Ulkomaat

Ateenassa 5,1 magnitudin maanjäristys – rakennuksia romahti ja tie­to­lii­ken­ne­verk­ko­ja katkesi

Ateenan perjantai-iltapäiväisessä maanjäristyksessä romahti rakennuksia. Vakavilta henkilövahingoilta vältyttiin. KUVA: KOSTAS TSIRONIS
Ulkomaat 19.7.2019 20:17
Riina Rastas

Ateenassa maa järisi perjantai-iltapäivänä. Keskisuuri järistys ja lievä jälkijäristys vaurioittivat autioita rakennuksia ja katkaisivat tietoliikenneverkkoja.

Maa järisi perjantaina Kreikan pääkaupungissa Ateenassa 5,1 magnitudin voimakkuudella. Maanjäristystä seurasi jälkijäristys, joka oli voimakkuudeltaan 4,4 magnitudia.

Molempien järistysten episentrumi, eli järistyksen keskipiste, sijaitsi eurooppalaisen seismologian laitoksen EMSC:n mukaan 22 kilometriä Ateenasta luoteeseen.

EMSC:n Ateenassa olleen silminnäkijän mukaan maanjäristys oli vahva, muttei onneksi kestänyt kovin kauaa. Maa järisi ensimmäisen järistyksen aikana noin 15 sekuntia.

Rakennuksia romahti

Järistyksen johdosta palokunta sai useamman puhelun, jossa pyydettiin apua hissiin loukkuun jääneiden ihmisten pelastamiseksi.

Reutersin Ateenan kirjeenvaihtaja näki ihmisten lähtevän rakennuksista ja sadat päätyivät täyteen ahdetulle Syntagman torille.

Pireuksen satamakaupungissa loukkaantui lievästi kaksi ihmistä hylätyn rakennelman romahdettua, ilmoitti Kreikan terveysministeriö perjantaina.

Lisäksi järistys vaurioitti muutamia hylättyjä rakennuksia ja katkaisi tietoliikenneverkkoja osassa Ateenan kaupunkia.

Ateenan tunnetuin nähtävyys, antiikin aikaisista rakennuksista ja raunioista muodostuva Akropoliin kukkula ei vaurioitunut maanjäristyksessä.

Kreikka on altis maanjäristyksille

Voimakkuustasoltaan Ateenan 5,1 magnitudin maanjäristys on Richterin asteikolla keskisuuri. Richterin asteikolla 4,4 magnitudin jälkijäristys on lievä.

Richterin asteikko koostuu seitsemästä intensiteettitasosta, joista Kreikan järistykset sijoittuvat viidenteen ja neljänteen.

Kreikkalainen seismologi Manolis Skordilis kertoi kreikkalaiselle Star TV:lle, että maanjäristys tuntui vahvalta, koska se iski niin lähelle maanpintaa. Järistys tapahtui 15 kilometrin syvyydessä.

Kreikan pelastuspalvelu puolestaan totesi, että tilanne on laantumassa eikä huoleen ole syytä, sillä kaupunki kesti järistyksen.

Kreikka on Turkin lisäksi yksi Euroopan maanjäristysalttiimpia maita. Perjantaisen maanjäristyksen keskipiste oli alueella, jossa on ollut aikaisemminkin maanjäristyksiä.

Esimerkiksi vuonna 1999 5,9 magnitudin maanjäristys iski samalle alueelle kuin perjantainen järistys ja tappoi 143 ihmistä.

 

MAINOS

Kommentoi

Ei ruotsin gripen ole pelkkä kone vaan lisä järjestelmät pitää ostaa lisäksi toisin kuin horneteissa.Horneteissa kaksi moottoria(pelastanut 4 konetta tipahtamasta) ja gripenissä yksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei noita eurooppalaisa tarvitse auttaa, annetaan rahat afrikkalaislle ja arabeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ostettaisiin Jas Gripen NG/E eikä jenkkikylän koneita, olisi varaa auttaa niin afrikkalaisia, arabeja ja kreikkalaisia. Rahaa voisi jopa jäädä tiestön kunnostamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

119
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
82
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
50
92 miljoonan euron Eurojackpot-voitto meni Siilinjärvelle – voitosta tuli 50 miljonääriä
49
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
40
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
37
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
29
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

155 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image