Ulkomaat

Analyysi: Ukrainan upea ja vaarallinen valinta – hullaantunut äänestäjä vaatii pre­si­den­tin­vaa­lien yllättäjältä elintason parantamista, vaikka sota idässä jatkuu

Volodymyr Zelenskyi on ukrainalaisten äänestäjien uusi sankari. Politiikan tulokas juhli sunnuntai-iltana ylivoimaista voittoaan presidentinvaalien toisella kierroksella. KUVA: TATYANA ZENKOVICH
Ulkomaat 22.4.2019 10:48 | Päivitetty 22.4.2019 10:50
Matti Posio

Volodymyr Zelenskyi saa niskaansa suuret toiveet kansalta, joka on viime vuosikymmeninä liian monta kertaa riehaantunut toivosta ja pettynyt sankareihinsa, kirjoittaa Ukrainaa pitkään seurannut Lännen Median päätoimittaja Matti Posio.

Ukrainan presidentinvaalien ylivoimaiseksi voittajaksi on maanantaiaamuna julistettu politiikassa täysin kokematon näyttelijä Volodymyr Zelenskyi. Hän lupaa monia hyviä asioita kertomatta tarkemmin konsteistaan niiden saavuttamiseksi.

Kun toinen vaalikierros päättyi Zelenskyin hyväksi selvin prosenttiluvuin 73–25 ja istuva presidentti Petro Poroshenko on tunnustanut tappionsa korostetun nöyrästi, on syytä kerrata hiukan Neuvostoliitosta vapautuneiden ukrainalaisten kokemusta yhteisten asioiden hoidosta 2000-luvulla.

Ukrainalainen demokratia muistuttaa värikästä tv-sarjaa, jonka aiemmissa osissa on tapahtunut uskomattomia. Ei siis ole ihme, että ylivertaisen kannatuksen johtajaksi saa televisiodraamassa Kansan palvelija korruptionvastaista presidenttiä esittävä 41-vuotias Zelenskyi.

Zelenskyi vaikuttaa rennossa pikkutakissaan ihan fiksulta ja kaikin puolin normaalilta nuorehkolta mieheltä. Mitä pahaa sellainen voisi saada aikaan politiikassa?

Edessä on isoja riskejä

Ukrainan politiikka kuitenkin kuhisee upporikkaita oligarkkeja, Kremlin agentteja, gangstereita ja huijareita, intohimoisia isänmaan ystäviä ja heidän täydellisiä vastakohtiaan, kyynisiä vehkeilijöitä. Tuskin mikään Euroopan maa on kokenut samanlaisia vaiheita kuin Ukraina 1990-luvun hiljaiselonsa jälkeen matkalla eroon Moskovasta.

Ukraina on edelleen sodassa Venäjää tai tarkemmin sanottuna sen tukemia ja aseistamia sissijoukkoja vastaan osassa maan itäisiä alueita. Zelenskyi on luvannut neuvotella Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa – kertomatta miten – ja vapauttaa panttivangit väkivaltaisista oloista.

Ukrainalle kuuluva Krimin niemimaa on vallattu ja liitetty Venäjään, joka on rakentanut sinne jättimäisen sillan, vaikka laitonta kaappausta vastustavat lähes kaikki valtiot ja olennaiset kansainväliset järjestöt.

Korruption kitkeminen ja yhteiskunnan vakauttaminen etenee tuskaisen hitaasti ilman Venäjän häirintäoperaatiotakin. Zelenskyi lupaa ulkopuolisena myllätä Kiovan eliittejä ja parantaa kansan elintasoa kitkemällä korruptiota. Suunta osaksi länttä ei enää ole kyseenalainen.

Kaikki tämä on kuultu ennenkin, mutta niin kauan kunnes se toteutuu, ukrainalainen on valmis uskomaan ihmeisiin.

 

Presidentti Petro Poroshenko hävisi vaalit ja sai lohdutusta vaimoltaan Marinalta (vas.) sekä tukijoiltaan. Poroshenko joutui tunnustamaan tappionsa heti ovensuukyselyjen tulosten tultua.

 

Kuin kansallislaulun kasakka

Olen nähnyt, miten ukrainalainen äänestäjä hullaantuu etsiessään sankaria.

Unelmien poliitikko rakastaa isänmaataan kuin Ukrainan kansallislaulun urhea ja vapaudenkaipuinen kasakka. Hän on valmis ratkaisemaan kaikki ongelmat pyyteettömästi.

Ukrainalainen äänestäjä on 2000-luvun mittaan etsinyt idoliaan Kiovan kaduilla ja toreilla, päivänpaisteessa ja pakkasessa. Hän on palauttanut väärennetyn vaalituloksen korkeimpaan oikeuteen vuonna 2004 ja nostanut voittajaksi myrkytysoireisen Viktor Jushtshenkon päästäkseen eroon kirotusta Viktor Janukovitshista.

Hän on huutanut yökaudet ehdokkaansa nimeä Maidan Nezalezhnostilla eli Itsenäisyydenaukiolla oranssissa vallankumouksessa (2004) sekä uhmannut poliisin väkivaltaa omanarvontunnon vallankumouksessa ja eurokumouksessa (2014). Hän on palauttanut Janukovitshin valtaan petyttyään väsyneeseen sankariin Jushtshenkoon, sitten ajanut lopulta Janukovitshin maanpakoon Venäjälle ja tehnyt tämän korruptiontäyteisestä ökylinnasta uuden turistinähtävyyden.

Hän on odottanut kansallisromanttiseksi elovenalettiseksi hahmoksi nousseen Julia Tymoshenkon vapautumista vankilasta ja hylännyt tämän yrityksen palata valtaan.

Ukrainalainen äänestäjä ei toivo paljon, vain uutta alkua. Hän haluaa maansa integroituvan länteen, Euroopan unioniin ja mielellään Natoon, jos se kohentaa elintasoa ja antaa vapaudentunteen ilman riippuvuutta Moskovan KGB-tyylisestä vallanpidosta. Hän janoaa oikeudenmukaisuutta, kansallistunnetta itsenäisestä isänmaasta, loputtoman korruption siivoamista ja käteen jäävää kunnollista palkkaa.

Demokratia ja sananvapaus ukrainalaisella äänestäjällä jo onkin. Jos Zelenskyi saa aikaan niihin olennaisesti kuuluvan hyvinvoinnin ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, hän saattaa välttää edeltäjänsä kohtalon.

Vallanvaihdon oltava sujuva

Poroshenko säilytti valtion itsenäisyyden ja jonkinlaisen yhtenäisyyden myös itäosissa Venäjän sotatoimista huolimatta. Hän myös vahvisti Ukrainan ortodoksikirkolle itsenäisen aseman Konstantinopolin patriarkaatin alaisuudessa. Kärsimättömälle ukrainalaiselle äänestäjälle nämä eivät riittäneet, sillä valitessaan keväällä 2014 presidentiksi menestyneen liikemiehen ja isänmaanystävän hän uskoi paljon paremman olevan mahdollista.

Poroshenko lupasi heti seuraajalleen tukea. Zelenskyi sanoi sunnuntaina illalla voivansa tarvittaessa tarttua avuntarjoukseen.

Vallanvaihdon kivuttomuus lupaa hyvää päätöksenteon jatkuvuudelle, jota vasten tahtoaan sotaa käyvä Ukraina tarvitsee. Pienikin epävarmuus ja sisäinen kampitus voi kostautua maassa, joka on ylpeänä Neuvostoliiton jälkeisen Ivy-alueen ehdoton mallioppilas demokratiassa.

Tuntemattoman presidentin johdolla edessä saattaa olla myös vaaran vuosia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jälleen kerran Ukranalaiset tulevat pettymään ja valtion kassa ryöstetään Sveitsin pankkeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan valtion kassassa ei ole ollut rahaa moneen vuoteen, sillä entinen moskovamielinen presidentti Viktor Janukovitsh vei valtion kassan Moskovaan paetessaan vallankumousta vuonna 2014. Ryöstösaalis lienee miljardeja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän vasta on mahdollisuus rahalla asioihin vaikuttaa, jos/kun oligarkit saadaan siellä kuriin.

Venäjän raadeltavaksi Ukrainaa ei kannata heittää. Siitä pedon ruokahalu vain kasvaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se riitä oligarkkien lihottaminen rajansa kaikella.Pistäköön kansan kassan ryöstäneet rahat likoon maansa puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä ole aina noin katkera. Ukrainalla on sentään mahdollisuus karata kansojen vankilasta vapauteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin on höttöinen Matti Posion laatima "historiikki" Ukrainan kansasta. Se kuvaa lammaslaumaa, joka etsiin paimentansa.
Vai heikkoja oljenkorsia tarjolla? Vai onko Posion luoma mielikuva se, jonka on meille lännen media luonut?
Jos tämä "koomikko" ei ole heti hattu kourassa, Poroshenkon tapaan, kerjäämässä EU:lta rahaa, niin se on jo jotain uutta.
Kuitenkin; kaikkea hyvää Ukrainalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaunis tunteisiin vetoava poliittinen pamfletti, ilman yhtymäkohtia Ukrainan todellisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan todellisuus on ollut se, että se on jämähtänyt neukkulan aikaisiin rakenteisiin. Mitään vaihtoehtoa uuteen nämä vanhaan neuvostokulttuuriin kasvaneet johtajat eivät ole edustaneet, vaikka vaalilupaukset ovat olleet maailmoja syleileviä - neuvostokulttuuria sekin.

Ukraina haluaa muutosta eurooppalaiseksi sivistysvaltioksi. Tie sinne on kuitenkin pitkä ja kivinen. Ja Ukrainan kengässä on yksi ikävästi hiertävä kivi, nimeltään Vladimir Putin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan todellisuudesta sen verran, että eihän ole olemassa mitään yhteistä Ukrainalaista tahtoa. Sitä kuvaa hyvin Kiev Vlast 22.4.2019 julkaisema kyselytutkimus presidenttien suosituimmuudesta. Suosituin presidentti on Janukovits 42%. Ei kukaan sai toiseksi eniten kannatusta 30%. Kuzma 10%. Porosenko 8%. Kravtsjuk 5%. Jutsenko 5%.

Vihatuimmaksi presidentiksi taas äänestettiin Porosenko.

Kuten kansalaisillakin on erilaisia haluja, on vastassa myös oligarkit joilla myös on oma tahtonsa. Tulevan presidentin on siis otettava huomioon, niin oligarkit, kuin kansalaisetkin. Tulevalla presidentillä (selenevski) on epäilemättä myös omaakin tahtoa, mutta tietenkin tukijoidensa antamissa rajoissa. Tukijoina jossain määrin myös kansalaiset, sekä rahalliset ja poliittiset tukijansa (Kolomoiski).

Selesnevskillä on myös omia omistuksia. Osakkaana seitsemässä kotimaisessa yrityksessä ja viidessä ulkomaisessa yrityksessä.
Joten emmehän voi odottaa Selesnevskillä olevan vapaat kädet toteuttaa jotakin. Jotakin josta me emme vielä voi tietää mitään.
Aika näyttää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuliko tämä pläjäys tehtaalta?

Ukraina ei todellakaan ole ollut mikään yhtenäistä valtioideaa omaava kokonaisuus. Tähän Putinkin perusti yrityksensä hajoittaa Ukraina osiin ja liittää se Venäjän valtapiiriin. Putin puhui löyhästä ukrainalaisesta federaatiosta ja myöhemmin myös Novorossijasta. Tällaista kohtaloa Ukrainalle povattiin myös lännessä.

Yllätys taisikin olla se, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nopeassa tahdissa yhdistänyt ukrainalaisia. Venäjämieliset ehdokkaat eivät saaneet montaakaan prosenttia äänistä presidentinvaaleissa. Ukraina näyttää olevan matkalla oikeaksi valtioksi. Hajurako Venäjään kasvaa päivä päivältä. Yhteinen ulkoinen vihollinen tunnetusti yhdistää maan ja lujittaa sitä. Tämähän Suomessakin tiedetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rooman sotajoukot hyökkäsivät 69 eaa Armeniaan. Kuningas Tigranes joka ei luonnollisesti pitänyt tapahtuneesta teloitutti viestin tuojan. Joskus tapahtunut tosiasia tekee kipeää.

Huomaan, että että pidä analyysistäni. Sen sijaan, että teloitat viestin kertojan, voisit aivan ystävällisesti kertoa mikä siinä ei mielestäsi vastaa Ukrainan todellisuutta. Saatan olla väärässä analyysissäni. Saatan olla oikeassakin. Sen aika näyttää.

Toivon asiallista ja antoisaakin keskustelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainan kansa valitsi historiallisen kovilla lukemilla populismin ohi Poroshenkon globalismin. Nyt Ukraina tulee lopettamaan vihamielisyytensä Venäjää kohtaan ja alueelle laskeutuu rauha. Globalistit käyttivät törkeästi Ukrainaa hyväkseen levittääkseen vihaa Venäjän rajoille ja tarkoitus oli saada täysimittainen sota. Ukrainan kansa näki läpi valheiden kuten äänestystuloksesta nähdään. Ukrainan kansaa on kohdeltu kaltoi historian aikana ja kansalaisten kollektiivisessa muistissa on se miltä valheet näyttävät. Nyt Ukraina siis valitsi populismin joka on ideologia rauhasta ja rakkaudesta sekä vallan palauttamisesta kansalle. Unneksi olkoon vain Ukraina!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nyt Ukraina tulee lopettamaan vihamielisyytensä Venäjää kohtaan ja alueelle laskeutuu rauha."... Jep odotan sitä hetkeä kun venäjä palauttaa Ukrainalta laittomasti ryöstetyn Krimin niemimaan takaisin ... Sitä odotellessa jatketaan "vihamielisyyttä" aivan kuten ennenkin. Joten jatka myös sinä trolli kirjoittelua, ei tämä tähän lopu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä odotusta kestää tuomiopäivään asti että Venäjä palauttaa Krimin Ukrainalle. Venäläiset kyllä lähtee itä Ukrainasta kun tämä Zelenskyi tunnustaa Ukrainan osaksi Venäjää. Itä-Ukrainalle annetaan autonomia ja Krimi Venäjälle niin rauha palautuu maahan. Lisäksi Yhdysvallat ajetaan kotiin sieltä hämmentämästä. Sitten on toteutunut sekä itä-ukrainalaisten että krimiläisten tahto ja saavutettu rauha kaikkien osapuolten kesken. Eu ja Yhdysvallat tuossa sopimuksessa pitäisi jättää kokonaan syrjään ulkopuolisina hämmentäjinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei rosvovaltiolle mitään takaisin vaan takaisin Ukrainalle rosvovaltion väkisin valtaamat alueet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siinä hymy hyytyy Ukrainan kansalla, kun Putin ottaa koomikon pihteihinsä! Itku lyhyestä ilosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinilla ei ole Ukrainassa mitään voitettavaa, ainoastaan hävittävää. Suunnitelma Euraasian Unionista oli pelkkää unelmahöttöä.

Nykytilanteessakin Venäjä on jo hävinnyt todella paljon. Krim ja Itä-Ukraina nielevät jatkuvasti paljon rahaa venäläisten köyhtymisen jatkuvasti syvetessä. Jos Putin hyökkäisi pitemmälle, niin pakotteet voimistuvat entisestään. Ja pitää muistaa se todella merkittävä asia, että sympatia Venäjää kohtaan on Ukrainan venäläistenkin kohdalla romahtanut. Kukapa haluaisi liittoutua sellaisen maan kanssa, jossa ei ole luvassa muuta kuin kurjuutta ja näköalattomuutta!

Ukraina on suuntansa valinnut, ja se on Eurooppa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:34
Helsinkiläinen Lassi Hurskainen eteni Ilmakitaransoiton MM-finaaliin – oululainen Aapo Rautio karsiutui
6:13
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
6:00
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
6:00
Lukiorahoituksen valtionosuusjärjestelmä kohtelee kuntia huonosti – opetusministeri: "Toivon, että pystymme ottamaan tällaisia tapauksia tarkasteluun"
6:00
Kortittomien kuskien määrä on kasvussa, liikenteessä ajaa päivittäin satoja kuskeja ilman korttia – Tällaiset sakot saa kortiton 3000 euroa tienaava Tilaajille
22.8.
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22.8.
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä siinä on, että pitää samat asiat hokea joka käänteessä?

Juuri päinvastoin. Hyvällä itsetunnolla varustetut sanoo ja tekee eikä meinaa. Valittajia täällä kyllä piisaa. Nämä harv... Lue lisää...
Sehän on

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image