Ulkomaat

Brexit repii Britanniaa – Eropäivään on aikaa enää viikko, eikä vielä ole varmaa edes se, toteutuuko Britannian EU-ero

Britannian pääministeri Boris Johnson laittoi keskiviikkona lakipaketin käsittelyn tauolle. Nyt Britannia odottaa, hyväksyykö EU brexitin viivästämisen. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 23.10.2019 16:46 | Päivitetty 23.10.2019 17:09
Ida Kannisto

Britannian EU-eroon liittyy edelleen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Pääministeri Boris Johnson saattaa ajaa uusien parlamenttivaalien järjestämistä.

Kello tikittää kohti lokakuun viimeistä päivää, jolloin Britannian EU-eron on määrä tapahtua. Samaan aikaan jakautunut parlamentti kinaa siitä, milloin ja miten brexitin tulisi tapahtua – vai pitäisikö sen tapahtua lainkaan.

Britannian pääministerille Boris Johnsonille keskiviikko valkeni ristiriitaisena. Edellisenä iltana parlamentti soi hänelle ensimmäisen suuren voiton, kun Johnsonin EU:n kanssa neuvottelemaan brexit-sopimukseen liittyvä lakipaketti hyväksyttiin.

Hetken jo näytti siltä, että Johnsonin lupaus lokakuun lopussa tapahtuvasta EU-erosta todella liikahtaa eteenpäin. Muutamaa minuuttia myöhemmin tunnelma oli kuitenkin toisenlainen, kun parlamentti tyrmäsi Johnsonin tavoitteleman pikakäsittelyn lakipaketille.

Hallitus yritti saada läpi tiukan aikataulun, jotta ero olisi voinut tapahtua lokakuun 31. päivä. Parlamentille kolmen päuvän käsittelyaika ei ollut riittävä.

Erimielisyyksien päivä

Tiistai-illan tapahtumien jälkeen Johnson laittoi lakipaketin käsittelyn tauolle.

Keskiviikkona brexit-vääntö jatkui pääministerin kyselytunnilla. Brexit näyttää repivän Britannian kansaa. Skotlannin kansallispuolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Ian Blackford halusi Johnsonilta varmistuksen siihen, että myös Skotlannin mielipidettä kuunnellaan. Tähän Johnson vastasi, että Skotlannilla ei ole sananvaltaa sopimuksen hyväksymisessä.

Blackfordin mukaan ministereitä Skotlannista ja Walesista on liittynyt yhteen pysäyttääkseen konservatiivien ajaman "myrkyllisen brexitin". Hän lisäsi, ettei Skotlannin parlamentti voi luottaa pääministeriin, jonka mielestä Skotlannin mielipiteellä ei ole merkitystä.

Sopu rakoili keskiviikkona laajemminkin. Johnson ja oppositiojohtaja Jeremy Corbyn tapasivat keskiviikkoaamuna tarkoituksenaan keskustella siitä, mitä brexitin suhteen tapahtuu seuraavaksi. The Guardian ja BBC kertovat, että he eivät päässeet yhteisymmärrykseen lakipaketin aikataulusta.

Brexit-pallo on heitetty EU:lle

Samalla kun Britannia yrittää setviä sotkuisia erokuvioita, pallo on siirtynyt Euroopan unionille. EU:n on määrä harkita keskiviikkona Britannian pyytämää lykkäystä brexitille. Heiltä odotetaan nopeaa päätöstä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi Reutersin mukaan myöhään tiistaina, että kaikki 27 EU-jäsenmaata tukevat brexitin viivästyttämistä. BBC:n mukaan tätä tukee myös Irlannin pääministeri Leo Varadkar.

Yhä on kuitenkin mahdollista, että jotkut jäsenmaat kannattavat lyhyempää lisäaikaa. Erityisesti Ranskan näkemys on kysymysmerkki. Päätöksen on oltava yksimielinen kaikkien jäsenmaiden kesken.

– Jotta sopimukseton brexit voidaan välttää, suosittelen, että jäsenmaat hyväksyvät Britannian lykkäyspyynnön, Tusk sanoi Twitterissä.

Johnson joutui pakon edessä lähettämään viikonloppuna EU:lle kirjeen, jossa pyysi kolmen kuukauden viivästystä.

Reutersin mukaan brexitin pitkä lykkääminen mahdollistaisi uusien parlamenttivaalien järjestämisen sekä sen, että EU-eron vastustajat voisivat yrittää ajaa uutta kansanäänestystä. Uusinta vaatisi luultavasti uuden hallituksen.

Sen sijaan lyhyt viivästys aiheuttaisi Reutersin mukaan parlamentille paineita sopimuksen hyväksymisestä.

BBC:n ja Reutersin mukaan Johnson aikoo luultavasti ajaa uusintavaaleja, mikäli EU hyväksyy kolmen kuukauden lykkäyksen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

EU-vastustajista saa hyvän kuvan lukemalla palstan kommentteja. Rivien ja kirjaintenkin välistä irtoaa paljon informaatiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on ja parempi ois ettei ikinä oltais kuultukkaan koko EUn pyrokraatti kerhosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni ero tapahtuu varmasti jos mitään ei tehdä. Nyt vääntävät kättä tehdäänkö ja mitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU, on tarpeeton ongelmia aiheuttava järjestö. Paremmin pärjätään ilman eu,ta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unioni ei ole käytännössä toiminut enää vuosiin, mutta rahaa se vie Suomestakin yhä enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on pienimpiä nettomaksajia. Lisäksi unioni toimii talouden, kulttuurin ja tieteen aloilla erinomaisella tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:31
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tuomitsee Misha Dellingerin vihapäivitykset – "Tämä asia ei jää tähän, vaan selvittely jatkuu työnantajan sekä työntekijän välisesti"
7:39
Saunarakennus tuhoutui tulipalossa maan tasalle Enontekiöllä
7:00
Kouluun on kehitettävä yhteinen katsomusaine – opiskelu erillisillä tunneilla voi olla leimaavaa, lapsia ja nuoria lokeroivaa Lukijalta
7:00
Kysely: Valtaosa Kalevan lukijoista vastustaa yliopiston siirtämistä Oulun keskustaan – liian kallis juttu, "parempi olla opiskelijoiden vähän syrjässä" Tilaajille
7:00
Toiveena tehokkuus – Katja Nättilä on yksi Rankkojen Ankkojen avainpelaajista salibandyliigan pudotuspelikarsinnoissa Tilaajille
7:00
Kun loistavat ihmiset tekevät parhaansa ja kuitenkaan se ei riitä, johtaja joutuu katsomaan peiliin – Antellin leipomon lopetus opetti nöyryyttä, sanoo Tomi Lantto Tilaajille
7:00
Päivän leffapoiminnat: Hipahtava isä lapsikatraineen palaa metsistä ihmisten ilmoille – Matt Rossin draamakomediassa on myötäelävä ote
20
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
9
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
4
Päätös Tervahiihdon perumisesta tehtiin yksimielisesti – olosuhteiden johdosta eri reittivaihtoehdoista oli luovuttava yksi kerrallaan Lukijalta
3
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
3
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
2
Kysely: Valtaosa Kalevan lukijoista vastustaa yliopiston siirtämistä Oulun keskustaan – liian kallis juttu, "parempi olla opiskelijoiden vähän syrjässä" Tilaajille
1
Hurja tilanne Oulujärvellä: Jää petti alta ja traktori vajosi järven pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image