Ulkomaat

Analyysi: Trump tallaa Nixonin polkua, Trumpin tapaan Nixon vihasi FBI:n ohella kriittistä ja paljastuksiin kykenevää mediaa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Venäjä-yhteyksiä selvittävä tutkinta voi koitua presidentin kohtaloksi. KUVA: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA
Ulkomaat 11.2.2018 0:00
Heikki Ikonen

Donald Trumpin Venäjä-yhteyksien tutkinta tuo mieleen Watergaten. Richard Nixonin tapaan Trump on häikäilemätön peluri, joka ei vallanhimossaan kunnioita oikeusvaltion ja demokratian pelisääntöjä. Trumpin tapaan Nixon vihasi FBI:n ohella kriittistä ja paljastuksiin kykenevää mediaa, kirjoittaa Heikki Ikonen.

Donald Trumpin Venäjä-yhteyksien tutkinta on rinnastettu presidentti Richard Nixonin kaataneeseen Watergate-skandaaliin. Niistä löytyykin paljon yhtäläisyyksiä. Watergatessa tutkittiin republikaanien demokraattipuolueen tiloihin tekemiä vakoilumurtoja, joiden tavoitteena oli edistää Nixonin uudelleen valintaa. Presidentin rooli alkuperäisessä vyyhdessä jäi arvailun varaan, mutta hänen vehkeilynsä kävi päivänselväksi.

Nixon salaili ja tuhosi ratkaisevia todisteita. Hän erotti tutkimuksen johtajan ja useita alaisiaan jarruttaakseen tutkimusta. Presidentti sekaantui FBI:n työhön CIA:n avulla kansalliseen turvallisuuteen vedoten.

Nixon erosi, kun edessä oli virkarikostuomio ja erottaminen, joka vaati tuolloin kuten edelleen kongressin päätöksen. Kansanedustajien enemmistö kääntyi Nixonia vastaan hänen epärehellisyytensä paljastuttua valtavan mediamylläkän keskellä.

Venäjä-tutkinnan asetelma on samanlainen. Presidentin lähipiiri tapasi vieraan vallan edustajia, koska he lupasivat edistää vaalikampanjaa Hillary Clintonia vastaan. Jos Trump oli prosessista edes tietoinen, syyllistyi hän valtiopetoksen luonteiseen rikokseen.

Nixonin tapaan Trump on yrittänyt vaikuttaa tutkimukseen monin tavoin, kuten erottamalla FBI:n johtajan James Comeyn. Hän on leimannut koko FBI:n demokraattipuolueen käsikassaraksi. Väite hermostuttaa monia republikaanejakin.

Viimeinen näytös on, että Trump salli kiistellyn FBI:n toimintaa käsittelevän muistion julkistuksen vastoin viraston kantaa. Trumpin tukijana tunnetun tiedustelukomitean republikaanipuheenjohtajan Devin Nunesin kokoama muistio kertoo, että FBI ja oikeusministeriö hakivat kuuntelulupia Trumpin kampanjassa työskennelleen Carter Pagen seurantaan kyseenalaisin perustein.

Oikeusoppineet pitävät muistion sisältöä harhaanjohtavana. Sen ilmeinen tarkoitus on mustamaalata FBI ja oikeusministeriö. Jos temppu onnistuu, Trump vaikuttaa syyttömältä riippumatta tutkinnan tuloksista. Muistiolla presidentti saattaa myös perustella tutkinnan avainhenkilöiden kuten apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin potkuja.

Prosessi muistuttaa suuresti Watergatea. Nixonin tapaan Trump on häikäilemätön peluri, joka ei vallanhimossaan kunnioita oikeusvaltion ja demokratian pelisääntöjä. Vastustajia lyödään keinoja kaihtamatta. Trumpin tapaan Nixon vihasi FBI:n ohella kriittistä ja paljastuksiin kykenevää mediaa.

Trumpin vielä jokin aika sitten läheisin ja sittemmin erottama avustaja Steve Bannon pitää naurettavana, että Trumpin poika ja vävy olisivat tavanneet venäläiset omin luvin ja pomon tietämättä. Trump tietenkin leimaa Bannonin kostonhimoiseksi valehtelijaksi. Totuus tuskin koskaan varmistuu, koska se on Trumpin perheenjäsenten käsissä.

Se ei välttämättä Trumpia pelasta. Nixonin roolia vakoilumurroissa ei koskaan todistettu, vaikka se oli ilmeinen. Silti hän joutui eroamaan sotkettuaan kiistattomasti jutun tutkimuksia. Ratkaiseva tekijä oli ääninauhojen tuhoaminen. Se vei häneltä kongressin luottamuksen.

Se on pelin henki myös Venäjä-tutkimuksessa. Rikosoikeudellinen tuomiokaan tuskin automaattisesti riittää Trumpin kaatamiseen, koska vain kongressi voi erottaa presidentin. Se edellyttäisi republikaanien kääntyvän presidenttiä vastaan kuten Nixonin tapauksessa. Oma puolue ei halunnut upota ryvettyneen johtajansa mukana.

Trumpille voi käydä samoin, jos hän todistettavasti on sotkenut jutun tutkintaa. Mutta se vaatii kongressin päätöksen. Pelit hallitseva Trump käykin armotonta julkisuuskampanjaa tutkintaa vastaan. Jos hän vakuuttaa tarpeeksi monen äänestäjän syyttömyydestään, horjuva kannatus vahvistuu.

Laajasti vihatun presidentin voi potkia pihalle puolueen edun nimissä, jos peruste löytyy. Suositun kohdalla se on vaikeampaa.

Demokraattien Bill Clinton nöyryytettiin vastaavassa tutkimuksessa, kun hän valehteli suhteestaan alaiseensa Monica Lewinskyyn. Kansalaisten enemmistön rakastama Clinton sai kuitenkin pitää virkansa. Oma puolue pysyi takana, eivätkä kaikki republikaanit tohtineet äänestää erottamisen puolesta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Toimittaja Ikonen kertoo sen ratkaisevan totuuden Usan oikeusvaltiosta "Nixonin roolia ei koskaan vakoilumurrossa todistettu, vaikka se oli ilmeinen"? Siis ILMEINEN? Tällä perusteella "ilmeisesti" Trumpin saadaan viralta? Onhan tämä lännen arvoyhteisönkin henkuttama maa, oikea banaanivaltio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nixonia ei erotettu, vaikka niin yleisesti luullaan. Johtopäätöksesi herättää siksi lähinnä myötähäpeää.

Nixon erosi itse, tai oikeammin hänen puolueensa (republikaanit) painostivat häntä jättämään eroilmoituksensa. Syy painostukseen oli se, että Nixonista oli tullut painolasti omalle puolueelleen ja tappio kongressivaaleissa häämötti. Tilanne muistuttaa tässä suhteessa Trumpin ja republikaanien välistä tilannetta.

Ero on siinä, että Trump taistelee ilmeisesti loppuun asti, kunniasta ja republikaanien eduista välittämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump kulkee Kennedyn tietä, joka tuli poliittisen eliitin ulkopuolelta maan johtoon ja aiheutti olemassaolollaan uhan vakiintuneelle valta- ja talouseliitille.
Kennedy älykkäänä ihmisenä kykeni toimimaan itsenäisesti tehdessään päätöksiä, ja maksoi siitä kovan hinnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittaja tuntuu uskovan USA:n virallisia totuuksia, joihin itse en usko. En usko pätkääkään Kennedyn murhasta ja Watergate-skandaalista tehtyihin virallisiin loppupäätelmiin, enkä Trumpia vastaan kohdistuviin syytöksiin. Enemmän minua ihmetyttää USA:n laittomien maahantunkeutujien pääsy äänestämään presidentinvaaleissa ja osavaltioiden kieltäytyminen luovuttamasta äänestysluetteloita tarkistettavaksi. Tämä laittomuus todella vaikutti äänestykseen, vaikka se ei lopputulosta muuttunutkaan, mutta antoi Clintonille enemmän ääniä. Hyökkäys on paras puolustus ja tätä valtaeliitti nyt käyttää Trumpia vastaan ettei äänestysluetteloita päästä tarkistamaan ja vaaleihin liittyviä todellisia laittomuuksia saada selvitettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksikään laiton ei vaaleissa äänestänyt, tämä saliittoteoria on todistettu virheelliseksi kymmeniä kertoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös ”kuolleet” löydettiin äänestämässä samoin kaksinkertaisia äänestyksiä saman henkilön toimesta eri osavaltioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump tallaa aivan omia polkujaan. Siinä missä Nixon oli eliitin edustaja, niin Trump on eliitin vastustaja. Meillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut presidenttiä joka nimenomaan on kansan puolella niin kuin oikeasti. Yhdysvalloissa ja koko maailmassa on nyt asiat paremmin kuin sataan vuoteen ja Trump on ollut puikoissa vasta reilun vuoden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä kait miljardööri on kuitenkin eliitin edustaja ja taitaapi olla kaikkien vastustaja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne Clintonit olivat varsinaista eliittiä sillä itelleen kieroilevat tuloja oman säätiön nimissä. Mm. Bill piti puheita Venäjällä joista sai $500,000 kerta. Kansalta otettiin veroja enemmän ja enemmän ja näin pidettiin köyhyydessä. Tuulet on nyt toiset kuten edellinen täällä asuva juuri kirjoitteli aikaisemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on niin väsynyt väite, että Trump olisi eliitin vastustaja. Siis mm. verouudistukset jenkeissä tehtiin hyödyttämään eliittiä.
Trump on täysin eliitin miehiä, onhan hän itsekkin tätä samaa rahaeliittiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan ei pidä paikkaansa, nämä on juuri niitä CNN puolittaista valeuutisia. Kerrotaan jotain mutta jätetään oleellinen mainitsematta kuten se että köyhimmät ei maksa nyt vero ollenkaan alimpaan tuloluokkaa. Mustat ovat enemmän työllistettyjä kuin koskaan ja myös tienaavat paremmin kuin koskaan, siinä vain pari esimerkkiä sillä liuta on liian pitkä kootakseen kaikki uudistukset Trumpin kaudella jo ensimmäisenä vuonna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi vihais, trumpettihan myy lehtiä niin maan perusteellisesti ja kannattajille on omat tosimediat, jotka saavat oman siivunsa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä "analyysi" lienee vain hieman toimittajan poliittisten silmälasien läpi värittynyt? Voisiko olla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä analyyseja saa ladata ilmasella myös cnn sivulta. Amerikan oma vasemmistomedia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vattu mitä saibaa taas. Oli suoranainen ihme ettei clintonin noitaa valittu. Olisi mailma nyt luultavasti paljon huonommassa jamassa. Jos trumppia ei valita toista kertaa ostan pariksi vuodeksi ruokaa valmiiksi ja valmistaudun lähtemään ison kaupungin slummista pois. Oletan että eliitin suunnitelmat jatkuvat mitkä trumpin takia jäi tauolle. Vain israel menee suunnitelmien mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin painostuksen vuoksi on vasta maailmanlaajuisesti miespuoliset ahdistelijat joutuneet lähtemään viroistaan tai muuten paljastuneet.
Mitähän kauheuksi tästä vielä seuraavaksi on meitilläkin odotettavissa ennenkuin kaikki syrjakylän äijät on saatu narautettua.
Alkuperäinen rikos tai epäily taitaa
kuivua kasaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikös se trumpettikin oo oman osansa ahdistellut, vai onko sekin taas valemedia uutisia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin väitetään ahdistelleen, mitään ei ole voitu todistaa, Ymmärräthän, että kuka tahansa voi väittää vaikka Nukku-Matin, Joulupukin ja Kuu-Ukon tulleen ja ahdistelleen. Ja sinä uskot sokeasti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Media vihaa paljastuksiin kykenevää kuluttajaa. #Hesari #Maanpetos #Presidentinvaalit2017 #Vasara

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image