Ulkomaat

"Avaruus yhdistää meidät kaikki" – ensimmäinen yh­dys­val­ta­lais-iranilainen astronautti valmistui perjantaina

Perjantaina valmistuneesta Jasmin Moghbelista tuli ensimmäinen iranilais-yhdysvaltalainen astronautti. KUVA: NASA/Bill Ingalls
Ulkomaat 13.1.2020 14:41
Ida Kannisto

Iranilaisille vanhemmille syntynyt Jasmin Moghbeli kertoo, että häntä ole kohdeltu koulutuksen aikana eri tavalla taustansa takia.

Maailma on seurannut herkeämättä, mitä arkkivihollisten Yhdysvaltojen ja Iranin välillä tapahtuu seuraavaksi. Jännitteet ovat puolin ja toisin purkautuneet pääasiassa Irakin maaperällä. Sen sijaan avaruuteen saakka konfliktit eivät ulotu, uskoo ensimmäinen yhdysvaltalais-iranilainen astronautti.

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA juhlisti viime perjantaina 13 vastavalmistunutta astronauttia julkisessa seremoniassa Houstonissa Texasissa. Houstonin kaupungissa sijaitsee Nasa-avaruuskeskus.

Heidän joukossaan on historian ensimmäinen iranilais-amerikkalainen astronautti Jasmin Moghbeli, 36. Hän syntyi iranilaisille vanhemmille Saksassa ja varttui New Yorkissa, kertoo AFP. Hän osallistui avaruusleirille 15-vuotiaana, jolloin hän sai innostuksen nykyiselle uralleen.

Hän kertoo uutistoimisto AFP:lle, ettei hänen taustansa ole vaikuttanut opintojen aikana.

– Yleensä me kaikki olemme siitä (avaruustutkimuksesta) samaa mieltä ja se yhdistää meitä, Moghbeli kertoi AFP:lle yhdeksi syyksi siihen, miksi hän rakastaa työtään.

Hän mainitsi esimerkkinä kansainvälisen avaruusaseman (ISS), joka on usean maan avaruusjärjestöjen, muun muassa Venäjän, ja Yhdysvaltojen avaruushallinnon yhteishanke. Vaikka Yhdysvaltojen ja Venäjän välit ovat muutoin kireät, maiden avaruusyhteistyö on onnistunut.

Moghabelin mukaan NASA:n ilmapiiriin ei ole vaikuttanut myöskään Yhdysvaltojen ja Iranin välien kiristyminen, kertovat AFP ja The Business Insider. Hän sanoo, ettei ole kokenut saavansa erilaista kohtelua maiden tilanteen takia.

– Avaruus yhdistää meidät kaikki, Moghbeli sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa avaruustutkimus on alue, jossa diplomatiaa voi nähdä, vaikka sitä muilla alueilla ei näkisikään.

Yhdysvallat tähtää Marsiin

Perjantaina valmistuneilla 13 astronautilla on erilaiset taustat. Heidät valittiin ennätyksellisen hakijamäärän, 18 000 ihmisen, joukosta. Valmistuneista kuusi on naisia ja seitsemän miehiä. AFP:n mukaan heidän joukossaan on muun muassa kokeneita lentäjiä, tieteilijöitä, insinöörejä ja lääkäreitä.

Moghbelilla on insinöörintutkinto Massachusettsin teknillisestä korkeakoulusta, missä hän opiskeli ilmailutekniikkaa. Hän on myös merijalkaväen majuri ja toiminut taisteluhelikopterin lentäjänä useilla komennuksilla Afganistanissa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image