Ulkomaat

Britannia äänestää tärkeissä vaaleissa torstaina – Boris Johnsonin päähaastaja on niin radikaali, ettei kelpaa edes omille kan­nat­ta­jil­leen

Jeremy Corbyn, 70, nousi työväenpuolueen johtajaksi vuonna 2015. KUVA: PETER POWELL
Ulkomaat 10.12.2019 6:30
Daniel Wallenius

Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja jakaa mielipiteet eikä kelpaa edes kaikille omille kannattajille.

Britannian torstaisten parlamenttivaalien mielipidemittaukset alkavat vaikuttaa siltä, että vaaleissa on kaksi mahdollista lopputulosta.

Ensimmäisessä niistä konservatiivit voittavat vaalit niin suurella erolla, että puoluejohtaja Boris Johnson saa enemmistön parlamenttiin, äänestyttää aiemmin syksyllä neuvottelemansa brexit-sopimuksen läpi.

Toinen vaihtoehto on se, että enemmistöä ei tule. Silloin kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu.

Johnson on huutanut, haukkunut, jakanut potkuja ja valehdellut, mutta näyttää silti selviävän vaaleista voittajana, koska työväenpuolue ei vain saa loppukirivaihdettaan silmään.

Syypää on Jeremy Corbyn, 70, joka on mies, jota edes monet oman puolueen kannattajat eivät pidä kelvollisena pääministeriksi.

Useita kohuja

1960-luvulta saakka työväenpuolueeseen kuulunut Corbyn nousi parlamenttiin vuonna 1983, mutta oli vuosien ajan pelkkä takarivin änkyrä, joka aiheutti kohun silloin, toisen tällöin.

Vuonna 1984 hän kutsui kaksi tuomittua Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:n jäsentä vieraakseen parlamenttiin vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun IRA:n pommi-isku tappoi viisi konservatiivipuolueen vuosikokouksessa.

Hän myös allekirjoitti aloitteen, joka tuomitsi Yhdysvaltojen väliintuloa Kosovon sodassa, vähätteli Srebrenican joukkomurhan uhrien määrää ja on sanonut, että Nato pitäisi hajottaa. Vuonna 2014 hän osallistui seremoniaan, jossa laskettiin seppeleet neljän terrori-iskusta epäillyn miehen haudalle.

Yllätysvalinta puheenjohtajaksi

Corbynistä elämäkerran kirjoittanut Rosa Prince sanoi CNN:lle, että Corbynin maailmankatsomus on peräisin ajalta, jolloin hän oli vielä teini-ikäinen. 1970-luvulla Corbyn osallistui Vietnamin sodan vastaisiin mielenosoituksiin ja hankki Princen mukaan siellä äärivasemmistolaisen ideologiansa.

Kukaan ei uskonut, että sillä ideologialla noustaan työväenpuolueen johtoon, mutta niin vain kävi vuonna 2015.

Syitä on useita. Labour oli jo edellisen puheenjohtajansa Ed Millibandin aikana siirtynyt vasemmalle, ja samaan aikaan puolueen ulkopuolella oli alkanut näkyvä kampanja leikkauspolitiikkaa vastaan. Corbyn tuki kampanjaa aktiivisesti.

Puheenjohtajakisasta puuttuivat vahvat vastaehdokkaat, Corbynin kampanja oli näyttävin ja se keräsi suurimman yleisön. Ne olivat lopulta avaimet voittoon.

Vain 21 prosentilla positiivinen kuva

Puheenjohtajaäänestyksestä kuluneen neljän ja puolen vuoden aikana Corbyn on rakentanut puolueestaan hyvin paljon näköisensä.

Omien, corbynistoiksi kutsuttujen kannattajiensa keskuudessa Corbyn on huippusuosittu, mutta vain joka viidennellä britillä on hänestä positiivinen kuva. Lähes kahdella kolmasosalla se on negatiivinen. Siksi labourin on hyvin vaikea saada kannatuksensa nousuun.

Jopa kolmet vaalit keskustavasemmistolaisella linjallaan voittanut entinen pääministeri Tony Blair on sanonut ymmärtävänsä, miksi hänen puolueensa äänestäjiä valuu liberaalidemokraatteihin.

Jeremy Corbyn

Syntynyt 26.5.1949 Chippenhamissa Britanniassa.

Naimisissa kolmatta kertaa, kolme lasta.

Nousi parlamenttiin ensimmäisen kerran vuonna 1983.

On äänestänyt kansanedustajan urallaan yli 500 kertaa puoluettaan vastaan parlamentin äänestyksissä.

Toiminut työväenpuolueen puheenjohtajana ja oppositiojohtajana vuodesta 2015 lähtien. Valittiin jatkokaudelle vuonna 2016.

Tunnetaan vasemmistolaisista arvoistaan ja leikkauspolitiikan vastustamisesta. On pasifisti kasvissyöjä ja absolutisti, ei omista autoa, vaan pyöräilee.

On aiemmin kannattanut Britannian eroa EU:sta. Sanoo nyt neuvottelevansa uuden erosopimuksen ja vievänsä sen kansanäänestykseen, jos voittaa vaalit.

Harrastaa puutarhanhoitoa ja omistaa kissan.

MAINOS

Kommentoi

Kyseessä on myös piinkova antisemitisti, se jutussa jäi mainitsematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Johnson on huutanut, haukkunut, jakanut potkuja ja valehdellut" ensimmäinen askel keltaisen journalismin tunnistamiseen: väittämiä ilman lähteitä tai sitaatteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa Corbyn olisi lähinnä Marinin kaltainen vasemmistososiaalidemokraatti. Briteissä politiikan keskipiste on huomattavasti enemmän oikealla kuin Suomessa, jolloin Suomen SDP-läiset olisivat siellä vasemmistoradikaaleja, ja Keskustakin edustaisi vasemmistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllähän se keskipiste on Suomessakin siirtynyt oikealle, jos verrataan aikaisempiin vuosikymmeniin. Nykyisen hallituksen tulisi selvästi ylittää itsensä, jotta kansanrintamalla olisi mitään tulevaisuutta Suomessa.

Mutta Corbyn on todella outo lintu nykypäivän Britanniassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – Moni autonsa rikkonut voi jättää hakemuksen tekemättä Tilaajille
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image