Ulkomaat

Asiantuntija: Suomi ei pysty valvomaan koko merialuettaan

Ulkomaat 19.10.2014 15:16
STT,

Puolustusvoimien vedenalaisen valvonnan kehittämisestä aiemmin vastannut komentaja evp. Jyrki Berner, miten todennäköisenä pidät sitä, että Venäjän minisukellusvene olisi nyt käynyt Tukholman saaristossa?

– On täysin mahdollista, että venäläiset kävivät siellä minisukellusveneellä. Kyse olisi joko tiedustelusta tai Ruotsin valvonnan testaamisesta.

Jos sukellusvene on uponnut tai sen on annettu upota Tukholman saaristoon, kykenisikö Ruotsi löytämään sen?

– Tämä riippuu siitä, miten tarkasti alus on paikallistettu niiden signaalien perusteella, joita sieltä on joidenkin tietojen mukaan saatu. En ymmärrä, miten sukellusvene ei ruotsalaisten erittäin hyvillä välineillä löytyisi. He kykenevät löytämään miinat, ja ne sentään ovat paljon pienempiä kuin sukellusvene.

Ruotsalainen sotilastutkija arvioi, että sukellusvene on saattanut laskea Ruotsin saaristoon miinoja.

– Syvän rauhan aikana ei ole realistista ajatella, että vieraan maan sukellusvene veisi saaristovesiin miinoja. Pidän ajatusta näissä olosuhteissa aivan järjettömänä.

Millainen rooli säiliöaluksella voisi olla sukellusveneen saattajana?

– Eräs tavoite olisi, että pinta-aluksen voimakkaat moottoriäänet peittävät mukana kulkevan sukellusveneen signaalit. Lisäksi säiliöalus voisi antaa tukihuoltoa sekä polttoaine- ja muonatäydennystä.

Millainen on mahdollisuus sille, että Venäjän sotilasoperaatio tapahtuisi "sooloiluna", josta maan johto ei ole tietoinen?

– Venäjä on iso maa ja siellä on isot toleranssit. Kun Kosovon sota päättyi, Venäjän asevoimat otti haltuunsa Pristinan lentokentän Venäjän poliittisen johdon siitä etukäteen tietämättä. Vastaavasti kävi Suomen ilmatilan loukkausten kanssa vuonna 2005. Koska Suomen puolella kävivät meri-ilmavoimien koneet, Venäjän ilmavoimat tai rajavartijat eivät tienneet asiasta mitään.

Pystyvätkö Suomen Puolustusvoimat havaitsemaan, jos sukellusvene tunkeutuu maamme merialueelle?

– Ruotsilla ja Suomella on samantyyppinen valmius vedenalaisessa valvonnassa. Konsepti on se, joka Suomella oli talvi- ja jatkosodan ilmavalvonnassa: ilmatorjuntaa ei tarvita siellä missä vihollisen koneet lentävät, vaan siellä mihin ne eivät missään tapauksessa saa lentää. Suomi kykenee valvomaan merialueensa avainkohteita, ei aukottomasti koko merialuetta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Pitäiskö tehdä tutkintapyyntö aikaisenmista hallituksista jotka ajoivat puolustuksenme alas. Koko kansa on saatettu muutaman hölmön takia vaaraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Suomen aluevesillä luultu nähdyn sukellusvenettä niin kuin Ruotsin aluevesillä aina muutaman vuoden välein luullaan nähdyn!? Ruotsissakaan ei varmaan kertaakaan ole pystytty asiaa varmistamaan, tai saamaan sukellusvenettä kiinni, joten se siitä!? Onhan tuollainen seikkailu kuitenkin ihan hyvää ja mukavaa vaihtelua Ruotsin puolustusvoimille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei saa puhua varmoistakaan sukellusvenehavainnoista. Se on Neuvostoliiton ja Venäjän takia kiellettyä.
Ruotsissa 27.10.1981 ajoi neuvostoliittolainen ydinasein varustettu Whisky-luokan sukellusvene karille Karlskronan edustalla, sotilaallisen suojavyöhykkeen sisällä. Seurauksena nootti Ruotsilta Neuvostoliitolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten meillä vois olla merivalvonta hallussa, ku se onnistuu maallakaan? Hallitus kuristaa kaikki viranomaiset säästöilään hengiltä. Avataan kaikki rajat, ja toivotaan että rajanaapurin viranomaiset hoitaa valvonnan...Ja rahhaa säästyy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on tuo sukellusvenesodankäynti näillä suurvalloilla sitä salaisinta ja kovinta mahdollista toimintaa. Ja vedenalainen viestitekniikka on sitä kriittisintä ydintä tässä. Suurvallat ovat kehittäneet ja kehittävät yhä uusia hydroakustiikkaan perustuvia järjestelmiä, joilla voitaisiin havaita ja seurata vieraan vallan sukellusveneiden viestiliikennettä. Näitä tähän asiaan liittyviä teknisiä laitteitta - ovat nyt sitten mitä hyvänsä nimeltään - löytyy ympäri kaikkia merialueita. Myös suomen aluevesiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

evp. Jyrki Berner:
"– Syvän rauhan aikana ei ole realistista ajatella, että vieraan maan sukellusvene veisi saaristovesiin miinoja. Pidän ajatusta näissä olosuhteissa aivan järjettömänä."

Suomessa asiantuntija todellakin todettaisiin järjettömäksi jos hän arvelisi että sinne on viety miinoja maailman menon nykytilanteessa. Mutta hömppäfoorumin ja iltapäivälehtien keskuudessa, samoin kuin laajemminkin Ruotsissa todellisuus on toisenlainen - ihmistä pidetään kahjona jos hän ei ymmärrä että sinne on satavarmasti miinoja laskettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi tuo hölösuu Berner on eläkkeellä .Eläkkeellä ollessakin pitäisi tajuta pitää naama kiinni tietyistä asioista .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komentaja Berner tietää enemmän kuin sanoo. Näin se vaan on sotilasasioissa. Ja hänen seuraajansa tietää vielä enemmän, varsinkin tämän päivän tilanteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja, jos nyt nähtäisiin jotain, siitä lähtisi heti anteeksi pyyntö Kremliin. Jo nyt, kun ruotsalaiset ovat havainneet jotain, suomalaiset antavat lausuntoja, jotka kuulostavat liki anteeksipyynnöiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

BitNicillä ei ole harmainta hajuakaan siitä, miten Suomi toimii aluevesiemme loukkaustapauksissa. Hänen väitteillään ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan niin, venäläiset vetävät nenästä, höplästä ja kaikilla muillakin tavoilla meitä sinisilmäisiä demokraattivaltioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys on hyvin yksinkertainen,koska Ruotsi halutaan Naton jäseneksi melkein millä hinnalla hyvänsä. sekä Suomi
siinä sivussa.On siis tarpeen lietsoa tavalliset kansalaiset pelkäämään Venäjää silloin asia järjestyy helpolla kukaan ei-
laita vastaan.akysymys on vain että millainen hinta siitä jodutaan maksamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, onhan se Venäjän edun mukaista, että sillä on itseään kovempi vastus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai se mikään riitä kun lentopojilla on kauhea tarve raijata ainua merivalvontakone Välimerelle. Mukavampi kai siellä on lennellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitää Merialin rannassa tehostaa lippoamista, josko joku iippo saataisiin haaviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi pystyy täysin valvomaan meille tärkeitä alueita merellä, maassa ja ilmassa. Merellä meille tunkeutuvaa riskaabelia kalustoa vesikuuntelu- ym. teknisesti ajanmukaisilla laitteilla. On suorastaan järkyttävää, että tämmöinen evp on alkanut puoskaroimaan alansa osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan meilläkin kautta aikain nähty "valaita" ja "delfiinejä" jopa Perämerellä, mutta kielletty on puhumasta niistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
20:03
Kärppien lahjakas puolustaja Aino Karppinen pelasi nuoruutensa poikien joukkueissa ja käy yhä poikajunioreiden treeneissä: "Tykkään, kun saa taklia, eikä tarvi väistellä ketään" Tilaajille
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
40
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
29
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
27
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
26
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

600 000 EUROA AUTOIHIN

On kuulemma opposition kestävät. Eivät pääse kyytiin. Lue lisää...
Kyllä kestää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image