Ulkomaat

Analyysi: Soini to­den­nä­köi­ses­ti viimeistä kertaa Lavroville kylään - ve­nä­läis­mi­nis­te­ri hurmaa vieraansa ja piinaa länttä

Timo Soini ja Sergei Lavrov tapaavat tiistaina Moskovassa.
Ulkomaat 11.2.2019 15:26
Maarit Uber

Suomen ja Venäjän ulkoministeritapaamisessa puidaan tälläkin kertaa kestoaiheita, joita Venäjä ei halua ratkaista. Niitä ovat muun muassa Ukrainan tilanne ja Itämeren turvallisuus.

Moskovassa on odotettavissa lämpimiä kädenpuristuksia ja muikeita hymyjä Suomen ja Venäjän ulkoministereiden tavatessa tiistaina. Timo Soini (sin) ja Sergei Lavrov ovat ehtineet tavata jo niin monta kertaa, että varsinaisia tunnusteluja ei enää tarvita. Soini matkustaa Venäjälle ulkoministerinä todennäköisesti viimeistä kertaa. Hän ei ole vielä paljastanut, aikooko asettua ehdolle eduskunta- tai eurovaaleissa.

Ulkoministerien keskustelujen aiheiksi on ilmoitettu etukäteen muun muassa Ukrainan tilanne, Pohjois-Euroopan alueellinen turvallisuuskehitys, ajankohtaiset asevalvontakysymykset sekä Euroopan neuvosto, missä Suomi toimii parhaillaan ministerikomitean puheenjohtajana. Ministerit puivat lisäksi Suomen ja Venäjän kahdenvälisiä asioita sekä alueellista yhteistyötä muun muassa Arktisen neuvoston puitteissa. Soini tapaa vierailunsa aikana myös kansalaisjärjestöjen edustajia.

Muun muassa Ukrainan ja Syyrian tilanteet ja Itämeren alueen turvallisuus ovat pysyneet Soinin ja Lavrovin tapaamisten aihelistalla jo vuosia. Venäjän peräänantamattomuus Ukrainassa ja monissa muissa kansainvälisissä kysymyksissä pitää samat ongelmat keskusteluissa ilman, että niissä saavutetaan konkreettisia edistysaskeleita. Venäjällä ei ole yksinkertaisesti halua ratkaista kysymyksiä, joiden roikkuminen hyödyttää sitä ja pitää sen kansainvälisissä neuvottelupöydissä.

Lavrovin ystäviä

Sanavalmis Lavrov osaa välittää Venäjän näkemykset selkeästi, ilmeenkään värähtämättä. Pitkä diplomaattinen kokemus on muovannut hänestä arvovaltaisen viestinviejän, joka hallitsee asiakokonaisuudet suvereenisti.

Lavrov on tunnetusti valloittavaa ja samalla erittäin terävää seuraa. Suomen entinen ulkoministeri Alexander Stubb julkaisi marraskuussa Twitterissä Lavrovin kanssa otetun selfien, jonka kuvatekstissä hän kutsui Lavrovia vanhaksi ystäväkseen.

Soini ja Lavrov tapasivat marraskuussa Roomassa järjestetyssä Mediterranean Dialogues -foorumissa, jossa Lavrov puolestaan kutsui Soinia julkisesti hyväksi ystäväkseen. On merkille pantavaa, että Soini näyttää poikkeuksellisen hyväntuuliselta lähes kaikissa Lavrovin kanssa otetuissa yhteiskuvissa.

Kylmää kyytiä idästä

Suomen nykyisen ja entisen ulkopoliittisen johdon ja Lavrovin lämpimät henkilökohtaiset välit ovat kiinnostava asia. Ne eivät kuitenkaan missään nimessä tarkoita, että maidemme suhteet olisivat kunnossa.

Todellinen ystävä ei nimittäin häiritse tai sekaannu toisen asioihin ikävällä tavalla. Esimerkiksi lokakuun lopussa Suomen Lapissa alkaneen gps-häirinnän aiheuttajaksi paljastui Venäjä. Pohjois-Norjassa järjestettiin tuolloin mittavat Naton sotaharjoitukset, joissa oli mukana myös suomalaisia joukkoja.

Suomi ei halua korostaa Venäjä-suhteiden erityisyyttä kuten neuvostoaikana oli tapana. Suomi määrittelee maiden suhteet mieluiten kuten mitkä tahansa normaalit, kahden naapurimaan väliset suhteet. Pyrkimys on veljeilyn sijaan käytännöllisiin, toimiviin väleihin. Venäjä itse estää joka tapauksessa suhteiden liiallisen lämpenemisen, sillä Venäjän kanssa toimittaessa epämiellyttäviä yllätyksiä riittää Suomellekin säännöllisin väliajoin.

Suvereeni Lavrov

Sergei Lavrov on rakentanut puheillaan Venäjästä suurvaltaa pian 15 vuotta ulkoministerinä.

Lavrovin voi katsoa onnistuneen työssään erinomaisesti huolimatta siitä, mitä mieltä on Venäjän ulkopolitiikasta.

Putinin luottoministereihin kuuluva Lavrov ei ole varsinaisen päätöksenteon ytimessä, vaan hänen tehtävänsä on selittää ja perustella maailmalle Venäjän kantoja.

Venäjän ulkopolitiikkaa johtaa presidentti Vladimir Putin, joka halutessaan kysyy asioihin maan turvallisuusneuvoston näkökulmaa.

MAINOS

Kommentoi

Tällä kommenttipalstalla ja lännen/suomenkin ulkopoliittisilla kommenteilla ja väittämilä on paljon yhteistä. Lavrov sen aika suoraan sanoikin: olisi mukavampi keskustella, jos puhuttaisiin asioista kuten aikuiset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Analyysi vai näkökulma/mielipide? Veikkaan jälkimmäistä: Venäjä on syypää kaikkeen.

Ei voi kuin ihmetellä, miten on mahdollista pelata geopolitiikkaa yksin ilman vastapuolta, jolla takuulla on myös omat intressinsä..!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinkin kun tämä "vastapuoli" jatkuvasti ulisee kansallisen turvallisuutensa puutteesta niin, että sillä pitää olla turvalaivasto ja tukikohta kymmenissä (jos ei sadoissa) kohteissa ympäri maailman. Kaikki jotka uhkaavat "vastapuolen" kansallista turvallisuutta eli heidän business intressejään, luokitellaan viholliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä suvereenin valtion osia jenkit ovat liittäneet itseensä? Ihan turha moittia heitä. Kyllä nyt on teillä molemmilla pallo hukassa ja pahasti. Venäjä kiusaa pienempiään tasan niin kauan kuin sen annetaan. Yhteenkään NATO-maahan ei sergeiden uho riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lavrov on huippu omalla alallaan. Sääli vain että Venäjällä on hänet.
Mistähän Suomelle saataisiin yhtä korkatasoista ammattitaitoa valtioneuvoston tehtäviin - ministereiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin, on erittäin piinaavaa kuunnella Sergei-sedän iltasatuja. Onneksi niitä ei näytetä joka ilta televisiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pitääkö moskovaan asti lähteä vaalirahaa hakemaan vielä nykyaikana. Eikö Fennovoiman tai Rosatomin kassasta löydy helpommalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image