Ulkomaat

Analyysi: Trump löysi syyllisen pörs­si­kurs­sien alamäelle

Aasian pörssit ovat seuranneet aika tarkasti New Yorkin pörssiä. Vasemmalla torstain lukema Tokion pörssin Nikkei-indeksistä. Oikealla on lukema New Yorkin pörssin Dow Jones -indeksistä, joka koostuu 30 suurimmasta yhdysvaltalaisesta osakkeesta. KUVA: FRANCK ROBICHON
Ulkomaat 12.10.2018 17:00
Seppo Ylönen

USA:n keskuspankin korkopolitiikka sai presidentin takajaloilleen. Trumpin mielestä se vahvistaa dollaria ja syö näin eväitä vientiponnisteluilta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on todistellut talouden osaamistaan pörssikurssien jatkuvalla nousulla. Se on hänen mukaansa todiste Yhdysvaltain talouden vahvasta menosta.

Trumpin runnaama iso veroale on toden totta pannut Yhdysvaltain talouden pyöriin vauhtia. Kasvuvahti on viime ajat ollut eurooppalaisten katsottuna komeat neljä prosenttia vuodessa. Syyskuun työttömyysprosentti 3,7 on alhaisin lukema puoleen vuosisataan.

Tällä viikolla sijoittajat näyttävät pettäneen Donald Trumpin. Pari päivää pörssit tulivat kaikkialla maailmassa alaspäin vauhdilla, kunnes viikon lopuksi tuli korjausliike.

"Fed tuli hulluksi"

Trump etsi syyllisiä ja löysi sellaisen Yhdysvaltain keskuspankista, joka tunnetaan tuttavallisella nimellä Fed. Trumpin mielestä Fed on tullut hulluksi.

Trump vaihtoi vajaa vuosi sitten Fedin pääjohtajaa. Barack Obaman nimittämä Janet Yellen sai lähteä kolmen vuoden työrupeaman jälkeen. Tilalle tuli Jerome Powell.

Keskuspankin pääjohtajan työhuone ei ole Valkoisen talon sivukonttori, vaan Fedin pääjohtaja on lähtökohtaisesti itsenäinen toimija.

Jerome Powell on pitänyt perinnettä kunniassa. Fedin tavoitteena on pitää hinnat kurissa samalla kun tuotanto pyörii ja työllisyysaste on korkealla.

Fed on ryhtynyt vähä vähältä nostamaan korkoja hillitäkseen ylikuumentunutta taloutta. Fed on nostanut tänä vuonna ohjauskorkoaan jo kolme kertaa ja lisää korotuksia on luvassa tulevina kuukausina.

Ohjauskorko Yhdysvalloissa on nyt 2,25 prosenttia, kun Euroopassa eletään yhä nollakorkojen aikaa.

Dollari liian vahva

Fedin korkojen nosto ärsyttää Donald Trumpia kahdella tapaa.

Korkojen nousu lisää paitsi asuntovelallisten ja yritysten velkataakkaa, myös Yhdysvaltain valtion jo entuudestaan jättimäistä velkavuorta. Trump ei välittänyt republikaanipuolueen perinteisesti suu säkkiä myöten -asenteesta, vaan jatkanut juhlia veronalennuksilla ja lisävelalla.

Toisekseen koronnosto on vahvistanut dollaria, mikä vaikeuttaa amerikkalaisten firmojen vientiponnisteluja. Trumpin mielestä tilannetta on pahentanut se, että Kiina on pitänyt valuuttansa kurssin keinotekoisen alhaalla.

Sijoittajat seuraavat silmä kovana, mitä keskuspankit tekevät koroille. Fed on maailman keskuspankeista tärkein ja seuratuin.

Pörssiosakkeet myyntiin

Matalien korkojen aikana rahaa sijoitetaan pörssiosakkeisiin, koska sieltä on mahdollista saada hyviä tuottoja. Kun korot nousevat, pääomat siirtyvät pörssiosakkeista korkopapereihin.

Ensimmäisenä lähtevät myyntiin riskialttiit teknologiaosakkeet. New Yorkin pörssissä ovat viime päivinä halventuneet keskiarvoa enemmän sellaiset informaatioteknologian jättiläiset kuin Apple, Amazon, Google ja Microsoft.

Nyt ehkä ollaan ainakin Yhdysvalloissa sillä rajalla, että vaaka on kallistumassa korkopapereihin.

Pörssit ovat kivunneet ylöspäin vuosien ajan, oikeastaan kymmenen vuoden takaisesta finanssikriisistä saakka. Pieniä notkahduksia on ollut, esimerkiksi tämän vuoden helmikuussa, mutta suurta pörssiromahdusta ei ole koettu.

Sopulilauma liikkuu

Ollaanko nyt lähellä "mustaa perjantaita" tai "mustaa maanantaita"?

Pörssissä toimitaan sopulilauman tavoin. Huhukin voi laukaista myyntipaniikin. Niin sanotun reaalimaailman puolella aineksia pörssiromahdukselle ei ole kovin paljoa. Yrityksillä menee pääosin hyvin sekä vanhan että uuden mantereen puolella.

Mutta riskejäkin on eri puolilla.

Kiina velkaantuu nopeasti, ja Trumpin virittelemä kauppasota ei helpota tilannetta. Yhdysvaltain ja Kiinan keskinäinen kauppa on 17 prosenttia maailmankaupan kokonaisvolyymista.

Euroopan velkaantuneimpiin kuuluvan Italian hallitus aikoo mielistellä äänestäjiä uudistuksilla, jotka kasvattavat velkasäkkiä entisestään. Monet kehittyvät maat, Argentiina etunenässä, ovat konkurssin partaalla.

MAINOS

Kommentoi

Notta joo,

Yhdysvalloilla on teollistuneiden maiden korkein ulkomaanvelka per capita. Siinä ei auta popu-, pupu- tai sopulismi jos maailma laittaa velkahanat kiinni. Siinäpä hiukan mietittävää "You're fired!"-pupulistille. Sekin "kauppa-sota" on vielä näkemättä ja jos/kun muu maailma niin päättää on populismi tehnyt tehtävänsä eli ajanut koko maailmantalouden kriisiin.

Isolla kirveellä tuontitulleja Yhdysvaltalaisille tuotteille (ja samoin no-deal Brexitille), teknologiatuotteet ja -palvelut etunenässä ja Trumpin älämölö loppuu. Samalla tavalla kuin se alkoikin eli yksinkertaisella "ei kiitos"-lauseella.

Kannatan äänestäjille "ajokorttia" äänioikeuden saamiseksi, koska demokratia on surkein hallintajärjestelmä lukuunottamatta niitä muita, joita ihmiskunta on kokeillut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin rebublikaaneilla on ollut suu säkkiä myöten. Ei nyt ainakaan muutamaan kymmeneen vuoteen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image