Ulkomaat

Benedictuksen ero tuli yllätyksenä Va­ti­kaa­nil­le­kin - uusi paavi valitaan ennen pääsiäistä

Ulkomaat 11.2.2013 14:27
STT

Paavi Benedictus XVI:n eroilmoitus tuli yllätyksenä myös Vatikaanille. Ei ole varmuutta, tiesivätkö edes paavin läheisimmät avustajat hänen päätöksestään etukäteen.

Vatikaani haluaa uuden paavin Benedictus XVI:n tilalle ennen pääsiäistä. Paavin valitsee kardinaalien kokous.

Benedictus sanoo, että hänen voimansa eivät korkean iän vuoksi enää riitä tehtävän hoitamiseen. Paavi on 85-vuotias.

Benedictus sanoo Vatikaanin välittämässä lausunnossa, että hänen kuntonsa on viime kuukausina heikentynyt niin, ettei hän voi enää toimia virassaan. Lausunnossa Benedictus sanoo ymmärtävänsä tekonsa vakavuuden.

Benedictus aikoo jättää tehtävänsä kuun lopussa.

Benedictuksen ero on hyvin poikkeuksellinen. Yleensä paavin tehtävä on elinikäinen. Uutistoimisto Reutersin mukaan viimeksi paavi erosi tehtävästään keskiajalla.

Saksalaissyntyinen Benedictus nousi paaviksi huhtikuussa 2005. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin edustajan mukaan Benedictus ansaitsee kunnioitusta ja kiitosta työstään paavina.

Merkel aikoo kommentoida paavin eroa henkilökohtaisesti myöhemmin tänään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei paavi ole luterilaisten pomo. Mutta oli sen verran viisautta että eroaa kun voimat ei riitä. Tätä ei tapahtuisi Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Alpo47
55 minuuttia sitten
Voi ei, "

Voi kyllä. Kun henkilö on tietoinen itsestään ja ymmärtää omaa itseään, silloin hän tekee niitä päätöksiä, joita varten hänet on tehtäväänsä valittu. Tämä pitää kutinsa kaikissa tehtävissä mitä erilaisimmissa ympäristöissä. Kun
paavi Benedictus sanoo, että hänen voimansa eivät korkean iän vuoksi enää riitä tehtävän hoitamiseen, sitä pitää kunnioittaa. Tämän syvän ymmärryksen vuoksi B on hyvin kunnioitettu.

Ajatellaanpa suomalaista vertailuarkea 1980-luvulla. Herra sovjetikus Kekkosen kyvystä hoitaa asioita oli aika jättänyt. Hänen tehtävänsä olivat hänen itsensä hänelle itselleen muotoilemat diktaattorin oikeudet ilman vastuuta. Kun ymmärrys kaikkosi, tulivat lakeijat hoitamaan kaikkea maan johtamisen tarvitsemaa tunnetuin seurauksin ja johdannaisin. Ja ihan riippumatta ja poikkeavasti Juhani Suomen silkavasta Kekkosmonologiasta.

Paavi B. haluaa elää hetken ihan omana henkilönään ja olla hetken vain ihminen. Sen hän on ansainnut. Se hänelle suotakoon. Mene rauhassa, paavi B. Hyvää matkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko olisi aika kypsä valita tummaihoinen paavi. Ikää voisi olla n. 30 v jotta ei aivan heti olisi tarvetta vaihtaa uuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hemmolle ei sitten työsopimusta tehdessä kerrottu tarpeeksi selvästi, ettie tästä postista sitten ennen aikojaan erota...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ei, toivotaan pyhälle isälle taivaan isän siunausta ja voimia. Tuli kyllä yllätyksenä. Kuka mahtaa olla uusi Paavi? Toivottavasti konklaavi valitsee oikein myös tulevan Paavin. Tällä hetkellä kristikunta euroopassa tarvitsee vahvan johtajan joka osaa puolustaa uskoa, mutta myös uudistaa kirkon elämää oikeaan suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:18
Portugalin valtavia metsäpaloja epäillään tahallaan sytytetyiksi – Viranomaiset alkoivat ihmetellä, kun useat palot syttyivät lähes samanaikaisesti
8:16
Jo 40 prosenttia rattijuopumuksista huumetapauksia – Liikenneturva kampanjoi nuorten rattijuopumuksia vastaan
8:00
Työelämässä loistanut Mirka Olin ehti jo ajatella auton alle hyppäämistä – pohjakosketuksen jälkeen alkoi sinnikkyyttä vaatinut taival hoitoon ja kohti paranemista Tilaajille
8:00
British Airwaysin lentojen peruutukset Kairoon herättivät terroripelon Egyptissä
7:42
Torilla tapaavat ravimiehet kunnioittavat keskustelukumppaniaan: "Jokainen saakoon olla omassa uskossaan autuaallisia"
7:15
Utøylta selviytyneistä neljä elää uudelleen kohtalokkaat tapahtumat – saarella kuoli 69 nuorta
7:11
Moldovan uusi hallitus haluaa kitkeä korruptiota – vastapuoluetta edustava oligarkki pakeni heti maasta
17
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
10
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
10
Sotkamo pehmitti KeKi:n Sarkkirannassa – Piiponniemi löi kaksi kunnaria tyhjään kenttään
5
Voimakas aalto kaatoi moottoriveneen Oulujoella – sivulliset pelastivat veneessä matkustaneet viisi ihmistä ja koiran
5
Alkava viikko voi tuoda Ouluun jopa 30 asteen helteet – odotettavissa hellevaroitus
4
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
3
Torilla tapaavat ravimiehet kunnioittavat keskustelukumppaniaan: "Jokainen saakoon olla omassa uskossaan autuaallisia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Aika rankka yleistys tuo, että uuden auton ostaminen ilman, että vastaavaa käytettyä on saatavilla, olisi pelkkää näyttä... Lue lisää...
Autokaupoille

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image