Ulkomaat 16.10.2019 9:29
Ilkka Timonen

Sopimuksen Britannian EU-erosta kerrottiin olevan lähellä jo tiistaina.

EU:n ja Britannian virkailijoiden oli määrä jatkaa keskiviikkoaamuna neuvotteluja Britannian EU-erosta tavoitteenaan saada aikaan sopimus, joka voitaisiin hyväksyä torstaina alkavassa EU-huippukokouksessa.

Neuvottelut jatkuivat yön läpi, mutta sopimusta ei vielä saatu aikaiseksi, vaikka sovun kerrottiin olevan lähellä jo tiistaina. BBC:n mukaan Britannia olisi tehnyt myönnytyksiä koskien Irlannin rajaa.

Pääministeri Boris Johnsonin toimisto kuitenkin ilmoitti, että "lisää työtä on vielä tehtävä". Tiistain neuvottelujen jälkeen Downing Street 10 ilmoitti, että neuvottelut olivat olleet "rakentavia" ja että edistystä oli tapahtunut.

EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier teki kuitenkin selväksi Luxemburgissa, että mikäli sopimusta ei saada aikaiseksi tiistain aikana, olisi liian myöhäistä lähettää mitään hyväksyttäväksi EU-huippukokoukseen torstaiksi ja perjantaiksi.

Barnierin mukaan yhä olivat auki ainakin kysymykset Irlantia koskevista tullijärjestelyistä ja Pohjois-Irlannin viranomaisille annettavasta päätäntävallasta.

Johnsonilla on käynnissä kilpajuoksu kelloa vastaan, jotta brexit-sopimus saataisiin aikaiseksi ennen kaksipäiväistä huippukokousta.

Uuden lisäajan hakeminen mahdollista

Kokous on tärkeä, sillä viime kuussa brittiparlamentin alahuone hyväksyi lain, jonka mukaan Johnsonin on haettava brexitille lisäaikaa, mikäli uutta sopimusta ei ole saada aikaiseksi tällä viikolla niin, että parlamentaarikot sen hyväksyvät.

Pääministeri tarvitsee parlamentissa taakseen konservatiivien lisäksi myös Pohjois-Irlannin unionistien DUP:n tuen, jotta sopimus hyväksyttäisiin siellä. Tämä tuki riippuu siitä, miten niin sanotun kovan rajan välttäminen Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä onnistuu neuvotteluissa.

Britannian on määrä erota EU:sta tämän kuun lopussa, ja pääministeri Johnson on toistuvasti sanonut, että hän ei aio hakea lisäaikaa.

Mikäli lisäaikaa myönnetään brexit-neuvotteluille, kyseessä olisi jo kolmas tällainen kerta sen jälkeen kun britit äänestivät EU:sta lähtemisen puolesta kesäkuussa 2016.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Elkös EU pitäis joustaa vähän enempi että Englanti vois erota EU sta rauhassa ja alkaa hoitamaan omia asioita .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit eroaa eu:n pakkopaidasta pääsevät itse päättämään maansa-asioista kun katsoo esim:Tv ohjelman ulosottomiehet näkee heti missä liemessä siellä ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sopu olisi löydettävissä, niin se olisi löydetty jo viime keväänä.

Vaikka neuvottelijat pääsisivät yhteisymmärryksessä johonkin sopimuspaperiin, niin Britannian parlamentti sen viimeistään tulee hylkäämään. Ilmapiiri Britanniassa on juuri nyt sellainen, että mikään ehdotus ei mene läpi.

Brexit-jatkoaika ja uusi kansanäänestys on ainoa ulospääsytie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis parlamentin on pakko hylätä kaikki ehdotukset, koska ainoastaan silloin voidaan pääministeri pakottaa hakemaan jatkoaikaa. Hyväksymällä joku ehdotus aikaansaa sen, että ajaudutaan hyvin todennäköisesti sopimuksettomaan Brexittiin, koska silloin jatkoajan pyytämisen pakko poistuu. Ei kuulosta järkevältä? Ei niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinne uutisissa sanoi kypsyneensä pääministeri Johnsonilta oletteko tällä kertaa tosissanne. Voi elämän kevät...Ja EU puheenjohtajana patsastellaan, varmaan naurattaa brittejä ja muitakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
51
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
23
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image