Ulkomaat

Asiantuntija: Sukellusvene voi piileksiä viikkokausia - "tuskin päässyt pois"

Ruotsin armeija julkaisi valokuvan, jonka sivullinen otti perjantaina. KUVA: Ruotsin puolustusvoimat
Ulkomaat 20.10.2014 2:12 | Päivitetty 20.10.2014 12:12
STT, Kaleva

Suomalaisen asiantuntijan mukaan on erittäin todennäköistä, että mahdollisesti Tukholman saaristossa oleva sukellusvene ei ole päässyt sieltä pois, koska Ruotsin puolustusvoimat on sulkenut alueelta johtavat syvänteet.

- Lähtökohta on se, että sukellusvene on merenkulkualus siinä kuin mikä tahansa muukin. Sillä täytyy olla vettä kölin alla, ja sillä täytyy olla vettä riittävästi tornin päällä, muuten se näkyy pyörteinä pinnassa, komentaja evp. Jyrki Berner kertoo STT:lle.

Berner kummasteleekin sukellusveneen mahdollista yllättävää pintautumista.

- Ihmettelen vähän, että millaisessa hädässä se on ollut, kun on päivällä tullut pintaan. Yöllä tällaisissa tapauksissa yleensä noustaan, jos noustaan, Berner aprikoi.

Ilman riittävyys kriittinen tekijä

Berner vastasi aktiiviurallaan Suomen puolustusvoimien vedenalaisen valvonnan kehittämisestä.

Asiantuntijan mukaan julkisuudessakin olleesta kuvasta voi päätellä jotain mahdollisesta aluksesta.

- Kuvasta on tietysti vaikea sanoa, kun se on niin kaukaa, mutta se valkoinen kuoha joka siinä tornin ympärillä näkyy viittaa siihen, että kyseessä olisi ehkä suurempikin alus. Parinkymmenen metrin paremmalla puolen saattaisi olla sen koko, Berner laskeskelee.

Asiantuntijan mukaan tällaisen aluksen henkilömäärä olisi kymmenkunta.

Vaikka parikymmenmetrinen alus tuntuu maallikosta suurelta, on se löytäminen merestä vaikeaa. Berner vertaa etsintöjä Estonian keulavisiirin etsimiseen, jota oli itse johtamassa.

- Visiirin löytäminen hyvin rajatulta alueelta kesti kolme päivää. Se vaati valtavan kokemuksen katsoa, mitä siellä pohjassa on. Esimerkiksi Suomen merivoimien asiantuntijat ovat tuijottaneet merenpohjan esiintymiä pari kolme kertaa maapalloon ympäri ulottuvan matkan. Se on vähän kuin neulan etsiminen heinäsuovasta.

- Erityisen vaikeaa tämä on, jos siellä on kalliopohja tai kivikkoinen pohja, joka antaa huomattavasti suuremman kaiun kuin sukellusvene. Sukellusvene on yleensä vielä päällystetty ääntä absorboivalla materiaalilla, Berner muistuttaa.

Bernerin mukaan sukellusvene voi olla piilossa pitkään, jos se pystyy huolehtimaan ilmatäydennyksestä.

- Ilma on kriittinen: ihmisestä erittyy hiilidioksidia hengitettäessä, ja se on suljettu sillipurkki missä he ovat. Ilma pitää vaihtaa aika ajoin, muuten tulee hiilidioksidimyrkytys. Uskoisin, että se voi kymmeniä päiviä piilotella, mutta kyllä sen jollain tavalla pitää pystyä saamaan sinne ilmatäydennystä. Muona- ja juomavesivarastot riittävät pidempään.

Komentaja Aarnio: Venäläinen tutkimusalus ohitti Ruotsin

Jo pari viikkoa Tukholman edustalla kansainvälisillä vesillä pysytellyt öljytankkeri on meriliikennettä seuraavan MarineTraffic -nettipalvelun mukaan yhä alueella. NS Concord liikkui yöllä alle yhden solmun tuntivauhtia eli ollut käytännössä paikoillaan. Alus on noin 120 kilometrin etäisyydellä Tukholman keskustasta.

NS Concordia on epäilty Tukholman saaristossa mahdollisesti olevan sukellusveneen saattoalukseksi. Ruotsin puolustusvoimien kontra-amiraali Anders Grenstad ei eilen illalla kommentoinut STT:lle tankkerin liikkeitä tai yhteyksiä saaristossa havaittuun toimintaan.

Suuretsintöihin julkisuudessa yhdistetty Venäjän valtion tutkimusalus Professor Logatshev on jo ohittanut Ruotsin. Suomenlahden meripuolustusalueen komentajan Markus Aarnion mukaan Professor Logatshev on matkalla etelään ja lähestyy jo Tanskan salmia. Siten se ei enää voi olla matkalla Ruotsiin, kuten eilen vielä arvuuteltiin.

Määränpääksi alus on ilmoittanut Kanariansaarten alueen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (59)

ettei vain putini kuuntelisi radiota salaa ruotsin rannikolla ja yrittää opetella ruotsalaista kulttuuria, jos tuo meinaa loikata ruotsiin ja jättää uppoavan venäjän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuohan näyttäis vähän lentävä lautaselta taitaa se putini olla uffo miehiä kun laskeutuu ruotsin rannikolle taitaa olla syyslomilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on Naton paatti. Yrittäneet ressukat mennä ameriiiikkaan, mutta mennyt kompanssit sekaisin, koska tullut löysät housuun kylmässä pohjolassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rono on nyt aivan väärässä. Kyseessä on Putinin juoni Suomen ja Ruotsin saamiseksi Naton jäseniksi. Miksi Putin tätä haluaa, on epäselvää. Kuten moni muukin asia Putinin suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinnekkö ne jätkät sillä ajeli ja minä kun vain käskin pestä sen....... ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Operaation tässä vaiheessa alkaa tuntua siltä, että kyseessä on aavelaiva Lentävä hollantilainen -- korjaan Lentävä venäläinen. Operaation tarkoituksena lienee perustella Ruotsin liittyminen Natoon tai ainakin saada muhkeat rahoitukset Ruotsin armeijalle. Siinä ohessa Suomen armeijakin hyötyy tilanteesta: uhkia, sitä kautta lisää rahaa armeijalle, ehkä jopa perusteluja Nato-jäsenyyteen asti.
Luulen, että sukellusvene onkin hylje.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

se on nousut maihin ja hinattu autotalliin maalattavaksi ruotsi väreihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

venäläiset vodka turistit rantautuneet luodolle onkimaan ja saunomaan ruotsi poikien kanssa tästä ei hyvää seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kremlin sotahaukat pyörittää tivolia ja venäläiset syö suurten kaupunkien ulkopuolella kaalisoppaa ilman kaalia. Venäjällä räjähtää kohta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko se venäläinen niin viksu, että laittaisi sukellusveneeseen samanlaisen ilmankierrätyssysteemin kuin on kansainvälisellä avaruusasemalla? Eipä tarttis käydä haukkaamassa happea kuin kerran lähtiessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minä kävin hossassa monta kymmentä vuotta sitten ja näin linja -auton ikkunasta kun sukeltajia meni veteen ihmettelin onko se rajavartiosto en ole kertonut siitä kellekään ja sitten näin oulussa kun oltiin työprukan kans merellä niin joku sukellus vene näkyi silloi mutta siitäkin on kauan en kertonut näkemästäni kellekkään että ilmeisesti meitä joku vakoilee vaikka minua pidetäänkin sairaana niin olen kyllä epäluuloinen en kyllä enää luota kenneenkään kun olen omin silmin nähnyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä ei ole minkäänlaista sukellusvenettä. Ruotsissa vaihtui hallitus, joka uskalsi jopa tunnustaa Palestiinan valtion. Tämä on oikeistopiirien ja puolustusvoimien manööveri, jolla halutaan tukea Nato-kannatusta ja lisätä puolustusmäärärahoja. Huolestuttavaa on, että kaikki mediat (radio, TV, lehdistö) puhuvat venäläisestä sukellusveneestä, vaikka kenelläkään ei ole minkäänlaista perustetta tällaiseen väitteeseen. Kuva, joka on esitetty voi olla mikä tahansa. Minun mielestäni se on ökyvene ja kuvaaja ei ole kyennyt havaitsemaan miten se poistui paikalta. Tai sitten se ei ole mitään. On niitä kuvia otettu Loch Nesin hirviöstäkin. Pahinta on, että Venäjä-propaganda lyö läpi kaikkialla. Muistuttaa 30-lukua. Ja kyse on massiivisesta vyörytyksestö, jolla Venäjän politiikka pyritään muuttamaan, että Venäjä soveltuu läntisen pääoman sijoituskohteeksi ja tuotteiden markkina-alueeksi. Ja niin, että päästään eliminoimaan Venäjän ydinaseet. Olisi pitänyt tietää ennakkoon, että ei Venäjä voi missään tilanteessa luovuttaa Natolle yhtä tärkeintä laivastotukikohtaansa. Ei Venäjä voi antaa USA/Nato:lle periksi muissakaan näissä keskeisissä kysymyksissä. Katastrofi siitä vain syntyy, ellei tämä nopeasti lopu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä on suunniteltu operaatio jolla yritetään saada enemmistö Ruotsalaisista kannattamaan natoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos ja kun Venäläinen sukellusvene paljastuu, hyväksytkö nato kannatuksen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsalaisten olisi korkea aika löytää edes jotain, Nauru - ehkä pohjoismaita lukuunottamatta - paisuu muuten liian hillittömäksi. Oma arvaukseni on uba (undefined big animal), luultavasti Loch Nessiltä lomaa ottanut, juovuksissa kuten muinoin Ruotsissa karille ajaneen vedenalaisen vehkeen venäläinen kapteeni. (Muutenhan ruotsalaiset eivät sitäkään olisi löytäneet)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (59)

Uutisvirta

63
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
55
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
28
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
21
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
21
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
17
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
12
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

137 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image