Ulkomaat

Avoimesti homoseksuaali David Miranda paikkaa maanpakoon lähtenyttä Brasilian kongressissa – "Olen peloissani"

David Miranda (oik.) joutui valokeilaan, kun hän nousi kongressiin maanpakoon lähteneen tilalle. Kuvassa hän on miehensä Glenn Greenwaldin (kesk.) ja brasilialaisen senaattorin Ricardo Ferracon kanssa lokakuussa 2013.
Ulkomaat 12.2.2019 16:09
Lea Peuhkuri, Reuters

Kun poliitikko David Miranda tajusi, että Jair Bolsonarosta voisi tulla Brasilian seuraava presidentti, Miranda ajatteli pikemmin perhettään kuin uraansa.

Miranda on avoimesti homoseksuaali mies, joka on adoptoinut miehensä kanssa kaksi lasta. Miranda alkoi pelätä, että Bolsonaro voisi mitätöidä monia sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia Brasiliassa, mukaan lukien mahdollisuuden adoptoida.

Kolme kuukautta myöhemmin Miranda, 33, joutui valokeilaan. Kongressiedustaja Jean Wyllys, avoimesti homoseksuaali hänkin, pakeni maasta. Wyllysin mukaan Bolsonaron vaalivoitto on lisännyt väkivaltaa maassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Miranda otti Wyllysin paikan kongressissa, jossa on pieni ryhmä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä edustavia poliitikkoja. He ovat valmiita haastamaan oikeistolaisen presidentin, joka on kuvannut itseään "ylpeäksi" homofoobikoksi.

Miranda kutsuu Wyllysin maanpakoa suureksi iskuksi demokratiaa vastaan.

– Tiedän työn, johon ryhdyn, ja tiedän, kuinka aion olla vahva ääni sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille, mustille ja demokratialle ylipäänsä Brasiliassa, Miranda kertoi Reutersille.

Homoja menestyi vaaleissa

Homofobia on yleistä Brasiliassa. Maassa toimivat katolinen kirkko ja yhä suositumpi evankelinen kristillinen liike suhtautuvat kriittisesti homojen oikeuksiin.

Monien muiden Latinalaisten Amerikan maiden tapaan Brasiliassa on myös kasvava nuorten ja koulutettujen liberaali väestönosa, joka puoltaa vähemmistöjen oikeuksia.

Brasilian Rio de Janeirossa järjestettiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen pride-marssi joulukuussa 2016. KUVA: WAGNER MEYER

Lokakuun vaaleissa monet paikat menivät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistön edustajille. Esimerkiksi Marcelo Calero sai paikan kongressin alahuoneesta kolmantena avoimesti homoseksuaalina.

Fabiano Contarato puolestaan äänestettiin senaattoriksi, ensimmäisenä avoimesti homoseksuaalina.

Maan runsasväkisin osavaltio, Sao Paulossa, sai puolestaan kaksi transsukupuolista kansanedustajaa, Erica Malunguinhon ja Erika Hiltonin.

– Meillä on presidentti, joka latelee hyvin väkivaltaisia kommentteja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä, mustista, naisista, sanoi Malunguinho Reutersille

– Nyt on entistä tärkeämpää, entistä välttämättömämpää.. alla ohjaamassa sitä, että oikeutemme taataan.

Wyllysin maanpako on muistutus siitä, millaisia vaaroja on olla sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustaja politiikassa Brasiliassa.

Viime maaliskuussa murhattiin ihmisoikeusaktivisti ja kaupunginvaltuutettu Marielle Franco Riossa. Franco oli avoimesti biseksuaali.

Grup Gay da Bahia -järjestön mukaan Brasiliassa surmattiin viime vuonna ainakin 320 sukupuoli- ja seksuaalivähemmistön edustajaa.

Turvakoti vähemmistöille

David Miranda on naimisissa Pulitzer-palkinnon voittaneen toimittajan Glenn Greenwaldin kanssa.

Miranda sanoo, että valokeilaan joutuminen pani hänet ja hänen perheensä "todella vaikeaan asemaan". Miranda on kongressissa PSOL-puolueen edustaja Rio de Janeiron osavaltiosta.

– Olen peloissani, mutta minulla on myös paljon rohkeutta. Ei taaksepäin menoa, ainoastaan eteenpäin. Se on ainoa asia, jonka tiedämme, Miranda sanoi Reutersin haastattelussa.

Miranda haluaa avata Rio de Janeirossa turvakodin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Se on projekti, johon hän toivoo saavansa nyt lisää tukea uuden roolinsa myötä.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sipilä eroaa.

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeikä

Köyhät ulisee jostain työeläkemaksuista. Hoitakaa elämänne ja tienestinne niin, että tulot tulee sieltä, mistä ei työelä... Lue lisää...
Kyllästynyt tuohon i...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image