Ulkomaat

Boris Johnsonin EU-ero­so­pi­muk­ses­ta jälleen "ratkaisevat" äänestykset illalla brit­ti­par­la­men­tis­sa – "Yleisö ei halua enää lisää viivytyksiä"

Order! Britannian parlamentin alahuoneen puhemiehellä John Bercowlla on jälleen edessään hikinen iltapuhde kun alahuone väittelee ja äänestää brexit-sopimuksesta. KUVA: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT
Ulkomaat 22.10.2019 14:59
Ilkka Timonen, Reuters

Äänestyksiä on kaksi, häviö jommassakummassa romuttaisi Johnsonin suunnitelmat erota EU:sta 31. lokakuuta.

Pääministeri Boris Johnsonilla on tiistai-iltana jälleen edessään kaksi ratkaisevaa äänestystä, joista selviää, voiko hän täyttää lupauksensa johdattaa Britannia ulos EU:sta yhdeksän päivän sisällä.

Eropäivä on 31. lokakuuta ja brexitin kohtalosta päättää pahasti jakaantunut parlamentti. Vielä on auki milloin ja miten brexit tapahtuu ja jopa se, tapahtuuko eroa ollenkaan.

Johnsonin vastustajat pakottivat hänet vastentahtoisesti pyytämään EU:lta lisäaikaa brexitille. Johnson yrittää nyt saada parlamentin alahuoneessa hyväksytyksi lakipaketin, joka toteuttaisi hänen viime hetken erosopimuksensa.

Parlamentaarikkojen on määrä äänestää kello 21 Suomen aikaa 115-sivuisesta EU-erosopimuksesta. Sitten äänestetään hallituksen asettamasta äärimmäisen tiukasta aikataulusta lakipaketin hyväksymiseksi.

"Yleisö ei halua enää viivytyksiä"

– Toivon että parlamentti tänään päättää ottaa kontrollin itselleen, Johnson sanoi.

Britit päättivät erota EU:sta kesäkuun 2016 kansanäänestyksessä, jonka keskeinen kasvo Johnson oli.

– Yleisö ei halua enää lisää viivytyksiä, eivät myöskään Euroopan johtajat, enkä myöskään minä. Saattakaamme brexit valmiiksi 31. lokakuuta että voimme jatkaa eteenpäin.

Häviö jommassakummassa äänestyksessä romuttaisi Johnsonin suunnitelmat erota EU:sta sopimuksen kanssa tai ilman 31. lokakuuta. Hänen pitäisi silloin päättää, noudattaako lakia, joka vaatii häntä hyväksymään minkä tahansa brexitin viivästyttämisen jonka EU tarjoaa. Tai sitten Britannia eroaisi jotenkin ilman sopimusta.

Voitto Johnsonille avaisi kuitenkin hänen vastustajilleen jälleen uuden mahdollisuuden tuottaa uusia lisäyksiä, jotka olisivat omiaan romuttamaan Johnsonin suunnitelmat.

Britit päättivät prosentein 52 puolesta 48 vastaan jättää EU:n kesäkuun 2016 kansanäänestyksessä. Nyt runsaat kolme vuotta myöhemmin brexit-kriisi on saattanut Britannian puolue- ja perustuslaillisen järjestelmän katkeamisen partaalle.

"Brexit on ajan ja energian tuhlausta"

Johnson hämmästytti vastustajiaan saamalla aikaiseksi brexit-sopimuksen EU:n kanssa torstaina. Hän joutui kuitenkin lauantaina lähettämään vastentahtoisesti viivästymispyynnön ilman allekirjoitusta Brysseliin. Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow kieltäytyi asettamasta sopimusta äänestykseen maanantaina.

Mikäli Johnson häviää tiistaina, paljon riippuu siitä, miten EU käsittelee jälleen uutta brexit-pulmaa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi keskustelevansa brexit-viivästyksestä EU:n 27 jäsenmaan johtajan kanssa. Päätös asiasta tehtäisiin "tulevina päivinä".

– Sopimukseton brexit ei ole koskaan meidän päätöksemme, Tusk kertoi Euroopan parlamentille Strasbourgissa saaden osakseen suosionosoitukset.

Brysselin turhautumista kuvaa se, että EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että brexit on ajan ja energian tuhlausta ja että Euroopan parlamentti voisi vain hyväksyä Johnsonin brexit-sopimuksen brittiparlamentin jälkeen.

Parlamentin käymän jokapäiväisen brexit-taistelun lisäksi käynnissä on myös isompi peli siitä, tapahtuuko brexit ollenkaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Englanti on kuningaskunta. Nyt kuningaskunnat alkavat jälleen palautumaan yhteen kuningaskunnaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis hyvä tehdä muissakin maissa tällaisia kansan äänestyksiä niin tietäis vähän mitä kansalaiset ajattelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän maa tulee olemaan seuraava joka yrittää ottaa varas lähtöä EUsta. Varmasti sekin aika vielä tulee ellei sitten koko EU poksahda kerralla ja kaikki jättävät uppoavan laivan saman aikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alunperinkin oli huono ajatus viedä asia kansanäänestykseen ilman mitään tietoa eron vaikutuksista ja perusteluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veivät edes tällä kertaa kansan äänestettäväksi, 1914 ja 1939 eivät kansalta kysyneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on yleensä innokas aloittamaan sotia.

Vuonna 1914 Ranskassa ja Britanniassa kansat riemuitsivat, kun sota syttyi. Vapaaehtoiset tulvivat rintamalle sankarikuoleman toivossa. Mieliala kyllä äkkiä kääntyi, mutta liian myöhään.

Tänään Turkissa kansa iloitsee sodan aloittamisesta kurdeja vastaan. Putin saavutti suuret suosiot aloittaessaan sodan tsetseenejä, georgialaisia ja ukrainalaisia vastaan. Krimin miehitys ja Syyriaan meno olivat myös venäläisille riemun aiheita.

Kansalta ei kannata kysyä mitään vakavampaa. Raja menee kieltolaissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
74
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
56
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
32
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
23
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
21
Pudasjärven vuoden 2022 Suviseurat siirtyvät, tavoitteena järjestää tapahtuma seuraavana kesänä
20
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image