Ulkomaat

Berliinin rekkaiskun epäillystä luvattu 100 000 euron palkkio

Maanantaisessa rekkaiskussa Berliinin joulumarkkinoille kuoli 12 ja loukkaantui 48 ihmistä. KUVA: Britta Pedersen / EPA
Ulkomaat 21.12.2016 21:20
STT-AFP

Saksassa poliisi etsi keskiviikkona kuumeisesti Berliinin rekkaiskusta epäiltyä 24-vuotiasta tunisialaismiestä Anis Amria. Pidätysmääräyksen mukaan epäilty on käyttänyt myös useita muita nimiä.

Amrin pidättämiseen johtavista tiedoista viranomaiset lupaavat 100 000 euron palkkion. Yleisöä varoitettiin, että mies "voi olla väkivaltainen ja aseistettu".

Tunisian terrorismin vastainen poliisi kuuli keskiviikkona Amrin vanhempia Oueslatian kaupungissa, kertoi nimettömänä pysytellyt tunisialainen turvallisuuslähde uutistoimisto AFP:lle.

Amrilla on neljä sisarta ja yksi veli, mutta lähteellä ei ollut tietoa, onko näitä kuultu.

– Kun näin veljeni kuvan mediassa, en voinut uskoa silmiäni. Olen shokissa enkä voi uskoa, että hän teki tuon rikoksen. Mutta jos hän on syyllinen, hän ansaitsee tuomion. Torjumme terrorismin ja terroristit. Meillä ei ole mitään tekemistä terroristien kanssa, sanoi epäillyn veli Abdelkader Amri uutistoimisto AFP:lle.

Tunisian sisä- ja ulkoministeriö kieltäytyivät kommentoimasta tapausta AFP:lle.

Maanantaisessa rekkaiskussa Berliinin joulumarkkinoille kuoli 12 ja loukkaantui 48 ihmistä. Sairaalahoidossa on yhä 24, joista 14:n vammat ovat vakavia.

Linkkejä radikaalipiireihin?

Amrin turvapaikkahakemus hylättiin kesäkuussa. Mies on ollut saksalaisten viranomaisten tutkinnan kohteena jo aiemmin.

– (Hänen epäiltiin valmistelevan) vakavaa väkivallantekoa valtiota vastaan, kertoi Nordrhein-Westfalenin sisäministeri Ralf Jäger keskiviikkona.

Viranomaiset vaihtoivat viimeksi marraskuussa tietoja miehestä, jolla tiedetään Jägerin mukaan olevan linkkejä radikaaleihin islamisteihin.

Tunisialaismiehen kerrotaan tulleen Saksaan heinäkuussa 2015. Hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin tämän vuoden kesäkuussa. Maastakarkotus jumiutui Tunisian raskaaseen byrokratiaan, sillä Tunisia kiisti pitkään miehen olevan maan kansalainen. Lopulta vaaditut asiakirjat saapuivat Saksaan keskiviikkona, kaksi päivää Berliinin rekkaiskun jälkeen, Jäger kertoi.

Konservatiivinen kansanedustaja Stephan Meyer vahvisti keskiviikkona, että epäilty on ollut poliisin silmälläpidon alaisena.

– Puhumme ilmeisesti mahdollisesta vaarallisesta epäillystä, joka oli viranomaisten tiedossa ja kuului salafisti-islamistisiin piireihin, Meyer sanoi parlamentin sisäministeriön asioita käsittelevän valiokunnan kokouksen jälkeen.

Asiakirja löytyi rekasta

Epäillyn jäljille päästiin, kun hänen turvapaikkahakemustaan koskevia papereita löytyi rekasta, joka syöksyi joulumarkkinoille, Tekijäksi epäiltyä Amria etsitään BBC:n mukaan Saksan lisäksi myös muualla Euroopassa. Schengen-maihin on lähtenyt hänestä etsintäkuulutus.

Amrin tapaus on nostattanut Saksassa keskustelua turvapaikkapolitiikasta yleensä sekä nopeudesta, jolla kielteisen päätöksen saaneet hakijat voidaan karkottaa maasta. Tänä vuonna Saksassa ehdotettiin Algerian, Marokon ja Tunisian julistamista turvallisiksi maiksi niiden asukkaille. Lakiesitys on kuitenkin jämähtänyt parlamentin ylähuoneeseen eli liittoneuvostoon, koska on esiintynyt huolta kyseisten maiden ihmisoikeustilanteesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Onnekssi meillä suomessa tiedetään kaikkien taustat ja olinpaikat, joten voimme olla turvallisin mielin, eikä tarvitse antaa pelolle valtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehänkihän on rikollistapahtumissa että kannattaako heti ilmiantaa¨, jos vaikka tietää, kun jos sen tekee myöhemmin niin voi saada myös palkkion.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Saksalaisten pitää tietää keitä Saksaan on tunkeutunut. Merkell tädillä on kyllä kaikista Saksaan tunkeutujista listat, nimilistat. . Ai ei ole vai...? No, voi voi...! Tyhmäkin tajuaa, kaatakaa nopeasti tämä eu. = hyvä neuvo. Jos ei asiaa tajuta, homma menee todella pahaksi. Varmasti vielä tajuatte asian. Nämä on vielä pikkujuttuja. Homma on kääntynyt eu, johtoa vastaan. Asia on tajuttava.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysykää merkell tädiltä. Saksalla on listat kaikista maahan tunkeutujista. Vai eikö ole...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, tuolla rahallahan saisi hyvän kesämökin. Mutta valitettavasti vanhalukki ei ollut paikalla silloin. Vanhalukki ei käy silminnäkijästä. Valitan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:08
Tukholmasta Berliiniin matkalla ollut bussi suistui moottoritieltä Saksassa - useita loukkaantuneita
13:59
Miksei lentokoneessa ole alkolukkoa vaikka koulutakseissa on? – "Jos tällaisia ikäviä tapauksia alkaisi olla enemmän, se olisi varmaan yksi keskustelunaihe"
13:27
Päivärinta kertoo pistemenetyksen MM-sivuvaunuluokassa johtuneen kahden bensiinilaadun sekoittamisesta
13:16
Jari Sillanpäälle 10 kuukautta ehdollista vankeutta – "hovihankkijalle" eli pääsyytetylle neljän vuoden vankeus
13:05
Jari Sillanpää tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen
13:03
Japanin merivoimien alukset rantautuivat Helsinkiin näyttävästi - 87 000 hevosvoimaa
13:00
Sinisten Terho: Neljä viidestä ministeristä varmasti ehdolla kevään eduskuntavaaleissa - Soini panttaa yhä päätöstään
62
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
56
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
31
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
23
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
21
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"
21
Kupari kiidätti Kärpät lentoon
18
Pesis lyö yhä läpi maakunnissa kunnarin arvoisesti – helteinen kesä on hellinyt lyöjiä ja katsojia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Etelä-Karjalan maakuntaan. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Tuo auton jumalointi on vain sinun näkemyksesi autoista sinua enemmän ymmärtävistä. Neutraloidaanpa keskustelu siirtäm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image