Ulkomaat

Bernie Sanders viemässä voiton Nevadassa – Trumpin mielestä muut ehdokkaat vaikuttavat heikoilta

Bernie Sandersin kannattajilla oli tunnelma katossa Nevadan vaalikokouksissa. KUVA: ETIENNE LAURENT
Ulkomaat 23.2.2020 8:53 | Päivitetty 23.2.2020 12:38
Jussi Orell

Bernie Sanders on nappaamassa voiton demokraattien vaalikokouksessa latinojen asuttamassa Nevadan osavaltiossa. Hän on lyömässä toiseksi tulevan Joe Bidenin selvin numeroin. Nevadan väliin jättänyt Mike Bloomberg keskittyy jo maaliskuun supertiistaihin.

Senaattori Bernie Sandersista on tulossa demokraattien vaalikokouksen voittaja Nevadassa. Demokraattien vasenta laitaa edustavalle Sandersille ennustavat voittoa muun muassa CNN ja Reuters.

CNN:n ennusteen mukaan Sanders oli sunnuntaina puolilta päivin Suomen aikaa samassa tuen lähes 47 prosentilta delegaateista.

Ex-varapresidentti Joe Bidenille oli luvassa vajaan 20 prosentin tuki. Kolmantena oli entinen pormestari Pete Buttigieg reilun 15 prosentin ja neljäntenä senaattori Elizabeth Warren noin 10 prosentin osuudella.

Liikemies, ex-pormestari Mike Bloomberg jätti Nevadan väliin. Hän on päättänyt keskittyä niin sanottuun supertiistaihin 3. maaliskuuta, jolloin esivaaleja ja vaalikokouksia käydään yli kymmenessä osavaltiossa.

Nevadan ennuste perustuu tilanteeseen, jossa noin puolet vaalipiireistä oli saanut toimitettua tuloksensa. Nevadaa on pidetty kiinnostavana osavaltiona vaalien kannalta siksi, että se on tähän mennessä etnisesti kirjavin osavaltio, jossa asuu runsaasti muun muassa latinoja.

Nevadassa ehdokas valitaan esivaalin sijaan vaalikokouksissa, mikä hidastaa ääntenlaskua. Vaalikokous on tilaisuus, jossa ihmiset kokoontuvat esimerkiksi kirkkoon tai kouluun valitsemaan ehdokasta. Kokouksia venyttää se, että niissä pidetään kannatuspuheita ja käydään keskusteluja.

Toinen voitto Sandersille

Jos Sandersin johtoasema kestää loppuun saakka, hän voittaa toisen osavaltion. Edellinen Sandersin voitto tuli New Hampshiressa. Ensimmäisessä osavaltiossa Iowassa voiton vei Buttigieg.

Sanders on kuvaillut menestyksensä salaisuudeksi vapaaehtoisten panokseen pohjautuvaa ahkeraa ruohonjuuritason työtä. Hän uskoo, että istuva presidentti Donald Trump on mahdollista haastaa tuomalla amerikkalaiset yhteen erottelemisen sijaan.

Trump on ottanut Nevadan vaaliin kantaa tuttuun tapaansa Twitterissä. Trump onnitteli Sandersia ja kommentoi muiden ehdokkaiden vaikuttavan heikoilta.

Trump itse ei joudu osallistumaan esivaaleihin, koska hänellä ei ole haastajia republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Juttua on päivitetty kello 12.38: Juttuun on päivitetty ennuste vaalituloksesta sekä päivitetty otsikkoa.

 

MAINOS

Kommentoi

varma on se että amerikka ei äänestä trumppia jatkokaudelle niin kyllästyneitä ihmiset ovat jatkuviin skandaleihin.taitaa olla venäjään kallellaan myös trumppi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain kaksi asiaa on varmaa, Trumpille jatkokausi ja Suomelle F35 hävittäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Amerikoissa näyttää olevan todella vaikeaa päästä presidenttiehdokkaaksi keski-iässä. Sanderskin lähentelee jo kahdeksaakymppiä ja terveydenkin kanssa on ollut ongelmia. Ei ole mikään poikanen Trumpkaan, jolla on jo ikää ja todella kirjavaa meriittiä, josta vain hyvin pieni osa on positiivista, Ajattelevatkohan amerikkalaiset, että jos valitaan vääränlainen henkilö, päästään hänestä korkean iän vuoksi nopeasti eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei varmaan ajattele. Päättäviin paikkoihin tarvitaan ihmisiä pitkällä elämän kokemuksella, ei niinkuin Suomessa teinityttöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tätä sivusilmällä seuraillut ja kun jopa Trumpin poika Don Jr antoi haastattelussa Sandersin voittoa suosivia kommentteja, niin silloin sen tajusin, että Trump haluaa nimenomaan Sandersin vaalitaisteluun, sillä silloin se on Trumpille 100% varma voitto. Sanders on nimittäin täysiverinen sosialisti ja joidenkin mielestä jopa kommunisti. Sanders vietti nuorempana muun muassa häämatkansa Neuvostoliitossa (Moskova) ja nämä ovat niitä pieniä juttuja millä Team-Trump tulee iskemään Sandersia ja lujaa.

Eliitti ja demokraatit keskittyivät viimeisen kolmen vuoden ajan pelottelemaan Yhdysvaltojen kansaa pahalla Venäjällä joka sekaantuu vaaleihin ja hakkeroi demokraattien serverille jne. Koko Mueller-tutkinta perustui siihen, että "Trump ja paha Venäjä" olisivat salaliitossa. No nyt sitten demokraattien omaksi ehdokkaaksi on nousemassa Neuvostoliiton ystävä äärivasemmistolainen Sanders. Voin vain kuvitella minkälaiset lyömäaseet siellä on jo hiottu valmiiksi Trumpin taustajoukoissa.

Yleisissä vaaleissa Yhdysvaltojen kansa ei tule koskaan äänestämään sosialistia ja valtaosa demokraateistakaan ei kannata sosialismia. Trump voi aivan hyvin saada 80% tai jopa 90% koko maan äänistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Latinot ja muut ei- alkuperäis-amerikkalaiset säntäävät äänestämään, niin Trumpin tiestä ei tule mitenkään helppo. Muutenkaan Trump ei nauti läheskään niin suurta suosiota, kuin annetaan ymmärtää. Hänen omat toimet ovat johtaneet siihen, että hänen täytyy toimia, kuten on toiminut, eli puhua sitä itseään. Ei amerikkalaiset ole tyhmiä(ihan oma kokemus menneiltä vuosilta), vaikka heidät onkin kasvatettu tietyllä tavalla ja kansa on lähtökohtaisesti kahdessa "leirissä", demokraateissa ja republikaaneissa. Se on totta, että Sanders asemoituu todella paljon vasemmalle, kuin monet demokraatit, ei tarkoita sitä, etteikö moni heistä kannattaisi häntä. Sandersin kannatus tullaan hakemaan niistä äänestäjistä, jotka ovat kokeneet Trumpin politiikan huonoksi heitä kohtaan. Ja heitähän riittää. Muistetaan myös se, että Trump voitti vaalit viimekerralla, vaikka sai vähemmän ääniä kuin Clinton. Kiitos vaalijärjestelmän, hänet kuitenkin valittiin. Tällä kertaa uskon, että käy toisin. Trumppilaisten aseman tekee vaikeaksi myös se, että he ovat joutuneet sietämään ja jopa puolustamaan presidenttiään, ihan valehtelemiseen saakka. Sekään ei tule kantamaan kovin pitkään, eikä varsinkaan vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokraatit ovat hyökänneet Trumppia vastaan monet kerrat syytöksillä missä ei mitään perää. Nyt Trumpin kannatusluvut jälleen nousussa ja eteenkin mustien keskuudessa. Mustien työttömyys ei ole ollut koskaan näin alhainen USA:n historiassa. Kukin amerikkalainen voikin kysyä itseltään onko nyt paremmassa tilassa nyt kuin muutama vuosi sitten kun Obama johti kanssa. Äänestän Trumppia ja hänen jatkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image