Ulkomaat

Analyysi: Puolan vaalitulos oli odotettu, mutta Suomen pu­heen­joh­ta­juus­kau­den kär­ki­ta­voit­teen kannalta kiusallinen

Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski (edessä) ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki juhlivat hyvää vaalitulosta.
Ulkomaat 14.10.2019 10:08
Jussi Orell

Voitto Puolan parlamenttivaaleissa on menossa konservatiiviselle Laki ja oikeus -puolueelle. Puoluetta on arvosteltu oikeusvaltioperiaatteiden murentamisesta. EU-rahoituksen kytkeminen vapaan yhteiskuntajärjestyksen vaalimiseen on puolestaan ollut yksi Suomen puheenjohtajuuskauden kärkitavoitteista. EU:n rahoituskehyksestä päättäminen antaa osviittaa siitä, onko Suomen ajama malli järkevä kompromissi vai laimea kevytversio.

Puolan vaalitulos pitää yllä jännitettä maan ja Euroopan unionin välillä. Vaikka virallisia tuloksia odotetaan vasta tiistaiksi, näyttää siltä, että voitto Puolan parlamenttivaaleissa on menossa konservatiiviselle Laki ja oikeus -puolueelle (PiS).

KUVA: Joel Maisalmi

PiS-puoluetta on arvosteltu muun muassa oikeuslaitoksen murentamisesta tuomareita vaihdattamalla. Puolueen katsotaan myös muovanneen puolalaisesta mediasta oman äänitorvensa sekä ottaneen tietoisesti etäisyyttä EU:n arvoihin.

Suomen kannalta vaalivoiton tekee kiinnostavaksi se, että Suomen puheenjohtajuus EU:ssa jatkuu vuodenvaihteeseen asti. Yksi puheenjohtajuuden keihäänkärjistä on ollut EU-tukien sitominen niin sanottuun oikeusvaltioperiaatteeseen, kuten oikeuslaitoksen ja median riippumattomuuden kunnioittamiseen.

Puolan vaalit osuivat juuri EU:n huippukokouksen alle. Suomen on määrä tuoda torstaina käynnistyvään Eurooppa-neuvostoon alustava esityksensä monivuotisesta rahoituskehyksestä eli kehysbudjetista.

Yksityiskohtaisen esityksen aikaansaamista koheesiorahoituksen sitomisesta oikeusvaltioperiaatteeseen on pidetty hankalana, sillä rahoituskehyksestä tarvitaan Eurooppa-neuvostolta yksimielinen päätös. Tällöin EU:n ongelmatapauksina pitämien Puolan ja Unkarin äänet ovat yhtä painavia kuin muiden jäsenmaiden.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) totesi kaksi viikkoa sitten, ettei mikään jäsenmaa suoranaisesti vastusta Suomen tavoitetta sitoa EU-budjettia oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Myös Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vakuutti Lännen Median jutussa viime torstaina jäsenmaiden tahtoa kytkeä rahoitus oikeusvaltioperiaatteeseen.

Suomen ajamaa mallia on silti jo etukäteen arvosteltu laimeaksi kompromissiksi, joka sijoittuu parlamentin mallin ja komission mallin välimaastoon. Arvostelijoiden joukkoon kuuluu muun muassa Petri Sarvamaa (EPP/kok.)

– Rinteen mukaan jäsenmaiden neuvoston yhteisymmärrys koskee vain yleistä EU-tukiin liittyvää korruptiota ja rahojen väärinkäyttöä, ei oikeusvaltiota. Ensireaktioni tämän asetuksen pääneuvottelijana on varautunut. Rinteen kuvaama vesisopu on todella kaukana komission esityksestä ja parlamentin kannasta, Sarvamaa ruoski tiedotteessaan.

Suomen kannalta Puola on ollut Unkaria helpompi tapaus, sillä maassa ei ole noussut samanlaista puheenjohtajamaan vastaista mediakampanjaa kuin Viktor Orbánin Unkarissa. Siellä valtapuolue Fidesz on hallitusta lähellä olevan median avustuksella useaan otteeseen hyökännyt Suomea vastaan kyseenalaistaen oikeusvaltion toiminnan maassa, joka ajaa sitä rahanjaon kriteeriksi.

Kun uudesta rahoitusmallista aikanaan on päästy sopuun, voidaan arvioida, onko malliin kohdistetussa kritiikissä ollut perää vai onko Suomi onnistunut luovimaan ratkaisun, jolla voi olla todellisia vaikutuksia.

Jos malli hyväksytään ilman Unkarin ja Puolan merkittävää vastustusta, arvostelijat saavat tukea kritiikilleen. Laihakin sopu voi silti olla parempi kuin lihava riita yhteisössä, jossa lähes 30 maan orkesteri yrittää soittaa samaan tahtiin.

jussi.orell@lannenmedia.fi

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On se niin väärin taas äänestiin väärin,voisko olla enemmiston ajattelun eun olevan huono ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pjkaiden kärkitavoite olisi voinut olla esimerkiksi kesäajasta luopuminen tai joku Suomelle tärkeä asia.

Antille ja Tytille oli tärkeämpää moraaliposeerata ja pilata pienen Suomen välejä muihin EUmaihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image