Ulkomaat

Berliinin muurin jäänteillä muisteltiin kiitollisina, mutta myös varoitettiin tulevasta – Bileet jatkuvat Brandenburgin portilla

Brandenburgin portilla pidetyt "muuribileet" näkyivät illan pimetessä kauas. KUVA: OMER MESSINGER
Ulkomaat 9.11.2019 19:44
Jami Jokinen

Länsi- ja Itä-Berliinin erottaneen muurin murtumisesta tuli tänään kuluneeksi tasan 30 vuotta.

Saksa juhli lauantaina Berliinin muurin murtumisen 30-vuotispäivää.

Länsi- ja Itä-Berliinin erottanut ja kylmän sodan symboliksi noussut muuri kaatui Itä-Euroopan vallankumousaallossa vuonna 1989. Länsi- ja Itä-Saksa yhdistyivät vuotta myöhemmin.

– Muistelemme syvällä kiitollisuudella 30 vuoden takaisia tapahtumia, sanoi Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier.

Arvioiden mukaan idästä länteen pyrkineitä ihmisiä kuoli vuosien 1961 ja 1989 välillä jopa satoja. Muurin muistomerkillä heitäkin muistetaan.

– Ilman puolalaisten, unkarilaisten, tsekkien ja slovakkien rohkeutta ja vapaudentahtoa Itä-Euroopan rauhanomaiset vallankumoukset ja Saksan yhdistyminen eivät olisi olleet mahdollisia.

Juhlallisuuksiin osallistuivat Puolan, Tsekin ja Unkarin presidentit, jotka muistojuhlassa asettivat ruusut muurin jäännöksille.

Steinmeier huomautti kuitenkin, että poliittinen kuohunta jatkuu ja tulevaisuus on epävarmempi kuin kenties koskaan.

– Liberaalia demokratiaa haastetaan ja kyseenalaistetaan, hän sanoi ja kehotti taisteluun yhtenäisen Euroopan puolesta.

Saksan, Puolan, Tsekin ja Unkarin presidentit asettivat lauantaina kukkia Berliinin muurin muistomerkille.

Ulkoministeri Heiko Maas vetosi myös yhtenäisyyteen ja kehotti ihmisiä pääsemään yli kansallisista tabuista erityisesti Saksassa.

– Valta on siirtymässä pois Euroopasta, autoritääriset hallinnot nousevat, Yhdysvallat katsoo yhä selvemmin sisäänpäin ja kansainvälinen laki menettää otettaan.

"Eurooppalaiset arvot eivät ole itsestäänselvyys"

Itä-Saksassa kasvanut liittokansleri Angela Merkel puhui puolestaan muistotilaisuudessa Berliinin Sovituksen kappelissa.

Hän sanoi, että Euroopan perustavaa laatua olevat arvot – vapaus, demokratia, yhdenvertaisuus, oikeusvaltioperiaate ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen – eivät ole itsestäänselvyyksiä.

– Niihin on puhallettava henkeä ja niitä on puolustettava uudelleen ja uudelleen, Merkel julisti.

Berliinin muurin jäänteillä otetaan enää muistokuvia. Muurin murtumisesta tuli eilen kuluneeksi tasan 30 vuotta.

Juhlallisuudet vaihtuivat vapaamuotoisemmiksi illalla, kun muurin muistobileet alkoivat Brandenburgin portilla.

Siellä esiintyjinä olivat muun muassa Daniel Barenboimin johtama Staatskapelle Berlin -orkesteri sekä legendaariseksi sanottu DJ WestBam.

MAINOS

Kommentoi

Hämmästyttävää, että puolalaistaustainen, itäsaksalainen stasi-koulutettu ja eurooppalaisen kaakoksen aikaansaanut Angela Merkel vielä saattaa paasata näkemyksiään joita "deep-state" controllerit ovat hänelle vuosikymmenten aikana häneen ohjelmoineet. Demokratian rippeitten avulla hän kykynee vielä vaikuttamaan taustalta toistaiseksi. Muurin murtumisen myötä rakoilee myös Merkelin suojakuori, ja romahtaa ennen pitkää. Toivottavasti Saksassa säästytään sisällis-sodalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraava pyhiinvalelluskohde on sitten USA-Meksiko -muuri kun valta on vaihtunut Trumpistanissa täysijärkisten käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkä sitä nyt ihanneyhteiskunnan romahtamista juhlitaan.Siellähän ramppasi lähes kaikki suomalaiset politikot hekumoimassa järjestelmän ihanuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AfD eli "Vaihtoehto Saksalle" on 2013 perustettu oikeistopopulistipuolue Saksassa. Puolue on kansallismielinen, maahanmuuttovastainen, konservatiivinen ja EU-kriittinen.
Ketkä sen suojissa luikertavat? Demokratian vastustajat, EU:n hajottajat (="Yksin olemme vahvempia"). AfD:n veljespuolueet
Ranskassa ja Itävallassa jäivät kiinni ulkolaisesta jelppirahasta. Kuka heistä hyötyy? Ja avustaa, rahalla, trolleilla, valeuutisilla? Mietipä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolme koulutoveria lähetti Berliinissä
tappouhkauksia AfD-poliitikon pojalle. Uhkaukset eivät koskeneet poliisin mukaan vain 16-vuotiasta koululaista vaan koko hänen perhettään. Taustalla on Tagesspiegel-lehden mukaan isän poliittinen toiminta. Puolue vaatii muita puolueita ja mediaa lopettamaan vihankylvön, jolla voi olla näin fataaleja seurauksia. Poliittisia rikoksia tutkiva poliisi tutkii asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella on vaaralliset ajat Saksassa. Väärää mieltä olevat AfDn kannattajat on ajettu nurkkaan ja voivat jopa menettää työpaikkansa. AfDn tilaisuuksia on sabotoitu ja hallitus kääntääntää katseensa, kun kyseessä on ns oikeamielisten joukko. Syrjintä on avointa ja sallittua, jos ei kuulu tähän oikeamielisten suvaitsevien joukkoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AfD:n ja kaltaistensa sakkien käyttövoimana on viha. Televisiossa näin kerran kuvaa, jostain entisen itä-Saksan kaupungin kaduilta. Marssimassa oli lähes yksinomaan miehistä (jostain syystä suurin osa oli kuin yhdestä muotista : kaljupää, tatuoinnit, samankaltainen vaatetus) koostuva joukkio. Katsellessani heidän vihan vääristämiä kasvojaan, kun he nyrkit pystyssä vaativat "hävitystä" ulkomaalaisille, tajusin katselevani petolaumaa. Pahaa teki vielä pitkän aikaa tuon jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image