Ulkomaat

Australiassa leviävät pensaspalot jatkuvat vielä viikkojen ajan – Sydneyssä asuva David Vernon: "Ilmaa on vaikea hengittää"

Australian itärannikolla roihuavat pensaspalot voivat jatkua viikkoja kuivan ja lämpimän sään takia.
Ulkomaat 14.11.2019 15:38
Katja Ihatsu

Australian pensaspaloalueille maan itärannikolle ennustetaan kuukausia jatkuvaa kuivuutta ja keskivertoa lämpimämpää. Tulipalot voivat levitä viikkojen ajan.

"Älä jää seuraamaan tilannetta vaan lähde. Tulipalo voi alkaa ja levitä niin nopeasti, että apu ei ehdi paikalle."

Tällä ohjeella Australian New South Walesin osavaltion pelastusviranomaiset höystivät pensaspaloalueiden asukkaiden evakuointikäskyjä.

Torstaina itäisessa Australiassa New South Walesin ja Queenslandin osavaltioissa levisi yli sata pensaspaloa. Palojen uhriluku nousi neljään, kun 400 kilometriä Sydneystä pohjoiseen sijaitsevasta Kempseystä löytyi miehen ruumis.

Hiiltynyt lastenpyöränrunko makasi pensaspaloalueella New South Walesin Hillvillessä.

Satojen ihmisten kodit ovat palaneet poroksi. Miljoona hehtaaria viljelys- ja erämaata on tuhoutunut.

– Tämä vuodenaika on erittäin haastava. Tällaisia pensaspaloja ei ole ennen nähty, sanoi Queenslandin Scenic Rimin pormestari Greg Christensen Reutersille.

Kesästä tulossa kuiva ja kuuma

Australiassa kesä on vasta aluillaan. Joulu-helmikuulle ei ole Australian ilmatieteenlaitoksen mukaan luvassa sateita, jotka hillitsisivät paloja.

Sateita saadaan kesäkuukausina itärannikolla 25 prosentin todennäköisyydellä. Lämpötilojen ennustetaan nousevan keskimääräistä korkeammiksi 80 prosentin todennäköisyydellä, Australian ilmatieteenlaitos BOM tiedotti Reutersin mukaan.

Palomiehet pumppasivat vettä uima-altaasta pelastaakseen talon New South Walesin Possum Brushissa. Alueen asukkaita kehotettiin evakuoitumaan välittömästi. KUVA: DARREN PATEMAN

Ilman sateita pensaspalot jatkuvat vielä viikkojen ajan, sanovat pelastusviranomaiset.

Lähipäivinä itärannikon lämpötilan ennustetaan nousevan, mikä vaikeuttaa palojen torjumista ja sammuttamista entisestään.

– Lisääntyvä kuumuus tarkoittaa, että työt tulevat jatkumaan vielä pitkään, sanoi New South Walesissa sammutustöitä johtava Rob Rogers Australian Channel 7 -televisiokanavalle.

Pensaspalot ovat tänä vuonna erityisen voimakkaita, koska Australialla on takanaan kolme vuotta jatkunut kuiva jakso. Ilmastonmuutos voimistaa sään ääri-ilmiöitä, kuten kuivuutta.

"Ilmaa on vaikea hengittää"

New South Walesin miljoonakaupungissa Sydneyssa asuva David Vernon kertoi torstaina Lännen Medialle, että

lähiöihin levinneet pensaspalot näkyvät ja tuntuvat kaupungin keskustassa.

– Keskustan yllä on sankkaa savua. Se ja voimakkaiden tuulten kuljettaman pöly tekevät ilmasta vaikeaa hengittää, hän kuvaili.

Vernon kertoi saavansa tuttaviltaan jatkuvasti viestejä tilanteen etenemisestä.

– Yksi ystävistäni kertoi, että hänen talonsa paloi kokonaan.

Vernonin mukaan lämpötila Sydneyssa oli torstai-iltana 25 astetta, mutta voi kohota lähipäivinä osavaltiossa 30 tai jopa 40 asteen tuntumaan.

Poliittinen debatti ilmastonmuutoksesta

Australian kuumassa ja kuivassa kesässä pensaspalot ovat yleinen ilmiö, mutta tänä vuonna ne alkoivat tavallista voimakkaampina ja aikaisemmin.

Riikinkukko lensi tulipalossa luhistuneen talon ylitse New South Walesin Hillvillessä.

Samaan aikaan kun paloja yritetään hillitä, maassa käydään poliittista debattia siitä, mikä on ilmastonmuutoksen vaikutus paloihin.

Ympäristöaktivistit ja oppositiopoliitikot ovat pääministeri Scott Morrisonia kysymyksen aktiivisesta väistelemisestä.

Maan varapääministeri Michael McCormack sanoi alkuviikosta, että palojen yhdistäminen hallituksen tukeen kivihiiliteollisuudelle on "city-vihreiden hourailua".

Palopäälliköt syyttävät hallitusta

Suuri joukko entisiä palopäälliköitä syyttää hallitusta siitä, ettei se ole halunnut varautua pensaspalokauteen.

– Nykyinen hallitus yksinkertaisesti kieltäytyy puhumasta ilmastonmuutoksesta, 24 palopäällikön ryhmää edustava Greg Mullins sanoi Reutersille.

Hänen mukaansa ryhmä on yrittänyt päästä huhtikuusta lähtien Morrisonin puheille varoittaakseen pensaspalokriisistä. Mullinsin mukaan heidät suljettiin ulos keskusteluista eikä heidän sallittu mainita ilmastonmuutosta.

Mullinsin mukaan rahoitusta olisi tarvittu uusille sammutuslentokoneille.

– On suuri pettymys, ettei meitä kuunneltu aiemmin. Osasimme ennakoida tismalleen sen, mitä nyt tapahtuu. Varautuminen olisi voitu alkaa kuukausia sitten.

Torstaina maa vuokrasi Yhdysvalloista Amazonian paloissa käytetyn DC-10-sammutuslentokoneen avuksi sammutustöihin.

MAINOS

Kommentoi

Jos toimittaja viitsisi edes vähän perehtyä aiheeseensa niin tietäisi, että sikäläinen sana bush ei tarkoita puskaa eikä pensasta vaan metsää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:46
Herola piti kovinta hiihtovauhtia ja nousi kuudenneksi
20:46
Niskanen ei löytänyt parasta iskua yhdistelmäkilpailuun
20:45
Jenna Laukkanen ui EM-Skotlannissa toistamiseen pronssia – "Kauheaa sanoa, mutta tämä alkaa tuntua vähän rutiinilta"
20:36
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
20:00
Toppilan satamassa riitti työtä ja porinaa sotien jälkeen – satamapoliisilla piti kiirettä, kun satamajätkät riehaantuivat tappelemaan juovuspäissään Tilaajille
19:00
Vuosia sitten Haukiputaalla ihmeteltiin puhki kuluvia veneenpohjia, syyksi selvisi mustaliuskeen aiheuttama hapan vesi Tilaajille
18:39
Suomalaisoperaattorit luottavat Huawein laitteisiin – Pohjois-Suomessa Huaweille ulkoistettu verkon operointia
91
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
64
HIFK kuritti taas Kärppiä – Rybarin ulosajo ja Leskisen HIFK-debyytti kuumensivat tunteita Raksilassa, yleisö pilkkalauloi ex-kärpälle
50
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
42
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
35
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
34
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
23
Kaikki Rinteen kaatuneen hallituksen puolueet valmiita jatkamaan vanhan hallitusohjelman pohjalta –  "Kynnyskysymyksemme on, että kaikesta Rinteen hallituksessa sovitusta pidetään kiinni"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image