Ulkomaat

Aquinon suku palaa valtaan

Valtavasta kenkäkokoelmastaan tunnettu Imelda Marcos, entisen presidentin Ferdinand Marcosin leski, on varmistanut paikkansa kongressin alahuoneessa.
Ulkomaat 7.6.2010 0:00
Hanna Leppänen
Filippiinien seuraava presidentti Benigno Aquino III tunnetaan lempinimellä Noynoy erotukseksi isästään, traagisen lopun saaneesta oppositiopoliitikko Benigno Aquino juniorista eli Ninoysta. Tulevan presidentin äiti, Corazon Aquino, puolestaan toimi maan presidenttinä kuuden vuoden ajan.

Aquinojen tarina liittyy kiinteästi Marcosin perheeseen, joka hallitsi Filippiinejä 21 vuotta. Ferdinand Marcosin diktatuuria vastustanut Benigno Aquino oli tälle liian vaarallinen kilpailija ja karkotettiin sen vuoksi maanpakoon Yhdysvaltoihin. Kun hän palasi kotimaahansa vuonna 1983, sala-ampujat murhasivat hänet heti lentokentällä.

Marcosin otteisiin kyllästyneet ja murhasta tuohtuneet filippiiniläiset nostivat Aquinon lesken Corazonin presidentiksi vuosiksi 1986-92. Corazon Aquinolla oli poliittista taustaa paitsi miehensä, myös omien vanhempiensa kautta. Molempien suvut olivat vaikutusvaltaisia ja mukana politiikassa. Noynoy Aquinon odotetaan presidenttinä saavan tukea enoltaan Jose Cojuangolta, joka valittiin maan kongressiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1962 ja on toiminut kaksi kautta puhemiehenä.

Taloustieteitä opiskellut Noynoy Aquino valittiin Filippiinen edustajainhuoneeseen 1998 ja tuli valituksi senaattoriksi kolme vuotta sitten. Presidenttiehdokkuutta hän suostui harkitsemaan vasta viime vuonna, pian äitinsä kuoleman jälkeen.

Vaalikampanjassaan Noynoy Aquino otti voimakkaasti kantaa maassa rehottavaa korruptiota vastaan. "Kun kukaan ei ole korruptoitunut, ei kukaan ole köyhäkään" oli yksi hänen vaaliteemoistaan.

Presidenttinä hän joutuu kamppailemaan korruption ja köyhyyden nujertamisen lisäksi väkivaltaa vastaan. Kansallisen yhtenäisyyden kannalta suurin ongelmapesäke on Mindanaon saari, missä Aquino saa vastaansa sekä islamisti- että kommunistikapinalliset.

Marcosin perheellekin vaalit olivat menestys. Ferdinand Marcos kuoli jo vuonna 1989, mutta hänen leskensä Imelda Marcos valittiin edustajainhuoneeseen, vanhin tyttärensä Imee kuvernööriksi Ilocos Norten provinssissa ja poikansa Ferdinand ("Bongbong") Marcos junior senaattiin.

Eikä huonosti sujunut väistyvänkään presidentin perheessä. Ex-presidentti Gloria Macapagal Arroyo valittiin edustajainhuoneeseen, jossa hän tähtää puhemieheksi välttääkseen ennakoidut korruptiosyytökset. Hänen lankonsa Ignacio Arroyo on jo varmistanut paikkansa kongressissa ja poikansa Juan Miguel ("Mikey") Arroyo kamppailee vielä omastaan. Gloria Macapagal Arroyon isä Diosdado Macapagal toimi Filippiinien presidenttinä 1960-luvulla ennen Marcosin kautta.

Presidentti Arroyon liittolaisiin kuuluvan Ampatuanin suvun jäsenistä 12 oli puolestaan ehdolla Maguindanaon alueella. Suku sai ikävää julkisuutta viime marraskuussa, kun klaanin päämiehen poika oli järjestämässä verilöylyä, jossa murhattiin 26 kilpailevan Mangudadatun suvun jäsentä ja 31 toimittajaa. Isku oli suunnattu kuvernööriehdokkaaksi asettunutta Esmael Mangudadatua vastaan, joka kuitenkin selvisi toukokuun vaaleissa voittajaksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
16:39
Maastohiihto–jääkiekko 20–0 – Vuoden urheilijaksi on valittu vuosina 1947–2017 kuudentoista eri lajin urheilijoita
16:36
Jääkiekon World Cupia ei pelata ensi vuonna
16:32
Suomessa paljastumassa useita uusia kartelleja – yritysten rangaistuksia halutaan koventaa
98
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
82
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
28
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image