Ulkomaat

Brexit-tyy­ty­mät­tö­myys kasvaa Britanniassa – kolme kon­ser­va­tii­vien kan­san­edus­ta­jaa jättää puolueensa

Kolme kansanedustajaa jätti Theresa Mayn puolueen tämän brexit-kannan vuoksi. May kuitenkin vakuuttaa olevansa yhä sitoutunut EU-eron toteuttamiseen. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 20.2.2019 13:59
Ilkka Hemmilä

Lähtijät muodostavat yhteisen ryhmän niiden kansanedustajien kanssa, jotka erosivat työväenpuolue Labourista aiemmin tällä viikolla.

Kolme Britannian konservatiivipuolueen kansanedustajaa jättää puolueen, kertoo uutistoimisto Reuters. Päätöksen taustalla on pettymys puolueen puheenjohtajan, pääministeri Theresa Mayn tapaan hoitaa maan eroa Euroopan unionista.

Puolueesta eroavat Sarah Wollaston, Heidi Allen ja Anna Sourby ovat kannattaneet maan jäsenyyttä unionissa.

He liittyvät niiden kahdeksan kansanedustajan joukkoon, jotka ovat tällä viikolla eronneet työväenpuolue Labourista. Eronneet muodostavat ryhmän nimeltä Independent Group, "itsenäinen ryhmä".

Tuoreet eroajat kertovat olevansa pettyneitä siihen, että konservatiivinen puolue on antanut periksi kovan EU-eron ajajille. Heidän mukaansa puolue on vieraannuttanut äänestäjät, jotka olisivat halunneet Britannian jäävän unioniin.

Konservatiiveista eroava kolmikko kertoi, että se voi yhä tukea hallitusta joissain äänestyksissä. Yhteisessä kirjeessään he kuitenkin kirjoittavat, että hallituksen apupuolue DUP pitelee konservatiivipuoluetta otteessaan, kertoo BBC.

May ei peräänny brexitin edessä

Pääministeri May reagoi erouutiseen nopeasti. Reutersin mukaan hän kertoi olevansa surullinen eroajien päätöksestä.

Hän kuitenkin sanoi olevansa vakuuttunut, että EU-eron toteuttaminen kolme vuotta sitten järjestetyn kansanäänestyksen tuloksen mukaisesti on oikea päätös toteutettavaksi. Lisäksi hän sanoi, ettei pitänyt eroprosessia koskaan helppona ja tunnusti asian jakaneen puoluetta.

May jatkaa brexit-neuvotteluja EU-johtajien kanssa. Alkuvuonna Britannian parlamentin alahuone hylkäsi Mayn ja EU:n neuvotteleman erosopimuksen historiallisen suurin luvuin.

Britannia eroaa Euroopan unionista 29. maaliskuuta.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jo on jämäkkä nainen tämä May. Ei anna polkea demokratiaa suohon vaikka kuinka yritettäisiin, ulkomaita myöten yritetään vaikuttaa. Jopa Suomesta vaikka ei sillä mitään merkitystä Euroopassa olekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka yrittää polkea Britannian demokraattista järjestelmää? Heittosi on arvoton, jos et täsmennä väitettäsi.

Britanniassa on vallalla edustuksellinen demokratia. Määritelmän mukaan: "Edustuksellisessa demokratiassa äänestäjät valitsevat joukostaan edustajia, joilla on valtuudet tehdä päätöksiä heidän puolestaan."

Britanniassa demokratiaa toteuttaa vaaleilla valittu parlamentti. Se voi torjua Theresa Mayn VÄHEMMISTÖHALLITUKSEN Brexit suunnitelmat. Se voi myös estää sopimuksettoman EU-eron.

Theresa May ei todellakaan voi sivuuttaa demokraattisilla vaaleilla valitun parlamentin enemmistön tahtoa. Kansanäänestys on Britanniassakin vain neuvoa antava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edustuksellidessa demokratiassa edustajat noudattavat äänestäjiensä tahtoa. Ovat edustamassa äänesjiään. Äänestäjien tahtoa kysyttiin kansanäänestyksessä ja siinä oltiin sitä mieltä että Britannia eroaa Euroopan unionin jäsenyydestä. Edustajat ovat velvollisia noudattamaan tätä valitsijoidensa kannanilmaisua. Suomessahan toimitaan näköjään eri tavalla,täällä ei uskalleta edes kysyä äänestäjiltä heidän mielipidettään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun äänestys on salainen, niin edustaja ei voi tietää ketkä häntä ovat äänestäneet. Edustaja ei näin ollen edes teoriassa voi noudattaa häntä äänestäneiden tahtoa.

Jokaisella ehdokkaalla on tietysti oma vaaliohjelma, jonka perusteella häntä äänestetään. Valituksi tullessaan hänen olisi rehellisyyden nimissä pyrittävä mahdollisuuksien mukaan noudattamaan omia lupauksiaan, koska näiden pohjalta häntä lienee äänestetty.

Vaalin jälkeinen painostus äänestäjien taholta on ulkoparlamentaarista toimintaa. Yleensä tällaista harrastavat pienet ääriryhmät, jotka suureen ääneen huutelevat edustavansa suuria äänestäjäjoukkoa.

Britanniassa niukka enemmistö kannatti neuvoa antavassa kansanäänestyksessä Brexitiä. Lisäksi tämä luvattu kansanäänestys tapahtui vasta parlamenttivaalien jälkeen, joten asia ei edes ollut esillä viimeisessä parlamenttivaalissa. Mistä siis edustaja edes voisi tämänkään perusteella päätellä äänestäjiensä tahdon? Ei todella mistään!

On todella outoa väittää että "edustajat ovat velvollisia noudattamaan tätä valitsijoidensa kannanilmaisua". Käsitys demokratiasta on todella harhaista jos näin ajattelee!

P.S. Suomen EU-kansanäänestyksen jälkeen peräti 45 kansanedustajaa äänesti kansanäänestyksen tulosta vastaan ratkaisevassa jäsenyysäänestyksessä eduskunnassa. Eipä silloin kukaan puhunut demokratian vastaisesta toiminnasta... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexit hajottaa molemmat Britannian pääpuolueet. Sen lisäksi se tulee hajottamaan koko Britannian: Skotlanti ainakin itsenäistyy ja Pohjois-Irlanti sekä myös Gibraltar hakenevat jotain erityisasemaa suhteessa EU:hun estääkseen EU:n ulkorajan ongelmat.

Näkymät ovat jo sillä tasolla, että todennäköisyys Brexitin perumiselle on jo aika suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexit on ja saanut vahnlkoja .Emempien välttämikseksi parlametti päättää, että eipä erotakaan. Parlamentti edustaa kansaa ja on päätösvaltainen. Brexiten puuhamiehet valtakunnaoikeuteen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaan ne, jotka harhauttivat kansaa uskomaan että Brexit tuo heille pelkkää hyvää, kun EU-jäsenmaksuja ei tarvitse maksaa. Nämä rahat kuulemma voitaisiin sijoittaa vaikka terveydenhoitoon tai vastaavaan.

Kansaa pissittiin todella röyhkeästi silmään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syomessa pissittii kansaa raskaasti silmään Eu kansanäänestyksessä. Luvattiin yhtä hyvää ja kahta parasta. Paratiisia mikä luvattiin ei tullut, itsenäisyys vain meni menojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö. Sveitsi ja Norja eivät ole hajonneet mihinkään vaikka ovat EU:n ulkopuolisia itsenäisiä aitodemokratioita.

Suomi taas on historiansa pahimmassa kahtiajaossa EU:sta huolimatta eikä meidän anneta itse huolehtia kauppa- tai ulkopolitiikasta vaan ne määrätään Saksasta ja Ranskasta vaikka Suomen kansan sydän sanoisi toisin.

Meidänkin tulee irtautua ja ratkaista itse oma kohtalomme. Suomen historiallismaantieteellinen viitekehys ja kulttuuristaloudelliset yhteydet eivät ole Välimerellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa ihan siltä, että näet Suomen viitekehyksen olevan Venäjän. Venäjä on kuitenkin kaoottista itää ja Suomi järjestäytynyt läntinen yhteiskunta. Tällainen jako on aina vallinnut täällä pohjolan perillä.

Seuraavakin väite on väärinkäsitys, sillä Sveitsi ja Norjakin ovat molemmat EU:n yhteismarkkinoilla muutamin poikkeuksin, Norja on lisäksi ETA-maa.

Nämä molemmat maat maksavat lähes täyden jäsenmaksun EU:lle. Niillä ei vain ole edustusta EU-elimissä eikä siten äänioikeuttakaan, mutta joutuvat kuitenkin noudattamaan EU:n määräyksiä.

On lähes sääntö, että EU:n vastustajat eivät ymmärrä Norjan ja Sveitsin asemaa EU:n äänettöminä yhtiömiehinä.

Britannialle suurena maana ei kelpaa tällainen vasalliasema EU:hun. Suuren maan itsetunto ei tällaista kestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan paljon me ee-uu maat joudummekaan maksamaan kaikille noille poliitikoille ja firmoille voitelurahoja jotta Brexit vielä kaatuisi? En usko pätkääkään, että Britannia olisi Euroopan ulkopuolella juuri missään asiassa eronsa jälkeenkään. Eron jälkeen tehdään keskinäisiä sopimuksia joiden mukaan kaikki on lähes kuin ennenkin. Paitsi, että Britannia saa itse päättää enemmän omista asioistaan. Seurataan ja otetaan vaikka koppi brittien jutusta kun näemme sen toimivan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

34
Viljelytukea saavat tilat vähentyneet tuhannella – yhteensä viljelytukia maksettiin Suomessa viime vuonna yli 1,7 miljardia euroa
30
Kalen! kalluppi: Syökkö nää lihhaa?
15
Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen? Lukijalta
11
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
10
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
10
Pohjois-Suomen syntyneiden elämää on seurattu yli 50 vuoden ajan – "Meillä on valtava tietovaranto, josta voidaan louhia erilaisia asioita"
9
Jussi Jokinen ymmärtää Tero Lehterän huolen – painepelit houkuttelevat pelaajia enemmän kuin tyhjennysmyynnit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image