Ulkomaat

Baltian maiden ja Venäjän suhteissa riittää draamaa, Venäjän kieli arka aihe Virossa

KUVA: ALEXANDER NEMENOV / POOL
Ulkomaat 12.5.2019 19:18
Maarit Uber

Baltian maat kiinnostavat nyt Venäjää muun muassa Liettuan sunnuntaisen presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ja Latvian kesäkuisten presidentinvaalien johdosta. Myös Viro on ollut Venäjällä otsikoissa kevään aikana.

Venäjän media pyrkii lietsomaan kuvaa sekasorron valtaan joutuneista Baltian maista Latvian ja Liettuan presidentinvaalien alla.

Muun muassa Venäjän valtiollinen uutistoimisto Sputnik toisti viikonloppuna tuttua mantraansa siitä, että Latvia olisi menettänyt itsenäisyytensä Brysselille ja joutunut kärsimään EU:n vuoksi. Venäläismedia esittää entistä tiiviimpiä suhteita Venäjään vaihtoehtona EU:lle.

Latviassa on kolmen balttimaan suurin venäläisvähemmistö. Venäjän kannalta on tehokkainta yrittää vedota maiden Venäjän mediaa tiiviisti seuraaviin venäjänkielisiin, ja pyrkiä luomaan epäjärjestystä sitä kautta. Venäjän vaikuttaminen ei rajoitu vaalien alle, vaan toiminta on luonteeltaan pitkäjänteistä ja jatkuvaa.

Kaikilla Baltian mailla on Venäjän kanssa jännitteiset suhteet. Jopa taloussuhteissa Venäjän suuntaan ollaan varovaisia. Venäjällä on tapana kuvata Baltian maiden Venäjään suhtautumista hysteeriseksi.

Edes Liettua ei ole immuuni venäläisvaikutukselle

Liettuassa on vain vähän venäjänkielisiä verrattuna Viroon ja Latviaan. Sitä pidetään tärkeänä syynä sille, että Liettuan on ollut Latviaa ja Viroa helpompi vastustaa venäläistä propagandaa.

Tästä huolimatta Liettuassakin jopa huippupoliitikkoja on narahtanut venäläiskytköksistään.

Liettua on Venäjälle tärkeä jo siksi, että Itämeren etelärannalla Puolan ja Liettuan välissä sijaitsevaan Kaliningradiin kuljetaan Venäjältä Liettuan kautta. Kaliningradin alue on todellinen kummajainen, koska sillä ei ole maantieteellistä yhteyttä emämaahan.

Nato, energia ja historiatulkinnat aiheuttavat ongelmia

Venäjä läksyttää Baltian maita säännöllisin väliajoin muun muassa Natoon kuulumisesta. Baltian maat ovat viime vuosina pyrkineet vähentämään energiariippuvuuttaan Venäjästä. Ne tietävät, että Venäjä tarpeen tullen painostaa energiastaan riippuvaisia asiakkaitaan. Venäjä pyrkii vaikuttamaan energia-alan päätöksiin Baltiassa siinä missä Suomessakin.

Venäjän ja Baltian maiden kanssakäymistä vaikeuttaa myös se, että Venäjällä ja Baltian mailla on keskenään hyvin erilaiset tulkinnat maiden yhteisestä historiasta. Venäjä levittää omaa historiatulkintaansa muun muassa käyttämällä narratiivia, jonka mukaan fasistit ovat palanneet Baltian maihin.

Venäjän kieli arka aihe Virossa

Suomen naapurimaa Viro on joutunut kärsimään Venäjän tempuista viime vuosina jatkuvasti. Venäjä kritisoi Viroa säännöllisesti venäjänkielisen vähemmistön oikeuksien polkemisesta ja pitää venäjän kielen asemaa maassa liian heikkona. Venäjä muistaa pitää esillä myös Viron venäjänkielisten muukalaispassin haltijoiden tilannetta. Virossa kymmenillä tuhansilla asukkailla ei ole minkään maan kansalaisuutta.

Vaikka Venäjä ei ollut Viron maaliskuun alun parlamenttivaaleissa tärkeä teema, keskustelutti venäjän kieli ja sen asema virolaisissa kouluissa virolaisia vaalien alla.

Presidentit tapasivat pitkän tauon jälkeen

Viron presidentti Kersti Kaljulaid vieraili Moskovassa huhtikuussa ja tapasi tuolloin Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Edellisestä maiden johtajien tapaamisesta ehti kulua peräti kahdeksan vuotta. Maiden välit tulehtuivat vuonna 2007 Tallinnan pronssisoturimellakoiden seurauksena.

Kaljulaidin Viron aloitteesta järjestettyä Moskovan-vierailua kritisoitiin Virossa jo ennen sen toteutumista. Tämä siitäkin huolimatta, että Kaljulaid tunnetaan suorapuheisena Venäjä-kriitikkona. Arvostelijat olivat huolissaan siitä, miltä Viron toiminta näyttäisi muiden länsiliittolaisten silmissä. Viro pyrkii kaihtamaan lähentymistä Venäjän kanssa kaikin keinoin.

EU-tasolla Baltian maat kannattavat Venäjän vastaisia pakotteita yhtenäisenä rintamana.

MAINOS

Kommentoi

Jutut ovat negatiivisiä siksi, että Venäjä rohkeni haastaa "rothschild" pankkiiridynastian fiat-raha dollarikatastrofin.
BRICS tai BRICS-maat on taloudessa ja kansainvälisessä politiikassa käytetty akronyymi, jolla tarkoitetaan viittä kehittyvää maata: Brasiliaa, Venäjää, Intiaa, Kiinaa ja Etelä-Afrikkaa[1] ja niiden taloudellisen vaikutusvallan kasvua. Lyhenne on muodostettu näiden maiden englanninkielisten nimien alkukirjaimista. Neljää ensimmäistä kutsutaan nimellä BRIC-maat. BRICS-lyhenteen rinnalla on alettu käyttää myös vastaavanlaista lyhennettä MINT, jolla viitataan neljään BRICS-maihin kuulumattomaan nousevan talouden maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos "americana" ärsyttää, niin meenoolippu meenoolippu, sinne missä ei kyllästytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meillä "venäläisvaikutus" on olematon. Sen sijaan americanaa tukee joka puolelta (viihde, elokuvat, uutiset jne.) Ollaanko meistä todella tekemässä pikku amarikkalaisia, kuten Mark Twain jo yli sata vuotta sitten väitti (amerikkalaistamme Euroopan emmekä lopeta ennen kuin työmme on tehty..)?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas Uber kehittänyt aikamoisia salaliittoteoriota! Nehän kuuluu tämän lehden vakioihin! Ei viikkoa ei päivää, etteikö oletus-, uskomus-, luulemis-, ehkäpäuutisia Venäjästä! Milloin sitä, milloin tätä, mutta aina negatiivisiä! On mennyt uutisiltakin uskottavuus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi trollata muutaman ruplan tähden? Kannattaa muuttaa Venäjälle, jos maan nykyinen meininki ”sananvapauksineen” viehättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keksi jotain positiivista Venäjästä - Venäjältä. Hyökkäys Georgiaan, hyökkäys Ukrainaan, lentokoneet tippuu, sotkeentuu muiden maiden vaaleihin, yrittää hajottaa Euroopan unionia, jne, jne. Taloudellinen takapajula, korruptoitunut täysin, infra hajonnut jo Neuvostoliiton aikana, väestö vähenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutut ovat negatiivisia siksi, että Venäjästä on todella vaikea löytää mitään positiivista - ainakin jos ei ota huomioon dopinguutisia. Ja HIViä en edes mainitse...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

126
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
93
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
40
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
38
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

179 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image