Ulkomaat

Analyysi: Unkarin tiellä – Puolan demokratia heikkenee, mutta valtaa pitävä puolue näyttää silti kulkevan kohti vaalivoittoa

Puolan Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja Jaroslav Kaczynski (kesk.) on kertonut ottavansa mallia Viktor Orbánin Unkarista. Orbán on Unkarin pääministeri, joka on Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana kritisoinut Suomea moneen otteeseen kovin sanoin. KUVA: Wojtek Jargilo
Ulkomaat 12.10.2019 7:00
Erkki Mervaala

Oikeusvaltion tila on heikentynyt Puolassa vaalikauden aikana. Ennakkosuosikkina pidetyn puolueen puheenjohtaja on sanonut ottavansa mallia Viktor Orbánin Unkarista.

Demokratian tilasta Puolassa on syytä olla huolissaan.

Viimeisten neljän vuoden ajan valtaa pitänyt oikeistokonservatiivinen puolue Laki ja oikeus (PiS) on ruokkinut maan polarisoitumista, murentanut oikeuslaitosta vaihdattamalla ja vainoamalla tuomareita, muovannut valtakunnan mediasta oman äänitorvensa ja etäännyttänyt maata EU:n liberaaleista, demokraattisista arvoista.

Sunnuntaina Puolan parlamenttivaaleissa valitaan 480 alahuoneen edustajaa ja 100 senaattoria. Mielipidemittausten mukaan PiS olisi saamassa entistä suuremman enemmistön, sillä hallituksen kahden apupuolueen kanssa muodostetun oikeistokoalition kannatus on jo reilusti yli 40 prosenttia.

PiS sai jo EU-vaaleissa lievän voiton, ja voittokulku voi jatkua vielä ensi vuoden presidentinvaaleihin.

Hyökkäys seksuaalivähemmistöjä vastaan

Jatkokausi presidentti Andrzej Dudalle takaisi vallan keskittymisen PiS:n hallinnolle.

Puolueen puheenjohtaja Jaroslav Kaczynski on kertonut ottavansa mallia Viktor Orbánin Unkarista, jossa niin ikään oikeistokonservatiivinen Fidesz-puolue on pitänyt valtaa koko vuosikymmenen. Samalla se on kuristanut muiden puolueiden mahdollisuuksia nousta haastajiksi.

Kun PiS voitti vuoden 2015 parlamenttivaalit, Kaczynski julisti aikeensa toteuttaa maassa kristillisiin periaatteisiin perustuva ”moraalin vallankumous”.

Puolan vaikutusvaltaisin poliitikko Kaczynski on 70-vuotias entinen pääministeri, mutta tätä nykyä hän ohjailee puolueen ja maan politiikkaa rivikansanedustajana.

Vuoden 2019 vaaleissa maahanmuuttovastaisuus on vaihtunut raivokkaaseen hyökkäykseen seksuaalivähemmistöjä vastaan.

Kaczynski pitää seksuaalivähemmistöjä tukevia liikkeitä hyökkäyksenä Puolan perinteisiä perhearvoja ja lapsia kohtaan, ja maassa hyvin vaikutusvaltainen katolinen kirkko tukee äänekkäästi LGBTQ-vastaista kampanjaa.

Vastalause vasemmalta

Vastalause seksuaalivähemmistöjä sortavalle kampanjalle tulee vasemmalta.

Vasemmiston uuden tähden, Sluspkin kaupungin entisen pormestarin ja avoimesti homoseksuaalin Robert Biedronin ympärille rakentunut Kevät-puolue on erityisesti nuorten ja vähemmistöjen suosiossa. Suurten kaupunkien ulkopuolella sen suosio on jäänyt vähäiseksi.

Kevät-puolueen kärkiteemoihin kuuluvat myös taloudellisen tasa-arvon edistäminen, oikeusvaltion periaatteiden elvyttäminen ja kunnianhimoisempi ilmastopolitiikka. Robert Biedron on myös näkyvästi EU-myönteinen.

Kahden muun vasemmistopuolueen kanssa muodostetun koalition 14 prosentin kannatus lupaa paluuta parlamenttiin – viimeisten neljän vuoden aikana Puolan parlamentissa ei ole ollut yhtäkään vasemmistoedustajaa.

Puolueen ainoa varteenotettava vastustaja on liberaalin keskustan yhdistävä, Kansalaisfoorumin johtama Kansalaiskoalitio. Näillä näkymin sekin jäänee ainakin kymmenen prosenttiyksikön päähän ennakkosuosikista. Koalition arvomaailma on selvästi lähempänä keskivertopuolalaista kuin äänekkäämmän oikeiston, mutta paluu vanhaan ei nousukaudella houkuttele.

Puolalaiset ovat tyytyväisiä

Valtaosa 38 miljoonasta puolalaisesta on kuluneen vaalikauden ajan pidetty tyytyväisinä.

Vaikka PiS on kokenut vaalikauden aikana lukuisia skandaaleja, ja niin demokratian, oikeusvaltion kuin lehdistönvapauden tila on heikentynyt, maa on saanut nauttia vahvasta talouskasvusta koko vaalikauden.

Työttömyys on alhainen, veroja on laskettu ja sosiaalietuuksia lisätty niin nuorille, lapsiperheille kuin eläkeläisille. Kaikkea tätä PiS on tosin rahoittanut julkisten palvelujen kustannuksella ja valtion omaisuutta myymällä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Puola ja Unkari saavat tehdä mitä haluavat, mutta on väärin, että he ovat EU:ssa ja muiden maiden veronmaksajat joutuvat kustantamaan heidän elämistään samalla kun he ilkkuvat ylimielisesti maksajille. Olisi vain oikein, että heidät pistettäisiin lätkimään EU:sta.

Jos koira puree ruokkivaa kättä, niin silloin tiedetään mitä sille pitää tehdä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri kun Puola pääsi irti Neuvostoliiton totalitarismista niin nyt ne tekevät oman totalitarisminsa.
Tätä se on kun ei ymmärretä mitä todellinen demokratia on ja miten se toimii kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten demokratia heikkenee ,kun kansa äänestää.Onko demokratiaa diktatuuri jossa kansa ei valitse päättäjiä,vai onko demokratiaa pienen piirin arvot jota enemistö ei tunnusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö ymmärrä, että Puolassa vaalijärjestelmää on muutettu niin, että eniten ääniä saanut puolue saa parlamenttiin enemmistön. Suomeen sovellettuna se olisi viime vaaleissa tarkoittanut sitä, että SDP olisi saanut yli 100 kansanedustajaa ja voinut yksin muodostaa hallituksen.

Tätäkö populistien mielestä on demokratia: Pienen piirin arvot, jota enemmistö ei tunnusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaatko myös sanoa, miten Puolan vaalijärjestelmää on muutettu. Sama d'Hondtin menetelmä siellä on käytössä kuin täällä Suomessakin. Ja samalla äänimäärällä olisi Suomessa tullut tasan sama edustus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu:sta yritetään tehdä liittovaltiota, jossa eriarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta ei arvosteta. Yhteen ja samaan maaliin pelaamista vaikka kansa on hyvinkin eri mieltä mihin suuntaa pitäisi pelata. Ja jos ei ole samaa mieltä niin painostetaan muuttamaan mielipiteitä rahan kiristyksen uhalla.

EU:sta pitää tehdä vain vapaakauppa-alue ja lopettaa politikointi kun se ei tuo mitään muuta kuin ongelmia ja epävakautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi EU katsoo läpi sormien Unkarin ja Puolan kehitystä? EU avokätisesti lappaa meidän veronmaksajien rahaa nopeasti kehittyviin diktatuureihin.

Miksi rahahanoja ei laiteta kiinni ja Unkari sekä Puola ulos EU:sta ennen kuin on liian myöhäistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä yrität sanoa? Eikö unkarilaiset saa itse valita vapaissa vaaleissa maalle johtajia? Brysselinkö se pitäisi päättää? Öö, mitä se demokratia taas tarkoittikaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:ssa on pelisäännöt ja periaatteet - jos niitä ei noudateta, miksi ihmeessä sinun ja minun pitäisi maksaa siitä sääntöjä rikkoville maille miljardeja euroja vuosittain EU:n kassasta? Ne rahat pitäisi kohdistaa sääntöjä noudattaville maille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä yksittäistä ja yhdessä sovittua EU "sääntöä" Puola on rikkonut? Vastaukseksi ei kelpaa ympäripyöreä 'oikeusvaltioperiaate'.
EU maat ovat itsenäisiä valtioita, joissa kaikissa on suuri määrä hyvinkin erilaisia paikallisia lakeja, sääntöjä, käytäntöjä ja toimintatapoja. Mikä on sallittua yhdessä EU-maassa, on kiellettyä toisessa. Niin kauan kun maat ovat itsenäisiä parlamentteineen, presidentteineen ja kuninkaallisineen, ei EU voi mikromanageerata niitä vaikka kunka haluaisi. Ei ole olemassa EU lakeja, on vain direktiivejä ja suosituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Unkarissa Fidez käyttää härskisti hyväkseen valta-asemaansa ja suoraan estää vapaata mediaa ja oppositiota toimimasta. Kansan ei siis anneta tehdä valintaansa faktoihin perustuen joten on ihan turha puhua oikeasta tai väärästä äänestyksestä. Molemmissa maissa myös hallitus käyttää EU-tukia kansansuosion ostamiseen sen minkä korruptioltaan ehtii joten mistään kestävästä talouspolitiikastakaan ei voida puhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niinhän Suomessakin tehdään
Yle on viherpunan hallinnassa, emteevet jne kokkarien ja paikallislehdistö kepumedian.
Miten tämä poikkeaa Unkarista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttäisi menevän hyvin kun vasemmistofanaatikot pidetään kurissa. Otetaan mallia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siltä se vähän kuulostaa. Puolaa kritisoivat huutavat silti kurkku suorassa demokratian perään. Niin kauan kun demokratiaa halutaan, on hyväksyttävä vapaiden vaalien tulos. Jos EU alkaa määrätä jokaiselle jäsenmaalle presidentin ja parlamentin, nin sehän on hmmm... diktatuuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Valtaosa puolalaisista ovat tyytyväisiä."

Eikö se ole tärkeintä, että oman maan kansalaiset ovat tyytyväisiä? Äänestävätkö puolalaiset väärin? Puolalaiset valitsevat omat edustajansa vaaleissaan ja suomalaiset omat edustajansa vaaleissaan. Kunnioitetaan puolalaisten valintaa ja puolalaiset kunniottavat meidän valintaa. Jotkut toimittajat ylentävät itsensä ja luulevat tietävänsä, mikä on Puolalle parasta. Annetaan puolalaisten itse päättää omista asioistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolassa todellakin "äänestetään väärin".

Vaalilaki Puolassa on sellainen, että parlamentin kokoonpano ei vastaa äänestäjien tahtoa. Laki ja oikeus puolue hallitsee maata yksinvaltaisesti 35%:n kannatuksella. Hallitsevalle puolueelle tähän riittää vain se, että se on suurin puolue.

Sama ongelma on Unkarissa. Vaalijärjestelmä syöksee nämä maat kohti autoritaarista yhden puolueen hallintoa.

Kannattaako Suomessa kehua Puolan ja Unkarin "demokratiaa"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

19:51
Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi
19:13
Toni Piispanen taipui MM-hopealle – tuttu kilpakumppani vei voiton
19:05
IL: "Husu" Hussein on tuomittu kolmesta petosrikoksesta – erehdytti Kelaa ja sosiaalitoimea
18:43
Julkiset kuulemiset ovat käynnissä Washingtonissa – "Trump välitti enemmän Biden-tutkinnasta kuin Ukrainasta"
18:42
Ruotsalaisseurasta lähtenyt Ville Leskinen helpottui sopimuksensa purkamisesta – paluu Kärppiin ei ole viime kauden tehomiehen mukaan poissuljettu vaihtoehto
18:28
Asuntovarkaat iskivät joulun aikaan: Oululaiskodeista varastettiin kymmenien tuhansien eurojen edestä aseita, muumimukeja ja muuta omaisuutta
18:00
Kommentti: Eikö Linnanmaan kampuksen etu ollut, että kaikki löytyvät saman katon alta? Mahtaa olla kyseessä suuren luokan sumutus
206
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
69
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
48
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
41
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
34
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
25
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
25
Junayhteyden nopeutuvat hieman Oulun ja Helsingin välillä joulukuun alussa, myös junavuoroja tulee lisää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

261 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image