Ulkomaat

Asiantuntija Lännen Medialle Syyrian ilmaiskuista: Kirurgisen tarkkoja, lentokoneiden käyttö pieni yllätys

Yhdysvaltain puolustusministeri James N. Mattisin (vas.) mukaan iskujen tarkoituksena oli lähettää vahva viesti Syyrian hallinnolle. KUVA: SGT. AMBER SMITH / HANDOUT
Ulkomaat 14.4.2018 9:01
Jussi Orell

Yhdysvallat iski Syyrian hallintoa vastaan yhteistyössä Ranskan ja Britannian joukkojen kanssa lauantain vastaisena yönä.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan USA liittolaisineen iski Syyriassa kolmeen kohteeseen: kemiallisten ja biologisten aseiden tutkimuskeskukseen, kemiallisten aineiden säilytyslaitokseen ja varastoon, jossa oli kemiallisiin aseisiin liittyvää kalustoa.

Strategian pääopettaja, komentaja Jaakko Jäntti Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää länsimaiden tekemän iskun mittakaavaa ja toteutustapaa pääosin odotusten mukaisena.

– Yksi kysymys on mittakaava. Kun vuosi sitten iskettiin 60 ohjuksella, nyt niiden määrää lisättiin. Kohteita oli tällä kerralla yhden sijaan kolme. Iskut olivat viesti pikemminkin Assadille (Syyrian presidentti Bashar al-Assad) kuin julkisuuteen. Niillä ei ole pröystäilty, koska niiden laajuus on ollut vähäinen kaikkiin käynnissä oleviin sotatoimiin nähden, Jäntti arvioi Lännen Medialle.

Iskut olivat kohteiltaan ja voimakkuudeltaan tarkasti rajattuja.

– Kyseessä oli kolmeen kohteeseen tehty kirurgisen tarkka isku. Kohteet olivat mahdollisimman legitiimejä ja tarkasti harkittuja. Se, että iskuissa käytettiin ohjusten lisäksi lentokoneita, oli vähemmän odotettua.

Mediatietojen mukaan ainakin Yhdysvaltain B1-pommikoneet ja neljä Britannian Tornado-rynnäkköhävittäjää laukoivat pitkän kantaman risteilyohjuksia kohteisiin.

Yhdysvaltain tukena rintamassa olivat Iso-Britannia ja Ranska. Jäntti pitää kokoonpanoa odotettuna. Esimerkiksi Saksa on osallistunut sotilasoperaatioihin pidättyväisesti osittain historiallisen painolastin vuoksi.

– Saksa on osallistunut sotilaalliseen toimintaan Lähi-idässä lähinnä tiedustelutoiminnassa, Jäntti kertoo.

Syyrian ilmatorjunta reagoi ohjusiskuihin.

Sen sijaan Venäjä ei vastannut sotilaallisesti, vaikka oli niin uhannut aiemmin. Jäntin mukaan tämä johtunee siitä, ettei Venäjälle tiedetä aiheutuneen tappioita länsimaiden iskussa.

Syyrian hallintoa tukeva Venäjä on kuitenkin jälleen varoittanut länsimaita iskujen seurauksista. Venäjän Yhdysvaltojen-suurlähettiläs Anatoli Antonov on todennut, etteivät iskut "tule jäämään ilman seurauksia".

Jäntin mukaan mahdolliset vastatoimet ovat todennäköisemmin poliittisia kuin sotilaallisia. Tilanne olisi toinen, jos Venäjä olisi kärsinyt henkilötappioita. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä pienemmäksi käy sotilaallisen vastaiskun todennäköisyys.

Länsimaat puolestaan ovat vakuuttaneet, että jos iskuilla ei saada kemiallisten aseiden käyttöä loppumaan, ne harkitsevat uusia iskuja. Todennäköistä siis on, että jännite säilyy sekä Syyriassa että länsimaiden ja Venäjän välillä.

Britannian pääministeri Theresa May korosti, ettei tarkoituksena ollut sekaantua Syyrian sisällissotaan vaan estää uudet siviiliuhrit.

– Tässä ei ole kyse hallinnon vaihtamisesta.  Käyttökelpoisia vaihtoehtoja voiman käytölle ja Syyrian hallinnon kemiallisten aseiden käytön estämiselle ei ollut, May sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Huomionarvoista on se, että jo toisen kerran vuoden sisään Venäjä päätti olla käyttämättä S-400 torjuntaohjusta Tomahawk risteilyohjusten torjuntaan. Edelleenkään siis emme tiedä miten S-400 ohjus tässä tehtävässä toimisi. Ehkäpä ei toimisikaan, mikä tietysti selittäisi Venäjän toiminnan. Ohjuksen tehokkuuden ylistystä voidaan siis jatkaa. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaata maailmaa sielläkin puolustettiin vaikka keinot olivat karut. Vaan kuinka kävi noiden maiden. Neuvostoliiton tukemat hallitukset sielläkin murhasivat kansaansa niin että suuri osa pakeni. Venäjä orjuuttaa kaikkialla ja se nyt vaan on torjuttava ja iloittava sivistysmaiden avusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat, Englanti ja Ranska toimivat "elukkamaisesti" (Trumpin ilmaisua lainaten) pommitaessaan laittomasti Syyriaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä sitten hyväksyt assadin ja putinin harjoittaman siviilien pommittamisen ja kaasuttamisen niinkö?
Kannattaisi trollin hiukan miettiä mitä tulee tänne ulvomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kun jotkut kykenevät vapaata maata puolustamaan. Täälläkin näkyy näitä venäläisten kätyreitä huutelevan ja Assadia ymmärretään. Theresa May lausui ehkä tyylikkäimmin, kemiallisten aseiden käyttö ei saa normalisoitua. Syyriassa on ongelmana se että kaikki osapuolet ovat sellaisia, joita vapaan maailman on hankala tukea. Kaikki. Mutta kuten laulussa sanotaan: Vapaus se varmasti voittaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki pitää muistaa että suurin kemiallisten aseiden (kansainvälinen kemiallisten aseiden sopimus kieltää esim kyynelkaasun ja fosforin yhtäikaisen käyttön) käyttäjä vietnamilaisia ja Laosin, Kambodjan siviileitä vastaa on toki USA. Myös agent Orange on edelleen kiellettyjen listalla jos sitä käytetään sotilaallisiin tarkoituksiin. Myös siviilejä vastaan ydinaseiden käytössä USA johtaa muuta mailmaa selkeesti 2-0.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OPCW ilmoitti saapuvansa tänään paikalle tutkimaan kaasuiskua, joten eräillä osapuolilla tuli kiire ampua ohjuksiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan että hallituksen joukot valtaavat koko maan mahdollisimman pian ja sota saadaan päätökseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän massiivinen uho ydinsotapuheineen rapauttaa edelleenkin Venäjän uskottavuutta sotilaallisena suurvaltana. Putinin suurin uhka on nyt siinä, että Venäjälläkin aletaan vähitellen tajuamaan kovien puheiden katteettomuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä kehui tuhoavansa jokaisen ohjuksen ja niiden laukaisuvälineen.

Onko tietoa saivatko tuhottua ainoatakaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtään ei amuttu venäjän suojelemalle alueelle. Ei siis ollut tarvetta laukoa ohjuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä kehui suojaavansa koko Syyriaa. Ja uutisoi nyt että vain 30/110 ohjusta osui ja että muut ammuttiin alas.

Katsotaanpa mitä ilmenee esim. kun alue kuvataan sateliitista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän "suojelema" alue on paljon laajempi kuin koko Syyrian alue. No ainakin mikäli uskomme S-300 ja S-400 torjuntaohjusten speksejä, ja miksi uskoisimmekaan... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

110stä ammutusta risteilyohjuksesta ilmeisesti 71 ammuttiin alas, tosin Syyrian armeijan toimesta, ei Venäjän. CNN listaa käytetyiksi IT-aseiksi S-125, BUK, ja S-200.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

10:23
Puolangan Hepokönkään vesiputous oli viime vuonna vilkkaassa käytössä – yhteensä yli 16 000 kävijää
10:15
Lapissa varttuneelle Miia Tervon Auroralle eniten Jussi-ehdokkuuksia – oululainen Suvi-Tuuli Teerinkoski myös ehdolla
10:13
Ensi viikolla uhannutta kemian alan lakkoa lykätty kahdella viikolla, valtakunnansovittelijan toimisto kertoo
9:47
Kerro meille: Oletko kohdannut urheiluharrastuksissa valmentajien taholta epäasiallista käytöstä?
9:46
Labradorinnoutaja on yhä Suomen ykköskoira – katso lista kymmenestä suosituimmasta rodusta
9:38
Asiantuntijat: Nuoret brändäävät itseään, ovat määrätietoisia, itsevarmoja ja yksilökeskeisiä – jääkiekon nuorten MM-kisat herätti jälleen kysymyksen "ylikorostuneesta individualismista" Tilaajille
9:18
Uusi ryhmä ehdolla kirkolliskokousvaalissa Oulun hiippakunnassa
21
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
16
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
13
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
11
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
9
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä
9
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon Tilaajille
8
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image