Ulkomaat

Brexit-puolueelle murskavoitto Britannian eurovaaleissa – kon­ser­va­tii­vien kannatus romahti puoleen viime vaaleista

Nigel Faragen tammikuussa perustama Brexit-puolue vyöryi voittoon Britannian eurovaaleissa. KUVA: VICKIE FLORES
Ulkomaat 27.5.2019 8:13
Katja Ihatsu, Reuters

Vielä keskeneräisen vaalituloksen perusteella Britannia on entistäkin kahtiajakautuneempi.

Nigel Faragen johtama Brexit-puolue on ottamassa voiton Britannian europarlamenttivaaleissa, jotka käytiin jo torstaina, ensimmäisenä äänestyspäivänä.

Britannian 73 euroedustajan paikasta oli maanantaiaamuna selvillä 64, joista 28 sai Brexit-puolue, kertoi BBC. EU:hun jäämisen puolesta liputtaville liberaalidemokraateille oli tässä vaiheessa menossa 15 paikkaa ja vihreille 7.

Britannia päätti pian kolme vuotta sitten kansanäänestyksen 52 prosentin äänienemmistöllä erota EU:sta. Se joutui osallistumaan europarlamenttivaaleihin, koska ei onnistunut toteuttamaan brexitiä suunniteltuna eropäivänä 29. maaliskuuta.

Osa maan poliitikoista on yhä sitä mieltä, että brexit pitäisi perua tavalla tai toisella. Kansanäänestyksen tulosta eteenpäin vienyt pääministeri Theresa May ilmoitti erostaan viime perjantaina pahoitellen epäonnistumistaan.

Äänestäjät näyttivät eurovaaleissa pettymyksensä Mayn konservatiivipuolueeseen ja Jeremy Corbynin johtamaan opposition Labour-työväenpuolueeseen.

Konservatiivien äänimäärä oli putoamassa 10–12 prosentin tuntumaan, kun se oli vuoden 2014 vaaleissa 23 prosenttia, kertoi BBC. Labour tuli Walesissa kolmanneksi.

Euroedustaja Farage sanoi alustavan vaalituloksen selvittyä, että hänen puolueensa haluaa olla mukana brexit-neuvotteluissa.

– Jos emme lähde lokakuun loppuun mennessä, puolueemme vaalitulos toistuu seuraavissa parlamenttivaaleissa. Me valmistaudumme siihen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Britanniassa voitti Farage, Ranskassa Le Pen, Unkarissa Orban, Italiassa Salvini..
Persutkin saivat historiansa suurimman tuloksen. Ruotsidemokraatit kaksinkertaisti kannatuksensa.

En siis liikoja juhlisi, jos olisin viherpunikki. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin varmaan onkin, mutta en kyllä ymmärrä mitä juhlittavaa yltiönationalistien vaalivoitoissa olisi kenellekään järkevälle ihmiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki liittovaltiokehitystä vastaan äänestäneet eivät välttämättä ole ns. "yltiönationalisteja", kuten arvioit. Ehkä ihan tavallisia nationalisteja vaan, mikä joidenkin mielestä on pahasta tosin sekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimakas ase sitä vastaan että maat säilyttäisivät omat kansalliset piirteensä ja niitä kunnioitettaisiin ja pidettäisiin säilyttämisen arvoisina - sitä pientä ja syrjäistä Suomea ja Suomen kieltä unohtamatta!

Olla kansallinen ja kansallistuntoinen ei tarkoita että olisi nurkkapatriootti! Muuten, nythän emme voisi olla ylpeitä jääkiekon Maailmanmestaruudestakaan! Hah!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yltiöpäissäsi kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden? Yltiönationalistinen on nykyään näköjään propagandistien keksimä pilkkanimi jossa vaivihkaa vihjataan että itsenäisyyttä ja järjestystä arvostavat olisivat ***isteja - tietty järkeen vedotaan samalla hengenvedolla vihjaten että kaikki muut kuin yltiövasemmisto olisivat järkeä vailla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:04
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke starttaa Rotuaarilla – tarkoituksena tarjota testialusta ympäristöystävällisille keksinnöille
18:00
Rovaniemeläisen mökin pihalta löytyy viikatemies jos toinenkin – taiteilijalta kysytään nyt vinkkejä betonihaamujen tekoon: "Olen vienyt perinteiset puutarhatontut uudelle tasolle" Tilaajille
17:59
Putinin kehumasta kaasuputkihankkeesta vakuutetaan: kaasua virtaa heti vuodenvaihteessa – Itämeren pyöriäinen estää työt nyt Ruotsissa
17:48
Oululaissiskokset maistelivat Oulun kansainvälisillä suurmarkkinoilla kengurun- ja kamelinlihaa – "Tässä on ihan omanlainen jännä sävähdys, jota en ole maistanut missään muualla"
16:35
Aapo Rautiosta tulee Thunderbolt, kun hän henkihieverissä ja hikipäissään aikoo antaa lavalla 120 prosenttia itsestään
16:15
Maakuntaliitot vaativat EU:n aluekehitysrahoja kokonaisuudessaan Itä- ja Pohjois-Suomeen – "EU-rahoituksen merkitys korostuu idässä ja pohjoisessa"
16:09
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut kaksijakoinen vaikutus, mutta vain Ruotsiin vertaaminen "vajavaista"
101
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
81
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
55
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
49
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
47
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
44
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
29
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image