Ulkomaat

Bernie Sanders pyrkii jälleen Yhdysvaltain pre­si­den­tik­si: "Kisaamme presidenttiä vastaan, joka patologinen valehtelija, huijari ja vaara Amerikan de­mok­ra­tial­le"

Bernie Sanders haastoi Hillary Clintonin demokraattien presidentinvaaliehdokkaana vuonna 2016 KUVA: PETE MAROVICH
Ulkomaat 19.2.2019 15:30 | Päivitetty 19.2.2019 16:25
Ilkka Hemmilä / Reuters

"Kisaamme presidenttiä vastaan, joka patologinen valehtelija, huijari, rasistinen, seksistinen, ulkomaalaiskammoinen ja vaara Amerikan demokratialle", Sanders latasi kampanjaviestissään.

Vermontin senaattori Bernie Sanders aikoo pyrkiä toisen kerran Yhdysvaltain presidentiksi vuoden 2020 vaaleissa.

Sanders pyrkii demokraattien ehdokkaaksi, vaikka hän ei ole puolueen jäsen. Senaatin vasemman laidan edustajiin kuuluva Sanders äänestää kuitenkin useimmiten demokraattien mukana.

Aivan kuten viime presidentinvaaleissa, Sanders pyrkii kasaamaan taakseen laajan ruohonjuuritason liikkeen. Viime vaaleissa hän kieltäytyi ottamasta vastaan suuryritysten rahallista tukea.

– Kampanjassamme pyrimme luomaan hallinnon ja talouden ei harvoja vaan monia varten, Sanders kirjoitti viestissään.

Sanders on säästelemättä kritisoinut vuoden 2016 vaalit voittanutta presidentti Donald Trumpia.

– Kisaamme sellaista presidenttiä vastaan, joka patologinen valehtelija, huijari, rasistinen, seksistinen, ulkomaalaiskammoinen ja vaara Amerikan demokratian perustalle, senaattori muotoili.

Kisaan ilmoittautunut 10 demokraattia

Sanders haastoi Hillary Clintonin demokraattien presidentinvaaliehdokkaana vuonna 2016. Clinton voitti ehdokkuuden päättävät puolue-edustajat taakseen prosenttiluvuin 54–46.

Reuters spekuloi, että tällä kertaa Sandersin ikä ja tausta saattavat olla hänelle haitaksi, sillä demokraattinen puolue on viime vaalien jälkeen pyrkinyt vetoamaan monipuolisemmin eri väestöryhmiin. 77-vuotias Sanders kohtaa suuremman joukon vastaehdokkaita kuin vuonna 2016.

Tähän mennessä senaattorit Cory BookerKamala HarrisKirsten GillibrandAmy Klobuchar ja Elizabeth Warren ovat ilmoittaneet pyrkivänsä demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi. Lisäksi kisaan on ilmoittautunut neljä muuta ehdokasta.

Sanders on siis jo kymmenes kilpaan ilmoittautunut ehdokas. Edellisissä vaaleissa Sanders ja Clinton olivat käytännössä ainoat ehdokkaat.

Ehdokas ratkaistaan osavaltiokohtaisissa esivaaleissa, jotka alkavat helmikuussa 2020. Itse presidentinvaalit järjestetään saman vuoden marraskuussa. Republikaanisen puolueen Donald Trumpin odotetaan pyrkivän toiselle kaudelle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Ihan hyvä purkaus Sandersilta, paitsi, että Amerikka/Yhdysvallat ei ole demokratia vaan pluto- tai korpokratia, josta on kansanvalta kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nämä kommarit maistu amerikkalaisille, korkeintaan yliopiston haaveilijoille. Näimme viime vaaleissa, mitä amerikkalaiset haluaa. Rajoja kiinni, yhdysvaltain mahti takaisin kiinalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vaaaleissahan amerikkalaiset äänestivät Hillary Clintonia, hänet amerikan kansa halusi presidentiksi monen miljoonan äänen enemmistöllä. Välivaaleissa enemmistö äänesti taas demokraatteja. Vaikka USAta hallitsee tällä hetkellä pientä vähemmistöä edustava puolue/presidentti, amerikan kansa on puhunut ja se haluaa jotain ihan muuta kuin mitä Trump edustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Clinton olisi päällikkönä nyt, se maa olisi ollut konkurssissa jo aikoja sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pehmeähkö tuo Bernie, haluaisi ruotsalaisen nykymuotoisen kansankotidemokratian jenkkeihin! Mutta, vasemmiston iänikuiset ja jonkun verran utopistiset ideaalit ei muutu vaikka maailma ympärillä muuttuukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti demokraateilta löytyy nuorempiakin vaihtoehtoja. Trump on kova vastus ja vaikeasti voitettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Sanderssia valita USA:n presidentiksi, on aivan liian fiksu mies, sielllä pitää olla hieman sika, että tulee valituksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pettämätön kristallipalloni tietää kertoa, että Trump tullaan valitsemaan uudelle kaudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen pahoillani, mutta Sandersista ei tule koskaan Yhdysvaltojen presidenttiä. Valtamedian ja muun äärivasemmistolaisen eliitin propaganda ei pure ja Yhdysvalloista ei koskaan tule sosialistinen yhteiskunta, koska Yhdysvallat on perustettu vapauden ja pienen hallinnon periaatteelle. Yhdysvaltojen perustuslaki ei mahdollista sosialismia, koska sosialismissa ihmisten perusoikeudet omasta elämästä siirretään hallinnolle. Muualla se voi onnistua kuten Suomessa, mutta ei koskaan Yhdysvalloissa. Vapaus tarkoittaa sitä, että hallinto ei yksinkertaisesti puutu ihmisten arkeen mielellään millään tavoin. Trump on aivan oikein palauttanut Yhdysvaltoihin takaisin vapauden purkamalla Obaman ja muiden elitistien sääntöjä. Trumpin Yhdysvallat alkaa nyt muistuttamaan sitä maata minkä sen perustajat aikoinaan perutuslakiin kirjasivat.

Yhdysvaltojen perustuslaki ei salli itse asiassa edes tuloverotusta, mikä on kaiken sosialismin peruskivi. Idea siitä, että ihmiset ovat oletuksena jotain velkaa hallinnolle, on täysin Yhdysvaltojen perustuslain vastaista. En olisi yhtään yllättynyt vaikka Trump poistaisi tuloveron kokonaan toisella kaudellaan, sillä hän on pari kertaa viitannut puheissaan aikaan jolloin Yhdysvalloissa ei ollut tuloveroa ja yhteiskunta kukoisti ja Yhdysvallat oli koko maailman ihmettelyn aihe ja vapauden paratiisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkkien systeemi lähtee yksilöstä joka on kaiken edellä ja perusta - yhteisö on yksilön etujen valvontaa varten ja yhteisön tarkoitus parhaimmillaan on auttaa yksilöä saavuttamaan yksilöllisen kapasiteettinsa. Mutta täällähän meillä sosialismimaailmassa on päinvastoin. Yksilön arvo on nolla tai melkein ja yhteisö on kaiken keskipiste ja tarkoitus, yksilön tehtävä on tulla alistetuksi ja uhrautua yhteisön hyväksi kyselemättä mitään. Näkee kuinka vastuu halvennetään niin että jopa rikollinen on olosuhteiden uhri eikä vastaa mistään mitään. Täällä ei saa rangaistustakaan eikä vastuuta alaikäisten raiskauksista mutta jenkeissä joutuu raiskaaja vastuuseen ja istumaan helposti loppuiäkseen... Miljoonakorvauksia saattaavt uhrit saada USA:ssa jos vaikka jokin tuote hajoaa vaikkapa rakennevian takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin ja vielä hoitovirheistä joutuu maksamaan miljoona korvauksia, puhumattakaan epäilyttävistä kuolemantapauksista
vaikka vanhusten hoidossa tai lääkäri palveluissa. Kaikki tutkitaan perin pohjin. Olen aina ihmetellyt näitä olemattomia rangaistuksia Suomessa suurista henkirikoksista ja raiskauksista. Nämä teot kun tuppaa uusiutumaan ja käytäntö on todistanut sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ketä se tuloverojen poisto hyödyttäisi? no sitä elittiiäpä tietenkin, ne siitä eniten hyötyisi. Mitä taas sosialismiin tulee niin tuskinpa esim Norja, Tanska kovin sosialistisia maita on vaikka niissä onkin toimivat sosiaalijärjestelmät sekä jopa se kamala tulovero. Perustuslaki taas on vain perustuslaki, ei se ole mikään pyhälehmä mihin ei saisi koskea vaan siihen on aikojen saatossa tehty lisäyksiä ja joskus sitten muokattu uudelleen kun huomattiin ettei mennyt ihan putkeen kuten esim kieltolain kanssa kävi.
Muutenkin voisit nyt selventään vähän lauseitasi kun puhut tuolla äärivasemmistolaisesta eliitistä ja samalla sanot ettei tule sosialista yhteiskuntaa kun samalla myös jo väität sen olevan sellainen???
Oikeastaan ainoa missä taidat olla oikeassa on se että Sanderssista ei valitettavasti taida tulla presidenttiä, mutta tuskinpa Trumpiakaan enää toisella kaudella nähdään kun kannatus laskee eikä kansan luotto ole enää kovin häävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väite siitä että amerikkalainen valtamedia olisi äärivasemmistolaista on kyllä täysin naurettava ja vailla todellisuuspohjaa. Median suuryritykset vihaavat Sandersia, joka vastustaa Yhdysvaltain politiikassa rehottavaa avointa korruptiota, jossa rikkaat ostavat poliitikkoja ajamaan rikkaiden etuja, eivätkä todellakaan halua tästä presidenttiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, Yhdysvallat säilyy plutokratiana, jossa korporaatiot, suuryritykset ja rahoituslaitokset määräävät tahdin. Jos ei muuten niin armeijan ja kansalliskaartin voimin.

Muuten: Kun amerikkalaisilta kysyttiin, mitä se heidän vapautensa on, useimmat eivät pystyneet vastaamaan. Uskoivat vaan, että Amerikka on maailman vapain maa. Tätähän heille on syötetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
9:32
Kysely paljasti teattereiden työskentelykulttuurissa hälyttäviä piirteitä – Oulun teatterissa mittarit näyttävät nyt vihreää Tilaajille
9:27
Metsähallitus: Munarosvoja saattaa liikkua myös Suomessa – keräilijät ovat kansainvälisesti verkostoituneita
9:15
Oululaisprofessori Heli Jantunen sai naisten innovaatiopalkinnon
8:41
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan
19
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
19
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
7
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
7
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
7
Oulussa osataan sopia isoista asioista – ongelma on päätösten ja sitä kautta toimeenpanon viivästyminen Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image