Ulkomaat

Belgiassa käydään ensimmäistä kertaa oikeutta eutanasiasta – perheen mielestä lääkärit antoivat armomurhan 38-vuotiaalle naiselle väärin perustein

38-vuotiaan belgialaisen Tine Nysin armomurhasta kertoivat useat mediat, kuten The Guardian.
Ulkomaat 17.1.2020 14:51
Katja Ihatsu

Tine Nys sai eutanasian neljä kuukautta pyyntönsä jälkeen. Tässä välissä hän sai diagnoosin Aspergerin oireyhtymästä.

Belgiassa 38-vuotiaalle naiselle eutanasian antanutta kolmea lääkäriä syytetään murhasta. Lääkäreiden syytteet luettiin perjantaina ja heitä kuullaan maanantaina.

Vuonna 2010 kuolleen Tine Nysin perheen mielestä eutanasiaan osallistuneet lääkärit eivät noudattaneet Belgian eutanasialakia. Heidän mukaansa eutanasian antanut lääkäri toimi tilanteessa ammattitaidottomasti. Asiasta kertoivat belgialaiset Flanders Today, The Brussels Times ja BBC.

Belgia laillisti armomurhan vuonna 2002. Vuonna 2014 eutanasioikeutta laajennettiin myös parantumattomasti sairaille lapsille.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun toimenpiteestä käydään maassa oikeutta. Juttu avaa uudelleen keskustelun siitä, millä ehdoilla psyykkisesti sairaille ihmisille voidaan myöntää eutanasia.

Syytettyinä ovat armomurhan Nysille myöntänyt lääkäri, hänen oma yleislääkärinsä ja psykiatrinsa, joiden nimiä ei ole kerrottu julkisuuteen. Heitä syytetään Flanders Todayn mukaan myrkyttämisestä, josta kovin tuomio on elinkautinen vankeus.

Perhe yritti nostaa syytettä Nysin kuolemasta jo vuonna 2010. Tuolloin Belgian eutanasikäytäntöjä valvova komissio katsoi, että lakia oli noudatettu. Perhe valitti päätöksestä. ja juttu tuli uudestaan vireille vuonna 2018.

Taustalla ero kumppanista

Neljä kuukautta ennen kuolemaansa Nys pyysi lääkäriltä armomurhaa psyykkisen kärsimyksen perusteella. Belgiassa armomurha voidaan myöntää, jos ihminen kärsii vakavasta ja parantumattomasta sairaudesta.

Nys oli yrittänyt useasti itsemurhaa ja ollut nuorena useasti hoidossa sairaalassa pitkiä aikoja kerrallaan. Vuonna 2010 hän ei ollut perheen mukaan hoidossa masennuksen tai muiden psyykkisten sairauksien takia.

Nysin siskojen Sophie ja Lotte Nysin mukaan kuollut sisar oli hiljattain eronnut kumppanistaan, mikä vaikutti hänen eutanasiatoiveeseensa. He korostivat, etteivät vastusta eutanasiaa toimenpiteenä, mutta heidän mukaansa lain pitäisi olla selkeämpi.

– Hänellä oli erittäin vaikea nuoruus, mutta se oli jo mennyttä. Hänellä oli työpaikka, jossa hän tunsi olonsa arvostetuksi. Vaikea ero nosti vanhat tunteet pintaan, kertoivat siskot neljä vuotta sitten antamassaan haastattelussa.

Lisäksi Nys sai kaksi kuukautta ennen kuolemaansa siskojen mukaan diagnoosin Aspergerin oireyhtymästä, mutta perhe ei ehtinyt reagoida tietoon.

Lääkäri unohti laastarit

Nys kuoli perheensä ollessa paikalla 27. huhtikuuta 2010, kun lääkäri antoi hänelle myrkkyruiskeen.

Perheen mielestä lääkäri toimi ammattitaidottomasti. Hänellä ei ollut Sophie ja Lotte Nysin mukaan kaikkia välineitä mukanaan ja hän pyysi perheenjäseniltä tilanteessa apua.

– Hän pyysi isäämme pitelemään neulaa kiinni käsivarressa, koska oli unohtanut laastarit. Kun hän (Tine Nys) oli kuollut, hän pyysi että vanhempamme kuuntelisivat stetoskoopilla, oliko sydän lakannut lyömästä, siskot kertoivat.

Flanders Todayn mukaan myrkkyruiskeen antanut lääkäri on saanut tuomioita aseella uhkaamisesta, rattijuopumuksesta ja liikenteen vaarantamisesta.

Nysin kuolemaa käsitellään Belgian pohjoisosassa sijaitsevan Gentin oikeusistuimessa. Tapauksen arkaluontoisuuden vuoksi käsittelyn arvioidaan venyvän pitkäksi.

Suurin osa sairastaa syöpää

Belgia oli Hollannin jälkeen vuonna 2002 maailman toinen maa, joka laillisti eutanasian.

Potilaan pitää olla oikeustoimikelpoinen ja tajuissaan pyytäessään eutanasiaa eikä hän saa muuttaa mieltään.

Sairauden pitää olla parantumaton ja aiheuttaa jatkuvaa ja sietämätöntä psyykkistä tai fyysistä kärsimystä.

Jos potilaan ei odoteta kuolevan lähiaikoina, lääkärin pitää kysyä toisen lääkärin mielipide. Potilaan pyynnöstä eutanasiaan pitää kulua ainakin kuukausi.

Suurimmalla osalla armomurhan saaneista on parantumaton syöpä, mutta psyykkisesti sairaiden potilaiden osuus on kasvussa.

Hollannissa oikeus vapautti viime vuonna lääkärin, jota syytettin siitä ettei hän varmistanut eutanasiaa pyytäneen, Alzheimerin tautia sairastaneen naisen tahtoa. Syyttäjät yrittävät viedä asian korkeimpaan oikeuteen.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image