Ulkomaat

Analyysi: Viron si­sä­mi­nis­te­rin Nato-lausunto sytytti sanasodan – Mart Helme peruu sanomisiaan

Ulkomaat 20.11.2019 13:43
Anita Simola

Viron sisäministerin Nato-lausunnot aiheuttivat kohun. Sisäministeri sanoo nyt, että hänet ymmärrettiin väärin.

Nato ja siitä puhuminen tuntuu olevan tänä päivänä herkkä asia, ainakin jos ollaan Virossa.

Suomalaiset politiikan toimittajat tapasivat tiistaina maan konservatiivisen kansanpuolue Ekren puheenjohtajan ja nykyhallituksen sisäministeri Mart Helmen. Hän kertoi toimittajajoukolle varsin auliisti näkemyksiin tämän päivän Natosta.

Kynät alkoivat sauhua ja nauhurit äänittää, kun hän kertoi, että Viron hallitus valmistelee turvallisuuspoliittista varasuunnitelmaa, eli suunnitelma B:tä.

Sitä tarvitaan, koska Viro ei Helmen mielestä voi enää luottaa täysin siihen, että sotilasliitto takaisin kaikissa olosuhteissa Viron alueellisen koskemattomuuden ja itsenäisyyden.

Taustalla muhii Ranskan presidentti Emmanuel Macronin pari viikkoa sitten antama haastattelu, jossa hän kuvaili Natoa aivokuolleeksi.

– En sano, että Macron puhuisi sataprosenttisesti totta, kun hän puhuu aivokuolleesta Natosta. Mutta on selvää, että sotilasliitossa on ongelmia.

Helme jatkoi, että Viro katsoo nyt erityisen tarkasti, mitä Natossa tapahtuu. Tuleva huippukokous Lontoossa on tärkeä etappi.

Puheenjohtaja teki selväksi 17 politiikan toimittajalle, että hänen siteerauksiaan saa käyttää vapaasti. Ei aikaakaan, kun kommentit levisivät Suomen mediaan ja sitä kautta virolaiseen mediaan. Siitä lähti liikkeelle varsinainen Nato-rumba.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid oli tiistaina Brysselissä, josta hän reagoi sisäministerin kommenteihin nopeasti. Hänen sanomansa oli, että Virolla on sataprosenttinen tuki Natolle.

Presidentin jälkeen kommentteja alkoi sataa muiltakin politiikoilta, muun muassa puolustusministeri Juri Luikilta, joka osallistui samanaikaisesti puolustusministerikokoukseen Tukholmassa.

Paikallisen median pääkirjoitukset käsittelivät asiaa.

Nyt jupakassa on jälleen uusi käänne. Helme on viestittänyt virolaismedialle, että suomalaiset toimittajat käsittivät hänen lausumansa väärin.

Puheet on tallennettu monelle nauhurille, joten todistusaiheistoa löytyy. Eri asia sitten on, mitä lausetta painotetaan, ja mitä ei.

Helmen kommentit ovat "kovaa tavaraa" siinä mielessä, että Viron hallitus on jälleen kerran kriisissä. Taustalla on muun muassa korruptioepäilyjä, jotka kohdistuvat Ekre-puolueen maatalousministeriin.

Hallituksessa on keskustapuolueen lisäksi Ekre sekä konservatiivinen Isänmaan puolue.

Ekrestä on jo kaksi ministeriä joutunut eroamaan aiemmin. Ovatko puheenjohtajan railakkaat Nato-kommentit viimeinen isku? Se nähdään piakkoin.

Toisaalta virolaiset ovat pattitilanteessa, sillä jos nykyhallitus kaatuu, niin mitä tilalle? Monet sanovat, ettei sellaista vaihtoehtoa ole.

Ekren puolueen puheenjohtaja, sisäministeri Mart Helme antoi vauhdikkaat Nato-lausunnot. Onko maan hallituksella suunnitelma B vai eikö ole? Siihen ei vielä puoleen päivään mennessä saatu vedenpitävää vastausta.

MAINOS

Kommentoi

Noinhan se menee nykyaikana, ei saa sanoa totuutta, ei amerikasta ei natosta ei korruptiosta, mutta saa haukkua itänaapurin hallitsijaa, ja mitä rakkikoiramaisemmin sen tekee, sen paremmmin saa sanansa julki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinia ei saa haukkua!

Näin on ainakin mikäli uskomme kansallismielisiä perussuomalaisia, ja miksi uskoisimmekaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Plan B paras vaihtoehto on Nato pelkästään eurooppalaisilla jäsenillä.
Siinä tulisi samalla unionin armeija samassa kaupassa ja epävarmuus merentakaisista hölmölöisistä loppuisi kuin seinään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä Putin-setä sanoo? Macron on Napoleonin sijaan lähinnä kaikkia hännystelevä Laval.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Vuosia sitten Haukiputaalla ihmeteltiin puhki kuluvia veneenpohjia – nyt tutkitaan, onko maaperästä löytyvällä mustaliuskeella yhteyttä jakohihnaongelmiin Tilaajille
18:39
Suomalaisoperaattorit luottavat Huawein laitteisiin – Pohjois-Suomessa Huaweille ulkoistettu verkon operointia
18:05
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
18:00
Analyysi: Mitä Isis-lapsille pitäisi tehdä? Tämän takia poliittista päätöstä pantataan
18:00
"Pahimmillaan en pystynyt lähtemään kämpiltä mihinkään" – opinnot useasti kesken jättänyt oululainen Jere Karppinen palasi koulun penkille työpajan ja yksilöllisen ohjauksen kautta Tilaajille
17:19
Kaikki Rinteen kaatuneen hallituksen puolueet valmiita jatkamaan vanhan hallitusohjelman pohjalta –  "Kynnyskysymyksemme on, että kaikesta Rinteen hallituksessa sovitusta pidetään kiinni"
17:05
Kärpät-HIFK 3.erä: Yleisö vihelsi ja lauloi pilkkalaulua ex-kärppä Ville Leskiselle - Kärpillä kymmenen minuuttia aikaa tasoittaa
83
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
50
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
41
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
33
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
25
Kärpät-HIFK 2.erä: Yleisö vihelsi ja lauloi pilkkalaulua ex-kärppä Ville Leskiselle - Kärpille kavennus pitkän videotarkistuksen jälkeen
19
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
16
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

245 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image