Ulkomaat

Boeingin turmakoneesta 737 Maxista löydetty uusi riskitekijä

Boeingin 737 Maxilla ei ole saanut lentää lähes kolmeen kuukauteen. American Airlinesin 737 Max pysäköitynä New Yorkin LaGuardia -lentokentällä. KUVA: PETER FOLEY
Ulkomaat 27.6.2019 9:21 | Päivitetty 27.6.2019 9:28
Riina Rastas

Usa:n ilmailuviranomaiset löysivät Boeing 737 Maxista uuden mahdollisen riskitekijän. Mikroprosessorin ongelma saattaa laskea koneen nokan kohti maata.

Yhdysvaltojen ilmailuviranomaisten (FAA) lentäjät ovat löytäneet Boeing 737 Max -mallista uuden mahdollisen riskitekijän.

Simulaattoritesteissä huomattiin, että koneen mikroprosessorin toiminnassa on ongelmia. Ongelmat saattavat kääntää 737 Maxin nokan maata kohti.

Vielä ei ole tietoa siitä, miten vika voidaan korjata. Riskitekijä saattaa korjautua uudelleenohjelmoinnilla, mutta se voi vaatia myös mikroprosessorin vaihdon.

Vielä ei myöskään ole varmaa tietoa siitä, aiheuttiko kyseinen tekijä Boeing 737 Maxin lentoturmat.

Viime kuussa yhdysvaltojen ilmailuviranomaiset kertoivat, että 737 Max saattaa saada heidän hyväksyntänsä jo kesäkuun lopussa. Uuden ongelman löytymisen takia, Boeing pääsee testaamaan konetta aikaisintaan heinäkuun 8. päivä.

Boeing 737 Max on ollut kansainvälisessä lentokiellossa maaliskuusta asti kahden kohtalokkaan lento-onnettomuuden takia. Indonesian lentoturmassa menehtyi 189 ihmistä ja Etiopiassa 157 ihmistä.

Molemmissa lentoturmissa lentokone tippui pian nousun jälkeen. Lentokoneen kapteenit ehtivät raportoida ongelman lennonjohdolle, mutta eivät pystyneet muuttamaan koneen kurssia.

Etiopian tapauksessa kapteeni oli pyytänyt lennonjohdolta lupaa palata takaisin lentokentälle. Hän sai luvan paluuseen juuri ennen kuin yhteys katkesi.

Indonesiassa kapteeni yritti saada konetta nousemaan, mutta automaattinen sakkausvaroitin painoi konetta alas. Edellisenä päivänä samaa konetta lentänyt kapteeni oli kohdannut myös ongelmia, mutta oli onnistunut kytkemään automaattisen sakkausvaroittimen pois päältä ja ohjaamaan konetta automaattisesti.

Lentoturmien varmaa syytä ei ole saatu selville. Syyksi on epäilty viallisia ohjelmistoja.

Boeing 737 Maxin onnettomuudet ja viat ovat vahingoittaneet Boeingin mainetta. Boeingin pörssikurssi laski hurjasti maaliskuussa. Sittemmin kurssi on ollut hienoisessa nousussa, muttei ole päässyt takaisin helmikuun lopun lukemiin.

Juttua päivitetty kello 9.28.

MAINOS

Kommentoi

Taitaa olla Boenig samaa luokkaa kuin omenapuhelimet ja muut, ylihintaisia "ameriikanromuja" jotka on tehty vain rahastamaan. On kannattanut pysytellä erossa kaikesta amerikkalaisesta(usa) niin on vielä ainakin henki säilynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä tapauksessa sinun on oltava poissa näiltäkin palstoilta, kun joudut tietotekniikasta luopumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"ohjaamaan konetta automaattisesti"
->
manuaalisesti?

Onko sama softa SuperHornetissa. 😜

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Superhornetissa on valmiina softat joilla ei nousta edes kentältä ellei suuri Yhdysvallat niin halua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image