Ulkomaat

Brexit-puolueelle murskavoitto Britannian eurovaaleissa – kon­ser­va­tii­vien kannatus romahti puoleen viime vaaleista

Nigel Faragen tammikuussa perustama Brexit-puolue vyöryi voittoon Britannian eurovaaleissa. KUVA: VICKIE FLORES
Ulkomaat 27.5.2019 8:13
Katja Ihatsu, Reuters

Vielä keskeneräisen vaalituloksen perusteella Britannia on entistäkin kahtiajakautuneempi.

Nigel Faragen johtama Brexit-puolue on ottamassa voiton Britannian europarlamenttivaaleissa, jotka käytiin jo torstaina, ensimmäisenä äänestyspäivänä.

Britannian 73 euroedustajan paikasta oli maanantaiaamuna selvillä 64, joista 28 sai Brexit-puolue, kertoi BBC. EU:hun jäämisen puolesta liputtaville liberaalidemokraateille oli tässä vaiheessa menossa 15 paikkaa ja vihreille 7.

Britannia päätti pian kolme vuotta sitten kansanäänestyksen 52 prosentin äänienemmistöllä erota EU:sta. Se joutui osallistumaan europarlamenttivaaleihin, koska ei onnistunut toteuttamaan brexitiä suunniteltuna eropäivänä 29. maaliskuuta.

Osa maan poliitikoista on yhä sitä mieltä, että brexit pitäisi perua tavalla tai toisella. Kansanäänestyksen tulosta eteenpäin vienyt pääministeri Theresa May ilmoitti erostaan viime perjantaina pahoitellen epäonnistumistaan.

Äänestäjät näyttivät eurovaaleissa pettymyksensä Mayn konservatiivipuolueeseen ja Jeremy Corbynin johtamaan opposition Labour-työväenpuolueeseen.

Konservatiivien äänimäärä oli putoamassa 10–12 prosentin tuntumaan, kun se oli vuoden 2014 vaaleissa 23 prosenttia, kertoi BBC. Labour tuli Walesissa kolmanneksi.

Euroedustaja Farage sanoi alustavan vaalituloksen selvittyä, että hänen puolueensa haluaa olla mukana brexit-neuvotteluissa.

– Jos emme lähde lokakuun loppuun mennessä, puolueemme vaalitulos toistuu seuraavissa parlamenttivaaleissa. Me valmistaudumme siihen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Britanniassa voitti Farage, Ranskassa Le Pen, Unkarissa Orban, Italiassa Salvini..
Persutkin saivat historiansa suurimman tuloksen. Ruotsidemokraatit kaksinkertaisti kannatuksensa.

En siis liikoja juhlisi, jos olisin viherpunikki. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin varmaan onkin, mutta en kyllä ymmärrä mitä juhlittavaa yltiönationalistien vaalivoitoissa olisi kenellekään järkevälle ihmiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki liittovaltiokehitystä vastaan äänestäneet eivät välttämättä ole ns. "yltiönationalisteja", kuten arvioit. Ehkä ihan tavallisia nationalisteja vaan, mikä joidenkin mielestä on pahasta tosin sekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimakas ase sitä vastaan että maat säilyttäisivät omat kansalliset piirteensä ja niitä kunnioitettaisiin ja pidettäisiin säilyttämisen arvoisina - sitä pientä ja syrjäistä Suomea ja Suomen kieltä unohtamatta!

Olla kansallinen ja kansallistuntoinen ei tarkoita että olisi nurkkapatriootti! Muuten, nythän emme voisi olla ylpeitä jääkiekon Maailmanmestaruudestakaan! Hah!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yltiöpäissäsi kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden? Yltiönationalistinen on nykyään näköjään propagandistien keksimä pilkkanimi jossa vaivihkaa vihjataan että itsenäisyyttä ja järjestystä arvostavat olisivat ***isteja - tietty järkeen vedotaan samalla hengenvedolla vihjaten että kaikki muut kuin yltiövasemmisto olisivat järkeä vailla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
19:03
Tärkeintä on tunnelma - sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen auttaa ihmisiä luomaan kauniin ja toimivan kodin
18:00
Oulussa esiintyvä Nik Kershaw on iloinen elämästä julkisuuden ulkopuolella – “On helppoa olla menestynyt, mutta maine on todella vaikea asia” Tilaajille
17:55
Mitä tapahtuu brittiparlamentin superlauantaina – brexitin loppusilaus vai vastaveto täysin toiseen suuntaan?
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
55
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
48
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
36
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image