Ulkomaat

Brexit-tyy­ty­mät­tö­myys kasvaa Britanniassa – kolme kon­ser­va­tii­vien kan­san­edus­ta­jaa jättää puolueensa

Kolme kansanedustajaa jätti Theresa Mayn puolueen tämän brexit-kannan vuoksi. May kuitenkin vakuuttaa olevansa yhä sitoutunut EU-eron toteuttamiseen. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 20.2.2019 13:59
Ilkka Hemmilä

Lähtijät muodostavat yhteisen ryhmän niiden kansanedustajien kanssa, jotka erosivat työväenpuolue Labourista aiemmin tällä viikolla.

Kolme Britannian konservatiivipuolueen kansanedustajaa jättää puolueen, kertoo uutistoimisto Reuters. Päätöksen taustalla on pettymys puolueen puheenjohtajan, pääministeri Theresa Mayn tapaan hoitaa maan eroa Euroopan unionista.

Puolueesta eroavat Sarah Wollaston, Heidi Allen ja Anna Sourby ovat kannattaneet maan jäsenyyttä unionissa.

He liittyvät niiden kahdeksan kansanedustajan joukkoon, jotka ovat tällä viikolla eronneet työväenpuolue Labourista. Eronneet muodostavat ryhmän nimeltä Independent Group, "itsenäinen ryhmä".

Tuoreet eroajat kertovat olevansa pettyneitä siihen, että konservatiivinen puolue on antanut periksi kovan EU-eron ajajille. Heidän mukaansa puolue on vieraannuttanut äänestäjät, jotka olisivat halunneet Britannian jäävän unioniin.

Konservatiiveista eroava kolmikko kertoi, että se voi yhä tukea hallitusta joissain äänestyksissä. Yhteisessä kirjeessään he kuitenkin kirjoittavat, että hallituksen apupuolue DUP pitelee konservatiivipuoluetta otteessaan, kertoo BBC.

May ei peräänny brexitin edessä

Pääministeri May reagoi erouutiseen nopeasti. Reutersin mukaan hän kertoi olevansa surullinen eroajien päätöksestä.

Hän kuitenkin sanoi olevansa vakuuttunut, että EU-eron toteuttaminen kolme vuotta sitten järjestetyn kansanäänestyksen tuloksen mukaisesti on oikea päätös toteutettavaksi. Lisäksi hän sanoi, ettei pitänyt eroprosessia koskaan helppona ja tunnusti asian jakaneen puoluetta.

May jatkaa brexit-neuvotteluja EU-johtajien kanssa. Alkuvuonna Britannian parlamentin alahuone hylkäsi Mayn ja EU:n neuvotteleman erosopimuksen historiallisen suurin luvuin.

Britannia eroaa Euroopan unionista 29. maaliskuuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jo on jämäkkä nainen tämä May. Ei anna polkea demokratiaa suohon vaikka kuinka yritettäisiin, ulkomaita myöten yritetään vaikuttaa. Jopa Suomesta vaikka ei sillä mitään merkitystä Euroopassa olekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka yrittää polkea Britannian demokraattista järjestelmää? Heittosi on arvoton, jos et täsmennä väitettäsi.

Britanniassa on vallalla edustuksellinen demokratia. Määritelmän mukaan: "Edustuksellisessa demokratiassa äänestäjät valitsevat joukostaan edustajia, joilla on valtuudet tehdä päätöksiä heidän puolestaan."

Britanniassa demokratiaa toteuttaa vaaleilla valittu parlamentti. Se voi torjua Theresa Mayn VÄHEMMISTÖHALLITUKSEN Brexit suunnitelmat. Se voi myös estää sopimuksettoman EU-eron.

Theresa May ei todellakaan voi sivuuttaa demokraattisilla vaaleilla valitun parlamentin enemmistön tahtoa. Kansanäänestys on Britanniassakin vain neuvoa antava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edustuksellidessa demokratiassa edustajat noudattavat äänestäjiensä tahtoa. Ovat edustamassa äänesjiään. Äänestäjien tahtoa kysyttiin kansanäänestyksessä ja siinä oltiin sitä mieltä että Britannia eroaa Euroopan unionin jäsenyydestä. Edustajat ovat velvollisia noudattamaan tätä valitsijoidensa kannanilmaisua. Suomessahan toimitaan näköjään eri tavalla,täällä ei uskalleta edes kysyä äänestäjiltä heidän mielipidettään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun äänestys on salainen, niin edustaja ei voi tietää ketkä häntä ovat äänestäneet. Edustaja ei näin ollen edes teoriassa voi noudattaa häntä äänestäneiden tahtoa.

Jokaisella ehdokkaalla on tietysti oma vaaliohjelma, jonka perusteella häntä äänestetään. Valituksi tullessaan hänen olisi rehellisyyden nimissä pyrittävä mahdollisuuksien mukaan noudattamaan omia lupauksiaan, koska näiden pohjalta häntä lienee äänestetty.

Vaalin jälkeinen painostus äänestäjien taholta on ulkoparlamentaarista toimintaa. Yleensä tällaista harrastavat pienet ääriryhmät, jotka suureen ääneen huutelevat edustavansa suuria äänestäjäjoukkoa.

Britanniassa niukka enemmistö kannatti neuvoa antavassa kansanäänestyksessä Brexitiä. Lisäksi tämä luvattu kansanäänestys tapahtui vasta parlamenttivaalien jälkeen, joten asia ei edes ollut esillä viimeisessä parlamenttivaalissa. Mistä siis edustaja edes voisi tämänkään perusteella päätellä äänestäjiensä tahdon? Ei todella mistään!

On todella outoa väittää että "edustajat ovat velvollisia noudattamaan tätä valitsijoidensa kannanilmaisua". Käsitys demokratiasta on todella harhaista jos näin ajattelee!

P.S. Suomen EU-kansanäänestyksen jälkeen peräti 45 kansanedustajaa äänesti kansanäänestyksen tulosta vastaan ratkaisevassa jäsenyysäänestyksessä eduskunnassa. Eipä silloin kukaan puhunut demokratian vastaisesta toiminnasta... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexit hajottaa molemmat Britannian pääpuolueet. Sen lisäksi se tulee hajottamaan koko Britannian: Skotlanti ainakin itsenäistyy ja Pohjois-Irlanti sekä myös Gibraltar hakenevat jotain erityisasemaa suhteessa EU:hun estääkseen EU:n ulkorajan ongelmat.

Näkymät ovat jo sillä tasolla, että todennäköisyys Brexitin perumiselle on jo aika suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexit on ja saanut vahnlkoja .Emempien välttämikseksi parlametti päättää, että eipä erotakaan. Parlamentti edustaa kansaa ja on päätösvaltainen. Brexiten puuhamiehet valtakunnaoikeuteen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaan ne, jotka harhauttivat kansaa uskomaan että Brexit tuo heille pelkkää hyvää, kun EU-jäsenmaksuja ei tarvitse maksaa. Nämä rahat kuulemma voitaisiin sijoittaa vaikka terveydenhoitoon tai vastaavaan.

Kansaa pissittiin todella röyhkeästi silmään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syomessa pissittii kansaa raskaasti silmään Eu kansanäänestyksessä. Luvattiin yhtä hyvää ja kahta parasta. Paratiisia mikä luvattiin ei tullut, itsenäisyys vain meni menojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö. Sveitsi ja Norja eivät ole hajonneet mihinkään vaikka ovat EU:n ulkopuolisia itsenäisiä aitodemokratioita.

Suomi taas on historiansa pahimmassa kahtiajaossa EU:sta huolimatta eikä meidän anneta itse huolehtia kauppa- tai ulkopolitiikasta vaan ne määrätään Saksasta ja Ranskasta vaikka Suomen kansan sydän sanoisi toisin.

Meidänkin tulee irtautua ja ratkaista itse oma kohtalomme. Suomen historiallismaantieteellinen viitekehys ja kulttuuristaloudelliset yhteydet eivät ole Välimerellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa ihan siltä, että näet Suomen viitekehyksen olevan Venäjän. Venäjä on kuitenkin kaoottista itää ja Suomi järjestäytynyt läntinen yhteiskunta. Tällainen jako on aina vallinnut täällä pohjolan perillä.

Seuraavakin väite on väärinkäsitys, sillä Sveitsi ja Norjakin ovat molemmat EU:n yhteismarkkinoilla muutamin poikkeuksin, Norja on lisäksi ETA-maa.

Nämä molemmat maat maksavat lähes täyden jäsenmaksun EU:lle. Niillä ei vain ole edustusta EU-elimissä eikä siten äänioikeuttakaan, mutta joutuvat kuitenkin noudattamaan EU:n määräyksiä.

On lähes sääntö, että EU:n vastustajat eivät ymmärrä Norjan ja Sveitsin asemaa EU:n äänettöminä yhtiömiehinä.

Britannialle suurena maana ei kelpaa tällainen vasalliasema EU:hun. Suuren maan itsetunto ei tällaista kestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan paljon me ee-uu maat joudummekaan maksamaan kaikille noille poliitikoille ja firmoille voitelurahoja jotta Brexit vielä kaatuisi? En usko pätkääkään, että Britannia olisi Euroopan ulkopuolella juuri missään asiassa eronsa jälkeenkään. Eron jälkeen tehdään keskinäisiä sopimuksia joiden mukaan kaikki on lähes kuin ennenkin. Paitsi, että Britannia saa itse päättää enemmän omista asioistaan. Seurataan ja otetaan vaikka koppi brittien jutusta kun näemme sen toimivan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:28
Kultaleijonat saapuivat Suomeen! "Mörkölennosta" ensimmäisenä pelaajana astui ulos Mörkö-Anttila itse
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image