Ulkomaat

Analyysi: Putinin uraanihauis pullistuu Pyhäjoella – Venäjä käyttää valtion ydin­voi­mayh­tiö­tä ul­ko­po­li­tii­kan työkaluna

Energiayhtiö Fennovoima suunnittelee ydinvoimalan rakentamista Pyhäjoen Hanhikivenniemelle. KUVA: Vesa Joensuu
Ulkomaat 30.1.2020 6:00
Markus Kuokkanen

Hybridiuhkien tutkijoille Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on Kremlin vallan työkalu, mutta Hanhikiven voimalahanke Pyhäjoella on esimerkki siitä, miten Venäjän vaikutusvaltaa suitsitaan.

Energiavienti ei ole Venäjälle vain bisnestä, se on myös keino saada vaikutusvaltaa muissa maissa. Muun muassa Pyhäjoelle ydinvoimalan toimittava Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on Kremlin raa’an voiman suonikas muskeli.

Näin voi tiivistää ydinvoimaa ja hybridivaikuttamista käsittelevän raportin, jota esiteltiin Riiassa tällä viikolla.

Raportin laatimiseen osallistui neljä kansainvälistä keskusta: Euroopan hybridiuhkien osaamiskeskus Helsingissä, Naton kyberpuolustuksen osaamiskeskus Tallinnassa, Naton strategisen viestinnän osaamiskeskus Riiassa ja Naton energiaturvallisuuden osaamiskeskus Vilnassa.

Keskusten asiantuntijat katsoivat tarpeelliseksi penkoa ydinvoimahankkeita, koska ala on saanut hybridivaikuttamisen analyysissä vähemmän huomiota kuin esimerkiksi öljyyn ja kaasuun liittyvä vallankäyttö.

Selvityksen viesti on, että Venäjän valtion omistama Rosatom tulisi nähdä Kremlin ulkopolitiikan työkaluna.

Raportti viittaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin valtakauden ensimmäiseen energiastrategiaan, jossa asiasta puhutaan avoimesti. Strategia linjaa, että Venäjän energiaresurssit ovat ”sisä- ja ulkopolitiikan toteutuksen välineitä” ja että ”maan rooli globaaleilla energiamarkkinoilla määrittelee suurelta osin sen geopoliittisen vaikutusvallan”.

Esimerkiksi Baltiassa on koettu, että Venäjä käyttää kaasukauppaa politiikan välineenä.

Mitä tämä sitten merkitsee Suomelle? Vastaukset eivät ole ihan yksioikoisia

Vahvistuuko Kremlin vaikutusvalta Suomessa?

Energiayhtiö Fennovoima suunnittelee rakentavansa ydinvoimalan Pyhäjoella sijaitsevalle Hanhikivenniemelle. Laitoksen toimittaa Rosatom, jonka tytäryhtiö omistaa kolmanneksen Fennovoimasta.

Hanhikivelle tulee venäläinen ydinreaktori, joka on vuosikymmenestä toiseen varsin riippuvainen venäläisestä uraaninkäsittelypalvelusta. On mahdollista spekuloida, että uraanin toimituskatkoksia voi tapahtua vaikkapa kauppasodan tai poliittisten jännitteiden seurauksena.

Hankalampi kysymys on, kuinka suuren vaikutusvallan tämä antaa Kremlin käsiin.

Polttoaineen toimittajan vaihtaminen ei ole täysin mahdotonta. Varajohtaja Käsper Kivisoo Hybridikeskuksesta kertoo, että Ukrainassa tällainen vaihto on toteutettu.

On selvää, että Hanhikiven voimalahanke on Venäjälle tärkeä, ja se on kiinnostunut vaikuttamaan keskusteluun niin julkisuudessa kuin kulissien takana.

Ydinvoimaa ja hybridivaikuttamista ruotiva selvitys esiteltiin tiistaina Riiassa. Siitä kertoivat muun muassa varajohtaja Käsper Kivisoo Helsingin hybridikeskuksesta (vas.) ja tutkija Gunnar Faith-Ell Tallinnan kyberturvallisuuskeskuksesta.

Tuore selvitys perkaa muun muassa sitä, mitä kulissien takana tapahtui vuonna 2015. Silloin Fennovoima tarvitsi lisää suomalaista omistuspohjaa viedäkseen ydinvoimahanketta eteenpäin. Lopulta pääosin valtion omistama Fortum osti sen osakkeita.

Suomessa keskusteltiin siitä, painostettiinko Fortumia osallistumaan hankkeeseen. Suojelupoliisi puolestaan kertoi vuosikirjassaan, että 2015 ulkomaisen tiedustelun keskeisiin päämääriin kuului Suomen energiapolitiikkaan vaikuttaminen.

Tämä viittaa siihen, että bisneshanke voi kärjistyä valtiotason kiistaksi, jossa on mahdollisesti uhan elementtejä, uudessa raportissa pohditaan.

Suomi myönteinen esimerkki

Loppujen lopuksi Hanhikiven hanke näyttäytyy analyysissä suhteellisen positiivisessa valossa. Suuret huolet liittyvät Rosatomin muihin hankkeisiin.

Asiantuntijoiden kanssa keskustellessa Suomi mainitaan toistuvasti myönteisenä esimerkkinä.

Kivisoo mainitsee, että Suomi on rajannut Venäjän vaikutusvaltaa energiasektorilla edellyttämällä, että Fennovoiman omistus tulee 60-prosenttisesti EU- tai EFTA-maista. Lisäksi Säteilyturvakeskus (STUK) on osoittanut, että se on tiukka ja riippumaton valvoja, joka ei taivu myönnytyksiin.

Suomi on myös hyvä esimerkki siitä, miten terävä media raahaa valoon hankkeen mähmäiset sotkut – näin sanoo vanhempi asiantuntija Benjamin Heap Naton startegisen viestinnän osaamiskeskuksesta.

Heap viittaa muun muassa kroatialaisyhtiön tapaukseen vuonna 2015. Kun Fennovoima tarvitsi nopeasti lisää EU:sta tulevia omistajia, pelastajaksi ilmestyi Migrit Solarna Energija Kroatiasta. Media kuitenkin paljasti yhtiön venäläiset taustat, ja se pudotettiin pois Fennovoiman palapelistä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (71)

Vaikka edellytetään 60%:ista eurooppalaisomistusta, Venäjän tiedusteluorganisaatioilla on keinot taivutella suomalaisten yritysten johto tarvittaessa äänestämään Venäjän etujen mukaisesti. Keinot ovat niitä samoja, mitä siellä on harjoitettu jo vuosisata. Moni Venäjälle liike- tai turistimatkan tekevä haksahtaa yhä edelleen. Suomalaiset myös myyvät itsensä yllättävän halvalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmän voisi olla huolissaan USA:n
liiallisen vaikutusvallan ja laittoman
toiminnan lisääntymisestä mm. rahoitusalan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eput sen jo aikoinaan tiesi:

"Uraani halkeaa ja tuottaa lamppuun valkeaa. Mutta millään muilla mailla, kuin Suomella se ei oo riskiä vailla."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En nyt lähtisi jappaseen tuleeko se vai ei. Kyllä rakennuslupa heltiää ja joskus se on valtakunnan verkossa. Eniten mietityttää takuuhinta 50€ megawattitunnilta. Jopa 12 vuotta. Pitkä aika, jolloin moni asia muuttuu. Suurimpia ongelmia on kun voimalan tuottaman sähkön omakustannushinta on kalliimpi kuin tuo takuuhinta. Vaihtoehtoisia lähteitä tulee ja voimalan pääomakustannukset nousevat tähtitieteellisiksi. Siinä on osakkailla loputon riesa kun pitää alkaa kattamaan tappioita. Vai onko? Hintatakuun antaa Rosatom. Siis joutuu kantamaan tappiot. Tuleeko iso riita vai kuinka asia hoidetaan? Voisiko joku asiaatunteva kertoa skenaariot tappion absorboimiseksi? Rahoitusta on järjestelty merkittävästi venäjän valtiolta. kiinalainen lainaa köyhälle afrikkalaiselle, joka ei pysty maksamaan, jolloin investointi lopulta päätyy kiinalaisen omistukseen. Ei kai kuvio toistu tässä venäläisessä urakassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöt höpönä, rahalla ei ole isänmaata. Venäläisten kehittämä ydinvoimaloiden tekniikka on ylivoimaisesti parasta maailmassa. Viat ja häiriöt olivat neuvostoaikana 100 % työntekijöiden ja työntekijöiden huolimattomuudesta aiheutuneita. Nykyään Venäjällä panostetaan turvallisuuteen, vaaditaan asioita eli on kiinnitetty huomiota riskeihin ja tehostettu työntekijöiden turvallisuuskoulutusta minkä ohella voimaloiden työnjohtajilta ja turvallisuushenkilöiltä vaaditaan että he valvovat, puuttuvat ja raportoivat ylös päin hutiloinnista. Loviisan voimalassa ei ole ollut 35 vuoden aikana mitään ongelmia, tekniikka tuli Venäjältä, työnjohtajat ja rakentajat Suomesta, njet problema. Toisin on ollut Olkiluodon EU-Nato Ranskan kanssa, työt yli 10 v myöhässä, hitsaussaumat rutarien vetämiä, paineet ja vesi vuotavat kattilan saumoista, sähköt reistaa, koekäyttö viime vuoden puolella jouduttiin keskeyttämään, ei huva. Nyt vaan Stukelta luvat nopeasti Moskovaan ja työt 100 % käyntiin, koska Tornion tehdas ja Oulun tulevat kaksi nykyaikaista biopaperitehdasta syövät päivässä 100 rekkakuormallista puuta ja 100 x Merikosken voimalan päivätuotannon verran puhdasta ilmastoystävällistä säähköenergiaa. Sieltä niitä työpaikkoja ja verotuloja syntyy, ei Puna-Vihreän Hallituksen 250.000 euron pikkujouluista, heh heh hee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mikähän kumma siellä niin ihanan varmalla Venäjällä mättää, kun eivät saa toimitettua vaadittuja papereita? Ettei vaan olis Suomessa liian rehelliset virkamiehet, eivät ole lahjottavissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä vainoharhaisia kolumnin väsääjiä tuntuu istuvan joka oksalla. Ihan asiantuntijoiksi tekeytyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tarkoitat lehden toimitusta, niin he vastaavat oikeasta tiedosta. Kommentoijat ovat sitten mitä ovat, varsinkin nämä Venäjän trollit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on ollut kolme venäläistä voimalaa vuosikymmenet ei mitään ongelmia mutta ranskalaisen kans ei muuta olekkaan,, miten ne USAn pakotteet nord stream kaasuputken että sais omaa kaasuaan myytyä, järki käteen,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rosatomin väki koettaa ajaa liian nopealla aikataululla venäläisen standardin mukaisia ratkaisuja. Loviisassa työt tehtiin suomalaisella ammattitaidolla vähän samaan tyyliin kuin Ladoja tuunattiin Konelassa suomalaisiin olosuhteisiin kelpaaviksi. Venäjällä on hirvittävä poliittinen paine saada työt käyntiin Hanhikivellä, mutta laatuun luottava suomalainen insinööri ei anna lupaa "ruski-standardille".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ollut kyllä mutta kaikki automaatio ja turva tekniikka on Saksasta kotoisin, vain raaka rauta on Venäjältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Fennovoiman omistus tulee 60-prosenttisesti EU- tai EFTA-maista" ... Mikäs olikaan se "EU" pöytälaatikkofirma, jolla ei ollut liikevaihtoa muutamaa tuhatta enempää, ja joka kuitenkin omisti useamman kymmenen prosenttia Fennovoiman osakkeista aikanaan? Koko ehto on täysin naurettava. Maailma on täynnä venäjän bulvaaneja, jotka toimivat venäjän laskuun eu-alueelta. Ja mikä estää omistajayrityksiä myymästä kaikkia osakkeita venäjälle. Täysin kuollut sopimuspykälä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä Käsper, Gunnar eikä Benjamin puhuneet Suomen sähköverkon siirtymisestä Carunalle onko vaikuttaminen myönteinen vai kielteinen kuinka siihen kilpailuviranomaiset tai
muutkaan kyperyksiköt tai nato vaikuttivat, Supon salaiset raportit ei tietenkään tässä asiassa
ole julkisia, jos niitä ylipäätään onkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjetön tyhmä päätös suomalaisilta lähteä hullun mukaan. Olli Rehn kävi Moskovassa allekirjoittamassa sopimuksen melkein salaa suomalaislta jostain syystä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoima haluaa rahoittaa Putinin Hallintoa ja Fortum on vain 1 Suomen rähmällään olemisen ilmentymä sekä ulkopoliittinen työkalu. Onhan näitä Valtion yhtiöitä ja Mansikkina kakussa Suomen Pankki.

Suomen ongelma on Slaavilainen menneeseen taipuvainen kansanluonne joka ei kuitenkaan halua hyväksyä mennyttä vaan pakenee Kosmoksessa olevaan visioon kykenemättä olemaan tässä ajassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon ydinvoimalan rakentaminen on epäisänmaallinen teko, joka vaarantaa Suomen turvallisuuden. En sinänsä ole ydinvoimaa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutinen olisi, että Venäjä tai Kiina tai USA ei käyttäisi erilaisia keinoja vaikutusvaltansa lisäämiseksi. Mutta saatiinpahan taas yksi Venäjä-juttu aikaiseksi, eikä faktoissakaan tarvitse olla niin tarkka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jenkkien kanssa käydään rehellistä kauppaa luottamuksella, sen osoittivat jo Hornet-kaupat aikoinaan ja parasta mahdollista tavaraa saatiinkin. Venäläisten ja kiinalaisten kanssa saa aina olla varuillaan, ja viime kädessä varsinkin venäläiset muuttavat jälkikäteen ehtoja itselleen edulliseksi. Tämä opittiin jo Kekkosen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ajatellen emme voi käydä kauppaa kenenkään kanssa. Tahallista pelottelua. Eihän asiat noin suoraviivaisesti kulje. Onhan meillä suomalaisetkin "suodattimet"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (71)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image