Ulkomaat

Brexitin kohtalo ratkeaa tänään brit­ti­par­la­men­tis­sa – Luvassa tiukka äänestys EU-ero­so­pi­muk­ses­ta

Britannian pääministeri Boris Johnson sai sovittua EU:n kanssa brexit-sopimuksesta torstaina. Lauantaina hänen pitää yrittää saada sopimus läpi parlamentissa. KUVA: JULIEN WARNAND
Ulkomaat 19.10.2019 11:09
Vanessa Valkama

Parlamentin alahuone äänestää erosopimuksesta iltapäivällä väittelyn jälkeen. Sopimukseen on tullut myös muutosehdotuksia, joista pitää päättää.

Brittiparlamentti äänestää tänään muokatusta brexit-sopimuksesta, josta Britannia ja EU pääsivät sopuun torstaina. Äänestyksestä odotetaan erittäin tasaista.

Parlamentin alahuoneen istunto alkaa kello 11.30 Suomen aikaa, ja väittelyn odotetaan kestävän ainakin kello 16.30 asti.

Aikataulu riippuu siitä, mitkä muutosehdotukset alahuoneen puhemies John Bercow valitsee käsiteltäviksi. Istunto alkaa pääministeri Boris Johnsonin puheenvuorolla, ja BBC:n mukaan hänen odotetaan vastaavan kysymyksiin muutaman tunnin ajan.

Äänestyksestä on tulossa tiukka, koska Johnsonin konservatiivipuolueella ei ole enemmistöä parlamentissa. Ennakkoarvioiden mukaan puolueessa on kymmeniä edustajia, jotka eivät ole tyytyväisiä sopimukseen.

Sopimus menee läpi, jos sen puolesta äänestää 320 edustajaa. Parlamentin alahuoneessa on 650 paikkaa.

Neljä oppositiopuoluetta on ilmoittanut jo etukäteen äänestävänsä sopimusta vastaan. Näiden joukossa on myös vaa’ankielenä pidetty Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue (DUP), jolla on alahuoneessa 10 paikkaa.

Arvioiden mukaan osa brexitiä kannattavista työväenpuolueen edustajista saattaa äänestää sopimuksen puolesta.

Lauantain äänestys on neljäs kerta, kun alahuone äänestää brexit-sopimuksesta. Joidenkin arvioiden mukaan nyt voitaisiin päätyä jopa tasatulokseen, jolloin puhemies Bercow käyttäisi ääntään.

Lontooseen odotetaan lauantaina satoja tuhansia mielenosoittajia, jotka vaativat uutta kansanäänestystä.

"Viimeinen mahdollisuus"

Pääministeri Boris Johnson on kuvannut äänestystä viimeiseksi mahdollisuudeksi turvata hallittu brexit. Perjantaina hän kertoi olevansa luottavainen sen suhteen, että sopimus menee läpi.

Jos sopimusta ei saada aikaan, Johnson on lain nojalla velvollinen hakemaan EU:lta lisäaikaa brexitille 31.1.2020 asti.

Hän on silti ilmoittanut, että Britannia lähtee EU:sta joka tapauksessa 31. lokakuuta. Johnson ei ole kuitenkaan selittänyt, miten tämä onnistuu.

Jos sopimus hyväksytään, Britannia eroaa EU:sta 31.10, jos lakien säätämiseksi on tarpeeksi aikaa. Parlamentti voi myös pyytää EU:lta lyhyttä lisäaikaa.

Jos EU hyväksyisi lisäajan, Britannia eroaisi EU:sta sopimuksen kanssa. Jos EU ei myöntäisi lisäaikaa tai sitä ei edes pyydettäisi, Britannia eroaisi ilman sopimusta.

Muutosehdotus lykkäisi sopimuksesta äänestämistä

Reutersin mukaan muutosehdotuksia oli toimitettu perjantai-iltana kolme, mutta niitä voi tulla lisää.

Yli puoluerajojen tukea on saanut muutosehdotus, jossa brexitin hyväksyntä olisi jäissä, kunnes parlamentti olisi hyväksynyt erosopimuksen ratifioivan lainsäädännön. Jos lainsäädäntöä ei saada valmiiksi 31. lokakuuta mennessä, EU:lta saatettaisiin joutua pyytämään lisäaikaa.

Jos ehdotus hyväksytään, siitä äänestetään lauantain päätteeksi. Jos parlamentti hyväksyisi ehdotuksen, Johnsonin sopimuksesta ei äänestettäisi tänään.

Ehdotuksen takana on sir Oliver Letwin, joka on yksi Johnsonia vastustaneista ja tämän erottamista konservatiivipuolueen edustajista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miten nyt suu pannaan kun sopimus kaatui brittiparlamentissa? Vieläkö ollaan rinta rottingilla... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Läpi menee että läsähtää, ja tämä jakso on näytelmästä ohi. Eroamisesta on tarkoituksella tehty muille jäsenmaille varoittava esimerkki, että eivät seuraisi pian Brittien perässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia lähtee EU:sta 31.10. Haluaako joku lyödä asiasta vetoa ja vängätä vastaan?

Saisinko nyt kysyä näiltä elitisteiltä ja muilta eliitin kannattajilta, että miltä se tuntuu olla väärässä ja hävitä kerta toisensa jälkeen? Mitäs ihmettä tapahtui sille, että "Johnson ei saa sopimusta Brysselistä ja joutuu hakemaan jatkoaikaa"? Kun Johnson meni Brysseliin 17 lokakuuta, niin hänen ehdottama sopimus hyväksyttiin välittömästi sellaisenaan ilman minkäänlaista taistelua. Mikä ihme oli tuo elitistien uhoaminen että "me näytetään Britannialle kuka kaapin paikan määrää". Anteeksi nyt vain, mutta te ette todellakaan näytä yhtään mitään.

Seuraavaksi EU:n jättää Ranska ja tapahtumat tähän alkoivat jo joulukuussa 2018. Kyllä, keltaliivimellakat täyttävät kohta vuoden ja voi pojat kun nyt joulukuu tulee, niin te ymmärrätte mitä tämä tarkoittaa. Ranskaan on tulossa uudet vaalit, sillä Marconin hallinto kaatuu pian. Uusien vaalien jälkeen Ranska jättää EU:n. Paljostako lyödään vetoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kummallisen olkinuken olet rakentanut.

Keitä ovat nämä eliitin kannattajat, ja mistä heidän vihansa brittejä ja Johnsonia kohtaan kumpuaa? Omasta mielestäni on lähinnä surullista, että britit on huijjattu tekemään tällainen virheliike. Miksi sympatia kansakuntaa kohtaan tekee minusta elitistin? Miksi minä olen tässä asiassa voittaja tai häviäjä?

Ja miten asiaan liittyvät Keltaliivit? Siihen liikkeeseen EU vastaisuus liimattiin päälle jälkeenpäin kuin postimerkki. Alkuperäinen liike vastusti polttoaineveroja, joista syntyy joillekkin kohtuuttomia kustannuksia Pariisin epäonnistuneen kaupunkisuunnittelun takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sopimus hyväksytään ja ero tulee, niin kaikki voittavat: britit pääsevät irti Eusta, Eu pääsee irti briteistä ja hyvässä lykyssä skotit saavat kaupanpäälle itsenäisyyden. Tämähän on win-win-win-tilanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja useat ihmiset pääsevät eroon työpaikoista. Lähdetään kaikki juhlimaan heidän kanssaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku maa ei halua olla Eussa, niin miksi sen pitäisi olla? Ei kai kenenkään pidä olla väkisin mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö ole huomannut, että juuri tästä Briteissä väännetään: Ollakko EU:ssa vaiko ei olla EU:ssa... That's the Question!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonoa erosopimusta britit eivät kuitenkaan näytä haluavan. Kansa on jo kaduilla... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
74
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
56
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
32
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
23
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
21
Pudasjärven vuoden 2022 Suviseurat siirtyvät, tavoitteena järjestää tapahtuma seuraavana kesänä
20
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image