Ulkomaat

Brexit repii Britanniaa – Eropäivään on aikaa enää viikko, eikä vielä ole varmaa edes se, toteutuuko Britannian EU-ero

Britannian pääministeri Boris Johnson laittoi keskiviikkona lakipaketin käsittelyn tauolle. Nyt Britannia odottaa, hyväksyykö EU brexitin viivästämisen. KUVA: ANDY RAIN
Ulkomaat 23.10.2019 16:46 | Päivitetty 23.10.2019 17:09
Ida Kannisto

Britannian EU-eroon liittyy edelleen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Pääministeri Boris Johnson saattaa ajaa uusien parlamenttivaalien järjestämistä.

Kello tikittää kohti lokakuun viimeistä päivää, jolloin Britannian EU-eron on määrä tapahtua. Samaan aikaan jakautunut parlamentti kinaa siitä, milloin ja miten brexitin tulisi tapahtua – vai pitäisikö sen tapahtua lainkaan.

Britannian pääministerille Boris Johnsonille keskiviikko valkeni ristiriitaisena. Edellisenä iltana parlamentti soi hänelle ensimmäisen suuren voiton, kun Johnsonin EU:n kanssa neuvottelemaan brexit-sopimukseen liittyvä lakipaketti hyväksyttiin.

Hetken jo näytti siltä, että Johnsonin lupaus lokakuun lopussa tapahtuvasta EU-erosta todella liikahtaa eteenpäin. Muutamaa minuuttia myöhemmin tunnelma oli kuitenkin toisenlainen, kun parlamentti tyrmäsi Johnsonin tavoitteleman pikakäsittelyn lakipaketille.

Hallitus yritti saada läpi tiukan aikataulun, jotta ero olisi voinut tapahtua lokakuun 31. päivä. Parlamentille kolmen päuvän käsittelyaika ei ollut riittävä.

Erimielisyyksien päivä

Tiistai-illan tapahtumien jälkeen Johnson laittoi lakipaketin käsittelyn tauolle.

Keskiviikkona brexit-vääntö jatkui pääministerin kyselytunnilla. Brexit näyttää repivän Britannian kansaa. Skotlannin kansallispuolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Ian Blackford halusi Johnsonilta varmistuksen siihen, että myös Skotlannin mielipidettä kuunnellaan. Tähän Johnson vastasi, että Skotlannilla ei ole sananvaltaa sopimuksen hyväksymisessä.

Blackfordin mukaan ministereitä Skotlannista ja Walesista on liittynyt yhteen pysäyttääkseen konservatiivien ajaman "myrkyllisen brexitin". Hän lisäsi, ettei Skotlannin parlamentti voi luottaa pääministeriin, jonka mielestä Skotlannin mielipiteellä ei ole merkitystä.

Sopu rakoili keskiviikkona laajemminkin. Johnson ja oppositiojohtaja Jeremy Corbyn tapasivat keskiviikkoaamuna tarkoituksenaan keskustella siitä, mitä brexitin suhteen tapahtuu seuraavaksi. The Guardian ja BBC kertovat, että he eivät päässeet yhteisymmärrykseen lakipaketin aikataulusta.

Brexit-pallo on heitetty EU:lle

Samalla kun Britannia yrittää setviä sotkuisia erokuvioita, pallo on siirtynyt Euroopan unionille. EU:n on määrä harkita keskiviikkona Britannian pyytämää lykkäystä brexitille. Heiltä odotetaan nopeaa päätöstä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi Reutersin mukaan myöhään tiistaina, että kaikki 27 EU-jäsenmaata tukevat brexitin viivästyttämistä. BBC:n mukaan tätä tukee myös Irlannin pääministeri Leo Varadkar.

Yhä on kuitenkin mahdollista, että jotkut jäsenmaat kannattavat lyhyempää lisäaikaa. Erityisesti Ranskan näkemys on kysymysmerkki. Päätöksen on oltava yksimielinen kaikkien jäsenmaiden kesken.

– Jotta sopimukseton brexit voidaan välttää, suosittelen, että jäsenmaat hyväksyvät Britannian lykkäyspyynnön, Tusk sanoi Twitterissä.

Johnson joutui pakon edessä lähettämään viikonloppuna EU:lle kirjeen, jossa pyysi kolmen kuukauden viivästystä.

Reutersin mukaan brexitin pitkä lykkääminen mahdollistaisi uusien parlamenttivaalien järjestämisen sekä sen, että EU-eron vastustajat voisivat yrittää ajaa uutta kansanäänestystä. Uusinta vaatisi luultavasti uuden hallituksen.

Sen sijaan lyhyt viivästys aiheuttaisi Reutersin mukaan parlamentille paineita sopimuksen hyväksymisestä.

BBC:n ja Reutersin mukaan Johnson aikoo luultavasti ajaa uusintavaaleja, mikäli EU hyväksyy kolmen kuukauden lykkäyksen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

EU-vastustajista saa hyvän kuvan lukemalla palstan kommentteja. Rivien ja kirjaintenkin välistä irtoaa paljon informaatiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on ja parempi ois ettei ikinä oltais kuultukkaan koko EUn pyrokraatti kerhosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittääkseni ero tapahtuu varmasti jos mitään ei tehdä. Nyt vääntävät kättä tehdäänkö ja mitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU, on tarpeeton ongelmia aiheuttava järjestö. Paremmin pärjätään ilman eu,ta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unioni ei ole käytännössä toiminut enää vuosiin, mutta rahaa se vie Suomestakin yhä enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on pienimpiä nettomaksajia. Lisäksi unioni toimii talouden, kulttuurin ja tieteen aloilla erinomaisella tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image