Ulkomaat

Asiantuntija: Suomi ei pysty valvomaan koko merialuettaan

Ulkomaat 19.10.2014 15:16
STT,

Puolustusvoimien vedenalaisen valvonnan kehittämisestä aiemmin vastannut komentaja evp. Jyrki Berner, miten todennäköisenä pidät sitä, että Venäjän minisukellusvene olisi nyt käynyt Tukholman saaristossa?

– On täysin mahdollista, että venäläiset kävivät siellä minisukellusveneellä. Kyse olisi joko tiedustelusta tai Ruotsin valvonnan testaamisesta.

Jos sukellusvene on uponnut tai sen on annettu upota Tukholman saaristoon, kykenisikö Ruotsi löytämään sen?

– Tämä riippuu siitä, miten tarkasti alus on paikallistettu niiden signaalien perusteella, joita sieltä on joidenkin tietojen mukaan saatu. En ymmärrä, miten sukellusvene ei ruotsalaisten erittäin hyvillä välineillä löytyisi. He kykenevät löytämään miinat, ja ne sentään ovat paljon pienempiä kuin sukellusvene.

Ruotsalainen sotilastutkija arvioi, että sukellusvene on saattanut laskea Ruotsin saaristoon miinoja.

– Syvän rauhan aikana ei ole realistista ajatella, että vieraan maan sukellusvene veisi saaristovesiin miinoja. Pidän ajatusta näissä olosuhteissa aivan järjettömänä.

Millainen rooli säiliöaluksella voisi olla sukellusveneen saattajana?

– Eräs tavoite olisi, että pinta-aluksen voimakkaat moottoriäänet peittävät mukana kulkevan sukellusveneen signaalit. Lisäksi säiliöalus voisi antaa tukihuoltoa sekä polttoaine- ja muonatäydennystä.

Millainen on mahdollisuus sille, että Venäjän sotilasoperaatio tapahtuisi "sooloiluna", josta maan johto ei ole tietoinen?

– Venäjä on iso maa ja siellä on isot toleranssit. Kun Kosovon sota päättyi, Venäjän asevoimat otti haltuunsa Pristinan lentokentän Venäjän poliittisen johdon siitä etukäteen tietämättä. Vastaavasti kävi Suomen ilmatilan loukkausten kanssa vuonna 2005. Koska Suomen puolella kävivät meri-ilmavoimien koneet, Venäjän ilmavoimat tai rajavartijat eivät tienneet asiasta mitään.

Pystyvätkö Suomen Puolustusvoimat havaitsemaan, jos sukellusvene tunkeutuu maamme merialueelle?

– Ruotsilla ja Suomella on samantyyppinen valmius vedenalaisessa valvonnassa. Konsepti on se, joka Suomella oli talvi- ja jatkosodan ilmavalvonnassa: ilmatorjuntaa ei tarvita siellä missä vihollisen koneet lentävät, vaan siellä mihin ne eivät missään tapauksessa saa lentää. Suomi kykenee valvomaan merialueensa avainkohteita, ei aukottomasti koko merialuetta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Pitäiskö tehdä tutkintapyyntö aikaisenmista hallituksista jotka ajoivat puolustuksenme alas. Koko kansa on saatettu muutaman hölmön takia vaaraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Suomen aluevesillä luultu nähdyn sukellusvenettä niin kuin Ruotsin aluevesillä aina muutaman vuoden välein luullaan nähdyn!? Ruotsissakaan ei varmaan kertaakaan ole pystytty asiaa varmistamaan, tai saamaan sukellusvenettä kiinni, joten se siitä!? Onhan tuollainen seikkailu kuitenkin ihan hyvää ja mukavaa vaihtelua Ruotsin puolustusvoimille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei saa puhua varmoistakaan sukellusvenehavainnoista. Se on Neuvostoliiton ja Venäjän takia kiellettyä.
Ruotsissa 27.10.1981 ajoi neuvostoliittolainen ydinasein varustettu Whisky-luokan sukellusvene karille Karlskronan edustalla, sotilaallisen suojavyöhykkeen sisällä. Seurauksena nootti Ruotsilta Neuvostoliitolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten meillä vois olla merivalvonta hallussa, ku se onnistuu maallakaan? Hallitus kuristaa kaikki viranomaiset säästöilään hengiltä. Avataan kaikki rajat, ja toivotaan että rajanaapurin viranomaiset hoitaa valvonnan...Ja rahhaa säästyy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on tuo sukellusvenesodankäynti näillä suurvalloilla sitä salaisinta ja kovinta mahdollista toimintaa. Ja vedenalainen viestitekniikka on sitä kriittisintä ydintä tässä. Suurvallat ovat kehittäneet ja kehittävät yhä uusia hydroakustiikkaan perustuvia järjestelmiä, joilla voitaisiin havaita ja seurata vieraan vallan sukellusveneiden viestiliikennettä. Näitä tähän asiaan liittyviä teknisiä laitteitta - ovat nyt sitten mitä hyvänsä nimeltään - löytyy ympäri kaikkia merialueita. Myös suomen aluevesiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

evp. Jyrki Berner:
"– Syvän rauhan aikana ei ole realistista ajatella, että vieraan maan sukellusvene veisi saaristovesiin miinoja. Pidän ajatusta näissä olosuhteissa aivan järjettömänä."

Suomessa asiantuntija todellakin todettaisiin järjettömäksi jos hän arvelisi että sinne on viety miinoja maailman menon nykytilanteessa. Mutta hömppäfoorumin ja iltapäivälehtien keskuudessa, samoin kuin laajemminkin Ruotsissa todellisuus on toisenlainen - ihmistä pidetään kahjona jos hän ei ymmärrä että sinne on satavarmasti miinoja laskettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi tuo hölösuu Berner on eläkkeellä .Eläkkeellä ollessakin pitäisi tajuta pitää naama kiinni tietyistä asioista .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komentaja Berner tietää enemmän kuin sanoo. Näin se vaan on sotilasasioissa. Ja hänen seuraajansa tietää vielä enemmän, varsinkin tämän päivän tilanteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja, jos nyt nähtäisiin jotain, siitä lähtisi heti anteeksi pyyntö Kremliin. Jo nyt, kun ruotsalaiset ovat havainneet jotain, suomalaiset antavat lausuntoja, jotka kuulostavat liki anteeksipyynnöiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

BitNicillä ei ole harmainta hajuakaan siitä, miten Suomi toimii aluevesiemme loukkaustapauksissa. Hänen väitteillään ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan niin, venäläiset vetävät nenästä, höplästä ja kaikilla muillakin tavoilla meitä sinisilmäisiä demokraattivaltioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys on hyvin yksinkertainen,koska Ruotsi halutaan Naton jäseneksi melkein millä hinnalla hyvänsä. sekä Suomi
siinä sivussa.On siis tarpeen lietsoa tavalliset kansalaiset pelkäämään Venäjää silloin asia järjestyy helpolla kukaan ei-
laita vastaan.akysymys on vain että millainen hinta siitä jodutaan maksamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, onhan se Venäjän edun mukaista, että sillä on itseään kovempi vastus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai se mikään riitä kun lentopojilla on kauhea tarve raijata ainua merivalvontakone Välimerelle. Mukavampi kai siellä on lennellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitää Merialin rannassa tehostaa lippoamista, josko joku iippo saataisiin haaviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi pystyy täysin valvomaan meille tärkeitä alueita merellä, maassa ja ilmassa. Merellä meille tunkeutuvaa riskaabelia kalustoa vesikuuntelu- ym. teknisesti ajanmukaisilla laitteilla. On suorastaan järkyttävää, että tämmöinen evp on alkanut puoskaroimaan alansa osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan meilläkin kautta aikain nähty "valaita" ja "delfiinejä" jopa Perämerellä, mutta kielletty on puhumasta niistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
16:34
Pohjantien rampin ja Poikkimaantien risteyksessä peräänajo – liikenne jonoutunut
15:10
Hallitus esittää kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa Oulun pääpoliisiaseman väliaikaistilojen kustannuksiin
15:05
Kokoomuksen Talvitie: Hallituksen latauspistevaatimus kaatuu yritysten ja taloyhtiöiden niskaan
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image