Ulkomaat

Boris Johnsonille jälleen takaisku – Britannian parlamentti äänesti lykkäyksen brexit-äänestykseen

Britannian alahuoneen puhemies John Bercow hyväksyi muutosehdotuksen, joka voi lykätä äänestystä brexit-sopimuksesta. Ehdotusta käsitellään istunnossa ennen sopimusäänestystä. KUVA: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT
Ulkomaat 19.10.2019 12:10 | Päivitetty 19.10.2019 17:25
Vanessa Valkama

Britannian parlamentti äänesti lauantaina haluavansa lykkäyksen brexit-äänestykseen.

Äänestyksen tulos tarkoittaa, että pääministeri Boris Johnsonin täytyy pyytää lykkäystä Britannian EU-eroon vielä tänään lauantaina.

Äänestyksen jälkeen pääministeri lähetti brittiedustajat kotiin.

Hallituksen odotetaan julkaisevan tarvittavan lainsäädännön ensi viikolla.

Johnsonin hallituksen ja EU:n neuvottelemasta erosopimuksesta äänestetään todennäköisesti tiistaina.

Uhmakas Johnson sanoi äänestyksen jälkeen, että hän ei neuvottele vielä uutta aikalisää brexitiin EU:n kanssa.

– Kerron ystävillemme ja kollegoillemme EU:ssa tarkallaan sen, mitä olen kertonut kaikille viimeisen 88 päivän aikana, joina olen toiminut pääministerinä: uusi lykkäys olisi pahasta maallamme, pahasta EU:lle ja pahasta demokratialle, Johnson sanoi Reutersin mukaan.

Parlamenttiedustajat äänestivät hyväksyvänsä muutosehdotuksen, jonka mukaan brexitin hyväksyntä olisi jäissä, kunnes parlamentti olisi hyväksynyt erosopimuksen ratifioivan lainsäädännön. Jos lainsäädäntöä ei saada valmiiksi 31. lokakuuta mennessä, EU:lta saatettaisiin joutua pyytämään lisäaikaa.

Aloitteen takana oli sir Oliver Letwin, joka on yksi Johnsonia vastustaneista ja tämän erottamista konservatiivipuolueen edustajista.

Uutta kansanäänestystä vaaditaan

Alahuoneen istunnon aloittaneessa puheenvuorossaan Boris Johnson toivoi merkityksellistä äänestystä, joka hyödyttäisi koko maata.

Sir Oliver Letwin taas puolusti aloitettaan alahuoneen istunnossa ja kertoi kannattavansa erosopimusta. Hänen mukaansa aloite on vakuutus sille, ettei Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta 31. lokakuuta. Letwin sanoi, että Britannian pitää olla "turvassa", jos se joutuu pyytämään lykkäystä brexitille.

Brittimedian arvioiden mukaan uutta kansanäänestystä vaativaan People's Vote -mielenosoitukseen on kokoontunut satojatuhansia osallistujia Lontoossa lauantaina hetkiä ennen äänestystä. Mukana on useita julkisuuden henkilöitä ja myös Lontoon pormestari Sadiq Khan.

Juttua päivitetty klo 17.15 äänestystuloksella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Jean-Claude Juncker on sanonut Spiegel (52/1999, 27.12.1999): "Me päätämme jotain ja kerromme tästä päätöksestä ja odotamme jonkin aikaa, mitä tapahtuu. Jos mitään suurta ei kuulu tai kapinoita puhkea, koska useimmat eivät käsitä sitä, mitä on päätetty, niin sitten jatkamme eteenpäin - askel askeleelta, kunnes paluu entiseen ei ole mahdollista."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Jeesus sanoi... Vai oliko se Paavali, tai sittenkin Mooses...

Tällainen yhden henkilön sanomisiin perustuva irrallinen lause, josta ei edes tiedetä missä yhteydessä se on lausuttu, on ihan kiva argumentti mille asialle tahansa. Ihan tyypillistä valeuutisoinnille... :)

P.S. Juncker oli ensimmäisen kerran EU:n kanssa tekemisessä vasta vuonna 2005, kun hänestä tuli euroryhmän puheenjohtaja. Vuonna 1999 hän oli Luxemburgin valtiovarainministeri. Sanominen liittyy ilmeisesti johonkin Luxemburgin sisäiseen budjettikiistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuottaa suurta huvia lukea näiden pettyneiden EU-vastaisten kehittämiä teorioita. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velkaunioni tämä eu eli jakavat toistensa rahoja joihin ei ole mitään osuutta. Niinhän se on aina ollut. Luulisi vallan tuovan vastuuta. Hyvä brexit tuo vielä onnea englannille mutta pitää tehdä lujasti työtä sen hyväksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tainnu toimittaja seurata tapahtumaa kun noin uutisoi.... eihän ne mistään lykkäyksestä äänestäny.... vaan siitä että tehdään lait minkä mukaan homma menee....eli periaattessa homma on pulkassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta varmaan EU:n jäsenyys on henkilökohtainen asia. Jokaiselle jäsenelle tulee oma maksulappu jäsenyydestä ja avustuksia voi kukin anoa takaisin kykyjensä mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit eroaa ensin ja suomi perässä parin vuoden päästä, kun persut pääsee valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljolta haaskaukselta olisi vältytty, jos media ei olisi painostanut kansaa alunperin liittymisen puolelle. Britit eivät missään vaiheessa halunneetkaan muuta kuin rusinat pullasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eliitti taistelee brexitiä vastaan,siitä tämä taikinointi johtuu.Kansa halusi EU:sta eroon,niin ero pitäisi toteuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se ihmeellistä demokratiaa, kansa äänesti eron puolesta, äänestyksen hävinneet hankaa vastaan ja pystyy estämään eroamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kävi vain niin, että eroamisen hinta osoittautui liian korkeaksi. Kansalle luvattiin ennen äänestystä, että erosta tulisi rahallista hyötyä. Sen puolesta kansa sitten äänesti.

Kansaa silmään pissanneille pitäisi keksiä jokin rankaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan suurella joukolla lakiesityksiä valmistellaan, kun aikaa on reilu viikko ja sopimus muutoksista brexit-sopimukseen on 64-sivuinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tästä erosta sittenkään tullut mitään . Minä aloin jo elattämään toiveita. No ei auta masentua. Ei muuta kuin että elämä se on kuin silkkiä vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia eroaan EU:sta atomikellon tarkkuudella 31.10.2019. Ja aivan kohta me sen omin silmin toteamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä ei ole tämän asian kanssa mitään roolia. Onko ihan pakko joka asiaan yrittää vetää Venäjä mukaan? Aika säälittävää. Kannattais ottaa ne lääkkeet säännöllisesti että nuo harhat vähenisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitäisi Eu:n pikkuhiljaa vetää letkut irti, että britit pääsisivät nauttimaan itsenäisyyden eduista. Kyllä jäsenyyttä voi aina hakea uudelleen, nettomaksajana tietysti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image