Ulkomaat

Analyysi: Populismi kävi kaupaksi Italiassa – hallituksen muo­dos­ta­mi­ses­ta tulee tuskien taival

Silvio Berlusconi (vas.) pyyhki vaalihikeä vaaliliittokumppaninsa Matteo Salvinin otsalta. KUVA: ANGELO CARCONI
Ulkomaat 5.3.2018 15:23
Seppo Ylönen

Italian politiikan suursiivousta luvannut Viiden tähden liike sai lähes joka kolmannen äänen. Oikeistopopulistinen Lega nousi Berlusconin puolueen ohi.

Italian sunnuntaisista parlamenttivaaleista ei edes odotettu tulosta, joka olisi yksiselitteisesti kertonut, mihin suuntaan maa lähtee taivaltamaan.

Poliittinen kaaos vaalituloksen tiimoilta on tästä huolimatta vielä suurempi kuin mitä asiantuntijat olivat ennustaneet.

Lopullinen vaalitulos ei ole tätä kirjoitettaessa selvillä, mutta vahvasti näyttää siltä, että parlamentin kokoonpano tekee hallituksen muodostamisen äärimmäisen vaikeaksi.

Äänestäjien selkein viesti oli, että suurisuisilla lupauksilla on kaikupohjaa. Kaksi populistipuoluetta – eliitin vastainen Viiden tähden liike ja reviiriään laajentanut Lega – saivat yhdessä noin 50 prosenttia äänistä.

Rukkaset vanhoille puolueille

Viiden tähden liike sai yli 30 prosenttia äänistä, ja se on nyt parlamentin selvästi suurin puolue.

Viiden tähden liike on kummajainen, jota on hankala sijoittaa poliittiselle kartalle. Se on vaatinut Italian politiikkaan täysremonttia, eikä se sen vuoksi ole aikaisemmin suostunut harkitsemaan yhteistyötä vanhan vallan puolueiden kanssa.

Muutos voi olla tulossa.

Viiden tähden liikkeen perustaja, boheemi koomikko Beppe Grillo pani matalaksi kaikki perinteiset puolueet, mutta puolueen nykyinen keulakuva, 31-vuotias Luigi Di Maio, availi jo ennen vaaleja varovasti ovia muiden puolueiden suuntaan.

Uusi nimi toi lisää ääniä

Lega oli entiseltä nimeltään Lega Nord (Pohjoinen liitto). Aivan vaalien alla se pudotti nimestään pois Nord-sanan, jotta se voisi kerätä ääniä muualtakin kuin Pohjois-Italiasta.

Tässä se myös onnistui, sillä Legasta tuli keskustaoikeiston neljän puolueen vaaliliiton suurin puolue.

Lega on aikaisemmin vaatinut Italian eroa EU:sta. Näissä vaaleissa sen keppihevonen oli maahanmuutto.

Italiaan on tullut Välimeren kolmessa vuodessa yli 600 000 afrikkalaista pakolaista. Lega vaatii pakolaisten savustamista maasta.

Legan puheenjohtajasta Matteo Salvinista voi tulla uusi pääministeri. Salvinin esikuva on Unkarin pääministeri Viktor Orbán, joka on pysäyttänyt maahanmuuton. Salvini on puhunut myös "islamin vaaroista".

Berlusconi koki pettymyksen

Legan äänisaalis oli ikävä yllätys Silvio Berlusconille. Hänen Forza Italia -puolueensa jäi keskustaoikeiston neljän puolueen vaaliliitossa toiseksi. Kaksi muuta olivat uusfasistinen Italian veljet ja konservatiivinen Me Italian kanssa (NCI).

Myös Berlusconi tarjosi äänestäjille rajojen tilkitsemistä, mutta ilmeisesti hänen sanomansa tuntui muilta osin väljähtyneeltä.

81-vuotias Berlusconi oli suunnitellut näyttävää paluuta Italian politiikan keskiöön.

Berlusconi itse ei veropetostuomion vuoksi voisi vielä nousta pääministeriksi, mutta hän oli nimennyt jo EU-parlamentin puhemiehen Antonio Tajanin pääministeriehdokkaakseen.

Berlusconi on politiikan vanha kettu, joten miestä ei kannata laskea vielä pois hallitusspekulaatioista.

Vasemmisto suurin häviäjä

Sunnuntain vaalien suurin häviäjä oli Demokraattinen puolue, joka on pitänyt hallitusvaltaa viimeiset neljä vuotta.

Sosiaalidemokraattiseksi luonnehdittu Demokraattinen puolue meni vaaleihin Matteo Renzin johdolla, mikä oli ilmiselvä virhe. Renzi ehti pääministerikaudellaan (2014–16) saa maineen poliitikkona, jolla on kova vauhti päällä mutta joka ei suuremmin kuuntele muita.

Renzi luopui pääministerin paikasta, kun äänestäjät tyrmäsivät kansanäänestyksessä hänen perustuslain muutoshankkeensa.

Viime vaiheessa hallitusta veti vähäeleinen Paolo Gentiloni, joka on ollut tuoreissa gallupeissa Italian suosituin poliitikko

Talouden käänne ei näy

Italian talous on vihdoin päässyt kasvu-uralle vuosia jatkuneen taantuman ja tyhjäkäynnin jälkeen.

Makrotalouden kaunistuneet luvut eivät kuitenkaan ole näkyneet kovia kokeneiden ihmisten kukkaroissa.

Työttömyysluvut ovat yhä rumat varsinkin Etelä-Italiassa.

Usko muutokseen on heiveröinen varsinkin nuorison keskuudessa. Tämän takia Viiden tähden liikkeen lupaukset Italian suursiivouksesta upposivat otolliseen maaperään.

MAINOS

Kommentoi

Kauhiaa märinää kun taas äänestettiin väärin. On se kumma kun ihmiset eivät usko että omilla aivoilla ei saa ajatella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Italian populistit tuskin uhkailevat erolla EUsta, sen verran paljon populistien takana olevat mafiosot EUlta rahaa varastavat. Maahamuutostakin mafian ihmissalakuljettajat saavat hyvät rahat ja bonuksena vaalivoiton omalle populistipuolueelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mene taas kommentit ihan helepolla läpi... No koleillaas näin neutraalisti: käykääpä Italiassa niin tiedätte mistä on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllätys että se mitä kansa haluaa käy kaupaksi? Onko jotain mätää jos sitä ei demokratiassa saisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annas kun arvaan että Italian hallituksen muodostaminen tapahtuu ennätysajassa ja ilman valtamedian mainostamaa "tuskaa". Populistien voitto oli Italiassa niin dramaattisen kova, että onko tuollaista ihan hetkeen edes nähty? Tai no Brexit ja heti perään Trump, että onhan noita tietenkin... ettei olisi vain tullut trendiksi se, että ihmiset haluavat itsenäisyyden takaisin? Mikä hulluus meidät edes on ajanut systeemiin jossa meille vieraat epädemokraattiset instituutiot määräävät mitä maassamme tapahtuu? Ei ole ihme että populismi on suosiossa eli siis se, että joku kerrankin puhuu rehellisesti - sehän se on sitä populismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on käynyt Italiassa ihan viime aikoina niin tajuaa kyllä että siellä tilanne on mennyt aivan sietämättömäksi ja turvattomaksi näiden maahanuuttajien takia. Ei kumma jos nyt kansa jo protestoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin siinä tulee käymään koko Euroopassa, että maahanmuuttoa tullaan kitkemään rajulla kädellä ja hyvä niin.
Maahanmuuttoa ja varsinkin nykyistä haitta maahanmuuttoa vastustetaan yhä enemmän ja yhä enemmän isänmaallisia ihmisiä alkaa liittymään vastustamaan tuota parasiittien vaellusta. Start deportations.
Vasemmisto sai kylmää kyytiä ja niin se tule saamaan myös Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siltä se näyttää ja lisäisinkö vielä sellaisen, että poliittinen eliitti saa nyt sitä mitä on tilannut. Miksi ihmeessä ovat kohdelleet meitä näin kehnosti. Laittavat kaikki muut ensin meitä vaikka sen pitäisi olla niin, että me jotka täällä asumme, niin me tulemme ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtaapitäneiden on syytä katsoa peiliin. Mitä on jäänyt tekemättä ja huomioimatta? Vaalien lopputulos on seuraus, ei syy. Vai äänestikö kansa väärin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

92
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
71
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
48
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
42
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
27
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
23
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image