Ulkomaat

Australian jättipalojen savut matkustavat maailman ympäri

Melbournen ilmaa kuvailtiin tiistaina "maailman huonoimmaksi". Läheiset pensaspalot tuovat savua Australian toiseksi suurimpaan kaupunkiin. KUVA: ERIK ANDERSON
Ulkomaat 14.1.2020 10:40
Lea Peuhkuri, Reuters

Australian massiivisten palojen aiheuttamat savut kulkeutuvat parhaillaan maailman ympäri ja saapuvat pian takaisin Australiaan.

Yhdysvaltain Nasan tiedosta uutisoi muun muassa BBC.

Nasan mukaan palojen savut tekevät ainakin yhden kierroksen maailman ympäri.

Tuhoisat pensaspalot ovat raivonneet Australian itärannikolla jo kuukausia. Ainakin 28 ihmistä on kuollut ja yli 2 500 kotia on tuhoutunut. Kyseessä on yksi maan rajuimpia palokausia mitatussa historiassa.

Nasan mukaan viimeaikaiset palot ovat olleet niin valtavia, että ne ovat tuottaneet "poikkeuksellisen suuren" määrän ukkosmyrskyjä. Savua on noussut stratosfääriin, jopa 17,7 kilometrin korkeuteen, jolloin se voi kulkeutua tuhansien kilometrien päähän.

Australian paloista savua on edennyt ensin Tyynellemerelle. Uudenvuoden aikaan savuja havaittiin Etelä-Amerikassa, jossa taivas muuttui osin utuiseksi. Uudessa Seelannissa palot ovat heikentäneet merkittävästi ilmanlaatua.

Australian suurkaupungeissa – muiden muassa Sydneyssä, Canberrassa ja Adelaidessa – läheiset pensaspalot ovat ajoittain huonontaneet ilmanlaadun jopa vaaralliseksi.

Melbournessa, joka on Australian toiseksi suurin kaupunki, kärsitään parhaillaankin palosavuista. Victorian osavaltion terveysjohtaja Brett Sutton kuvaili Reutersin mukaan, että Melbournessa ilmanlaatu oli "huonointa maailmassa" tiistaina.

Vaikka sää on viilentynyt tällä viikolla Australiassa, ainakin 180 paloa roihuaa yhä Victorian ja Uuden Etelä-Walesin osavaltioissa. Keskiviikosta eteenpäin paloalueille ennustetaan sateita.

Ilmastonmuutos lisää maastopalojen riskiä

Tuoreen selvityksen mukaan "ei ole epäilystäkään" siitä, että ilmastonmuutos lisää maastopalojen riskiä eri puolilla maailmaa. Näin sanoi Reutersille Colin Prentice, joka on johtaja maastopaloihin ja ympäristöön keskittyvässä Leverhulmen keskuksessa Imperial College Londonissa.

Prentice kuului brittiläiseen tutkijajoukkoon, joka kävi läpi 57 tieteellistä tutkimusta. Niiden mukaan ilmaston lämpeneminen lisää kuumaa ja kuivaa ilmaa ja siten maastopaloille otollisia olosuhteita. Niin sanotut palosää-jaksot ovat lisääntyneet ja muuttuneet aiempaa ankarimmiksi.

– Australian on mitattu lämmenneen yli (celsius)asteen. Palojen syntyminen on hyvin, hyvin altis lämpötilasta, Prentice kertoi Reutersille.

Tutkijat varoittavat, että jättipaloista voi tulla tulevaisuudessa normaali ilmiö, jos kasvihuonepäästöjä ei rajoiteta pian.

– Emme pysty peruuttamaan ilmastonmuutosta millään ajateltavissa olevalla aikataululla. Joten nykyiset olosuhteet eivät mene pois, sanoi Reutersille yksi selvityksen tekijöistä Richard Betts, ilmastovaikutusten tutkimuksen johtaja Britannian ilmatieteenlaitoksen Hadley-keskuksesta.

Australian pääministerin Scott Morrisonin hallitusta on arvosteltu rajusti useiden viikkojen ajan sekä palokatastrofin hoidosta että toimettomuudesta ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Viimein sunnuntaina Morrison ehdotti selvityksen tekemistä paloista.

MAINOS

Kommentoi

Älkää te siellä suomessa kauhutko ja luoda paniikkia kun teillä ei ole siellä edes kansaa joka voisi saastuttaa elintoimillaan. Ärhäkkä ja pikkuruinen kansa joka räksyttää luullen että ovat sivustyneitä nailmaparantajii. Rauhoittukaa siellä pohjolan periferiassa jossa ei ole edes ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ilma kyllä oli vain yöllä toiseksi pahinta maailmassa.
Ihan eri asia on jo kun tämä savu on lähtöisin puun ja lehtien palamisesta eikä teollisuuden päästöistä.
Paljon on savua mutta ei haitaa sisällä oloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkasen liioittelet nyt. Hengitä vain syvään tätä Suomessa olevaa maailman puhtainta ilmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä kuitenkaan hengitä kovin syvään keväällä, kun lumet ovat sulaneet ja meitä ilahduttaa katupöly. Silloin tämä maailman puhtain ilma ei oikein puhtaalta tunnu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:01
Syyttäjä vaatii rangaistusta yhdelle henkilölle Turussa 17 vuotta sitten tapahtuneesta arvokuljetusauton ryöstöyrityksestä
11:50
Koira jäi pulaan veden ympäröimälle jäälautalle Kalajoella – oli jäätynyt tassuistaan lauttaan kiinni
11:23
Korkeakoulujen kevään yhteishakussa ennätysmäärä hakijoita – haettavina vieraskieliset ja Taideyliopiston koulutukset
11:19
Oululaista äijäbalettia ja ilmakitaransoittoa on luvassa Talent Suomi -ohjelman aloitusjaksossa
11:12
Suomen Tieyhdistys kannustaa hakemaan avustuksia yksityisteiden perusparannuksiin – rahoitustilanne parempi kuin vuosiin, yhdistys sanoo
10:58
Lumo-valofestivaali avaa teoshakunsa vuodelle 2020
10:51
ELY-keskus rahoitti hankkeita Pohjois-Suomessa reilulla 28 miljoonalla – Pohjois-Pohjanmaalla rahoituksen määrä laski huomattavasti
99
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
58
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
8
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
7
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image