Ulkomaat

Brexitin keulakuva Boris Johnson odotetusti brit­ti­kon­ser­va­tii­vien johtoon – sai kaksi kolmasosaa äänistä

KUVA: NEIL HALL
Ulkomaat 23.7.2019 14:11 | Päivitetty 25.7.2019 9:50
Ilkka Hemmilä

Brexitin puolesta kolmen vuoden ajan kampanjoineen Johnsonin odotetaan aloittavan pääministerinä huomenna.

Boris Johnson on Britannian konservatiivipuolueen uusi puheenjohtaja ja Britannian todennäköinen seuraava pääministeri.

Puolueen järjestämässä jäsenäänestyksessä Johnson sai yli 92 100 ääntä. Hänen vastaehdokastaan Jeremy Huntia tuki 46 600 äänestäneistä. Konservatiivipuolueessa on noin 160 000 jäsentä. Heistä 87,4 prosenttia äänesti.

Puheenjohtajana Johnson lupasi parempaa koulutusta ja infrastruktuuria, lisää poliiseja sekä tietenkin toteuttaa vuosia ajamansa eron Euroopan unionista.

– Toteutetaan brexit, yhdistetään maa ja päihitetään (työväenpuolueen puheenjohtaja) Jeremy Corbyn, hän totesi puolueväelle.

Aiemmin poliittisella urallaan Lontoon pormestarina ja Britannian ulkoministerinä toiminut Johnson, 55, oli alusta asti ennakkosuosikki Theresa Mayn seuraajaksi.

Johnson voitti kaikki aiemmat äänestykset, joissa ehdokkaita putosi kisasta yksi kerrallaan. Myös mielipidemittaukset povasivat Johnsonin voittoa alusta saakka.

Britannian pääministerin on tarkoitus vaihtua huomenna. May pitää keskiviikkona viimeisen kyselytuntinsa pääministerinä, jonka jälkeen hän jättää eroilmoituksensa kuningatar Elisabet II:lle. Sen jälkeen kuningatar tapaa uuden pääministerin.

Mediakasvosta pormestariksi

Johnson on Etonin ja Oxfordin huippukoulujen kasvatti, joka aloitti työuransa toimittajana. Hän tuli briteille tunnetuksi muun muassa taitavasti kirjoittavana kolumnistina, Spectator-aikakauslehden päätoimittajana ja tv:n viihdeohjelmien vierailevana kasvona.

Politiikkaan Johnson siirtyi, kun vuonna 2001 hänet valittiin ensi kertaa kansanedustajaksi. Johnson toimi konservatiivipuolueen kansanedustajana vuoteen 2008 asti, ja hän palasi parlamenttiin vuoden 2015 vaaleissa.

Suurin piirtein tämän ajan välissä, vuosina 2008–2016, Johnson toimi Lontoon pormestarina kahden kauden ajan.

Jälkimmäisen kautensa päätteeksi 52 prosenttia lontoolaisista arvioi Johnsonin tehneen hyvää työtä pormestarina, kertoi tutkimusyhtiö YouGovin gallup. Vastaajista 29 prosenttia oli tyytymättömiä.

Brexitin keulakuva runsaat kolme vuotta

Alkuvuonna 2016 Johnson ilmoitti kannattavansa Britannian eroa EU:sta myöhemmin samana vuonna järjestettävässä kansanäänestyksessä. Hänestä tuli yksi näkyvimmistä eron kannattajista.

Kun lähdön kannattajat voittivat äänestyksen, pääministeri David Cameron erosi virasta. Johnsonia arveltiin jo silloin hänen mahdolliseksi seuraajakseen, mutta Johnson ei lähtenyt ehdolle kisaan.

Konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi ja Britannian pääministeriksi nousi Theresa May, ja Johnsonista tuli Mayn hallituksen ulkoministeri.

Johnson erosi pestistä kesällä 2018 protestina Mayn brexit-suunnitelmille. Ulkoministerin korvasi Jeremy Hunt, 52, Johnsonin viimeinen haastaja tämänkertaisessa puheenjohtajakisassa.

Kisa puolueen johdosta käynnistyi, kun May toukokuussa ilmoitti eroavansa. Johnson lähti tavoittelemaan pestiä yhdessä yhdeksän muun ehdokkaan kanssa.

Puheenjohtajakampanjassaan Johnson on korostanut, että hänen mukaansa Britannian pitäisi erota EU:sta vaikka ilman sopimusta, vaikka maa ei hyväksy yhteistä järjestelyä unionin kanssa. Hänen kilpakumppaninsa Hunt oli valmis anomaan uutta lykkäystä eropäivään, joka on nyt 31. lokakuuta.

Viime sunnuntaina Johnson kirjoitti The Daily Telegraphin viikoittaisessa kolumnissaan, että sopimus on mahdollinen takarajaan mennessä, jos Britannia "löytää uudelleen suuntansa".

– Voimme lähteä EU:sta 31. lokakuuta mennessä, ja meillä on siihen tarvittavat keinot. Tarvitsemme vain tahtoa, hän kirjoitti.

Juttua päivitetty 23.7. klo 15.05: Johnsonin kommenteilla valintansa jälkeen.

Juttua korjattu 25.7. klo 9.45: muutettu maininta eliittiyliopistoista huippukouluiksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Borishan on Britannian oma Trump! Samaa näköäkin on ja muunnellun totuuden torvi parhaasta päästä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurooppa ja muu maailma saa seurata poliittista näytelmää Britanniasta. Aihe on nyt niin ahkerasti uutisissa että muusta ei saa tietoa ollenkaan. Poikkeus on ja se on ikävät välikohtaukset esim. Helsingissä tänään. Miten Suomessa valmistaudutaan brexitin taloudellisiin vaikutuksiin meillä ja muualla maailmalla? Uutisaihe!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Halla-aho löi kevään vaaleissa lukkoon Suomen persujen kannan Suomen EU-eroon. Sitten kun Suomi on Naton jäsen, asiaa voidaan harkita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä EU-kansalaisilla tulee olemaan viihteellistä seurattavaa brittien tulevissa tanssiaskelissa. EU:ssa tiedetään, että kovakin ero on suuri ongelma vain briteille itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Boris on innokas fillari-ihminen eli onko hän entisen persu-puheenjohtajan mukainen fillarikommunisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Boris on ikääntyvien vanhempien miesten haavekuva siitä että maailma muuttuisi samaksi kuin heidän nuoruudessaan. Samaa edustavat Trump ja meillä perussuomalaiset. Onneksi kehitys ei mene taaksepäin vaan forwärts!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ!!!......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen tietää siitä onko valittu henkilö eliitin edustaja vai hyvien tyyppien edustaja, kun katsoo kuinka paljon eliitti prosessin aikana huutaa ja kiljuu. Käyppäs katsomassa iltapäivälehtiä mitä ne Johnsonista kirjoittaa eli pelkästään jo siitä tiedämme, että kyseessä on todellakin hyvien tyyppien edustaja.

Sama on tilanne Trumpin ja Putinin kanssa eli eliitti huutaa yhtenään ja milloin mikäkin on kuulemma pielessä johtuen näistä johtajista. Kuka muistaa kun Brazilian kansa äänesti taannoin oman suosikkinsa presidentiksi ja eliitti hävisi sielläkin, niin mikä järkyttävä huuto valtamediasta lähti. Kaikesta huutamisesta huolimatta, nimenomaan nyt kun eliitti on lyöty usealla rintamalla, olemme lähimpänä maailmanrauhaa kuin kertaakaan aikaisemmin.

Britannian kansa saa nyt lopultakin pyytämänsä brexitin ja siitä alkaa Britannian kulta-aika. Samaan aikaan koko EU rampautuu entisestään ja lopulta vapaudumme me loputkin. Eliitti on todellakin nyt lyöty vai mitä todisteita vielä haluat? Ai että eliittiä aletaan viemään Guantamoon? No eipäs mennä asioiden edelle. Kaikki aikanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas yksi tiltu selittää, etteivät Putin ja Trump olisi eliittiä. Naurettavaa. Vaikka totta toinen puoli, ilman venäläisten rahoja Trump olisi konkassa.

Kulta-aikaa odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten ja muiden Pohjoismaiden kansalaisten pitää valmistautua lama-aikaan. Johnson vie Britannian sopimuksettomaan Brexitiin. Epävarmuus lisääntyy kaikkialla ja se lisää maailmanpoliittisia jännitteitä. Helppo on ymmärtää tämä ei tarvi ennustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johnson ei vie Britanniaa Brexitiin.

Britannia on demokraattinen parlamentaarinen valtio, jossa pääministeri ei voi kävellä parlamentin yli. Johnsonin hallitus kaatuu viimeistään syksyllä ja maassa järjestetään uudet vaalit. Uusi parlamentti äänestää uuden kansanäänestyksen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian Brexit vie Euroopan ja sen mukana talouslamaan, sitä ei toivo kukaan mutta se on tosiasia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonhsonista tulee Trumpin Euroopan puolen liittolainen. Samanlaisia koko ajan äänessä olevia tyyppejä, kumpikin puhuu ensin ja ajattelee vasta sen jälkeen mitä tuli sanottua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis tulossa uudet vaalit, konservatiivit häviävät kuvasta ja Britannia hajoaa, mutta ei eroa EU:sta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Skotlanti varmasti itsenäistyy tämän jälkeen. Skotit haluavat pysyä EU:n jäsenenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvauksia, kuinka pitkän aikaa Booris yrittää pyörittää brexit sirkusta ennen eroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
82
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
59
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
31
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image