Ulkomaat

Boris Johnsonille jälleen takaisku – Britannian parlamentti äänesti lykkäyksen brexit-äänestykseen

Britannian alahuoneen puhemies John Bercow hyväksyi muutosehdotuksen, joka voi lykätä äänestystä brexit-sopimuksesta. Ehdotusta käsitellään istunnossa ennen sopimusäänestystä. KUVA: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT
Ulkomaat 19.10.2019 12:10 | Päivitetty 19.10.2019 17:25
Vanessa Valkama

Britannian parlamentti äänesti lauantaina haluavansa lykkäyksen brexit-äänestykseen.

Äänestyksen tulos tarkoittaa, että pääministeri Boris Johnsonin täytyy pyytää lykkäystä Britannian EU-eroon vielä tänään lauantaina.

Äänestyksen jälkeen pääministeri lähetti brittiedustajat kotiin.

Hallituksen odotetaan julkaisevan tarvittavan lainsäädännön ensi viikolla.

Johnsonin hallituksen ja EU:n neuvottelemasta erosopimuksesta äänestetään todennäköisesti tiistaina.

Uhmakas Johnson sanoi äänestyksen jälkeen, että hän ei neuvottele vielä uutta aikalisää brexitiin EU:n kanssa.

– Kerron ystävillemme ja kollegoillemme EU:ssa tarkallaan sen, mitä olen kertonut kaikille viimeisen 88 päivän aikana, joina olen toiminut pääministerinä: uusi lykkäys olisi pahasta maallamme, pahasta EU:lle ja pahasta demokratialle, Johnson sanoi Reutersin mukaan.

Parlamenttiedustajat äänestivät hyväksyvänsä muutosehdotuksen, jonka mukaan brexitin hyväksyntä olisi jäissä, kunnes parlamentti olisi hyväksynyt erosopimuksen ratifioivan lainsäädännön. Jos lainsäädäntöä ei saada valmiiksi 31. lokakuuta mennessä, EU:lta saatettaisiin joutua pyytämään lisäaikaa.

Aloitteen takana oli sir Oliver Letwin, joka on yksi Johnsonia vastustaneista ja tämän erottamista konservatiivipuolueen edustajista.

Uutta kansanäänestystä vaaditaan

Alahuoneen istunnon aloittaneessa puheenvuorossaan Boris Johnson toivoi merkityksellistä äänestystä, joka hyödyttäisi koko maata.

Sir Oliver Letwin taas puolusti aloitettaan alahuoneen istunnossa ja kertoi kannattavansa erosopimusta. Hänen mukaansa aloite on vakuutus sille, ettei Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta 31. lokakuuta. Letwin sanoi, että Britannian pitää olla "turvassa", jos se joutuu pyytämään lykkäystä brexitille.

Brittimedian arvioiden mukaan uutta kansanäänestystä vaativaan People's Vote -mielenosoitukseen on kokoontunut satojatuhansia osallistujia Lontoossa lauantaina hetkiä ennen äänestystä. Mukana on useita julkisuuden henkilöitä ja myös Lontoon pormestari Sadiq Khan.

Juttua päivitetty klo 17.15 äänestystuloksella.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Jean-Claude Juncker on sanonut Spiegel (52/1999, 27.12.1999): "Me päätämme jotain ja kerromme tästä päätöksestä ja odotamme jonkin aikaa, mitä tapahtuu. Jos mitään suurta ei kuulu tai kapinoita puhkea, koska useimmat eivät käsitä sitä, mitä on päätetty, niin sitten jatkamme eteenpäin - askel askeleelta, kunnes paluu entiseen ei ole mahdollista."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Jeesus sanoi... Vai oliko se Paavali, tai sittenkin Mooses...

Tällainen yhden henkilön sanomisiin perustuva irrallinen lause, josta ei edes tiedetä missä yhteydessä se on lausuttu, on ihan kiva argumentti mille asialle tahansa. Ihan tyypillistä valeuutisoinnille... :)

P.S. Juncker oli ensimmäisen kerran EU:n kanssa tekemisessä vasta vuonna 2005, kun hänestä tuli euroryhmän puheenjohtaja. Vuonna 1999 hän oli Luxemburgin valtiovarainministeri. Sanominen liittyy ilmeisesti johonkin Luxemburgin sisäiseen budjettikiistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuottaa suurta huvia lukea näiden pettyneiden EU-vastaisten kehittämiä teorioita. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Velkaunioni tämä eu eli jakavat toistensa rahoja joihin ei ole mitään osuutta. Niinhän se on aina ollut. Luulisi vallan tuovan vastuuta. Hyvä brexit tuo vielä onnea englannille mutta pitää tehdä lujasti työtä sen hyväksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tainnu toimittaja seurata tapahtumaa kun noin uutisoi.... eihän ne mistään lykkäyksestä äänestäny.... vaan siitä että tehdään lait minkä mukaan homma menee....eli periaattessa homma on pulkassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta varmaan EU:n jäsenyys on henkilökohtainen asia. Jokaiselle jäsenelle tulee oma maksulappu jäsenyydestä ja avustuksia voi kukin anoa takaisin kykyjensä mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britit eroaa ensin ja suomi perässä parin vuoden päästä, kun persut pääsee valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljolta haaskaukselta olisi vältytty, jos media ei olisi painostanut kansaa alunperin liittymisen puolelle. Britit eivät missään vaiheessa halunneetkaan muuta kuin rusinat pullasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eliitti taistelee brexitiä vastaan,siitä tämä taikinointi johtuu.Kansa halusi EU:sta eroon,niin ero pitäisi toteuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se ihmeellistä demokratiaa, kansa äänesti eron puolesta, äänestyksen hävinneet hankaa vastaan ja pystyy estämään eroamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kävi vain niin, että eroamisen hinta osoittautui liian korkeaksi. Kansalle luvattiin ennen äänestystä, että erosta tulisi rahallista hyötyä. Sen puolesta kansa sitten äänesti.

Kansaa silmään pissanneille pitäisi keksiä jokin rankaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan suurella joukolla lakiesityksiä valmistellaan, kun aikaa on reilu viikko ja sopimus muutoksista brexit-sopimukseen on 64-sivuinen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tästä erosta sittenkään tullut mitään . Minä aloin jo elattämään toiveita. No ei auta masentua. Ei muuta kuin että elämä se on kuin silkkiä vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannia eroaan EU:sta atomikellon tarkkuudella 31.10.2019. Ja aivan kohta me sen omin silmin toteamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä ei ole tämän asian kanssa mitään roolia. Onko ihan pakko joka asiaan yrittää vetää Venäjä mukaan? Aika säälittävää. Kannattais ottaa ne lääkkeet säännöllisesti että nuo harhat vähenisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitäisi Eu:n pikkuhiljaa vetää letkut irti, että britit pääsisivät nauttimaan itsenäisyyden eduista. Kyllä jäsenyyttä voi aina hakea uudelleen, nettomaksajana tietysti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
40
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
29
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
26
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

176 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

600 000 EUROA AUTOIHIN

On kuulemma opposition kestävät. Eivät pääse kyytiin. Lue lisää...
Kyllä kestää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image