Ulkomaat

Britannia haluaa eu­roop­pa­lai­set joukot turvaamaan merenkulkua Hor­muzin­sal­mel­la

Iran kaappasi Britannian lipun alla purjehtivan Sten Impero -tankkerin Hormuzinsalmella perjantaina. KUVA: HASAN SHIRVANI
Ulkomaat 22.7.2019 21:51
Daniel Wallenius

Britannia pyrkii kokoamaan Euroopan johtamat laivastojoukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella.

Ulkoministeri Jeremy Huntin mukaan joukkojen tehtävä on turvata merenkulku salmessa, josta on viime kuukausina tullut Iranin ja länsimaiden kiistan polttopiste.

Lisäksi Britannia lähettää alueelle lisää sota-aluksia. Britannian aluksia on jo salmessa. Hunt painotti, ettei Britannia aio kuitenkaan liittyä Yhdysvaltojen ajamaan Iranin vastaiseen tiukkaan linjaan. Iranin ydinsopimuksessa mukana olevat Euroopan maat ovat pyrkineet pysymään Yhdysvaltojen ja Iranin välisen sapelinkalistelun ulkopuolella.

Hunt kertoi suunnitelmista julkisuuteen maanantaisen hätäkokouksen jälkeen. Kokous järjestettiin Iranin perjantaina kaappaaman Britannian lipun alla purjehtineen öljytankkerin kaappauksen vuoksi.

Iran kaappasi perjantaina Stena Impero -tankkerin Hormuzinsalmella. Iranin mukaan tankkeri ei vastannut varoitusviesteihin, minkä Britannia on kiistänyt.

Iran uhkasi joitakin viikkoja sitten kaapata brittiläisen öljytankkerin kostoksi siitä, että Britannia teki samoin Iranilaiselle alukselle.

Britannian merijalkaväki valtasi iranilaisen Grace 1 -tankkerin Gibraltarilla heinäkuun alussa.

Stena Impero -tankkerin miehistö on Iranin Intian suurlähetystön mukaan hyvässä kunnossa ja yhä aluksella. Aluksessa on 23 miehistön jäsentä, joista 18 on Intian kansalaisia. Miehistön omaiset ovat kertoneet medialle, etteivät ole saaneet yhteyttä läheisiinsä perjantain jälkeen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Aikooko Ulkoministeriö tai Pääministeri puuttua Ulkoministeri Haaviston muunnetun ja puuttuvan totuuden lausuntoihin. Suomen valtamedia ei ole ainakaan ottanut kantaa Haaviston "false-news" lausuntoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiesittekö, että olemattoman EU-laivaston lipussa on kuvattu TRITON kolmihaarainen atrain ja valtaushakakeihäs, tavanomaisten ankkurin ja lehväseppeleen kera. Kreikkalainen mytologia merimatkustuksen ja laivojen jumalan Tritonin mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon mukaan iso karhu idässä ärähtää. Toisaalta öljypula hyödyttää heitä. Maailma tarvitsee tasapainoa, jota usa ja britannia nyt järkyttävät jatkuvasti. 3. maailmansota päivä päivältä lähempänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pysäyttivät Iranin tankkerin Gibraltarille? Olisivat seuranneet sitä ja jos se todella olisi vienyt lastin pakote- maahan,käsittääkseni Syyria, sen jälkeen toimineet noin. Ainoastaan pullistelijoilla, Jenkeillä ja Briteillä sekä heidän käskyläisilöään on ongelmia ongelmia tuolla. Sitä saa mitä tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettekö lue tai kuuntele uutisia. Haavisto kiirehti ensimmäisenä ilmaisemaan Suomen halukkuuden osallistua Englannin merirosvo operaatioon. Toivottavasti asia hoidetaan eduskunnan käsittelyssä, ettei tule taas diktaattia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan vaikea käsittää mitähän taas on tulossa,jotenkin tunne on osa totuuksien lukemisesta lehdistä.Sen ymmärrän jos sotaan menevät se näkyy myös suomessa,aina tulemme jonkin vastuun maksamaan muiten sodista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, eikös se britannia juuri ota pesäeroa eurooppaan. Nyt pitäisi lähteä sotimaan niiden öljyn takia. Buhahahahaaaaaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta turiset. Miksi eu:n pitäisi alkaa brittien puolesta kähinöimään. Pysytään erossa vaan. Johan meillä on ongelmia, kun alettiin puheenjohtamaaksi eu.ssa heti unkarin, puolan ja muiden itä-maiden kanssa. Suomen innokkaat pyrkyrit alkaa heti paria isoa maata mielisteleen ja lunta tulee omaan tupaan. Hölömöimmän viinat ne ensin juodaan, sanon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gibraltarille myös pitäisi lähettää sota-aluksia estämään merirosvousta jota on ilmennyt ennen Hormuzin salmen pidätystä. Britannian merirosvous olis saatava loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän EU,lla ole mitään asevoimaa vielä. Surullisen kuuluisa hyökkäys-sotia käyvä NATO voisi olla se taho mistä sotalaivoja voisi lainata. Vai onka taas tehty päätöksiä ohi eduskunnan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurooppalaiset eivät uskalla tehdä mitään ilman USA:ta eikä USA tee mitään koska Trump on uhostaan huolimatta pelkuri, joten Iranilla on vapaat kädet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit uskalsivat estää Iranin aluksen etenemisen Gibraltarilla. Ehkäpä Iran siitä rohkaistuneena alkoi pelata samaa peliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittaisivat vaan sen Johnsonin (paikallinen persu) omine porukoineen painimaan.
Kyllä nyt ollaan Eurooppa myönteisiä kun ei itse pärjätä😂😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä Jussi ja Teuvo pakenisi koko Euroopasta Thaimaahan kun tulisi ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on aika Suomen näyttää voimaansa ja ottaa paikkansa suurvaltana, miinalaiva pohjanmaa lähetetään välittömästi alueelle laskemaan läpitunkemattoman miinoitteen salmeen. Tämä rauhanpoliittinen mestariteko jäähdyttää tilanteen kun salmessa ei uskalla liikkua viholliset tai ystävät seuraavaan pariin vuoteen kun puretaan miinoitteita.

Siinä ehtii meinaan pahimmatkin tulistujat ja sodanlietsojat jäähtyä ja löytää yhteistä säveltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

7:45
Kempeleen Kirin Valtteri Kleemolan elämä jatkuu normaalisti viime kesänä saadusta aivoinfarktista toipumisen jälkeen – "Hieno tunne, kun ensimmäisen kerran sai taas hien pintaan ja pääsi saunomaan" Tilaajille
7:30
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
7:00
"Päässä surisi kuin ampiaispesässä" – Markku Toukola on kärsinyt lähes 20 vuotta piinaavasta vaivasta, joka miltei vie yöunet Tilaajille
7:00
Kävimme tapaamassa protestoivia naisia, jotka ovat laulaneet Delhin mummoprotesteissa jo viikkoja – Intian uusi kansalaisuuslaki jätti muslimit ulkopuolelle Tilaajille
6:43
Koripallolegenda Kobe Bryant kuoli helikopterin maahansyöksyssä
6:24
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
6:00
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta
33
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
8
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
5
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
5
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
5
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
2
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan itäosassa, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Länsi-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image