Ulkomaat

Brexit-hämmennys jatkuu – Britannian ero vaikuttaisi myös suo­ma­lais­yri­tyk­siin, jotka varautuvat jo lu­pa­rul­jans­siin

Avant Tecno Oy:n asentaja Ilpo Vilhunen asentaa katteita Islantiin lähtevään pienkuormaajaan Ylöjärvellä. KUVA: Ossi Ahola
Ulkomaat 15.3.2019 16:47
Taru Horsma-aho

Suomessa on tällä hetkellä noin 15 000 yritystä, jotka käyvät kauppaa Britannian kanssa. Brexit toisi niiden toimintaan merkittäviä muutoksia.

Epätietoisuuden jatkuminen Britannian EU-eron ympärillä vaikeuttaa myös suomalaisyritysten varautumista tulevaan.

Jos brexit toteutuu, sen vaikutukset näkyvät niissä yrityksissä, jotka käyvät kauppaa Britannian kanssa.

Brittiparlamentti äänesti torstaina siirtymäajan hakemisen puolesta. Siirtymäaika antaisi myös yrityksille aikaa valmistautua muutoksiin. Ilman siirtymäaikaa Britanniaan viedyille ja sieltä tuoduille tavaroille asetettavat tullimaksut astuisivat heti voimaan.

– Kovassa brexitissä kauppaa tehdään WTO-sääntöjen pohjalta. Britanniasta tulisi kolmas maa suhteessa EU:hun, eli se jäisi sisämarkkinoiden ja tulliliiton ulkopuolelle, kertoo Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren.

"Isoilla yrityksillä on paremmat resurssit valmistautua"

Tuotannon ja yritysten kansainvälistymisen seurauksena yksittäinen välituote saattaa ylittää Britannian rajan useita kertoja. Tavallista on, että välituote tulee EU-alueelta, lopputuote valmistetaan Britanniassa ja viedään takaisin EU-maahan. Tämä aiheuttaisi viivästyksiä ja lisämaksuja, ja on mahdollista, että yritykset voivat siirtää tuotantoa sinne, missä ei ole rajaesteitä.

Palmgrenin mukaan Britannian kanssa käydylle kaupalle tarvitaan jatkossa todennäköisesti enemmän lupia ja sertifikaatteja, mikä lisää kustannuksia. Lisäksi tuotteista maksetaan jatkossa tullimaksut, jotka vaihtelevat tuoteryhmittäin. Myös tavaraa Britanniasta tuovien yritysten asema voi muuttua.

–  Nykyinen toimija voi olla jakelija, joka myy tuotteita eteenpäin, mutta jatkossa yritysten status olisi maahantuoja. Silloin suomalainen maahantuoja vastaisi siitä, että Britanniasta tuotu tavara vastaa EU:n vaatimuksia.

Suomessa on tällä hetkellä noin 15 000 yritystä, jotka käyvät kauppaa Britannian kanssa. Brexit toisi muutoksia myös arvonlisäverokäytäntöön. Noin viidesosa Suomen ja koko EU:n arvonlisäpohjaisesta viennistä Britanniaan jatkaa matkaansa muihin maihin.

Palmgrenin mukaan yritykset maksavat tällä hetkellä Britanniasta tuoduista tuotteista arvonlisäveroa sitä mukaa, kun tuotteita menee kaupaksi. Brexitin jälkeen ALV tulisi maksettavaksi, vaikka ei olisi myynyt tuotteita yhtään.

– Ulkomaankauppa on suuryritysvaltaista, ja isoilla yrityksillä on paremmat resurssit valmistautua. Pienet yritykset ovat olleet odottavalla kannalla ja toivovat, että järki voittaa ja saadaan sellainen sopimus, jonka kanssa voi elää, Palmgren kertoo.

Voi vaikuttaa kilpailuasemaan ja työvoiman liikkuvuuteen

Brexitin seurauksiin on vaikea valmistautua, koska lopputuloksesta ei ole vielä varmuutta. Pienkuormaajia valmistavan Avant Tecno Oy:n myynti- ja varatoimitusjohtaja Jani Käkelä kertoo Avantin valmistautuvan brexitiin järjestämällä henkilöstölle koulutuksia ja tietoiskuja esimerkiksi tullikäytännöistä ja verotuksesta.

Käkelä uskoo Avantilla olevan hyvät valmiudet brexitiin, koska yritys toimii jo nyt EU-alueen ulkopuolella. Avant Technolla on tehdas Pirkanmaalla Ylöjärvellä, mutta yrityksellä on myyntiyhtiöt Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

– Meillä on helpompaa, koska toimimme jo maailmanlaajuisesti ja on kokemusta tullia ja verotusta koskevista asioista, mutta yritykselle, joka on toiminut vain EU:n sisämarkkinoilla ja toimii Britaniassa, tilanne tulee olemaan hankalin. Logistiikkaa ja tullausta tämä tulee kuormittamaan melko paljon enemmän verrattuna nykyiseen toimintamalliin, Käkelä sanoo.

Suurimmaksi riskiksi yrityksille Käkelä nimeää valuutan arvon vaihtelun.

–  Jos punnan arvossa tapahtuu muutoksia suuntaan tai toiseen, tuotteet voivat kallistua Britannian päässä, mikä on ongelmallista. Valuutan eläminen on suurin riski, joka voi heilauttaa hintatasoa reilustikin.

Hän arvelee, että muutokset voivat vaikuttaa myös kilpailuasemaan. Britanniassa toimivat yritykset voivat saada Britanniassa etulyöntiaseman, jos ne saavat pidettyä hintansa entisellään ja EU-alueen yritykset joutuvat nostamaan hintoja kohonneiden kustannusten seurauksena.

– Muutos näkyy varmasti hinnoissa, ja se voi mahdollisesti tuoda etua Britannian sisämarkkinoilla toimiville yrityksille, hän sanoo.

Brexitin vaikutus ulottuu myös Britanniassa työskenteleviin EU-kansalaisiin.

– Yksi ongelma tulee olemaan työvoiman liikkuvuus. Henkilöiden liikkuvuuteen yhtiön toimessa tulee jatkossa rajoitteita, mikä lisää byrokratiaa. Tämäkin on selkeä asia, johon brexit tulee vaikuttamaan sekä Suomen että Britannian päässä.

Vientiä ja tuontia

Tuonnin arvo Britanniasta Suomeen viime vuonna vajaat 1,8 miljardia euroa (-3 prosenttia). Osuus kokonaistuonnista 2,7 prosenttia.

Viennin arvo Suomesta Britanniaan reilut 2,8 miljardia euroa (+6 prosenttia). Osuus kokonaisviennistä 4,4 prosenttia.

Kuluvan vuoden tammikuussa vienti laski ja tuonti kasvoi (ennakkotieto).

Vientiä Suomesta Britanniaan: metsäteollisuuden tuotteet (34,5 prosenttia), jalostetut öljytuotteet (19,7 prosenttia), koneet, laiteet ja kuljetusvälineet (14,6 prosenttia), kemialliset aineet ja tuotteet (9,4 prosenttia), metallit ja metallituotteet (11,3 prosenttia).

Tuontia Britanniasta Suomeen: koneet, laitteet ja kuljetusvälineet (40,9 prosenttia), kemialliset aineet ja tuotteet (21,8 prosenttia), metallit ja metallituotteet (6,2 prosenttia), elintarvikkeet (3,8 prosenttia).

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei hätiä mitiä! Suomi voi nyt räväyttää kunnolla samana päivänä kun Britannian EU-ero tapahtuu! Suomi vain tiedottaa EU:lle, että Suomi eroaa välittömästi EU:sta! Britannian kanssa voimme sitten solmia vapaakauppasopimuksen ja jopa vielä pitemmälle menevän liittosopimuksen. Suomi saa silloin kumppanin joka voi antaa meille turvatakuut koska Briteillä on oma ydinase! Ei hypi Putin enää Suomen silmille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulihan se sieltä, "meillä on jo laajaa ulkomaan kauppaa, joten meille ei suuria vaikeuksia". Näistä 15000:sta taitaa 14900 olla juuri edellämainitun kaltaisia toimiota.
Käytännössä turhaa ulinaa ja tukiaisten kalastelua..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että oikein brexit-hämmennys? Eikös me enää tässä maailmassa pidetä hyvänä asiana demokratiaa? Britannian kansan enemmistö kertoi näkemyksensä neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä ja eliitti ei rohkene kansan enemmistön tahtotilaa uhmata. Mitä hämmentävää siinä on?

Jos jotain, niin brexit on näyttänyt meille kaikille muille mikä hirviö EU itse asiassa on. Me siis todellakin olemme liitossa tuollaisen monsterin kanssa kun voisimme sen sijaan käydä kauppaa esteettä koko maailman kanssa ja elää vapaasti. No hyvää tässä on se, että EU tulee kaatumaan täydellisellä varmuudella ja kaatuminen on jo alkanut ja kiihtyy entisestään kun Britannia kohta on oikeasti ulkona. Samalla me muut näemme kuinka upeasti Britannialla alkaa menemään. Se on rasvainen valhe että Britanniassa brexit johtaisi johonkin huonoon. Brexit tuo vain hyvää ja voi sitä herätystä mikä kohta kaikille koittaa kun tämmöisen pelottelukampanjan jälkeen Britannialle tapahtuu vain hyvää, niin elitistien puheita ei jatkossa enää usko kukaan.

Tilanne vähän sama kuin että Trump ei voi voittaa vaaleja ja vaikka voittaisi, niin Yhdysvallat ajautuisi konkurssiin. No miten kävi? Trump voitti ja nyt Yhdysvalloissa on kaikilla halukkailla töitä ja kansalla enemmän rahaa käytössään kuin koskaan, sillä Trump leikkasi massiiviset määrät veroja pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian kansaa huijattiin ja nyt tajuavat tulleensa huijatuksi eivätkä halua enää erota EU:sta.
Suomelle brexitistä on vain haittaa ja se eräs haitta kerrottiin juurikin tuossa artikkelissa.
Sinä ilmeisesti haluat, että hinnat nousevat kaikissa tuotteissa missä vähänkin on brittiä mukana.
Onneksi brexit ei tule toteutumaan ja hommat tulee jatkumaan entistä ehompana vastaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:01
Kultaluotsi Jukka Jalonen: Bratislavassa on oltava jotain taikaa
16:54
Vaalitulos vähensi epävarmuutta taloudessa – Danske Bankin pääekonomisti: "Rahoitusmarkkinoilla vaalitulos on otettu vastaan varovaisen myönteisesti"
16:51
Leijonilta hieno ele lentokentällä: Kisoissa loukkaantunut Eetu Luostarinen sai MM-kultamitalin punaisella matolla
16:49
Kultajoukkue saapui Suomeen! Pelaajat nousivat lentokoneesta Marko Anttilan johdolla
16:28
"Leijona rinnassa, leijona sydämessä" – Kultajoukkue sai lämpimän vastaanoton lentokentällä, eikä "Mörköäkään" unohdettu
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image