Ulkomaat

Bolivian eronnut presidentti oli uudistaja, joka teki paljon hyvää – Evo Moralesin kohtaloksi koitui haluttomuus luopua vallasta

Evo Morales ilmoitti sunnuntaina, että Boliviassa järjestetään uudet presidentinvaalit. KUVA: STR
Ulkomaat 11.11.2019 19:01
Daniel Wallenius

Evo Morales erosi sunnuntaina sen jälkeen, kun armeijan komentaja kehotti siihen. Bolivian pitkäaikaisin presidentti hallitsi lähes 14 vuotta.

– Me tuemme kaikki Evoa. Kyse ei ole pelkästään siitä, mitä hän sanoo vaan siitä, että tämä on hänen kotinsa ja hän tuntee meidät, sanoi El Altosta kotoisin oleva Janeth Zenteno The New York Timesille, kun Evo Morales valittiin Bolivian presidentiksi vuonna 2005.

Tuolloin 46-vuotiaaseen Moralesiin kohdistettiin suuria odotuksia. Köyhistä oloista lähtöisin oleva kokapensaan viljelijöiden liiton johtaja oli maan ensimmäinen alkuperäiskansojen edustaja, joka nousi presidentiksi. Vasemmistolaisten arvojen nimeen vannova Morales lupasi taistella köyhyyttä vastaan, tehdä talousuudistuksia ja vähentää Yhdysvaltojen sekä monikansallisten yritysten valtaa.

Neljätoista vuotta historiallisen vaalituloksen jälkeen Moralesin taru valtionjohtajana on lopussa. Bolivian armeijan komentaja kehotti Moralesia lähtemään viikkoja jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen, joten presidentti erosi sunnuntaina.

Köyhästä Boliviasta tuli alempaa keskiluokkaa

Vaikka Moralesin valtakauden päätös on karu, hänen kausiaan Bolivian johdossa voi pitää menestystarinana.

Moralesin maareformi siirsi tuottamattomia maita maattomille. Hän kansallisti kaasu-, öljy-, tietoliikenne ja sähköteollisuuden. Julkista rahaa kaadettiin teihin, kouluihin ja sairaaloihin, erityisesti maaseudulla.

Minimipalkka kolminkertaistui, samoin bruttokansantuote henkeä kohden. Eläkejärjestelmä uudistettiin, lapsiperheet saivat tukea, jos lapset kävivät kouluissa, ja pienten lasten äitien sekä raskaana olevien naisten sosiaaliturvaa parannettiin.

Rahallisesti uudistukset olivat pieniä, mutta köyhille bolivialaisperheille niillä oli valtaisa merkitys. Köyhästä kansasta tuli alemman keskiluokan edustajia.

Tavallaan Morales on tehnyt Boliviassa sen, mitä Venezuelan Hugo Chavez yritti surkeasti epäonnistuen.

Tasa-arvon kohentaja teki myös kiisteltyjä päätöksiä

Alkuperäiskansojen oikeuksia Boliviassa on Moralesin kaudella kohennettu, ja tasa-arvo on parantunut valtavasti. Morales on myös säätänyt tiukkoja luonnonsuojelulakeja. Matkalle mahtuu kuitenkin myös hyvin kiisteltyjä päätöksiä.

Vain vuosi luonnonsuojelulakien jälkeen Bolivian hallitus sopi valtatien rakentamisesta kansallispuiston ja alkuperäiskansojen maiden läpi. Poliisi käytti kovia keinoja tukahduttaakseen päätöstä seuranneet mielenosoitukset.

Vuonna 2013 hallitus puolestaan salli öljyn ja kaasun etsinnän maan kansallispuistoissa, mikä suututti luonnonsuojelijat.

Perustuslakituomioistuin presidentin puolella

Moralesin kaatoi lopulta haluttomuus päästää irti vallasta.

Hän laati ensimmäisellä kaudellaan uuden perustuslain, joka rajoitti presidentin toimikaudet kahteen peräkkäiseen. Vaikka ensimmäistäkin kautta oli vielä jäljellä, Morales järjesti uudet vaalit vuonna 2009. Hän perusteli tätä sillä, että Bolivia perustettiin uudelleen uudella perustuslailla.

Tällä perusteella Morales myös katsoi, että vuoden 2009 valinta oli hänen ensimmäisensä ja hän voisi asettua ehdolle vuoden 2014 vaaleissa. Bolivian perustuslakituomioistuin tulkitsi samoin, ja Morales voitti vaalit kolmannen kerran.

Vuonna 2016 Morales järjesti kansanäänestyksen lakimuutoksesta, joka mahdollistaisi presidentille ja varapresidentille kolmannen kauden. Kansa tyrmäsi presidentin, mutta tämä haki perustuslakituomioistuimesta päätöksen, jonka mukaan Morales voi asettua ehdolle, koska kausien rajoitus loukkaa kansalaisten oikeutta asettua ehdolle.

Morales oli johdossa ääntenlaskennan alkuvaiheessa, mutta vaali näytti menevän toiselle kierrokselle. Sitten tuloslaskenta lopetettiin vuorokauden ajaksi, jonka jälkeen Morales julistautui vaalivoittajaksi.

Tästä alkoivat mellakat, jotka lopulta koituivat Moralesin kohtaloksi.

Evo Morales

Syntynyt 26.10.1959 Isallavin kylässä Lounais-Boliviassa.

Kuuluu Aimara-kansaan, joka on suurin Bolivian alkuperäiskansoista.

Morales opiskeli korkeakoulussa, muttei koskaan suorittanut tutkintoa. Lapsuudessaan ja nuoruudessaan hän työskenteli perheen maatilalla, paimensi lampaita ja laamoja, myi jäätelöä, teki tiiliä ja soitti trumpettia.

Perhe alkoi viljellä kokapensasta 1980-luvun alussa, ja Morales aktivoitui työmarkkinajärjestöissä nousten lopulta kokaviljelijöiden liiton johtoon.

Oli mukana perustamassa vasemmistolaista MAS-puoluetta 1990-luvun lopulla.

Ehdolla ensimmäisen kerran presidentinvaalissa MAS-puolueen ehdokkaana vuonna 2002. Voitti presidentinvaalit vuonna 2005 ja nousi valtaan vuonna 2006.

Valittiin uudelleen vuoden 2009 ja 2014 vaaleissa. Voitti vuoden 2019 vaalit, joita pidettiin vilpillisinä.

Ilmoitti sunnuntaina, että Boliviassa järjestetään uudet vaalit.

MAINOS

Kommentoi

Morales teki tosiaankin hyvää maalle ja maailmalle, BBC:n mukaan hän vielä 2017 kaksinkertaisti laillisen kokaiinipensaan viljelyn pinta-alan 22.000 hehtaariin, toisaalta tuon ymmärtääkin, mieshän oli kokakasvattaja ennen presidentiksi tuloaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
30
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
11
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
10
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
5
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image