Ulkomaat

Asiantuntija: Näin käy, jos Suomen alueelle tunkeutuisi sukellusvene – katso video

Tukholman saaristossa on etsitty usean päivän ajan sukellusvenettä. KUVA: FREDRIK SANDBERG / EPA
Ulkomaat 23.10.2014 6:30
Juha Vainio

Ruotsin viime päivien sukellusvenejahti on puhuttanut paljon Suomessa. Yksi tärkeimmistä kysymyksistä kuuluu, mitä tapahtuisi, jos Suomen alueelle tunkeutuisi sukellusvene?

Suomen aluevesiä valvovan ohjusvene Porin päällikkö Patrik Hämäläinen sanoo, että ensin pyritään rajaamaan toiminta-alue.

"Rannikon olosuhteet ovat sellaiset, että maaston puolesta pystyisimme hyvinkin helposti rajaamaan tietylle alueelle, missä sukellusvene pystyisi toimimaan."

"Ja tätä kautta sitten alueelle kerättäisiin mahdollinen toimintavoima, mikä nähtäisiin tarpeelliseksi.

" Kuinka usein merivoimille tulee havaintoja sukellusveneistä? Katso vastaus videolta:

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Ehkä me saamme vielä nähdä senkin ihmeen,Venäjä haluaa kokeilla ja ärsyttää kaikkia. Ilmatilanloukkausketkin vaan todettiin ja kun ei voida tehdä mitään niin,"ne ei olleetkaan vaarallisia" Saahan sitä noottia lähettää,mutta kun naapuri eivastaa mitään ja jos vastaa ,niin kiistää perinteisesti :) Ja nähtiinhän miten porukalla meni paskahousuun kun piti äänestää Venäläisten maanostosta Suomessa! Sitä joudutaan vielä katumaan raskaasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiivatti näitä videouutisia. Jos haluan kattoa videouutisia, aukasen telekkarin. Vois etes kirjottaa tuohon alle mitä siinä videossa sanotaan. Se vielä puuttus että videossa olis autoplay, eli alkais soittaan heti kun aukasee sivun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeellistä kun se on VENÄLÄINEN vaikka ei edes tiedetä onko siellä mitään. Lisäksi vähemmistönä ovat juuri venäläiset sukellusveneet siellä alueella. Mutta varmaankin muiden maiden veneet olisivat päässeet avun saattelemina kaikessa hiljaisuudessa pois. Samoin ilmatilaloukkaukset joita muut maat tekevät enemmän kuin venäjä mutta ei uutisoida. Eikö kukaan ihmettele tätä. Kaikki loukkaukset pitäisi käsitellä samalla tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokunen vuosi takaperin kävi vieras sukellusvene Pohjanlahdellakin, minkä viranomaiset tiukasti kiistivät. Havaintoja tehneet kalastajat ja muut merenkulkijat leimattiin höperöiksi. Snorkkelista tai periskoopista saatu valokuva tukittiin vanhan merimerkin lahonneeksi tukirakenteeksi. Havainnot tehneet joutuivat naurunalaisiksi, ja yleisenä seurauksena oli toteamus, ettei Rannikkovartiolle kannata ilmoittaa minkäänlaisia havaintoja. Kuten Saaristomeren NATO-yhteensopiva meriharjoitus osoittaa, tänne ei kanna ryömiä pitkin merenpohjansyvänteitä vakoilemaan rannikkoa, tänne suorastaan kutsutaan monikansallinen vakoiluarmada "isäntämaa Suomi" eduilla päivittämään merikorttinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä jutuja tuntenee siviiliviranomainen, Merenkulkuhallitus. Jo 1958 sen III Retkikunta, joka kartoitti Ahvenanmaan Helsingin väliä, joutui muuttamaan ohjelmaa, kun vedenalaisia asioita alkoi näkyä luotainten liuskoissa. Niitä teki joukko luotainveneitä. Tuolloin selvisi, että "liikkuvat kivet" voivat kulken sukelluksissa, siis pinnan alla, neljän metrin vesissä. Sen vuoksi mm. Salon joki luodattiin kaupunkiin saakka. Havaintojakin oli aika paljon.

VIrallisesti ei tietenkään mitään ollut eikä tiedetty, kun ylös ei vempeleitä saanut yrittää eikä katsomaan saanut sukeltaa. Mutta jo tuolloin erikoisena esimerkkinä oli vene, joka törmäsi ja upposi tai vahingoittui paikassa, jossa ei mitään ollut, johon olisi voinut törmätä. Upseeri kai tuomittiin juopumuksesta. Siinä ne Suomen "viralliset havaitsemiset."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin "jos tunkeutuisi"? Mistä se kertoo jos suomen aluevesillä ei ole tehty havaintoja? Se kertoo siitä että tunkeutumisia ei ole huomattu, eikä suinkaan siitä ettei niitä ole tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin pitää ajatella että minkälaisen viestin antaa muilla maille. Niihän se kokoomus rouva sanoi näissä maanosto asioissa. Suoraan sanottuna meillä päättäjät eivät uskalla tehdä mitään. Kokoomus on jotenkin saamaton näissä asioissa. Puhuvat mutta eivät uskalla tehdä päätöksiä. Nythän on putin pojat ostaneet noita maita pitkin Suomen maata sopivin välein, että kyllä ne putin valtakunnassa tietää suomenpoikien asiat. Siellä on linkit laitettu siiheen malliin että ei tarvitse merelle mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomen aluevesille tulisi vieraan maan sukellusvene luvatta, niin sen havaitsisi korkeintaan siviili veneilijä. Rajavartijat ja puolustusvoimat selittäisi havainnon vääräksi ja hylkeestä johtuvaksi. Enpä ole koskaan kuullut, että viranomaiset olisivat ilmoittaneet aluevesiloukkauksesta, mutta niitä selityksiä olen kuullut, että eläin on aiheuttanut väärän havainnon. Ja loppujen lopuksi on parempi, että kukaan ei tiedä mitään ja jos joku tietääkin, niin pitäköön suunsa kiinni ja peltätkööt yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tänne tulisi venäläinen sukellusvene, asiasta tehtäisiin elämän ja kuoleman kysymys, mutta jos tunkeutuja olisi amerikkalainen, asia kuitattaisiin kulissien takaisella anteeksipyynnöllä "sorry, se oli meidän vene". Näinhän UPI:n tutkija arveli ainakin Ruotsissa toimittavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tänne tulisi amerikkalainen sukullesvene, niin se tulisi varmaankin kutsusta tai luvan kanssa, ja hyvällä tuurilla ihmiset saisivat jopa käydä sitä pällistelemässä satamassa ulkopuolelta ja juttelemassa seiloreiden kanssa. Kyllähän se Venäjäkin tarvittaessa osaa osoittaa moista asianmukaisuutta, kun Ouluunkin on saatu vierailuille Venäjältä suuri purjelaiva, joissa laivaston miehet harjoittelevat merenkäyntiä. Usein itänaapuri vain ei turhia lupia kysele, vaan tulee ja menee miten tahtoo, eikä edes tunnusta tapahtunutta, kun jälkeenpäin kysellään, kuten on ollut ilmatilaloukkausten laita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella asiantuntevia ja asiallisia kommentteja asiaan liittyen - jäkkeen kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos helsinkiin pyrkisi sukellusvene ankkuroisi se suoraan kolera-altaaseen, miehistö kävisi kalamarkkinoilla ostamassa eväät kotimatkalle, laittaisivat kuuntelulaitteet torin valopylväisiin ja vetäisivät roikkasähkötkin torilta. Ja sen kun lähtisivät pois kauppiaiden morjestellessa "tulkaa kaupoille vastakin!"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä sen tartee sehän miehittänyt suomen on vain ajan kysymys milloin se tulee vaatimaan oikeuksia.suomen hallitus on kuin nukketeatteri, päätökset tehdään brysselissä ja stubb naurattaa kansaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi voin lohduttaa sinua sellaisella tiedolla, ettei Venäjä uhkaa meitä millään tavalla eikä mistään syystä. Päinvastoin, Suomen nykytilanne (sotilaallisesti liittoutumaton hyvä kauppakumppani), on Venäjälle niin mieluinen, ettei se halua horjuttaa sitä mistään hinnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinkö on? Jos tuo on totta, miten vastaat näihin kysymyksiin:
(1) miksi meitä mieluisana pitävä "ystävämme" toistuvasti loukkaa sotilaskoneilla ilmatilaamme? Jos nuo loukkaukset ovat vahinkoja, miksi niitä ei pyydetä anteeksi?
(2) miksei Venäjän johto tarmokkaasti kiistä korkea-arvoisten venäläisten toistuvasti esittämiä lausuntoja, joissa Suomen katsotaan kuuluvan Venäjälle?
(3) miksi Venäjä varustautuu sotilaallisesti koko itärajamme pituudelta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1: Miksi? -En tiedä, mutta miksi muiden tekemiä loukkauksia ei uutisoida? Miksi kansainvälinen ilmatila kavennettiin Suomen ja Viron välissä hyvin kapeaksi? Provoilua?

2: Ehkä siksi koska eivät ole Venäjän johdon lausuntoja. Mitä uskottavaa lausuntoa saat julkisuushakuiselta ex-ministeriltä joka edustaa kilpailevaa koalitiota?

3: Miksi Suomeen rakennetaan NATO-lentokenttää? Miksi Suomi osti Horneteihin hyökkäysaseita? Miksi Suomi osallistuu Naton harjoituksiin Venäjän rajalla(upseerit Nato-harjoituksissa Baltiassa). Jos Suomi antaa alueensa Natolle niin on kait se selvä, että ollaan Venäjää vastaan? Eikö Venäjä saa vastata tähän varautumalla pahimpaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjäkö saa varautua pahimpaan, mutta Suomi ei? Aika erikoinen asetelma. Venäjä on ydinasevaltio, ja ydinaseet ovat ihmiskunnan hyökkäysaseista kammottavimpia. Mutta Suomi ei saisi edes hankkia lentokoneisiin at-ohjuksia (Venäjällä niitä ohjuksia on loputtamat varastot meidän näkövinkkelistämme)? Kovasti kuulosta yksipuoliselta. Venäjä saa järjestää sotaharjoituksia niin paljon kuin haluaa (ja niitä kyllä siellä järjestetäänkin!), mutta Suomi ei saisi hankkia sotilailleen kokemusta lainkaan? Aika toispuoleinen tulkinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakait Suomi saa varustautua, mutta että mennään Naton mukana ja tehdään erilaisia kauttakulku-/isäntäsopimuksia ei ole muuta kuin provoamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen merivoimat on lähinnä vitsi, niillä moottoriveneillä ei paljon sukellusveneitä ahdistella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merimiinamme ovat kansainvälisesti hyvää tasoa, eikä Hamina-luokan ohjusveneissä ole muuta vikaa kuin se, että niitä on liian vähän. Ne ovat myös erinomaisia käyttöömme juuri siksi, että ne ovat sellaisia moottoriveneitä. Niitä ei ole tarkoitettu valtamerisodankäyntiin, vaan mataliin ja saarien rikkomiin rannikkovesiimme, jonne suurilla risteilijöillä tai sukellusveneillä ei ole asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

8:47
Amnesty: Siirtotyöläiset Qatarissa kuukausia ilman palkkaa – MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrit ja boikotit eivät ole vaikuttaneet epäkohtiin
8:00
Näin syntyvät kasvissyöjän kampasimpukat – Herkuttele hyvin myös pihlajanmarjoilla, palsternakalla ja syyssipuleilla Tilaajille
8:00
Sofi Oksasen odotettu uutuusromaani kertoo rumasta bisneksestä – kävimme kirjailijan kanssa hedelmöitysturismin tapahtumapaikoilla Ukrainan suljetussa kaupungissa Tilaajille
7:00
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?
7:00
Uotinen johdattaa sinkut pöytään – sokkotreffeillä vaivaava jännitys välittyy kotikatsomoon
7:00
Päivän leffapoiminnat: Kookospähkinälaukkaa päin historiaa – Monty Pythonin elokuva tipauttaa katsojan jakkaralta
7:00
Latitude 66 Cobalt ei tavoittele lupaehtojen heikentämistä Lukijalta
34
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
27
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
16
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
15
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
14
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
11
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
7
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Kerran olen toyotan koeajanut ja jäi myös viimeiseksi. Miksi noin huonoja autoja edes tehdään. Lue lisää...
Jalmari100

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image