Ulkomaat

AOC nousi täh­ti­po­lii­ti­kok­si USA:ssa – vielä reilu vuosi sitten nuori nainen työskenteli tarjoilijana

Demokraattien Alexandria Ocasio-Cortez pääsi Yhdysvaltain kongressiin kaikkien aikojen nuorimpana naisena. Sittemmin muut poliitikot ovat olleet kiinnostuneita oppimaan muun muassa sitä, miten hän toimii sosiaalisessa mediassa, jossa hän on näkyvimpiä poliitikkoja. KUVA: MICHAEL REYNOLDS
Ulkomaat 19.3.2019 20:31
Lea Peuhkuri

Alexandria Ocasio-Cortezin nousu politiikan tähdeksi hakee vertaistaan Yhdysvalloissa.

Vielä reilu vuosi sitten hän työskenteli tarjoilijana ja baarimikkona.

Nyt hän on Yhdysvaltain kongressin ja koko maan näkyvimpiä demokraatteja.

Ocasio-Cortez, 29, pääsi kongressiin kaikkien aikojen nuorimpana naisena.

Häntä tituleerataan Yhdysvaltain lehdistössä jo suvereenisti lyhenteellä AOC, ja hän on yksi seuratuimmista poliitikoista sosiaalisessa mediassa.

Ocasio-Cortezista on myös tullut lyhyessä ajassa vastapoolin eli republikaanien ja konservatiivisen median ykkösinhokki, asema, jonka hän jakaa puhemies Nancy Pelosin ja ex-presidenttiehdokas Hillary Clintonin kanssa.

Hän ajaa kaikkea sitä, mitä konservatiivit ovat perinteisesti vastustaneet: aselakiuudistusta, maksutonta yliopistoa ja julkista terveydenhuoltoa.

Lisäksi hän vaati viime vuoden vaalikampanjassaan, että tulli- ja siirtolaisuusvirasto ICE lakkautettaisiin. Tuolloin ICE oli jatkuvasti otsikoissa, kun siirtolaislapsia erotettiin vanhemmistaan Yhdysvaltain rajalla.

Ei terveysvakuutusta

Ocasio-Cortez on kotoisin New Yorkin työväenluokkaisesta Bronxista, jossa myös hänen isänsä syntyi. Hänen äitinsä tulee Puerto Ricosta.

Ocasio-Cortez aloitti poliittisen toiminnan yliopisto-opiskelijana, kun hän työskenteli senaattori Ted Kennedylle.

Sitten vuonna 2008 Yhdysvaltoihin iski lama, ja Ocasio-Cortezin isä kuoli sairastettuaan syöpää.

Ocasio-Cortez ryhtyi tekemään jopa 18-tuntisia päiviä tarjoilijana ja baarimestarina auttaakseen äitiään selviytymään asuntolainasta ja muista maksuista.

Hänen äitinsä työskenteli siivoojana ja koulubussin kuljettajana.

– Ymmärrän työväenluokkaisten amerikkalaisten tuskan, koska olen itse kokenut sen, Ocasio-Cortez sanoi MSNBC-kanavalla.

Vielä viime kesän esivaalien aikaan hänellä ei ollut terveysvakuutusta. Vaalivoiton jälkeen hän tuskaili muuttoa korkeiden asumiskustannusten Washington DC:hen, koska hänen säästönsä olivat huvenneet kampanjointiin.

Kunnianhimoinen ilmastoaloite

Alexandria Ocasio-Cortezin poliittisessa ajattelussa on samankaltaisuuksia demokraattien presidenttiehdokaskilpaan osallistuneen Bernie Sandersin kanssa. Hän toimikin vapaaehtoisena Sandersin kampanjassa vuonna 2016.

Yhdysvalloissa valmistaudutaan jo vuoden 2020 presidentinvaaleihin, vaikka edellisen vaalien jäljiltä tutkinta Venäjän sekaantumisesta on vielä kesken.

Ocasio-Cortez on alle 35-vuotiaana liian nuori asettumaan ehdokkaaksi, mutta hänellä on vaikutusvaltaa tässäkin: hänen siunauksensa arvioidaan antavan huikeasti nostetta demokraattien ehdokaskisassa.

Suurin osa kisaan ilmoittautuneista on ilmaissut tukensa Ocasio-Cortezin kunnianhimoiselle aloitteelle "Green New Deal".

Sen pääajatus on taistella ilmastonmuutosta vastaan päästöjä vähentämällä ja infrastruktuuria muokkaamalla, mutta samaan aikaan se myös turvaisi amerikkalaisille kunnolliset työpaikat, eläkkeet ja terveydenhuollon.

Demokraattipuolueen sisällä pohditaan, viekö uusi tähti koko puoluetta jo liikaa vasemmalle.

Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez syntyi New Yorkin Bronxissa vuonna 1989.

Hänen äitinsä on kotoisin Puerto Ricosta ja on työskennellyt muun muassa siivoojana ja koulubussin ajajana. Isä oli paljasjalkainen bronxilainen, jolla oli oma liike.

Opiskeli taloustiedettä ja kansainvälistä politiikkaa yliopistossa Bostonissa.

Työskenteli aiemmin Bernie Sandersin vaalikampanjassa ja senaattori Ted Kennedylle.

Äänestettiin 29-vuotiaana kongressiin kaikkien aikojen nuorimpana naisena. Aiempi ennätyksenhaltija oli republikaanien Elise Stefanik, joka pääsi kongressiin 30-vuotiaana vuonna 2014.

MAINOS

Kommentoi

Tarjoilija tai baarimikko mitä väliä sillä on. Nykyinen USA,n YK-lähettiläs Nikki Haley toimi ennen polittiikkaan tuloaan vohvelibaarin myyjänä. Älysi kuitenkin suorittaa yliopistotutkinnon ennen politiikkaan siirtymistä. Nykyään armoton Israelin suosija, ja Iranin ja Syyrian kova sotahaukka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pientä valoa USA:n mätään poliitikan käsityksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä neiti on niin tietämätön talousasioista ettei sitten mitään rajaa. Kannatus on laskenut suuresti jopa omalla alueellaan (NY) kun hänen ajamat asiat ovat täysin utopistisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
22
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
12
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
11
Pari kysymystä: Miksi Kiimingin ekopisteitä on lopetettu?
9
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
8
Nyky-Suomi on rumasti rempallaan Lukijalta
8
Yrittäjä myy "sotkun munkkeja", joita ei ole leivottu missään sotilaskodissa – Sotilaskotiyhdistys pitää toimintaa moraalittomana Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Pirkanmaan maakunnassa sekä Enontekiön kunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image