Ulkomaat

Asiantuntija: Pohjois-Korean uhkaus vetäytyä Yhdysvaltojen tapaamisesta saattaa olla testi Donald Trumpille

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin tapaaminen on 12. kesäkuuta Singaporessa. KUVA: KOREA SUMMIT PRESS POOL / MICHAE
Ulkomaat 16.5.2018 13:17
Katja Ihatsu, Reuters

Pohjois-Korea uhkaa peruuttaa tapaamisen, koska siltä vaaditaan yksipuolisesti luopumista ydinaseesta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un saattoi heittää uhkauksen tapaamisen peruuntumisesta ilmaan vain katsoakseen, onko presidentti Donald Trump halukas peruuttamaan tapaamisen, arvioi asiantuntija Yhdysvaltojen hallinosta Reutersille.

Kimin ja Trumpin on määrä tavata 12. kesäkuuta Singaporessa, mutta Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA tiedotti keskiviikkona, että maa harkitsee uudelleen osallistumistaan.

Se sanoi syyksi sen, että Yhdysvallat vaatii siltä yksipuolista luopumista ydinaseista. Viikonloppuna Pohjois-Korea ilmoitti purkavansa ydinkoealueensa ensi viikolla.

Pohjois-Korea on ärtynyt siitä, että sen ottamista askeleista huolimatta Yhdysvallat pitää kiinni maan vastaisista pakotteista, arvioi Middlebury Instituten tutkija Joshua Pollack.

– Pohjois-Korea haluaa, että Yhdysvallat alkaa kohdella sitä eri tavalla eikä niin ole vielä tapahtunut, hän sanoi.

Pohjois-Korea peruutti myös Koreoiden välisen korkean tason tapaamisen, jonka piti jatkaa maiden välien lämpenemistä. Etelä-Korea ilmaisi pettymyksensa asiasta.

Kim Jong-un tapasi Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin huhtikuun lopussa.

Trumpin Twitter-tili vaiti

Trump ei ole reagoinut Pohjois-Korean ilmoitukseen. Valkoinen talo tiedotti, että se ei ole saanut Pohjois-Korealta yhteydenottoa peruutuksesta.

Pohjois-Korea suivaantui Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean yhteisistä sotaharjoituksista, jotka piti alun perin pitää viime helmikuussa talviolympialaisten aikaan. Maat siirsivät harjoituksia, jotta Pohjois-Korea saataisiin osallistumaan olympialaisiin.

Maanantaina alkaneet sotaharjoitukset ovat Yhdysvaltojen mukaan rutiiniharjoituksia, mutta Pohjois-Korea pitää niitä uhkana.

Etelä-Korean Maan ulkoministeri Kang Kyung-hwa keskusteli asiasta keskiviikkona Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon kanssa.

Pompeon mukaan Yhdysvallat jatkaa Trumpin ja Kimin tapaamisen valmistelua.

Pohjois-Korean ilmoitti asiasta pari tuntia sen jälkeen, kun se oli tuominnut sotaharjoitukset provokaatioksi ja peruuttanut Koreoiden tapaamisen.

Singaporen huippukokouksen peruuntuminen olisi takaisku Trumpille, joka haluaa ottaa kunnian Korean niemimaan jännitteiden purkamisesta. Yhdysvaltojen presidentin ja Pohjois-Korean johtajan tapaaminen olisi historian ensimmäinen.

Asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että Pohjois-Korea todella luopuisi kehittämästään ydinaseesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

95
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image