Ulkomaat

Brexit pahentaa taas Belfastin jakoa – levottomuudet voivat kasvaa, mutta paikalliset eivät usko brit­tiar­mei­jan palaavan kaduille

Patrick Pyper on nähnyt Falls Roadin seudun brittiarmeijan miehityksen ja kokenut tarkastukset. Menneinä vuosikymmeninä koko katu oli tulessa ja meneillään käytännössä sotatila. Pyperin mukaan lähtökohtana katolisten päästä oli tarve saada kansalaisoikeusasiat kuntoon ja katolisia kohtaan tehty diskriminointi lopetettua.
Ulkomaat 29.1.2020 19:00
Markus Ahonen

Länsi-Belfastin rauhanmuuri jakoi mielipiteet brexit-äänestyksessä. Protestanttisella Shankill Roadilla brexitin uskotaan olevan vain väliaikainen vaihe.

23. lokakuuta 1993. Kaksi tavarantoimittajaksi naamioitunutta miestä vie tavaraa Frizzellin kalakauppaan protestanttien asuttamalla Shankill Roadilla. Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:n pommittajien tiedon mukaan kaupan yläkerran huoneessa on meneillään lojalistien puolisotilaallisen Ulster Defence Associationin (UDA) johdon kokous.

Kalakaupassa ja sen edustalla on väkeä, tavallisia aikuisia ja lapsia ostamassa ruokaa. Toinen pommittajista jää ovelle vahtiin. Toinen kulkee asiakasjoukon läpi ja ojentaa kaksi ja puoli kiloa painavan paketin tiskin yli. Silloin räjähtää.

Surmattuja muistellaan Shankill Roadin alueen muraaleissa. Osa heistä on ollut lojalistiryhmien puolisotilaallisten joukkojen jäseniä.

 

Kaikki on mennyt pieleen. UDA:n johdon kokous on päättynyt etuajassa ja yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat poistuneet. Teknisen vian vuoksi pommi räjähtää etuajassa kaupan puolella.

Kaaos on valmis. Kalakaupasta ei jää jäljelle mitään. Pommin räjähtäessä kuolee toisen IRA:n pommittajan lisäksi kalakauppias tyttärineen, yksi UDA:n jäsen ja kuusi protestanttisiviiliä, joista kaksi on lasta. Yhteensä 57 ihmistä loukkaantuu.

– Muistan sen päivän. Olin töissä kauempana, ja kaikki olivat kuullessaan järkyttyneitä. Kotikylästäni yksi nainen kuoli, samoin hänen miehensä. Seuraavalla viikolla tuon miehen isä kuoli sydänkohtaukseen. Hän oli ollut hyvin suunniltaan, sanoo Linda Smith.

Patrick Pyper on nähnyt Falls Roadin seudun brittiarmeijan miehityksen ja kokenut tarkastukset. Menneinä vuosikymmeninä koko katu oli tulessa ja meneillään käytännössä sotatila. Pyperin mukaan lähtökohtana katolisten päästä oli tarve saada kansalaisoikeusasiat kuntoon ja katolisia kohtaan tehty diskriminointi lopetettua.

 

Poliittinen jako näkyy

Länsi-Belfastin protestanttisen Shankill Roadin alueen ja katolisen Falls Roadin alueen välillä kulkee korkea rauhanmuuri. Öisin muurin välissä olevan kadun portit suljetaan. Eron alueissa näkee ilman muuriakin.

Shankill Roadin aluetta koristavat brittiliput, ja lojaalisuus Britannian kuningatar Elisabeth II:a näkyy. Entisen Frizzellin kalakaupan paikalla toimii nyt lainanvälitysfirma. Lähitalon seinään on maalattu kuvia kuningattaren elämän ajalta.

Vain kymmenien metrien päässä voi nähdä lojalistien puolisotilaallisten joukkojen muistomuraalit, joista näkyy aseellisten joukkojen voimannäyttö. Osassa muistellaan IRA:n surmaamia protestantteja.

Näinä päivinä rauhanmuurin molemmin puoli on mietitty, tuleeko Britannian lauantainen vetäytyminen Euroopan unionista lisäämään levottomuuksia alueella.

Irlannin ja Britannian raja sijaitsee 70 kilometrin päässä. Suurin uskonnollinen ja poliittinen juopa on kuitenkin täällä.

Vuosikymmenien ajan levottomuuksien keskipiste sijaitsi näissä kortteleissa. Tasavaltalaisarmeija IRA teki iskuja Shankill Roadille ja protestanttien puolisotilaalliset joukot ottivat tähtäimeensä Falls Roadin puolelta tulevat joukot.

Vuosi 1993, jolloin Frizzellin kalakaupassa räjähti, oli käänteentekevä. Tuona vuonna lojalistijoukkojen surmaamien henkilöiden määrä kasvoi ensimmäistä kertaa IRA:n uhreja suuremmaksi. Kalakaupan pommin jälkeen kostoiskujen kohteiksi joutuivat myös katoliset siviilit.

Ovi kiinni ja suu suppuun

Levottomuuksiin saatiin jonkinlainen ratkaisu vuonna 1998 pitkäperjantain rauhansopimuksen myötä. Tuolloin pitkään tilannetta valvoneet brittisotilaat vetäytyivät.

Brexitin takia levottomuuksien on pelätty kasvavan jälleen. Yhtenä poliittisena kiistanaiheena on ollut se, että brexit voi ajaa yhä EU-myönteisemmäksi tulleen Pohjois-Irlannin yhdeksi valtioksi Irlannin tasavallan kanssa. Tämän on pelätty herättävän Britannialle lojaslit aktiivit.

Shankill Roadin alue on täynnä muraaleja, jotka muistuttavat menneistä uhreista ja puolisotilaallisten joukkojen voimasta.

 

Vastaavasti kovan rajan muodostumisen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille on pelätty aktivoivan koko saaren kattavaa Irlannin tasavaltaa ajavat IRA-henkiset.

Muisto elää edelleen menneistä ajoista, jolloin uskonnolliset ja poliittiset kiistat olivat väkivaltaista arkea ja koko Länsi-Belfast kulki varpaillaan.

– Tälläkin alueella on muistoja. Yksi lojalistiaktiiveista asui tällä kadulla. Yhden naapuritalon rouvan aviomies ammuttiin, Linda Smith muistelee.

Elämä on muuttunut rauhallisemmaksi, mutta tietty varovaisuus on jäänyt elämään.

– Täällä on oppinut pitämään huolta vain omista asioistaan, laittamaan oven kiinni, olemaan puhumatta politiikasta ja uskonnosta tai poliisille. Itselläni ei ole minkäänlaista ongelmaa uskontojen välillä. Lapsentyttäreni on katolinen.

Muraalien voimannäyttö

Tilanne on ulkopuolisen silmin erikoinen. Turistibussit kulkevat Shankill Roadia pitkin näyttämässä aluetta. Yksityiset opastaksit turisteineen pysähtyvät sotilasmuraalien eteen.

Oppaana toimiva taksinkuljettaja osoittaa kahta lojalistien puolisotilaallisen joukon sotilasta kuvaavaa muraalia.

– Mene sinne väliin. Voit huomata, että heidän kivääriensä piiput osoittavat sinua kohti. He seuraavat sinua minne tahansa, milloin tahansa, opas sanoo ja poistuu.

Auki jää, oliko kommentti huomio vai hienovarainen kertomus voimannäytöstä.

Falls Roadin tasavaltalaisten muistojen puutarhassa muistetaan kuolleita vapaaehtoisia, joiksi tasavaltalaisten puolisotilaallisten joukkojen jäseniä kutsutaan.

 

Osoitus pinnan alla edelleen olevasta voimasta, jos jotain tapahtuu. Jotkut ovat menettäneet uskonsa politiikkaan jopa omalla puolella.

– Jos kysyt tällä puolella muuria miten ihmiset äänestivät, he sanovat äänestäneensä brexitin puolesta. Muurin toisella puolella kaikki varmaan sanovat äänestäneensä EU:ssa pysymisen puolesta, sanoo Gareth McCullough.

– Poliitikot ovat päättäneet sellaisia asioita, joita ei haluta kuulla. He eivät uskalla näyttää täällä enää naamaansa. Millään ei ole väliä. Brexit-ero on todennäköisesti vain väliaikainen. Viiden vuoden kuluttua tilanne voi olla aivan toisenlainen ja Irlanti yhdistyä. Hallitus on myynyt meidät.

Brittihallinnon vaikutus näkyy Shankill Roadin lojalistialueella. Brexitin suhteen moni kannattaa lähtöä EU:sta.

Muistan kun koko katu oli tulessa

Rauhanlinjan toiselle puolelle Falls Roadille siirryttäessä muraalit muuttuvat. Seiniä koristaa nälkälakossa vankilassa kuolleen poliitikko Bobby Sandsin seinän kokoinen kuva. Kuolleista tasavaltalaisarmeijan jäsenistä käytetään nimitystä "vapaaehtoinen".

– En usko, että ketään täällä oikeasti kiinnostaa mitä brexitin vuoksi käy. Tämä kaikki on vain poliitikkojen höpinää, rauhanlinjan kupeessa asuva Liam Duffin sanoo.

– Olen kasvanut tällä kadulla. Täällä oli silloin kaiken aikaa 60–70 brittisotilasta. Meitä tarkastettiin koko ajan. Olen ollut täällä, kun koko katu oli tulessa, sanoo puolestaan Patrick Pyper.

Rauha on maassa lauantaisena iltapäivänä. Menneinä vuosikymmeninä kaikki oli toisin.

Pyperin mukaan monen tasavaltalaisten teon takana oli oikeuksien puuttuminen.

– Silloin vastarinta lähti protesteina kansalaisoikeuksien takia. Täällä ei saanut töitä, jos oli väärä uskonto.

Frizzellin kalaliikkeen räjähdyksessä kuoli yhden pommittajan lisäksi yhdeksän ihmistä. Tapahtuma oli yksi suurista käänteentekevistä hetkistä Pohjois-Irlannin levottomuuksissa. Pitkän perjantain rauhansopimus saatiin allekirjoitettua monien vaiheiden jälkeen vuonna 1998.

 

 

Sittemmin tilanne on parantunut.

– Elämä on aivan toisenlaista, mutta työllisyys on aina konstikasta.

Pyper suhtautuu skeptisesti mahdollisen kovan rajan nousemisen tuomiin ongelmiin. Joku on väläytellyt, että brittiarmeija palaisi rajatarkastuksia hoitamaan.

– En usko, että palaamme vanhaan aikaan, jolloin kaduilla oli sotilaita. Brittihallitus tietää, että siitä tulisi jälleen ongelmia.

Linda Smithin mukaan takavuosien levottomuuksien ajat ovat saaneet edelleen väen pitäytymään omissa oloissaan ja olemaan puhumatta politiikasta ja uskonnosta. Menneet ajat ovat edelleen hyvin muistissa.

Herkkä tilanne

Päällisin puolin tilanne on ollut Länsi-Belfastin rauhanlinjan nurkilla rauhallinen. Viikonloppuisin muurin nurkalle on kertynyt 60–70 nuorta ihmistä.

Rähinöintiä on nähty Belfastin jakautuneissa kaupunginosissa etenkin marssikausina. Osa mellakoinnista on laitettu viikonlopun riehumisen piikkiin. Osassa toiminta on riistäytynyt käsistä.

Poliittisesta tilanteesta voi tulla nopeasti arka. Pari vuotta sitten Belfastin kaupungintalon salon brittilipusta kehkeytyi mehevä poliittinen riita, jota selviteltiin pitkään.

Riitelyä on nähty myös Pohjois-Irlannin poliittisessa johdossa. Alueparlamentti aloitti toimintansa uudelleen vasta jokunen viikko sitten oltuaan jäädytettynä kolme vuotta.

MAINOS

Kommentoi

Olipas jälleen mitä negatiivisin brexit-uutinen. Enpä muista lukeneeni valtamediasta ainoatakaan positiivista brexit-uutista. Eikö kerrassaan löydy elitisteiltä mitään positiivista sanottavaa sellaisista asioista kuten demoktatia ja itsenäisyys? Britit äänestivät käytännössä kahdesti brexitistä ja joulukuun parlamenttivaaleissa tulos oli edellistäkin dramaattisempi. Ihmiset janoavat vapautta, demokratiaa ja itsenäisyyttä. Joko on valtamedia ajautunut niin syvälle elitismiin, että ei kerrassaan pysty näkemään maailmassa mitään positiivista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-Irlannin ja Skotlannin tilanne on aivan erilainen kuin Walesin ja Englannin. Vaikka kuinka yritätä kääntää asiaa "eliitin" uutisoimiseksi. Koko Brexit on konservatiivien, lähinnä Britannian yläluokan, masinoima ja populismilla kansalle kauppaama hanke.
Brexit nyt sitten kuitenkin toteutuu, tahtoi sitä tai ei ja tulevat vuodet näyttää, kuinka höttöä kaikki palopuheet sen ihanuudesta onkaan olleet. Yksistään monikansalliset jättifirmat asettavat briteille todellisen haasteen ilman EU:n muskeleita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taantumus alkaa jo perjantaina. Nimittäin Britannian talouden taantumus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image