Ulkomaat

Asiantuntija: Muellerin Venäjä-raporttiin kohdistuu valtava poliittinen paine: "Hänellä on tinkimätön maine asioiden tekemisestä loppuun saakka"

Toistaiseksi ei tiedetä, mitä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista kerrotaan Venäjä-raportissa. KUVA: JIM LO SCALZO
Ulkomaat 23.3.2019 20:54
Taneli Koponen, Ossi Rajala

Turun yliopiston John Morton -keskuksen professori arvioi, että Muellerin Venäjä-raportin tiivistelmä julkaistaan sunnuntai-iltaan mennessä.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller on saanut Yhdysvalloissa tutkinnan päätökseen siitä, syyllistyikö presidenttiehdokas Donald Trump vehkeilyyn Venäjän kanssa Yhdysvaltojen viimeisissä presidentinvaaleissa.

Tutkinnan loppuraporttia ei ole julkistettu, mutta se on toimitettu Yhdysvaltojen oikeusministeriöön.

Turun yliopiston John Morton -keskuksen professori Benita Heiskanen arvioi, että Muellerin Venäjä-raportin tiivistelmä julkaistaan sunnuntai-iltaan mennessä. Raporttiin kohdistuu hänen mukaansa valtava poliittinen paine ja tietojen julkaisua odotetaan jännityksellä.

Heiskasen mukaan on kiinnostavaa, onko raportissa niin raskauttavia yksityiskohtia presidentti Donald Trumpin osalta, että kongressin demokraattienemmistöinen edustajainhuone voisi aloittaa virkarikostoimenpiteet presidenttiä kohtaan.

Heiskanen muistuttaa, että joka kerta kun Muellerin tutkimuksista on tullut esiin tietoa, on kyse ollut jostain yllättävästä.

– Hänellä on tinkimätön maine asioiden tekemisestä loppuun saakka.

Toistaiseksi ei tiedetä, julkaistaanko raporttia kokonaisuudessaan. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että raportti tulee lopulta julki esimerkiksi vuodon kautta.

– Kyllä raportti tavalla tai toisella ennemmin tai myöhemmin tulee julkisuuteen. Siellä on tietysti kohtia, jotka pyritään salaamaan, Aaltola pohtii.

Hän arvioi, että epäilyksen alla olevista puhuminen on Yhdysvalloissa hankalaa ja maan oikeusministeriön koodin vastaista.

– Yhdysvalloissa ei ole tapana puhua (julkisesti) ihmisistä, joita ei syytetä. Jos on päätetty olla syyttämättä jotain ihmistä, niin ei ole tapana julkaista siihen liittyviä yksityiskohtia, Aaltola sanoo.

Hän pitää tärkeinä raportissa annettavia mahdollisia suosituksia ja tietoja siitä, mitä on tapahtunut.

– Liitetäänkö Trumpin kampanjaa tai Trumpia itseään suoraan (Yhdysvalloissa tapahtuneeseen) Venäjän vaalihäirintäoperaatioon, Aaltola pohtii.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mikäli rikosoikeudellisesti relevanttia ei Venäjä-yhteyksistä ja -vaikuttamisesta löydy , on Trumpilla seuraavissa vaaleissa melkoiset kortit. Se on huomattava tappio paitsi demokraateille myöskin ns. "laatumedialle", jonka toimittajat juoksivat jokseenkin yhtenäisenä laumana väitettyjä epäilyjä tukemaan, Toimittajien sopisi nyt mennä nurkkaan miettimään, mitä tuli kirjoitettua, millä perusteilla ja moneenko kertaan asiat tutkittiin ja vahvistettiin ennen uutisten julkaisua, Trump ei tosin ole kummoinenkaan presidentti, mutta jos demokraatit eivät pysty hyväksymään demokratian pelisääntöjä, mm. vaalitulosta, ollaan jo melko heikoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Amerikkalainen uutismedia ja myöskin ikävä kyllä suomalainenkin media pikkuhiljaa yrittää löytää ihmisten mielipiteet somesta. Esimerkiksi Trumpin voittoon päättyneiden presidentinvaalien alla ei toteutettu juuri ollenkaan perinteisiä ovensyykyselyitä vaan keskityttiin poliittisesti korrektiin höpötykseen ja kuviteltiin että facebookissa ja twitterissä eniten kohkaavien trenditietoisten blogeistä löytyy USAn kansan kannatuslukemat ehdokkaille. Ikävä kyllä Trumpin vanhoilliset äänestäjät eivät kauheasti somessa pyörineet ja tämän vuoksi vaalitulos oli kauhea yllätys someuutistoimittajille. Sitä oli niin vaikea hyväksyä, että piti jostain lähteä etsimään syntipukkia ja nykymaailmassa se helpoin tie on syyttää Venäjää kaikesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump fanaatikot ovat jo unohtaneet, että moni Trumpin lähipiiristä on joutunut 'lukemaan tiilenpäitä'.
Ikäväähän tämmöinen ajojahti on kohteeksi joutuneelle, mutta tuloksien perusteella se ei ole ollut ollenkaan turhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä entiset lähipiirin henkilöt joutuivat kiinni omista vero petoksista jne. ei siis mitään yhteyksiä Trumppiin tai Venäjään. Tämä kaikki oli vastapuolen orgestroimaa jotta Muller aloittaisi tutkimukset Venäjä-kytköksistä mutta nyt niille tuli loppu.
Pettymys suuri demokraateilla ja vasemmistolla koska he niin suuresti vastustavat Trumppia ja halusivat Hillaryn valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt saadaan tämä aihe pois käsistä ja voidaan keskittyä muuriin, joka onkin unohtunut vähäksi aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentinvaalit ovat jo ensi vuoden marraskuussa, joten muuria ei edes ehditä alkaa rakentamaan pitkien valitusprosessien vuoksi. :)

Trump...? Ei jatkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pilasin ehkä päiväsi mutta Trump on aloittanut jo muurin rakennukset ja se etenee pala palalta niinkuin rahaa irtoaa eri lähteistä. Toisaalta sinulle tiedoksi että Trumpin kannatus on kasvanut edelleen ja jo yli 50% jopa ilman tätä uutta tietoa, lähes varma presidentti uudelleen valittavaksi. Demokraateilla on paljon ehdokkaita muttei yhdestäkään vastusta Trumpille. Miksi muuten vastustat muuria Suomestakäsin vaikka sieltä vuotaa huumeita, rikollisuutta ja laittomia maahanpyrkijöitä maahamme hurjat määrät päivittäin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että USAlainen! :D

Tiedätkö muuten, että huumeet tulevat Meksikosta USA:han normaalien rajanylityspaikkojen kautta. Tai sitten lentokoneilla ja laivoilla. Muuri ei auta tässä salakuljetuksessa yhtään mitään. Ja siellähän on ollut jo pitkään jonkinlainen muuri tai raja-aita.

Muurin rakentaminen söisi rutosti rahaa, ja sitä rahaa ei ole vielä irronnut mistään. Trumpin yritys oli hätätilan julistaminen, mutta sen kongressi äänesti nurin. Nyt Trumpin viimeisin yritys on ollut kaataa kongressin päätös veto-oikeutta käyttäen. Sitten alkavat pitkät oikeudenkäynnit USA:n maanomistajien kanssa.

Trumpin kausi päättyy ennen kuin rahat ja rakentamisluvat on saatu. Älä kuitenkaan ole katkera.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monen vuoden kestäny tutkinta ja asian jauhanta tuli päätökseen. Onkohan raportista silti tihkunut jotain ulos, kun pikaisesti selaamalla kaikissa suomen ns.paperilehteäkin julkaisevassa mediassa on vaisu otsikointi ja tunnelma?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eliitin peli on pelattu ja aivan kohta saamme kuulla, että Trumpia kohtaa ei ole pienintäkään epäilystä koskaan edes ollut, vaan kyllä ne ovat nyt muut nimet jotka sieltä tulee esille. En olisi yllättynyt vaikka syytteet tulisivat Obamalle ja Clintonille, sillä se näyttää heidän tekosiltaan se "dirty dossier" josta koko Mueller-tutkinta alkoi. Se oli valheellinen muistio jonka John McCain toimitti FBI:lle tietäen vallan hyvin, että kyseessä on tekaistu muistio Trumpin mustamaalaamiseksi.

Nyt ollaan jo todella lähellä totuuden paljastumista ja eliitin hymy hyytyy aivan kohta ja odotankin mielenkiinnolla mitä nämä "asiantuntijat" meille maanantaina kertovat.

Niin juu ja koko Muellerin tutkinta tullaan julkistamaan pilkkua myöten. Siitä tulee täydellistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisikko nää selittää mulle tyhymälle että mikä se on tämä "eliitti", ko mä en oikeen tajua. Mulla oli joskus 70-luvulla Mosse Elite, mutta se mahtaa olla eri jutska?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eliittiä oli juuri Hillaryn porukka jonka teemana oli verot kansalaisilta ja yrityksiltä valtiolle eliitin valvontaan. Työttömyyttä, talouden laskua, epätoivoa jne. mutta kun vaan eliitillä oli hyvät olot viis muista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko olet tietosi faksannut Hesarille, vaiko vasta iltapäivällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta, että tuota Mullia ei saada vastuuseen vehkeilystä Yhdysvaltoja vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

kuinka ollakaan
kommentin ajatus ja asiantuntemus olivat odotettuja
hyväuskoistennhölmöjenhän takia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:32
"Vihamotiivilla olevaa rasistista häiriköintiä ja uhkailua" –  Poliisi epäilee, että "Husu" Husseinia on vainottu pidempään
16:43
Postialan neuvotteluissa päästiin pieni askel eteenpäin ilman läpimurtoa – lakko jatkuu, seuraavat neuvottelut perjantaina
16:02
Trumpin virkarikostutkinta siirtyy tänään televisioon – Julkiset kuulemiset alkavat kello 17 Suomen aikaa
15:59
Henkilöauto törmäsi kuorma-autoon Pyhännällä, äiti ja lapsi vietiin sairaalaan tarkastukseen
14:58
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg takaisin kohti Eurooppaa – saa kyydin australialaisten maailmanmatkaajien katamaraanilla
14:42
Mikkola nousee Kärppien päävalmentajaksi Mannerin jälkeen – edustusjoukkueen ja A-nuorten valmennustiimit jatkavat ensi kaudella samassa muodossa
14:29
Poliisi epäilee paritusrikosta Kajaanissa ja kahdella pienemmällä paikkakunnalla – "Madame" majoitti liiketiloissaan kielitaidottomia, seksuaalipalveluja myyneitä naisia
188
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
62
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
47
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
38
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
32
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
24
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
23
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image