Ulkomaat

Boris Johnsonin EU-ero­so­pi­muk­ses­ta jälleen "ratkaisevat" äänestykset illalla brit­ti­par­la­men­tis­sa – "Yleisö ei halua enää lisää viivytyksiä"

Order! Britannian parlamentin alahuoneen puhemiehellä John Bercowlla on jälleen edessään hikinen iltapuhde kun alahuone väittelee ja äänestää brexit-sopimuksesta. KUVA: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT
Ulkomaat 22.10.2019 14:59
Ilkka Timonen, Reuters

Äänestyksiä on kaksi, häviö jommassakummassa romuttaisi Johnsonin suunnitelmat erota EU:sta 31. lokakuuta.

Pääministeri Boris Johnsonilla on tiistai-iltana jälleen edessään kaksi ratkaisevaa äänestystä, joista selviää, voiko hän täyttää lupauksensa johdattaa Britannia ulos EU:sta yhdeksän päivän sisällä.

Eropäivä on 31. lokakuuta ja brexitin kohtalosta päättää pahasti jakaantunut parlamentti. Vielä on auki milloin ja miten brexit tapahtuu ja jopa se, tapahtuuko eroa ollenkaan.

Johnsonin vastustajat pakottivat hänet vastentahtoisesti pyytämään EU:lta lisäaikaa brexitille. Johnson yrittää nyt saada parlamentin alahuoneessa hyväksytyksi lakipaketin, joka toteuttaisi hänen viime hetken erosopimuksensa.

Parlamentaarikkojen on määrä äänestää kello 21 Suomen aikaa 115-sivuisesta EU-erosopimuksesta. Sitten äänestetään hallituksen asettamasta äärimmäisen tiukasta aikataulusta lakipaketin hyväksymiseksi.

"Yleisö ei halua enää viivytyksiä"

– Toivon että parlamentti tänään päättää ottaa kontrollin itselleen, Johnson sanoi.

Britit päättivät erota EU:sta kesäkuun 2016 kansanäänestyksessä, jonka keskeinen kasvo Johnson oli.

– Yleisö ei halua enää lisää viivytyksiä, eivät myöskään Euroopan johtajat, enkä myöskään minä. Saattakaamme brexit valmiiksi 31. lokakuuta että voimme jatkaa eteenpäin.

Häviö jommassakummassa äänestyksessä romuttaisi Johnsonin suunnitelmat erota EU:sta sopimuksen kanssa tai ilman 31. lokakuuta. Hänen pitäisi silloin päättää, noudattaako lakia, joka vaatii häntä hyväksymään minkä tahansa brexitin viivästyttämisen jonka EU tarjoaa. Tai sitten Britannia eroaisi jotenkin ilman sopimusta.

Voitto Johnsonille avaisi kuitenkin hänen vastustajilleen jälleen uuden mahdollisuuden tuottaa uusia lisäyksiä, jotka olisivat omiaan romuttamaan Johnsonin suunnitelmat.

Britit päättivät prosentein 52 puolesta 48 vastaan jättää EU:n kesäkuun 2016 kansanäänestyksessä. Nyt runsaat kolme vuotta myöhemmin brexit-kriisi on saattanut Britannian puolue- ja perustuslaillisen järjestelmän katkeamisen partaalle.

"Brexit on ajan ja energian tuhlausta"

Johnson hämmästytti vastustajiaan saamalla aikaiseksi brexit-sopimuksen EU:n kanssa torstaina. Hän joutui kuitenkin lauantaina lähettämään vastentahtoisesti viivästymispyynnön ilman allekirjoitusta Brysseliin. Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow kieltäytyi asettamasta sopimusta äänestykseen maanantaina.

Mikäli Johnson häviää tiistaina, paljon riippuu siitä, miten EU käsittelee jälleen uutta brexit-pulmaa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi keskustelevansa brexit-viivästyksestä EU:n 27 jäsenmaan johtajan kanssa. Päätös asiasta tehtäisiin "tulevina päivinä".

– Sopimukseton brexit ei ole koskaan meidän päätöksemme, Tusk kertoi Euroopan parlamentille Strasbourgissa saaden osakseen suosionosoitukset.

Brysselin turhautumista kuvaa se, että EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että brexit on ajan ja energian tuhlausta ja että Euroopan parlamentti voisi vain hyväksyä Johnsonin brexit-sopimuksen brittiparlamentin jälkeen.

Parlamentin käymän jokapäiväisen brexit-taistelun lisäksi käynnissä on myös isompi peli siitä, tapahtuuko brexit ollenkaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Englanti on kuningaskunta. Nyt kuningaskunnat alkavat jälleen palautumaan yhteen kuningaskunnaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis hyvä tehdä muissakin maissa tällaisia kansan äänestyksiä niin tietäis vähän mitä kansalaiset ajattelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän maa tulee olemaan seuraava joka yrittää ottaa varas lähtöä EUsta. Varmasti sekin aika vielä tulee ellei sitten koko EU poksahda kerralla ja kaikki jättävät uppoavan laivan saman aikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alunperinkin oli huono ajatus viedä asia kansanäänestykseen ilman mitään tietoa eron vaikutuksista ja perusteluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veivät edes tällä kertaa kansan äänestettäväksi, 1914 ja 1939 eivät kansalta kysyneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on yleensä innokas aloittamaan sotia.

Vuonna 1914 Ranskassa ja Britanniassa kansat riemuitsivat, kun sota syttyi. Vapaaehtoiset tulvivat rintamalle sankarikuoleman toivossa. Mieliala kyllä äkkiä kääntyi, mutta liian myöhään.

Tänään Turkissa kansa iloitsee sodan aloittamisesta kurdeja vastaan. Putin saavutti suuret suosiot aloittaessaan sodan tsetseenejä, georgialaisia ja ukrainalaisia vastaan. Krimin miehitys ja Syyriaan meno olivat myös venäläisille riemun aiheita.

Kansalta ei kannata kysyä mitään vakavampaa. Raja menee kieltolaissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:36
Analyysi: Ampumahiihdon MM-kisat olivat hyvää mainosta lajille – samaa ei voi sanoa maastohiihdon Pohjoismaiden-kiertueesta, jossa majoituttiin kasarmilla ja huollettiin suksia puutteellisissa tiloissa Tilaajille
22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
36
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image