Ulkomaat

Ateenassa 5,1 magnitudin maanjäristys – rakennuksia romahti ja tie­to­lii­ken­ne­verk­ko­ja katkesi

Ateenan perjantai-iltapäiväisessä maanjäristyksessä romahti rakennuksia. Vakavilta henkilövahingoilta vältyttiin. KUVA: KOSTAS TSIRONIS
Ulkomaat 19.7.2019 20:17
Riina Rastas

Ateenassa maa järisi perjantai-iltapäivänä. Keskisuuri järistys ja lievä jälkijäristys vaurioittivat autioita rakennuksia ja katkaisivat tietoliikenneverkkoja.

Maa järisi perjantaina Kreikan pääkaupungissa Ateenassa 5,1 magnitudin voimakkuudella. Maanjäristystä seurasi jälkijäristys, joka oli voimakkuudeltaan 4,4 magnitudia.

Molempien järistysten episentrumi, eli järistyksen keskipiste, sijaitsi eurooppalaisen seismologian laitoksen EMSC:n mukaan 22 kilometriä Ateenasta luoteeseen.

EMSC:n Ateenassa olleen silminnäkijän mukaan maanjäristys oli vahva, muttei onneksi kestänyt kovin kauaa. Maa järisi ensimmäisen järistyksen aikana noin 15 sekuntia.

Rakennuksia romahti

Järistyksen johdosta palokunta sai useamman puhelun, jossa pyydettiin apua hissiin loukkuun jääneiden ihmisten pelastamiseksi.

Reutersin Ateenan kirjeenvaihtaja näki ihmisten lähtevän rakennuksista ja sadat päätyivät täyteen ahdetulle Syntagman torille.

Pireuksen satamakaupungissa loukkaantui lievästi kaksi ihmistä hylätyn rakennelman romahdettua, ilmoitti Kreikan terveysministeriö perjantaina.

Lisäksi järistys vaurioitti muutamia hylättyjä rakennuksia ja katkaisi tietoliikenneverkkoja osassa Ateenan kaupunkia.

Ateenan tunnetuin nähtävyys, antiikin aikaisista rakennuksista ja raunioista muodostuva Akropoliin kukkula ei vaurioitunut maanjäristyksessä.

Kreikka on altis maanjäristyksille

Voimakkuustasoltaan Ateenan 5,1 magnitudin maanjäristys on Richterin asteikolla keskisuuri. Richterin asteikolla 4,4 magnitudin jälkijäristys on lievä.

Richterin asteikko koostuu seitsemästä intensiteettitasosta, joista Kreikan järistykset sijoittuvat viidenteen ja neljänteen.

Kreikkalainen seismologi Manolis Skordilis kertoi kreikkalaiselle Star TV:lle, että maanjäristys tuntui vahvalta, koska se iski niin lähelle maanpintaa. Järistys tapahtui 15 kilometrin syvyydessä.

Kreikan pelastuspalvelu puolestaan totesi, että tilanne on laantumassa eikä huoleen ole syytä, sillä kaupunki kesti järistyksen.

Kreikka on Turkin lisäksi yksi Euroopan maanjäristysalttiimpia maita. Perjantaisen maanjäristyksen keskipiste oli alueella, jossa on ollut aikaisemminkin maanjäristyksiä.

Esimerkiksi vuonna 1999 5,9 magnitudin maanjäristys iski samalle alueelle kuin perjantainen järistys ja tappoi 143 ihmistä.

 

MAINOS

Kommentoi

Ei ruotsin gripen ole pelkkä kone vaan lisä järjestelmät pitää ostaa lisäksi toisin kuin horneteissa.Horneteissa kaksi moottoria(pelastanut 4 konetta tipahtamasta) ja gripenissä yksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei noita eurooppalaisa tarvitse auttaa, annetaan rahat afrikkalaislle ja arabeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ostettaisiin Jas Gripen NG/E eikä jenkkikylän koneita, olisi varaa auttaa niin afrikkalaisia, arabeja ja kreikkalaisia. Rahaa voisi jopa jäädä tiestön kunnostamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image