Ulkomaat

Asiantuntija: Sukellusvene voi piileksiä viikkokausia - "tuskin päässyt pois"

Ruotsin armeija julkaisi valokuvan, jonka sivullinen otti perjantaina. KUVA: Ruotsin puolustusvoimat
Ulkomaat 20.10.2014 2:12 | Päivitetty 20.10.2014 12:12
STT, Kaleva

Suomalaisen asiantuntijan mukaan on erittäin todennäköistä, että mahdollisesti Tukholman saaristossa oleva sukellusvene ei ole päässyt sieltä pois, koska Ruotsin puolustusvoimat on sulkenut alueelta johtavat syvänteet.

- Lähtökohta on se, että sukellusvene on merenkulkualus siinä kuin mikä tahansa muukin. Sillä täytyy olla vettä kölin alla, ja sillä täytyy olla vettä riittävästi tornin päällä, muuten se näkyy pyörteinä pinnassa, komentaja evp. Jyrki Berner kertoo STT:lle.

Berner kummasteleekin sukellusveneen mahdollista yllättävää pintautumista.

- Ihmettelen vähän, että millaisessa hädässä se on ollut, kun on päivällä tullut pintaan. Yöllä tällaisissa tapauksissa yleensä noustaan, jos noustaan, Berner aprikoi.

Ilman riittävyys kriittinen tekijä

Berner vastasi aktiiviurallaan Suomen puolustusvoimien vedenalaisen valvonnan kehittämisestä.

Asiantuntijan mukaan julkisuudessakin olleesta kuvasta voi päätellä jotain mahdollisesta aluksesta.

- Kuvasta on tietysti vaikea sanoa, kun se on niin kaukaa, mutta se valkoinen kuoha joka siinä tornin ympärillä näkyy viittaa siihen, että kyseessä olisi ehkä suurempikin alus. Parinkymmenen metrin paremmalla puolen saattaisi olla sen koko, Berner laskeskelee.

Asiantuntijan mukaan tällaisen aluksen henkilömäärä olisi kymmenkunta.

Vaikka parikymmenmetrinen alus tuntuu maallikosta suurelta, on se löytäminen merestä vaikeaa. Berner vertaa etsintöjä Estonian keulavisiirin etsimiseen, jota oli itse johtamassa.

- Visiirin löytäminen hyvin rajatulta alueelta kesti kolme päivää. Se vaati valtavan kokemuksen katsoa, mitä siellä pohjassa on. Esimerkiksi Suomen merivoimien asiantuntijat ovat tuijottaneet merenpohjan esiintymiä pari kolme kertaa maapalloon ympäri ulottuvan matkan. Se on vähän kuin neulan etsiminen heinäsuovasta.

- Erityisen vaikeaa tämä on, jos siellä on kalliopohja tai kivikkoinen pohja, joka antaa huomattavasti suuremman kaiun kuin sukellusvene. Sukellusvene on yleensä vielä päällystetty ääntä absorboivalla materiaalilla, Berner muistuttaa.

Bernerin mukaan sukellusvene voi olla piilossa pitkään, jos se pystyy huolehtimaan ilmatäydennyksestä.

- Ilma on kriittinen: ihmisestä erittyy hiilidioksidia hengitettäessä, ja se on suljettu sillipurkki missä he ovat. Ilma pitää vaihtaa aika ajoin, muuten tulee hiilidioksidimyrkytys. Uskoisin, että se voi kymmeniä päiviä piilotella, mutta kyllä sen jollain tavalla pitää pystyä saamaan sinne ilmatäydennystä. Muona- ja juomavesivarastot riittävät pidempään.

Komentaja Aarnio: Venäläinen tutkimusalus ohitti Ruotsin

Jo pari viikkoa Tukholman edustalla kansainvälisillä vesillä pysytellyt öljytankkeri on meriliikennettä seuraavan MarineTraffic -nettipalvelun mukaan yhä alueella. NS Concord liikkui yöllä alle yhden solmun tuntivauhtia eli ollut käytännössä paikoillaan. Alus on noin 120 kilometrin etäisyydellä Tukholman keskustasta.

NS Concordia on epäilty Tukholman saaristossa mahdollisesti olevan sukellusveneen saattoalukseksi. Ruotsin puolustusvoimien kontra-amiraali Anders Grenstad ei eilen illalla kommentoinut STT:lle tankkerin liikkeitä tai yhteyksiä saaristossa havaittuun toimintaan.

Suuretsintöihin julkisuudessa yhdistetty Venäjän valtion tutkimusalus Professor Logatshev on jo ohittanut Ruotsin. Suomenlahden meripuolustusalueen komentajan Markus Aarnion mukaan Professor Logatshev on matkalla etelään ja lähestyy jo Tanskan salmia. Siten se ei enää voi olla matkalla Ruotsiin, kuten eilen vielä arvuuteltiin.

Määränpääksi alus on ilmoittanut Kanariansaarten alueen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

ettei vain putini kuuntelisi radiota salaa ruotsin rannikolla ja yrittää opetella ruotsalaista kulttuuria, jos tuo meinaa loikata ruotsiin ja jättää uppoavan venäjän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuohan näyttäis vähän lentävä lautaselta taitaa se putini olla uffo miehiä kun laskeutuu ruotsin rannikolle taitaa olla syyslomilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on Naton paatti. Yrittäneet ressukat mennä ameriiiikkaan, mutta mennyt kompanssit sekaisin, koska tullut löysät housuun kylmässä pohjolassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rono on nyt aivan väärässä. Kyseessä on Putinin juoni Suomen ja Ruotsin saamiseksi Naton jäseniksi. Miksi Putin tätä haluaa, on epäselvää. Kuten moni muukin asia Putinin suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinnekkö ne jätkät sillä ajeli ja minä kun vain käskin pestä sen....... ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Operaation tässä vaiheessa alkaa tuntua siltä, että kyseessä on aavelaiva Lentävä hollantilainen -- korjaan Lentävä venäläinen. Operaation tarkoituksena lienee perustella Ruotsin liittyminen Natoon tai ainakin saada muhkeat rahoitukset Ruotsin armeijalle. Siinä ohessa Suomen armeijakin hyötyy tilanteesta: uhkia, sitä kautta lisää rahaa armeijalle, ehkä jopa perusteluja Nato-jäsenyyteen asti.
Luulen, että sukellusvene onkin hylje.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

se on nousut maihin ja hinattu autotalliin maalattavaksi ruotsi väreihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

venäläiset vodka turistit rantautuneet luodolle onkimaan ja saunomaan ruotsi poikien kanssa tästä ei hyvää seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kremlin sotahaukat pyörittää tivolia ja venäläiset syö suurten kaupunkien ulkopuolella kaalisoppaa ilman kaalia. Venäjällä räjähtää kohta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko se venäläinen niin viksu, että laittaisi sukellusveneeseen samanlaisen ilmankierrätyssysteemin kuin on kansainvälisellä avaruusasemalla? Eipä tarttis käydä haukkaamassa happea kuin kerran lähtiessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minä kävin hossassa monta kymmentä vuotta sitten ja näin linja -auton ikkunasta kun sukeltajia meni veteen ihmettelin onko se rajavartiosto en ole kertonut siitä kellekään ja sitten näin oulussa kun oltiin työprukan kans merellä niin joku sukellus vene näkyi silloi mutta siitäkin on kauan en kertonut näkemästäni kellekkään että ilmeisesti meitä joku vakoilee vaikka minua pidetäänkin sairaana niin olen kyllä epäluuloinen en kyllä enää luota kenneenkään kun olen omin silmin nähnyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä ei ole minkäänlaista sukellusvenettä. Ruotsissa vaihtui hallitus, joka uskalsi jopa tunnustaa Palestiinan valtion. Tämä on oikeistopiirien ja puolustusvoimien manööveri, jolla halutaan tukea Nato-kannatusta ja lisätä puolustusmäärärahoja. Huolestuttavaa on, että kaikki mediat (radio, TV, lehdistö) puhuvat venäläisestä sukellusveneestä, vaikka kenelläkään ei ole minkäänlaista perustetta tällaiseen väitteeseen. Kuva, joka on esitetty voi olla mikä tahansa. Minun mielestäni se on ökyvene ja kuvaaja ei ole kyennyt havaitsemaan miten se poistui paikalta. Tai sitten se ei ole mitään. On niitä kuvia otettu Loch Nesin hirviöstäkin. Pahinta on, että Venäjä-propaganda lyö läpi kaikkialla. Muistuttaa 30-lukua. Ja kyse on massiivisesta vyörytyksestö, jolla Venäjän politiikka pyritään muuttamaan, että Venäjä soveltuu läntisen pääoman sijoituskohteeksi ja tuotteiden markkina-alueeksi. Ja niin, että päästään eliminoimaan Venäjän ydinaseet. Olisi pitänyt tietää ennakkoon, että ei Venäjä voi missään tilanteessa luovuttaa Natolle yhtä tärkeintä laivastotukikohtaansa. Ei Venäjä voi antaa USA/Nato:lle periksi muissakaan näissä keskeisissä kysymyksissä. Katastrofi siitä vain syntyy, ellei tämä nopeasti lopu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on suunniteltu operaatio jolla yritetään saada enemmistö Ruotsalaisista kannattamaan natoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos ja kun Venäläinen sukellusvene paljastuu, hyväksytkö nato kannatuksen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaisten olisi korkea aika löytää edes jotain, Nauru - ehkä pohjoismaita lukuunottamatta - paisuu muuten liian hillittömäksi. Oma arvaukseni on uba (undefined big animal), luultavasti Loch Nessiltä lomaa ottanut, juovuksissa kuten muinoin Ruotsissa karille ajaneen vedenalaisen vehkeen venäläinen kapteeni. (Muutenhan ruotsalaiset eivät sitäkään olisi löytäneet)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

14:29
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole
14:03
Johaug tuplasi etumatkansa ja juhli voittoa – Pärmäkoski ei pysynyt Östbergin kyydissä
12:19
Mies laittoi toisen miehen kuvan Facebook-ryhmään ja väitti sarjakuristajaksi – Rovaniemen hovioikeus tuomitsi maksamaan sakkoja ja korvauksia
11:43
Vanhat kuvat: Nuorten yöelämä oli hurjaa 90-luvun ja vuosituhannen vaihteen Oulussa - kaduilla parveilua ja biletystä
11:13
Traktoria ohittanut henkilöauto ajoi ojaan Muhoksen ja Utajärven välillä – matkustajat pääsivät pois autosta omin voimin
10:44
Nainen hur­jas­te­li 50 km/h yli no­peus­ra­joi­tuk­sen Muo­nios­sa – Ajo­kiel­lon pituus selviää myö­hem­min
10:27
Yksi kuoli henkilöautojen nokkakolarissa Viitostiellä Suomussalmella – kaksi kiidätettiin sairaalaan
125
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
51
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
23
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
21
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
14
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

131 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image