Ulkomaat

Analyysi: Presidentti Erdoğanin voittajan sädekehä mureni Istanbulin por­mes­ta­ri­vaa­lin uusinnassa – valtapuolueen tappio saattoi olla käänne Turkin politiikassa

Ekrem İmamoğlu kiitti kannattajiaan myöhään sunnuntai-iltana Istanbulissa. 49-vuotias İmamoğlu on Turkin jättimetropolin uusi pormestari. KUVA: ONUR GUNAL / CHP PRESS OFFICE / HANDOUT
Ulkomaat 24.6.2019 14:43
Seppo Ylönen

Onko tuuli kääntynyt Turkissa?

Hätäisiä johtopäätöksiä ei kannata tehdä, vaikka presidentti Recep Tayyip Erdoğanin tappio Istanbulin pormestarivaalin uusinnassa näyttää dramaattiselta.

Erdoğan itse ei tietenkään ollut ehdolla, mutta hän laittoi peliin koko poliittisen painoarvonsa, jotta valtapuolue AKP:n ehdokas Binali Yıldırım tulisi valituksi.

Istanbul on Erdoğanin kotikaupunki, ja sieltä hän aloitti nousun Turkin politiikan huipulle toimiessaan jättimetropolin pormestarina 1990-luvulla. Hänen aikanaan alkoholin katutarjoilua tiukennettiin Istanbulissa.

Uusinta korjaa vahingon

Erdoğan uskoi omaavansa kultaisen kosketuksen, jolla vaalit saadaan käännettyä konservatiivis-islamilaisen AKP:n hyväksi. Puolue on hallinnut Turkin politiikkaa 2000-luvun alkuvuosista saakka.

Ainoa kauneusvirhe oli parlamenttivaalit kesäkuussa 2015, jolloin AKP menetti parlamentissa ehdottoman enemmistöstä. Tuolloin vahinko korjattiin nopeasti. Parlamentti hajotettiin, ja marraskuun uusinnassa AKP sai taas yli puolet paikoista.

Jotain vastaavaa Erdoğan mietti myös tänä keväänä, kun opposition pormestariehdokas Ekrem İmamoğlu yllättäen voitti Istanbulissa maaliskuun viimeisen päivän vaalissa. Suunnitelma oli, että kun pannaan iso koneisto eli tiedotusmonopoli pyörimään, niin äänestäjät tulevat järkiinsä.

Demokratian kuolinkellot

Turkin ulkopuolella tilanne näytti pahalta. Vaikutti siltä, että itsevaltainen presidentti kaivaa esiin haluamansa vaalituloksen. Turkin demokratialle soitettiin kuolinkelloja.

Se oli ennenaikaista. Erdoğanin laskelmat menivät pahasti pieleen.

Vaikka Turkin oppositio on ollut varsinkin heinäkuun 2016 epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen hyvin ahtaalla, ei sitä ole kokonaan nujerrettu.

Demokratian peruspilareihin kuuluu, että äänestys tapahtuu kontrolloidusti, niin että kaikki voivat luottaa tuloksen oikeellisuuteen. İmamoğlun puolue, sekulaari keskustavasemmistolainen CHP kertoi, että Istanbulissa oli 10 000 vapaaehtoista lakimiestä valvovassa, että äänestys ja tuloslaskenta sujuivat rehellisesti.

Yli sata huonetta palatsissa

Erdoğan on sokaistunut omaan valtaansa. Hän sai kaksi vuotta sitten laajat valtaoikeudet, kun uusi perustuslaki hyväksyttiin täpärästi kansanäänestyksessä. Pääministerin virka lakkautettiin, ja parlamentin valtaa siirrettiin presidentille.

Kaikkeen ei Erdoğan kuitenkaan pysty, vaikka asuukin yli sata huonetta käsittävässä uudessa presidentinpalatsissa ja ristii julkisia rakennuksia omalle nimelleen. Hänen arvostelemisensa tietää vaikeuksia, mutta vaaliuurnilla turkkilaiset uskaltavat yhä kertoa mielipiteensä.

Opposition voitto kevään paikallisvaaleissa Istanbulissa ja muissa Turkin suurkaupungeissa – Ankarassa, Izmirissä ja Antalyassa – perustui voimien yhdistämiseen. Tämä on oppositiolle oppi kevään vaaleista, sillä AKP on maan parhaiten organisoitunut puolue, ja sen takana on valtaosa Turkin mediasta.

Vastakkainasettelun politiikkaa

Tärkeä selittäjä AKP:n vaalitappioihin on Turkin talous, joka on jo pitemmän aikaa lasketellut alamäkeä.

Talous kulkee sillä tavoin käsi kädessä politiikan kanssa, että ulkomaiset investoijat karsastavat Erdoğanin vastakkainasettelun politiikkaa. AKP:n suosio äänestäjien keskuudessa on perustunut talouden jatkuvaan kasvuun ja sosiaaliohjelmiin.

Voisiko Istanbulissa voittanut Ekrem İmamoğlu olla vakava haastaja Erdoğanille?

Se on mahdollista, sillä İmamoğlu on Erdoğanin vastakohta: rauhallinen ja sovitteleva. Tosin sitä hetkeä saadaan vielä odottaa, sillä Turkin presidentin- ja parlamentin vaalit pidetään samana päivänä kesäkuussa 2023.

Voisiko Istanbulissa voittanut Ekrem İmamoğlu olla vakava haastaja Erdoğanille? Se on mahdollista, sillä İmamoğlu on Erdoğanin vastakohta: rauhallinen ja sovitteleva.

MAINOS

Kommentoi

Meikä voisi aloittaa Turkin matkailun uudestaan, jos ja kun Erdogan saadaan pois diktaattorin pallilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä yhdet uusinnat. Ihmiset koulutetaan tankeilla, luodeilla ja kyynelkaasulla äänestämään oikein ... Mutta todennäköisimmin vaalien voittaja kuolee "onnettomuudessa" lähiaikoina, tai paljastuu yllättäen "Gülenistiksi" ja teloitetaan maanpetturina, ja seuraaja on sitten se "oikea". Näin erinomaisen demokraattisessa Turkissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän valtaapitävät yhdessä riippumattoman oikeuslaitoksen kanssa viimeistään vuoden kuluttua löydä uuden pormestarin toiminnasta jotain epäselvyyksiä ja häkki heilahtaa. Turkkilaista demokratiaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai hallinon toimesta järjestetään "epäonnistunut vallankaappausyritys" ja syy laitetaan uudelle pormestarille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulla pölähti vaalitulos jota ei länsi kyseenalaista. Ei meinaakkaan. Oli täydelliset vaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta tosiaan, jotkut kertoilevat Venäjänkin olevan osa Eurooppaa, osa demokraattista länttä. Se lännen itäosa tuskin hyväksyy vaalitulosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image