Ulkomaat

Brexitin pelätään avaavan vanhat haavat Pohjois-Irlannissa – poliitikot tuomitsivat kuolemaan johtaneen iskun

Poliisit veivät kukkia paikalle, jossa 29-vuotias toimittaja kuoli Londonderryn kaupungissa Pohjois-Irlannissa myöhään torstai-iltana. Ampujiksi epäillään yhtenäistä Irlantia ajavaa ääriryhmittymää. KUVA: JOE BOLAND / NORTH WEST NEWSPIX
Ulkomaat 19.4.2019 20:51
Ilkka Hemmilä

Poliisi tutkii Londonderryn tapausta terrori­tekona. Britannian EU-eron pelätään rikkovan rauhan, joka taattiin pääsiäisenä 21 vuotta sitten.

Britannian poliitikot ovat tuominneet Pohjois-Irlannin Londonderryssä torstai-iltana tapahtuneen iskun, jossa 29-vuotias journalisti Lyra McKee kuoli ammuskelun seurauksena.

Londonderryn kaupunki sijaitsee Pohjois-Irlannin luoteisosissa lähellä Irlannin tasavallan rajaa. Rajan pitäminen avoimena on ollut yksi brexit-neuvotteluiden tuskanaiheita niin Britanniassa kuin EU:ssa.

Reutersin mukaan pohjoisirlantilaiset poliitikot ovat olleet huolissaan siitä, että vastarintaliikkeet ottaisivat fyysiset rajajärjestelyt kohteikseen.

Britannian ja Irlannin välinen yhteistyö oli yksi avainkohtia niin kutsutussa pitkänperjantain sopimuksessa, jonka maat allekirjoittivat pääsiäisenä 1998 päättääkseen Pohjois-Irlannin väkivaltaiset levottomuudet.

McKeen kuolemassa on inhaa symboliikkaa, sillä hän oli kirjoittamassa kirjaa nuorista, jotka katosivat Pohjois-Irlannissa kolme vuosikymmentä kestäneiden levottomuuksien aikana ennen sopimuksen solmimista.

Britannian EU-eron arvellaan ruokkivan vuosien varrella pienentyneitä vastarintaryhmiä. Puolisotilaallisen Uuden IRAn kaltaiset ääriryhmät, jotka eivät hyväksy pitkänperjantain sopimusta, ovat aiemminkin järjestäneet iskuja pääsiäisen tienoilla.

Poliitikot tuomitsivat iskun

Britannian pääministeri Theresa May tuomitsi Londonderryn iskun järkyttävänä. Myös Mayn konservatiivihallitusta tukevan DUP-puolueen johtaja Arlene Foster tuomitsi teon tuoreeltaan.

– He, jotka toivat aseet kaduillemme 1970- 1980- ja 1990-luvuilla, olivat väärässä. Se on yhtä väärin vuonna 2019. Kukaan ei halua palata aiempaan, Foster tviittasi.

Samoin yhtenäistä Irlantia ajavan Sinn Féin -puolueen varajohtaja Michelle O'Neill tuomitsi teon Twitterissä ja kutsui sitä pitkänperjantain sopimuksen vastaiseksi.

Pohjois-Irlannin poliittisten pääpuolueiden johtajat tuomitsivat The Guardianin mukaan McKeen murhan yhteisessä julkilausumassa.

– Lyran murha oli myös hyökkäys yhteisön kaikkia ihmisiä, rauhaa ja demokraattista prosessia kohtaan.

– Me torjumme yhtenäisesti ne, jotka ovat vastuussa tästä hirvittävästä rikoksesta.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar yhtyi näkemykseen sanomalla, että vihan levittäjien ei pidä sallia vetää aluetta takaisin menneisiin levottomuuksiin.

Myös Pohjois-Irlannin poliisi on vedonnut ihmisiä rauhan säilyttämisen puolesta.

Uusi IRA epäilty tekijä

McKeen kollegan mukaan levottomuudet alkoivat, kun poliisi ratsasi taloja Cregganin kaupunginosassa. Hänen mukaansa ja sosiaaliseen mediaan jaettujen videoiden perusteella poliisin ajoneuvoja viskottiin polttopulloilla, tiiliskivillä, pulloilla ja ilotulitteilla.

Silminnäkijöiden mukaan McKee kiidätettiin sairaalaan, jossa hän kuoli saamiinsa vammoihin.

Apulaispoliisipäällikkö Mark Hamiltonin mukaan poliisi tutkii ampumista terroritekona. Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin yhdistymistä ajava Uusi IRA on epäilty tekijä.

Uusi IRA on pitänyt levottomuuksia yllä alueella aiemminkin. Tammikuussa se ilmoittautui Londonderryn oikeustalon edustalla laukaistun autopommin räjäyttäjäksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Brexit todistaa Eu,n ahneuden, miksi Eu yrittää määrätä kaikessa mitä saa tehdä ja mitä ei, eikö ensin olisi pitänyt alunperin sopua pelisäännöt eikä kokoajan keksiä lisää Direktiivejä jotka rajoittavat olemassa olevia erilaisten Lakia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on ikuinen? Otetaan KAIKKI mahdolliset peloitteet käyttöön, jotta saadaan pidettyä kortittalo kasassa? Seuraavana varmaan kerrotaan, että taivas putoaa juuri niiden maiden päälle, jotka eivät nöyrästi tottele EUn arvopohjaa. Tai no näin taitaa olla jo tehty Puolan ja Tsekin osalta, kun eivät tahdo pilata maan sisäistä turvallisuutta. Turha siinä on EU johdolla sitten ihmetellä, miksi EUsta halutaan eroon ja siinä yksi kuollut ei ole paljoa. Suomessakin on jo käytännössä EUn johdota useita kuolleita ja vielä enemmän ikuisesti traumatisoituneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image