Ulkomaat

Britannia eroaa EU:sta vii­kon­lop­pu­na, mutta siirtymäajan vuoksi juuri mikään ei muutu

Brexitin kannattajien toive toteutuu viikonloppuna, kun Britannia jättää EU:n. KUVA: WILL OLIVER
Ulkomaat 27.1.2020 16:32
Daniel Wallenius

Neuvottelut Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta alkavat heti. Vasta loppuvuosi näyttää, millaisia tuloksia niistä saadaan.

Tämän viikon lauantain vastaisena yönä kello yhdeltä Suomen aikaa Britannia lakkaa olemasta EU:n jäsen.

Käytännössä tällä on vaikutusta vain Britannian europarlamentaarikoihin sekä Britanniaa edustaviin EU-virkamiehiin, joiden tehtävät päättyvät. Britannia jää pois kaikista EU:n toimielimistä, laitoksista ja virastoista, eikä osallistu unionin päätöksentekoon millään tavalla.

– Ajatuksena on turvata EU:n autonomia ja päätöksenteko, valtioneuvoston kanslian lainsäädäntöneuvos Johannes Leppo kertoo.

Britanniaa kuitenkin koskevat vielä tästä eteenpäin samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muita EU-jäsenmaita, kunnes erosopimuksessa sovittu siirtymäaika loppuu tämän vuoden lopussa.

Alkuperäisessä erosopimuksessa siirtymäkautta oli mahdollista pidentää, mutta Britannian itse säätämät brexit-lait estävät uuden lisäajan hakemisen. Siirtymäaika siis loppuu vuoden lopussa.

Neuvottelut alkavat heti

Britannia ja EU aloittavat heti eron jälkeen neuvottelut tulevasta suhteestaan. EU on sanonut haluavansa mahdollisimman tiiviin suhteen Britannian kanssa. Britannia puolestaan on asettanut joukon reunaehtoja.

– Niiden vuoksi suhteesta ei tule läheisintä mahdollista, sanoo ulkoministeriön brexitin kauppapoliittisen koordinaation vastuuvirkamies Kristiina Kauppinen.

Neuvotteluiden lopputuloksesta ei ole kenelläkään tietoa. Se kuitenkin tiedetään, että aikataulu on tiukka. Leppo sanoo, että neuvottelut olisi syytä saada päätökseen lokakuussa, jotta aikaa jää sopimusten ratifioinnille.

Vasta siinä vaiheessa, kun sopuun on päästy, tiedetään, miten brexit vaikuttaa tavallisten ihmisten elämään.

Tulliosaamista tarvitaan

Suomelle tärkein asia neuvotteluissa on se, että niissä saadaan varmistettua tasavertaiset kilpailuedellytykset EU-maiden ja Britannian yrityksille.

– Vaikka EU-mailla on omia intressejä, kaikkien intressinä on saada sopimus aikaan, Kauppinen sanoo.

Neuvoteltavaa on valtavasti, ja aikataulu Britannian vaatimuksesta tiukka. Leppo sanoo, että on olemassa todellinen riski siitä, ettei kaikista asioista päästä sopuun.

– Tietysti EU tekee kaiken mitä voi, että näin ei kävisi, hän sanoo.

Vaikka kauppasopimus syntyisi vuoden loppuun mennessä, brexit muuttaa tavaran vientiä ja tuontia Britanniaan. Kauppisen mukaan tähän kannattaisi alkaa varautua.

– Tavarat pitää tullata. Kehottaisinkin tutustumaan tullin ohjeistukseen asiasta ja hankkimaan valmiudet tulliselvitysten tekemiseen, hän sanoo.

Sellainenkin mahdollisuus on, että neuvottelut eivät onnistu kaikilta osin vuoden loppuun mennessä. Joillakin osa-alueilla Britannian ja EU:n välille voisi näin syntyä sopimukseton tila, joka korvautuisi myöhemmin uudella sopimuksella.

– Yrityksille se ei ole kauhean hyvä, Leppo sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Maistiaisia Boris Johnsonin politiikasta saatiin jo. Boris päästää kiinalaisen Huawein rakentamaan 5G verkkoja Britanniaan. Mitähän muuta kiinalaisille myydään?

Terveydenhoitobisnekseen päästetään USA:n terveysfirmat huseeraamaan. Kaikki on Britanniassa myytävänä, kunhan ostaja ei vain ole EU:sta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian tekemisestä ei ole vieläkään mitään varmuutta. Sopimusta Britannian ja EU:n välillä ei synny tämän vuoden aikana, ja tuskinpa sellainen syntyy ensi vuodenkaan aikana.

Britannian talous syöksynee kaaokseen ja maa saattaa hajota. Näkemättä on vielä monta mutkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Suomi tekee saman? Vai maksammeko itsemme konkurssiin vain saadaksemme olla ihanassa euvostoliitossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs luulet?

Haluavatko suomalaiset seurata brittejä? Vastaus lienee aika selvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea ja menestystä Britannialle!
Hyvät yhteydet USA:n markkinoille on jo uunissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin hyvät ystävät ovat Putin, Kim Jong-un ja Erdogan.

Johnson ei voi tehdä hyvää diiliä sekä USA:n että EU:n kanssa. Britannian on valittava puolensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miltä se nyt vasemisto-globalisteista tuntuu kun olitte väärässä? Kova oli uho koko viime syksyn, että kuulemma Britannian kansan enemmistö haluaa pysyä EU:ssa. Nehän tosiaan järjestivät vaalit joulukuussa ja vasemmisto sai kovimman nöyryytyshäviön lähes sataan vuoteen. Että miten se elitistien suu nyt laitetaan? Mielestäni on aivan asiallista näin kysyä sen myräkän jälkeen mitä valtamediassa piditte. Te olitte niin väärässä, että eihän noin väärässä ole ollut kukaan pitkään aikaan.

Vapautta janoavat ihmiset eivät halua enää olla osa mitään vasemmisto-globalistien Neuvostoliitto 2.0 projektia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vedä välillä henkeä, EU parlamentissa oikeistolla on ⅔ osuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joulukuun parlamenttivaaleissa brexitiä vastustavat puolueet (Labour, liberaalit, Skotlannin kansanpuolue) saivat 48% äänistä, kun taas brexitiä kannattavat puolueet (konservatiivit ja brexit-puolue) saivat 45% äänistä. Nuorten brittien keskuudessa brexitiä vastustettiin selvästi ja sama pitää paikkansa suurten kaupunkien kohdalla. Brexitin kannattajat tulivat vähemmän vaurailta alueilta Englannista ja Walesista. Ironista tässä on se, että juuri nämä köyhät alueet ovat eniten hyötyneet EU - tukiaisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huijatut eivät koskaan myönnä tulleen huijatuiksi. Wincapitassa aikoinaan hurmiota levittäneet Hannu-Uskovaiset ovat nykyään aika hiljaista ja nöyrää poikaa. Taitanut jokunen juoda ittensä hengiltäkin... Toki on niitäkin ketkä vieläkin uskovat 400% vuosituottoja takovaan pipsikoneeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän nuo Brexitin varjopuolet koske Britannian älymystöä, joka voi juhlia saavutustaan. Sen sijaan köyhät kärsii hintojen noususta ja työpaikkojen vähentymisestä. Tuskin EU laittaa kovin suuria juhlia pystyyn eropäivänä, vaikka olisi enemmän aihetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi vahva syy Brexitiin oli juurikin hintojen nousu. Kansa kyllästyi kun maassa loisiva eurooppalainen pankkimafia hilas ja pilas asuntojen hinnat pilviin. Eu aikana brittikansalaisten maksuhäiriöriöt lisääntyneet valtavasti. Syynä lähinnä asuntohintojen nousu. Eli sama kun suomessa. Seuraavaksi Fixit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän nämä Suomen asuntomarkkinat ole ryssinyt Suomen valtio itse! Kaikki aiemmin valtion luomat rahoitussysteemit ja luototus on yksityistetty, ja loput on vienyt huijarit. Valtiosta ja kunnista on tullut samanlaisia rahastajia täyttämään budjettejaan asuntomarkkinoista kuin yksityiset toimijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla ennemminkin brittiläisen kuningaskunnan hajoamisesta kyse Brexitissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suomenkin pitäis erota aivan humpuukia koko eu ollaan vain heitto pellejä kun jotain päätetään mutta kun on maksujen aika niin ollaan etu päässä kiitos poliitikkoiden .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava kuvituskuva valittu artikkeliin. Vanhat jarrut joilla ei ole enää penniäkään kiinni koko touhussa ovat mielissään, kun pilaavat homman tuleville sukupolville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on EU:ssakin; Merkel, Juncker, Macron yms. ovat lapsettomia. Ei heitä paljon kiinnosta lasten tulevaisuus. Antaa kaikkien aavikonkin kukkien kukkia vaan Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
6:26
Kolmikymppinen nainen kaahasi karkuun varastetulla autolla Haukiputaalla – poliisipartio kiilasi pakoauton

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image