Ulkomaat

Boeingin 737 MAX -konemallin viimeinen koelento on nyt tehty – edessä on vielä sertifiointilento

Ethiopian Airlinesin kone syöksyi maahan maaliskuussa. Lentoturmassa kuoli 157 ihmistä. KUVA: STRINGER
Ulkomaat 18.4.2019 10:11
Anna Kilponen

Lentokoneyhtiö Boeing on tehnyt 737 MAX -konetyyppiinsä ohjelmistopäivityksiä sakkauksenestojärjestelmään, joka on liitetty Indonesian ja Etiopian traagisiin lento-onnettomuuksiin.

Boeingin pääjohtaja Dennis Muilenberg ilmoitti varhain torstaiaamuna Twitterissä, että 737 MAX -konemallin koelennot ovat nyt takanapäin ja kone on valmis sertifiointilennolleen. Takana on hänen mukaansa 120 koelentoa, joiden aikana koneet ovat olleet ilmassa yhteensä yli 230 tuntia, kertoo uutistoimisto Reuters.

– Eilen saimme lentotestit päätökseen ja päivitettyä koneen ohjelmiston. Se oli viimeinen testi ennen sertifiointilentoa, Muilenberg kertoo.

Yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja Boeing on tehnyt 737 MAX -konetyyppiinsä ohjelmistopäivityksiä sakkauksenestojärjestelmään, joka on liitetty Indonesian ja Etiopian traagisiin lento-onnettomuuksiin. Onnettomuuksien epäillään johtuneen sakkauksenestojärjestelmään tulleesta viasta.

Kyseisen lentokonetyypin koneet ovat olleet maailmanlaajuisessa lentokiellossa maaliskuusta lähtien, jolloin Ethiopian Airlinesin kone syöksyi maahan. Lentoturmassa kuoli 157 ihmistä. Jo aiemmin lokakuussa 2018 indonesialaisen Lion Airin kone syöksyi Jaavanmereen pian nousunsa jälkeen. Onnettomuudessa kuoli 189 ihmistä. Molemmat koneet olivat aloittaneet vasta liikennöintinsä.

Koneet pysyvät lentokiellossa, kunnes sertifiointilento on tehty.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt puhutaan pelkästään jenkkien FAA:n sertifiointilennosta. Mites muiden maiden vaatimat itsenäiset sertifioinnit? Useampikin ilmailuviranomainen ilmoitti turman jälkeen haluavansa itsenäisen sertifioinnin koska jenkkeihin ei enää luoteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmistajahan sanoi, että koneissa ei ole mitään vikaa alunalkainkaan. Nytpä Boeingin johdolla olisi hyvä tilaisuus näyttää luottoaan ja olla koko johtoryhmällä mukana koelennoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaan sitten, ottakaa (pakottakaa) sertifiointilennon hyväksyneet FAA miehet mukaan ensimmäisille kaupallisille lennoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image