Ulkomaat

Analyysi: Venäläiset luulivat, että aids on lyöty – suosittu tubettaja kuitenkin paljasti karun tilanteen

Aids-ongelmasta on vaiettu Venäjällä vuosia. Tauti on noussut nyt esiin suositun vloggaajan paljastettua ongelman laajuuden.
Ulkomaat 25.2.2020 10:36
Markku Saksa
Markku Saksa

Virallinen Venäjän johto on vuosien ajan vaiennut hiv- ja aids-ongelmasta niin, että tietämättömät ihmiset luulivat ongelman tulleen jo voitetuksi uusien lääkkeiden ansiosta.

Huippusuosittu venäläinen Youtube-vloggaaja Juri Dud paljasti kahden tunnin hiv ja aids -aiheisessa ohjelmassaan 11. helmikuuta, että venäläiset ovat olleet autuaan tietämättömiä maassa riehuvasta pahasta hiv-tartuntaepidemiasta.

Hiv (human immunodeficiency virus) on viruksen aiheuttama krooninen sairaus, johon on kehitetty tehokas lääkehoito. Aids (acquired immunodeficiency syndrome) on hoitamattoman hiv-infektioiden vaihe, jossa ihmisen puolustusjärjestelmä on heikentynyt selvästi.

Yhdessä viikossa videon näki 13 miljoonaa venäläistä. Katsojien määrä kertoo, kuinka suuri yllätys hivin kantajien ja aidsiin sairastuneiden määrä oli venäläisille. Aids-testeihin ryntäsi moninkertainen määrä väkeä. Netissä aidsista kysyttiin monta kertaa enemmän kuin aikaisemmin.

Dudin ohjelman nimi kertoo mistä on kysymys: Hiv – epidemia, josta ei puhuta.

Päävaikenija on ollut presidentti Vladimir Putin. Hän ei ole sanonut sanaakaan ongelmasta kahdeksaan vuoteen. Putin puhui ensimmäisellä ja toisella kaudellaan vuosina 2000–2008 usein aidsista ja korosti ongelman tärkeyttä, mutta siitä lähtien hän on vaiennut.

Virallinen uutisointi noudattelee pitkälti Putinin puheenaiheita. Ei siis ihme, että ihmiset ajattelivat ongelman ratkenneen, kun samaan aikaan kerrottiin uusista ihmelääkkeistä.

Hiv ja aids eivät kuitenkaan hävinneet minnekään. Niihin kuolee noin sata ihmistä joka päivä. Venäjällä virallisesti 1,1 miljoonalla ihmisellä on virus tai tauti, ja he levittävät sitä eteenpäin. Lähes puolet Euroopan hiv-tartunnoista on Venäjällä.

Venäjällä sai viime vuonna uuden infektion 103 000 henkilöä, kun Saksassa luku oli 2 600, Ranskassa 6 000 ja Suomessa, jossa aidsiin tartuttiin tehokkaasti, uusia sairastumisia oli 158.

Luvut kertovat, mikä on valistuksen ja vaikenemisen ero. Nyt kun Venäjä helpottaa viisumien saantia, matkailijoiden on hyvä muistaa, että Pietarissa melkein jokaisella ilotytöllä on hiv tai aids.

Suuren venäläisen kansan tietomäärä hivistä ja aidsista on rajallinen eivätkä lääkäritkään ole siitä aina selvillä. Dud joutui valistamaan ohjelmassaan, että hiv ei leviä hyönteisten välityksellä eikä suutelemalla. Dud joutui ohjelmassaan tekemään työtä, jota valtion ja median olisi pitänyt tehdä jo vuosia.

Päätöksiä haittaa Venäjällä usein hitaus, koska päättäjät eivät uskalla toimia omin päin vaan aina on kysyttävä ylempää ja ylemmän on kysyttävä omalta ylemmältään. Näin päätökset hidastuvat ja ketju pitenee, kunnes lopulta iso johtaja ei ehkä enää tunne koko asiaa.

Dudin videon voima oli se, että siinä puhuttiin tavallisten ihmisten kanssa, jotka eivät olleet koskaan ajatelleet, että heillä olisi hiv. Dud haastatteli ihmisiä, jotka olivat normaalissa parisuhteessa, mutta silti heillä oli hiv tai aids.

Suuri osa venäläisistä on luullut, että hivistä ja aidsista kärsivät vain homoseksuaalit tai huumeidenkäyttäjät. Dud teki sen, mitä Venäjän hallituksen olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten.

MAINOS

Kommentoi

Onneksi tässä artikkelissa käytettiin nimeä HIV tuosta kyseisestä retroviruksesta. Jostain syystä nykyuutisoinnissa kaikki tieto ja tarkkuus on heitetty yksinkertaisen somekansan edessä romukoppaan ja siksi Covid-19:sta käytetään harhaanjohtavaa nimitystä "koronavirus", ikäänkuin se olisi ainoa sellainen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Covid-19 on koronaviruksen aiheuttaman taudin nimi, ei sen viruksen nimi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvä artikkeli. Osoittaa jälleen kerran, mikä on ero avoimien ja suljettujen yhteiskuntien välillä. Suljettu yhteiskunta ei siis aina suojelekaan kansalaisiaan, päin vastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
103
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
51
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
42
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
26
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
22
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image