Ulkomaat

Australia evakuoi yli 200 kansalaistaan ris­tei­ly­aluk­sel­ta – Japanissa perutaan tapahtumia ko­ro­na­vi­ruk­sen takia

Yhdysvaltain kansalaiset heiluttivat bussin ikkunasta, kun heitä kuljetettiin pois Jokohaman satamasta. KUVA: FRANCK ROBICHON
Ulkomaat 17.2.2020 11:35
Hannu Toivonen

Yhdysvallat evakuoi Japanissa karanteenissa olevalta risteilyalukselta maanantaina 400 kansalaistaan. Heidät siirretään armeijan tukikohtaan eristykseen.

Australia evakuoi yli 200 kansalaistaan Japanin Jokohaman satamassa koronaviruksen takia karanteenissa olevalta risteilyalukselta.

Australian pääministeri Scott Morrisonin mukaan australialaiset siirretään laivalta keskiviikkona ja heidät viedään lentokoneella Pohjois-Australiaan uuteen 14 päivän karanteeniin.

Australialaisten mukana laivalta evakuoidaan myös joitain uusiseelantilaisia. Heidät siirretään myöhemmin Australiasta Uuteen-Seelantiin.

Risteilyalus Diamond Princess on ollut karanteenissa Jokohaman satamassa 4. helmikuuta lähtien, koska laivalta Hongkongissa pois jääneeltä matkustajalla todettiin koronavirus. Tähän mennessä 350 laivan matkustajalla on todettu koronavirus. Heistä 24 on australialaisia.

Laivalla oli helmikuun alussa 3 700 matkustajaa ja miehistön jäsentä, mutta alukselta on siirretty koronavirustartunnan saaneita ja yli 80-vuotiaita maihin hoitoon tai eristykseen.

Australian terveysviranomaisten mukaan uusi karanteeni on tarpeen, vaikka matkustajat ovat olleet jo lähes kaksi viikkoa erityksissä laivan hyteissä.

– Viime aikoina on ollut tapauksia, joten emme voi olla täysin varmoja, että tällä hetkellä terveillä laivalla olleilla henkilöillä ei ole virusta, Australian johtava lääkintäviranomainen Brendan Murphy sanoi Reutersin mukaan.

Yhdysvallat evakuoi risteilymatkustajia

Yhdysvallat evakuoi Diamond Princess -risteilijältä varhain maanantaiaamuna noin 400 kansalaistaan.

Heidän kuljetetaan Tokion Hanedan lentokentältä Yhdysvaltoihin, jossa he joutuvat toiseen 14 päivän karanteeniin. Yhdysvaltain puolustusminieriö on uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan valmistautunut eristämään Japanista saapuvat henkilöt armeijan tukikohtiin Kaliforniaan ja Teksasiin.

Laivan 44 yhdysvaltalaismatkustajalla on todettu koronavirus. He jäivät hoitoon Japaniin, kertoo Yhdysvaltain kansallisen allergia- ja tartuntatautiviraston johtaja Anthony Fauci.

– Henkilöitä, joilla on oireita, ei oteta evakuointikoneisiin, Fauci sanoi televisiokanava CBS:n haastattelussa.

Myös Kanadan, Italian, Hongkongin ja Etelä-Korean hallitukset ovat ilmoittaneet Reutersin mukaan suunnittelevansa kansalaistensa evakuoimista risteilyalukselta.

Japani peruu tapahtumia viruksen takia

Japani ilmoitti maanantaina, että se rajoittaa suuria väkijoukkoja kerääviä tapahtumia Tokiossa, jottei koronavirus pääsisi leviämään. Keisari Naruhiton syntymäpäiväjuhla perutaan ja Tokion maratonille pääsee osallistumaan tänä vuonna vain ammattikilpailijat.

Naruhiton syntymäpäivät oli määrä järjestää 23. helmikuuta Tokiossa. Keisarin syntymäpäivä on Japanissa suuri tapahtuma, johon osallistuu yleensä kymmeniä tuhansia ihmisiä. Viimeksi keisarin syntymäpäivä peruttiin vuonna 1996, koska Japanin Perun suurlähetystössä oli panttivankitilanne.

Tokion maraton on yksi maailman suurimpia maratoneja. Tänä vuonna se kutistuu noin 180 ammattijuoksijan ja 30 pyörätuolikelaajan kilpailuksi koronaviruksen takia. Reutersin tietojen mukaan maratonin järjestävät ovat sanoneet, että 38 000 juoksijan osallistuminen perutaan.

Myös Kiinan ja Japanin välinen koripallo-ottelu, joka oli tarkoitus pelata tällä viikolla Tokion lähellä, siirretään myöhemmin pelattavaksi.

Kiinan Wuhanista liikkeelle lähteneeseen koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut tähän mennessä 1 770 ihmistä, ja tartunnan saaneita on noin 70 000. Suurin osa tartunnan saaneista ja kuolleista on ollut Kiinassa.

Kiinan ulkopuolella virukseen on kuollut viisi ihmistä ja noin 500 on saanut tartunnan.

Arvioiden mukaan noin prosentti koronaviruksen saaneista kuolee tartunnan aiheuttamaan tautiin. Tautiin on kuollut pääosin iäkkäitä ja henkilöitä, joilla on ollut ennestään jo jokin sairaus.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Risteilyaluksen tartuntojen jatkuva lisääntyminen kertoo,kuinka helposti virus tarttuu. Ja jos pitää paikkansa, että virus säilyy pinnoilla jopa 9 päivää, taistelu sitä vastaan tuntuu toivottomalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image