Ulkomaat

Analyysi: Venäjä voi onnistua hajottamaan vapaan internetin ronkkimalla sitä – tekoäly laittaa ne­tin­käyt­tä­jät lujille

Presidentti Vladimir Putinin johtama venäjä pyrkii rajoittamaan vapaata internetiä. Tekoälystä on tässä merkittävää apua. KUVA: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM
Ulkomaat 8.2.2020 21:01
Markku Saksa

Painostuskeinoina ovat käytössä rajoitukset, rangaistukset ja raha. Kyberturvallisuus on maan johdon näkökulmasta osa yleistä informaation hallintaa.

Vapaa internet on suurin uhka Vladimir Putinin vallassa pysymiselle, joten Venäjä yrittää rimpuilla siitä irti. Samaa tekevät muutkin epädemokratian aallon päällä ratsastavat maat.

Kiina ei päästänyt kansainvälistä nettiä ollenkaan maahan päinvastoin kuin Venäjä, jossa oli netin tuloaikana meneillään 1990-luvun demokratiakokeilu.

Kiina loi ympärilleen väkivahvan palomuurin, mutta nyt myöhemmin Venäjällä ei ole enää toivoakaan tehdä samaa. Lampun henkeä ei saada takaisin pulloon.

Ennen kaikki katsoivat valtion television uutisia, mutta nyt venäläiset ovat siirtyneet hankkimaan tietojaan yhä enemmän internetistä. Karkeasti jako on se, että nuoret seuraavat internetiä, vanhat katsovat edelleen televisiota, jonka uutisia valtio kontrolloi.

Putin ei ole jäänyt toimettomaksi, vaan taistelee netin vapautta vastaan monella rintamalla. Hän saattaa hyvinkin onnistua netin nujertamisessa, mutta se ei tapahdu napista painamalla.

Venäjä testasi netistä irrottautumista

Tekoäly muuttaa kaiken, koska sen avulla voidaan analysoida sekunneissa kymmeniä miljoonia viestejä ja poimia niistä hallituksen vastaiset. Silloin Venäjän nettikäyttäjät joutuvat lujille.

Putin ei voi lopettaa nettiä kokonaan, koska se on elinehto esimerkiksi liike-elämälle, mutta hän ei halua nettin kriittisiä kirjoituksia politiikoista, ihmisarvosta eikä keskustelua politiikan ja yhteiskunnan tilasta. Korruptio, ihmisoikeusloukkaukset ja valtion varojen varastaminen ovat myös kiellettyjä aiheita, jos ne liitetään valtaeliittiin.

Venäjän tiedotusministeriö kertoi joulun tienoilla, että maa harjoitteli netistä irrottautumista. Netti toimi kokeen aikana vain Venäjän sisällä ja yhteydet ulos olivat poikki. Syyksi ilmoitettiin kyberhyökkäyksiin varautuminen. Harjoitus onnistui ministeriön mukaan niin hyvin, että tavalliset netin käyttäjät eivät huomanneet kansainvälisten yhteyksien puuttumista.

Kansainvälisissä piireissä Venäjän koetta seurattiin tarkasti, koska se toimi esimerkkinä muille autoritäärisille valtioille siitä, miten internetiä voidaan hallita yhä voimallisemmin valtionjohdon intressien mukaisesti.

Valtio ostanut suuria nettitoimijoita

Valtionjohto yrittää tukahduttaa kriittisen netin kolmella keinolla. Ne ovat raha, rangaistukset ja rajoitukset. Pehmein ja salakavalin keino on raha. Venäjän valtio on esimerkiksi ostanut suuria nettitoimijoita.

Toisekseen valtiojohto säätää sellaisia lakeja, joiden perusteella ihmisiä voidaan vangita. He esimerkiksi tukevat terrorismia, jos he tiedottavat tulevista mielenosoituksista.

Kolmas keino on yhteyksien katkaiseminen, mikä aiheuttaa suuria haittoja ulkopuolisille. Paras esimerkki on pikaviestisovellus Telegramin nujertamisyritys, joka aiheutti sen, että museot joutuivat keskeyttämään lipunmyyntinsä, Volvolta katkesivat yhteydet huoltotietoihin ja monet pienet yritykset joutuivat eristyksiin. Silloin kun tekoäly tulee, on oopperan lihavan naisen vuoro laulaa hautajaislaulu vapaalle netille.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Olisi hyvä välillä käydä Venäjällä ja huomata kuinka hyvin siellä asiat on.
Vaalimaalta tie loistavassa kunnossa Viipuriin .
Alta tunnin ajoaika. Viipurissa on remontoitu nätisti rakennuksia ja kivoja ruoka paikkoja riittää.
Erikoisliikkeitä on paljon ja Suomalaiset hakevat remontteihin sieltä tavaraa.
Kauneudenhoito ,hiusten leikkaus, värjäys ,permanentit ovat edullisia.
Monet tilaavat etukäteen ajat kun menevät Viipuriin.
Venäjällä on paljon hyvää ja fiksut ihmiset ovat huomanneet sen.
Kesällä käy paljon matkailijoita muista maista ,tunnelma kansainvälinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvänen aika- milloin Venäjän tavallinen kansa saisi, vapauden ? Ei sitä antanu keisari, ei
Stalin eiivätkä hänen seuraajansa? Kansan varat kyllä kelpaa, toki sama ilmiö lännestäkin, ikävä kyllä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että oikein "vapaa internet". Sallikaa nauraa! Viimeistään Edward Snowden kertoi millainen USAn vakoiluväline on kyseessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sallimme sinulle nauramisen. Älä kuitenkaan naura liikaa, sillä vatsa voi siitä kipeytyä.

Vapaassa Internetissä kaikki voivat vapaasti toimia, vakoilijatkin. Muutenhan Internet ei olisi vapaa. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaan uutisoinnin pelkääminen on Putinin päällimmäinen huoli siksi, ettei hänen Venäjän kansalta anastamiensa miljadien perään kyseltäisi. Tulee muistaa, että kriitikoiden vaientaminen murhaamalla on Putinin hallinnon aktiivisesti käyttämä toimintatapa. Toimittajia ja kriitikoita yksinkertaisesti tapetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsimaat ovat Suomi mukaan lukien ja onnistunut netin kuristamisessa. Vihapuhelainsäädäntö eri muodoissaan on jo sulkenut YOUTUBE,n Twitterin ja monen muun palveluntarjoajan tilejä, siis BANNANNUT, blokannut ulos, häätänyt tuhansia käyttäjätilejä viime kuukausien aikana. Serverien sulkeminen ei ole kovin kummoinen toimenpide. Kiitos terrorismin vastaisen sodankäynnin, vapaa internetti on vakavassa vaarassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso osa suomalaisista ei tästä tiedä, kun kiltisti ovat karsinassa, että ei vain joku loukkaannu. Se vain, että karsina pienenee hitaasti mutta varmasti, kun pieni vähemmistö näin määrää. Jotkut jopa luulevat tätä kehitykseksi, mutta asia on päin vastoin.
Se on siten turha tosiaan pelotella Venäjällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauskinta Venäjän poliittisen eliitin ja oligarkian touhuissa on se, että 90 prosenttia heidän varastamistaan "yhteisistä tuloista" on sijoitettu, oikeastaan piilotettu, Venäjän ulkopuolelle. Kertoo totuuden varkaitten paratiisin uskosta omiin touhuihin. Kiitos Kalevalle tästä analyysistä. Kolahti ja lujaa, päätellen tehtaan kommenteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauskaa myös. Saadakseen netin avulla jemmatun varastetun takaisin, onnistuu vain Venäjän ulkopuolisen, toimivan netin avulla. Hauskaa sekin että varastaminen itsessään ei vaadi isompia järjen lahjoja eikä nettitaitoja, mutta saaliin jemmaaminen sitäkin enemmän. Tarvitaan osaavia "luottomiehiä". Mitä useampi tekijä kokoaa "salasanahimmeleitä" yms. tarvittavaa, sitä skitsommiksi osallistujat tulevat suhteessa toisiinsa. Ja mikä kaikkein hauskinta, yhdenkin osallistujan "yllättävän", aikaisen poismenon vuoksi saalis saattaakin jäädä netin kätköihin, aarteeksi jonkun hoksaajan löydettäväksi. Myöskin. Kun rahat on vohkittu pelkkinä numeroina, eikä seteleinä jemmattuna kukkamaahan karikkeet peittonaan, on hyvinkin mahdollista numeroina olevan rahan jäävänkin "kiirastuleen", joutuen odottamaan kadotustilassa ikiajaksi pääsemistä nauttimaan nettitaivaan ihanuuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin tekee mitä lupaa.
Meillä luvataan nopeita tietoliikenne yhteyksiä niillä rahastetaan mutta lupaukset on lupauksia.

Esimerkkeinä kohahduksen
saanut puhelinmyynti tapaus ja
selvitys jossa on sopimuksen vastaista toimintaa kuluttajia johdetaan tietoisesti harhaan.

Kuluttajan oikeudet saada sitä mitä luvataan on olemattomat.

Analyysi on oikea se koskee koko maailmaa myös suomalaisia jokainen vallassa oleva pelkää
vapaata tiedonvälitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putin on luvannut venäläisten elintason nousevan jokaisessa vuotuisessa puheessaan venäläisille.

Elintaso Venäjällä on jatkanut laskuaan viimeiset 6 vuotta. Mitään nousua elintasoon ei ole näköpiirissä.

Putin on Venäjän kansan mielestä valehteleva varas. Parempaa vaihtoehtoa ei ole edes tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää miten suomi ei ole lähtenyt suljettuun internettiin suomessa. Näin estettäisiin kyberuhat eikä tarvittaisi mitään järjestöjä rakentaa sitä vastaan jos suomessa internet olisi suljettu. Idässä maat ovat olleet viisaita ja ovat panostaneet tähän ja näin internetin erinlaiset uhat saadaan kitkettyä. Pahin median, talouden ja vääräntiedon lävittäjä USA saataisiin näin kitkettyä pois suomen internetistä. Nyt ei voida tietää yhtään kuinka USA vaikuttaa internetissä suomen toimintaan. USA tällä hetkellä tekee pakotteita kaikkiin maihin joihin se, ei pääse internetin kautta vaikuttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin nimittäin Suomessakin pitää lopettaa NATO-INTOILIJOIDEN valeuutiset netistä ja rajat kiinni. Ketä ei kotimaiset urheilut ja musiikki riitä niin käyköön kirjastossa niin käytiin ennenkin biitledit ja Hurriganesit kuulokkeilla kuuntelemassa jos oli varannut ajan niin sai yhden puolen levystä kuunnella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siellä Putinilla hirveä hätä pitää vallastaan kiinni, siellä ei silloin rahaa eikä ihmishenkiä säästellä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätön uutinen. Putinhan on tuonut jo siirtymisestään. Putin vain turvaa sen, että muut maat eivät hyvää työtä saa vedettyä alas. Putin on kovan työn tehnyt ja nostanut maan talouden ylös. Siitä hänen arvostus maassaan johtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolme vuosikymmentä sitten kaikki oli yhteistä nyt venäjän omistaa pieni klikki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieni klikki omistaa kaiken, Venäjällä,Suomessa,Yhdysvalloissa ym. kaikkialla maailmassa missä kapitalismi rehottaa vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"epädemokratian aallon päällä ratsastavat maat" kuten Suomi joka harrastaa mm. ennakkosensuuria ja estettyjen sivustojen lista on pitkä eikä kukaan tiedä mitä on estetty ja miksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lex Nokia oli hyvä esimerkki, eikä niitä kauempaa ole syytä hakea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image